Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Fratilor, in medie o să fim ok


de Victorian Silă la: 13/12/2012 04:47:04
rezumat: Articol satiric la adresa politicienilor din Romania si a situatiei de rahat
voteaza:
In satul bunicilor, se găsea la strada principală o casă dărăpănată în care locuiau două surori în vîrstă. Din cîte mi-aduc aminte, era o casă din chirpici, usor aplecată pe o parte ce privea spre stradă printr-un oblon crăpat, ca o curcă chioară. Ograda era pustie pentru că surorile, octogenare de acum, deabia mai puteau avea grijă de ele însele, darămită de niscaiva orătănii. Pe sora mai în vîrstă o chema tanti Paraschiva si statea numai în casă, iar cealaltă – tanti Anghelina – iesea rareori, de obicei să facă un drum pînă la biserică, sau să roage pe vreunul dintre noi copiii, să-i aducă o găleată de apă proaspătă de la fîntînă. Cum nouă astora de la oras ne era frică de ele si o luam la fugă, pînă la urmă tot vreun vecin sau vreun trecător milos le ajuta. Oamenii spuneau că e rău să ajungi « fără nici un ajutor la bătrînete » si asa aflasem că una din surori nu fusese niciodată măritată, pe cînd cealaltă avusese cîndva o familie, al cărui rezultat, un băiat – pe atunci crescut în bărbat în toată firea – se afla din păcate în puscărie. Prin urmare unicul ajutor nu putea veni « decît de la Dumnezeu », la care de altfel se si rugau să le « ia mai repede ». Nimeni nu găsea ciudat ca două bătrîne incapabile să-si poarte de grijă nu puteau beneficia de vreo formă de sprijin social. Societatea rurală pre ’89 forma un sistem spartan, bine călit, care astepta ca oamenii să-si poarte singuri de grijă, iar cînd bătrînetea îi eroda pînă la incapacitate, fiecare cădea exclusiv în grija unei rude apropiate : fiu, soră, văr. (Mă intreb cit s-a schimbat acum, după 20 de ani? In democratia asta de secol 21!)
Pentru cei rămasi complet « pe dinafară » se primea ceva ajutor prin intermediul bisericii, mai exact al ritualurilor crestinesti. Intotdeauna duminica, după terminarea slujbei, se aflau în usa bisericii cîtiva milogi. Doi redusi mintal, vreun ciung sau nelipsitul betiv irecuperabil, care primeau de pomană doar strictul necesar : o haină cu două numere mai mare si trei colaci. Pe tanti Anghelina n-ai fi putut-o zări însă niciodată în acel grup de milogi. De ce ar fi fost acolo?! Era o bătrînă cu mintea încă limpede, nu-i lipsea vreun deget, vreo mînă, nimic. Asa că pentru tanti Anghelina si soră-sa, vecinii se duceau în mod regulat cu împărtit chiar la ele acasă. Discret, fără tam-tam, ca la tară – unde cel care s-ar fi lăudat c-a dat o farfurie de mîncare, ar fi fost privit mai cu milă decît cel care a primit-o.
Intr-o bună zi, s-a anuntat că va trece prin sat o delegatie de la consiliul judetean de partid, drept pentru care santurile au trebuit să fie deztelenite de buruieni, gardurile reparate, iar podurile de ciment de la poartă, vopsite cu var. De voie – de nevoie, fiecare a făcut cîte ceva la fatada gospodăriei sale. Fiecare, mai putin cele două surori. Cum am spus, una dintre ele era aproape imobilizată la pat, iar cealaltă – cea mobilă – se deplasa numai în baston, vesnic îndoită din sale, ca un echer de măsurat unghiuri drepte. Din acea pozitie cocîrjat si-ar fi putut vărui probabil numai jumătatea de jos a gardului. Asa că un singur sant, un singur gard si-un singur pod au rămas în neregulă si cu toate acestea, cînd coloana oficială a trecut pe acolo, nimeni « nu s-a sesizat ». Poate că secretarul de partid se apleca chiar atunci să-si aprindă tigarea sau poate privea spre stînga drumului, unde era fîntîna si – cine stie? – vreo fetiscană se apleca să răstoarne găleata.
Primarul le-a bestelit si a trimis vorbă ca nu cumva următorul convoi oficial, oricînd va fi el, să le prindă iarăsi cu gospodăria în paragină, « că va fi de rău ». La rîndul lor, surorile « l-au dat răilor pe primar împreună cu delegatiile oficiale » adăugînd deasemenea că oricum nu-si propun ca următoarea delegatie să le prindă în viată. Fapt care s-a si întîmplat. Bătrînele s-au curătat repede după aceea, fără ca asta să rezolve însă mica neregulă de ordine civică a satului Popesti de Vrancea. Cum era de asteptat, odată ce a fost abandonată, gospodăria a decăzut si mai tare. A trebuit să vină Revolutia si să mai treacă si niste ani buni peste ea, pînă ce fosta casă a bătrînelor să intre de bine de rău în normalitate. Acum, parcă au îmbătrinit si mai multi, iar dintre tineri, cei mai băgăciosi si-au făcut loc în microbusul de Italia. Lozinca lor, lozinca prezentului, sună sec « Dacă eram prost, rămineam primar in sat! »
De aceea casa bătrînelor a intrat în normalitate…, pentru că acum au apărut multe alte case în paragină. E adevărat, s-au înăltat si trei vile pe două etaje si excesul cîtorva contrabalansează poate lipsurile multora, astfel că în medie, în satul în discutie nu se trăieste rău. As spune că în general, în medie, în tara noastră nu moare nimeni de foame : se găseste cîteun imbuibat la fiecare 2-3 mii de amăriti…
Mai rămîne să vă spun de ce scriu acest articol, care nu are practic nici o legătură cu ce ni se întîmplă nouă în viata de zi cu zi – ultimul episod din CSI, iPhone 4 sau prognoza meteo (prognoza meteo este în prezent cel mai urmărit segment al stirilor).
Acum două luni am fost să pun cîteva flori la mormîntul bunicilor. Florile le cumpărasem deja în piata centrală din oras, de la niste pseudotigani, fuseseră destul de scumpe, dar cui îi pasă – erau pentru bunici. La plecare, spre iesirea din curtea bisericii am văzut între două morminte o bătrînă care stătea în plin soare de amiază, sprijinită de o cruce. Era îmbrăcată în negru, cu broboadă pe cap, în timp ce eu, îmbrăcat în alb, eram lac de transpiratie. Bătrîna era aplecată de spate, dar stătea demn în picioare, iar în fata ei se aflau vreo zece fire de gladiole. Nimic din atitudinea ei nu te lăsa să crezi că acele gladiole ar fi fost de vînzare si totusi cumva am ghicit asta. Am trecut de bătrînă, dar după cinci pasi, am simtit nevoia să mă întorc. M-am apropiat de ea, i-am întins o bancnotă de zece lei si i-am spus încurcat: « Uite mamaie niste bani, dar flori nu îmi trebuie, pentru că deja am luat ». S-a uitat la bani si mi-a spus încet « E prea mult maică, e prea mult »
M-am răsucit pe călcîie si mi-a venit să plîng. Regret si acum că nu i-am dat mai mult. Mi-am adus aminte de tanti Anghelina. Nu mai sînt copil, sînt om în toată firea. Au trecut douăzeci de ani, este democratie, s-au perindat enspe guverne, suntem în UE si nu mai mi-e frică de bătrîni neputinciosi îmbrăcati în negru, mi-e groază în schimb de politicieni abrutizati care ne spun să strîngem cureaua. Si întrebarea este ce vor face cei care sînt deja la ultima gaură? Vor găsi cu totii asistentă socială în curtea bisericii, printre cruci? Sau în medie vom fi ok?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (29):


