Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Anghelache


de Victorian Silă la: 07/12/2012 05:25:02
rezumat: aventuri din armata
voteaza:
Aveam în armată un căpitan, Ducu îl chema, dar noi îl poreclisem Femeia, deoarece avea cele mai îngrijite mâini din unitate. Asta pe lângă faptul că şi le spăla ca obsedatul: înainte şi după masă, înainte şi după ce se ducea la veceu...

Coman, unul din plutonul meu, se nimerise în baie cînd Femeia îşi scosese din buzunar o foiţă de săpun învelit în hîrtie igienică şi se clăbucise ca la carte. « Uite bă cum făcea », ne-a explicat Coman noaptea, în dormitor, iar noi stăteam pe paturi, aliniaţi pe două nivele, ca la teatru, şi ne tăvăleam de rîs.

Ţineam lanternele pe el precum reflectoarele şi-al dracu’ Coman se umfla în pene de parcă era pe scena teatrului de Comedie şi poate şi de-aia îşi intrase atît de bine în rol, pentru că noi făceam atmosferă cum n-o să vezi vreodată la teatru, pentru că acolo sînt şi femei.

« Uite aşa îşi ţinea degetele răşchirate şi uite aşa plimba săpunul printre ele, jurai că a prins un peştişor alunecos, că se chinuie să nu-i scape printre degete şi nu s-a lăsat pînă n-a produs atîta clăbuc că m-am gîndit că bă, să vezi că ăsta a observat că n-am avut timp să mă bărbieresc de dimineaţă şi acum mi-o pune.
Da’ ce mă, că avea destul clăbuc cît să ne bărbierească pe toţi şi eram al naibii de curios ce-o să facă mai departe cu el, dar n-aveam curajul să mă uit direct, mă uitam cu coada ochiului în oglindă şi cînd văd : ţuşhhti îşi bagă mîinile sub jet, înveleşte săpunelul la loc într-o hîrtie curată, iar pe cea veche o ia în căuşul palmei, ca să nu atingă clanţa direct cu mîna, deschide larg uşa, o ţine deschisă cu piciorul, aruncă hîrtia contaminată în gunoi şi iese uite-aşa. »

Şi Coman a făcut o mică piruetă de balerin, ca să ne arate cum evitase dom’ căpitan Ducu orice contact cu uşa la ieşire, iar mîinile şi le-a ţinut sus, deasupra capului, ca un felcer după ce şi-a pus mănuşile de vinilin, iar faţa îi era terorizată de-un posibil contact cu bacteriile şi atunci dormitorul nostru a vuit atît de tare, încît pentru o secundă ne-am panicat, pentru că se dăduse stingerea de juma’ de oră şi ar fi fost nasol să ne fi auzit maiorul şi să ne scoată la instrucţie pe gerul ăla.

Aşa că am stins repede lanternele şi Coman a sărit repede lîngă mine, într-unul din paturile de sus, unde dormea jumătatea mai şmecheră a plutonului.

Ăia de jos nu erau chiar toţi nişte pulifrici, de exemplu lui Moroşanu nu i-ar fi zis nimeni dă-te mai încolo, era cel mai bun din toată unitatea la aruncarea cu grenada şi oricine ştie că asta-i sinonim cu tendoane de oţel în umăr şi ar fi omorît şi-un bivol dacă şi-ar fi pus mintea, dar el preferase totuşi un pat jos, din comoditate, şi spusese celor de deasupra lui că dacă îl calcă vreunul din greşeală pe mînă, să-şi pregătească dinainte comprese cu gheaţă şi clar, nu avusese nimeni curaj să-l calce pe bătături.

Deasupra lui stătea Amoc, care era din oraş şi tac’su se avea bine cu comandantul unităţii, că era singurul care ieşea săptămînal în permisie, dar din pat se dădea jos pe vîrfuri, cu toate pilele lui – la început dintr-un singur salt era jos pe podea, pînă ce Moroşanu i-a mormăit cu voce răguşită de om trezit din somn, că dacă mai duduie odată aşa îi face patul guler şi de atunci prefera să-l deranjeze pe colegul de pat din partea dreaptă şi să coboare pe şirul celălalt, unde jos stătea Anghelache, pe care puteai să-l calci şi pe gît şi n-ar fi zis nici pîs, pentru că era slab de înger şi calul de bătaie al plutonului.

Părea o minune cum reuşise Anghelache ăsta să intre la facultate pînă ne-a zis unul, care intrase tot la Petrol şi Gaze, că Anghelache plîngea ca ploaia neştiind subiectele şi profesoarei care supraveghease i se făcuse milă, aproape că le scrisese rezolvările pe tablă – toţi cei din sală cu Anghelache intraseră la facultatate mulţumită lui – dar oricum, era o facultate de rahat cu care nu puteai să-ţi mai găseşti servici din moment ce nu mai există petrol şi gaze în ţara noastră şi probabil că de-aia i-a lăsat să trişeze la admitere.

Cum Anghelache provenea dintr-o familie de oameni religioşi şi era un băiat dus la biserică – nu ca noi ceilalţi – luase faptul că reuşise la facultate fără să ştie, confirmarea prezenţei divine care veghează asupra lui şi devenise mai bisericos ca înainte, aşa că nu cerea niciodată permisie sîmbăta.

Normal că toată unitatea ar fi vrut să iasă sîmbăta, cînd era mai multă viaţă noaptea pe străzi şi aveai încă o zi să-ţi revii după beţie, dar primarul oraşului făcea plîngeri la conducerea garnizoanei chiar şi cu înţelegerea care era – ca jumătate din unitate să iasă sîmbăta, iar cealaltă jumătate duminica. Anghelache nu se băga să tragă la sorţi pentru că el oricum vroia să asculte Sfînta Liturghie, care e numai duminica.

Odată, cînd Anghelache aţipise într-o după-amiază, un şmecher din Bucureşti, pe care-l chema Milu i-a lipit o poză porno pe fiarele patului de deasupra, la o palmă de faţă. Se lăsase-o linişte mormîntală în dormitor, pentru că stăteam toţi tolăniţi în pături, aşteptîndu-l să se trezească ca să-i vedem reacţia şi zău dacă se aştepta cineva c-o să facă aşa urît…

A scos un muget de animal înjunghiat şi a sărit brusc din pat, zgîriindu-se într-un colţ şi s-a dus plîngînd la veceu, trîntind uşa după el. Ni s-a făcut milă şi l-am înjurat pe Milu, unii tare, alţii în gînd, numai Moroşanu l-a luat de guler şi l-a săltat juma’ de metru, apoi i-a dat drumul în scîrbă, ca unei zdrenţe.

« De ce sînteţi mă aşa împuţiţi, voi bucureştenii? »

« M-am gîndit că-i fac un bine, altfel ar fi urlat aşa prima oară cînd se dezbrăca nevastă-sa! » a zis Milu, tot colţos.

Dar Moroşanu ne-a informat că Anghelache n-o să se însoare niciodată şi în plus de-acum e protejatul lui, aşa că dacă se mai ia cineva de el, o să aibe de-a face cu asta. Şi cînd a zis asta şi-a fluturat pumnul închis prin faţa lui Milu, şi pumnul lui era atît de mare încît jurai că încă ţine închisă în el grenada de la antrenamente, iar ghionturile falangelor erau colţuroase ca ghinturile unui buzdugan.

Nimeni nu s-a mai luat după aia de Anghelache, mai ales că nu e nici o distracţie să te iei de un oropsit care nu-i în stare să-ţi servescă nici o replică. Următorul cal de bătaie a fost Moldoveanu, căruia îi maimuţăream accentul caraghios, de mocan, dar ăsta s-a lăsat călărit numai cîteva săptămîni şi pînă la urmă n-a mai răbdat şi a sărit la bătaie, deşi nu ştia să se bată. Era curajos mocanul şi rezistent la lovituri, a obosit Milu cărîndu-i pumni, dar fără să-i închidă gura şi la sfîrşit tot Moldoveanu ne-a cîştigat simpatia pentru că l-a devansat clar pe bucureştean la înjurături şi le spunea cu dulcele lui accent, care dintr-odată devenise simpatic, pentru că nu poţi să dispreţuieşti un om care nu ştie ce e frica, oricît de stricat ar vorbi.

Mulţi din pluton erau respectaţi din start, cum ar fi Moroşanu şi toţi cei din categoria celor solizi, la fel cei cu pile, ca Milu şi Amoc, apoi cei care ştiau bancuri, pentru că ei erau sufletul plutonului după ce se dădea stingerea. Pe mine mă respectau de la faza cu căţeaua – nu s-ar fi luat unul de mine. Chiar şi Moroşanu îmi vorbea ca unui egal de atunci, deşi nu eram prieteni.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

subiecte similare:

comentarii (13):


*** - de Baby Mititelu la: 07/12/2012 12:39:03
Intotdeauna m-au plictisit povestirile din armata...Mai exista armata in Ro? :)
#636793 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mai Sila - de paula_vs la: 07/12/2012 15:09:49
e traznet,beton omule,mai baga
#636797 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt Bebe Mititelu - de Victorian Silă la: 07/12/2012 16:19:48
Pai spune-mi cam ce-ti place, ca in cartea asta ating aproape orice.
Liceu? dragoste? opresiune? furt? escrocherii distractive? absurd?
Numai obscenitati infantile care se publica la greu acum nu am.
#636799 (raspuns la: #636793) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
merci Paula - de Victorian Silă la: 07/12/2012 16:25:44
Parerea ta chiar ma interesa, ti-am citit postarile alea de ieri (si altele mai vechi) si mi-au placut.
Si eu consider genul ala de literatura (de la care s-a pornit discutia) non-valoare si pierdere de timp.
Cum naiba se face sa postez continuarea?
Aici, la comentariu, in josul primului text sau aleg un titlu nou?
#636800 (raspuns la: #636797) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victorian Sila - de paula_vs la: 07/12/2012 18:21:00
aduci un suflu nou si tu aici si nu poate decat sa ma bucure...1,da asa poti face ca un comentariu sau sus sau oriunde scrie comentariu...2,am scris in stilul respectiv sa demonstrez daca era cazul ca avand un pic de imaginatie si lejeritate a scrisului poti sa te exprimi si asa...3,ma dau in vant dupa povestiri cazone si pentru ca noi nu am avut cum sa le traim pe cont propriu
#636809 (raspuns la: #636800) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pe mine ma deranjeaza un pic aranjamentul - de beatlemaniacul la: 07/12/2012 18:31:52 Modificat la: 07/12/2012 19:33:15
Ai impartit prea clar pe paragrafe, si nu stiu de ce dar am impresia ca citesc fraze disparate. Ca si cum ai fi cautat sa prinzi esenta fiecarui capitol intr-un paragraf. Sau ca sa ma "dau in barci" nitel, parca as asista la o partida de sex in grup (in armata) in care fiecare personaj (paragraf) isi da silinta sa dea ce este mai bun din el.
#636812 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victorian - de Baby Mititelu la: 07/12/2012 18:49:13
Dragoste, bien sur! :)
#636819 (raspuns la: #636799) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
scrii bine - de zaraza la: 07/12/2012 21:55:32
m-a prins textul, mi-a placut, chiar am ras. subscriu la beatle, e prea fragmentat, nu curge suficient de usor, desi nu pare prea greu sa faci legatura intre fapte, doar se petrec in acelasi dormitor.

oricum, mai pune texte!
#636886 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victorian Sila - de paula_vs la: 07/12/2012 22:02:16
parereameae mai putin importanta dar daca zaraza si-a exprimat apreciativ parerea esti in loja
#636887 (raspuns la: #636800) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Victorian Silă la: 08/12/2012 03:23:22
Multumesc, la ordinele dumneavoastra!
(Am postat continuarea)
#636904 (raspuns la: #636886) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
s-a marcat! - de Victorian Silă la: 08/12/2012 03:24:58
Continui putin povestea, la cererea doamnelor, apoi revin cu ceva dragoste.
#636905 (raspuns la: #636819) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aranjament - de Victorian Silă la: 08/12/2012 03:28:12
Scuze pt dispunerea in pagina, nu mi-am dat seama ca exista "previzualizeaza".
Sper totusi ca ai apreciat diactricele - vad ca nu multi fac efortul:)
#636906 (raspuns la: #636812) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victorian - de Baby Mititelu la: 08/12/2012 08:56:31
Baga dragoste, baga dragoste, pe saturatelea! :)
#636909 (raspuns la: #636905) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...