E prea mult, maica, e prea mult... - de Baby Mititelu la: 13/12/2012 11:14:00
Pai cum sa nu plangi, Victor? Caci altii zic prea putin, maica, prea putin...dar nu-l mai zic nici pe "maica", atat de departe sunt de toti si de toate...
Dar daca in medie o sa fim ok, cui ce-i pasa?
PS Nu ai specificat ce fel de medie...:)...
#637464 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
frate bun - de paula_vs la: 13/12/2012 11:43:48
as vrea sa apuc sa imbatranesc,as vrea sa fiu saraca ca si batranica cu broboada din textul tau si as mai vrea ca fiul tau sau la randul lui sa-mi dea acei zece lei pe care si tu i-ai dat pentru ca as stii din nou ca omenia nu poate sa ne-o ia nimeni nici macar cu imprumut pentru patru ani
#637473 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paula & baby - de Victorian Silă la: 13/12/2012 14:55:57
Cind vezi in ce hal s-a ajuns, citeodata te gindesti ca nu a mai ramas nimic de facut decit sa plingi - dar nu e chiar asa.
De obicei scriu chestii mai vesele, asta e o exceptie - cred ca am baut cam mult cind l-am scris (de obicei beau ceva cind trec la tastatura)
#637503 (raspuns la: #637473) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victor - de Baby Mititelu la: 13/12/2012 16:17:40
Ceva ramane mereu, sunt convinsa. Si se intampla sa afli pur si simplu intamplator, cand si unde nu te (mai) astepti. Dar cand afli, nu uiti niciodata! Asa si babuta ta...nu o vei uita niciodata! Vei uita multe persoane dar fiintele-putine-sunt ca pietrele care raman...
#637520 (raspuns la: #637503) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
uitare - de Victorian Silă la: 13/12/2012 18:23:59
Sper, mai ales ca am inceput sa iau lecitina.
#637553 (raspuns la: #637520) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
normalitate - de beatlemaniacul la: 13/12/2012 18:46:27
cred ca si asta e "normalitate", asa cum era o alta "normalitate" si inainte de 89. Numai ca pe atunci nu se pleca afara, se cam statea la sapa si la coasa, cred ca toti aveau ceva prin gradina, acum toata lumea a inventat plecarea in Spania la portocale si capsuni asa ca bietii batrani raman singuri si neajutorati. Din pacate. Cat despre politicieni nu vreau sa vorbesc deoarece de cate ori le pronunt numele imi vine sa vomit.

Insa sa stam drepti si sa bem bine ca nu e bai ... HAI NOROC!!!
#637560 (raspuns la: #637503) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de Victorian Silă la: 14/12/2012 00:25:14
Gata cu tristetea, de-acum postez numa' de-alea veselie, promit! :)
Media aritmetica, corect!
#637593 (raspuns la: #637464) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victor - de Baby Mititelu la: 14/12/2012 08:33:24
Eu am nevoie de sensibilitate si de omenie, am nevoie sa mi se aminteasca de suflet, inima si literatura...:)...imi place veselia dar imi place si tristetea aceea valoroasa, stii tu care. Scrii bine tu, te voi citi- numai nu povestiri din armata, pe astea nu le voi citi, nu mi-au placut niciodata, nu te supara, frate! :)
PS Am facut armata in facultate si eram cea mai ...ghiceste...
#637601 (raspuns la: #637593) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
baby - de Victorian Silă la: 14/12/2012 15:16:59
... la tras cu arcul? :)
(Merci mult pentru incurajari. Cu armata nu mai am, a fost doar un capitol. Vezi sa nu citesti Orasul si Ciinii, de Llosa - n-o sa-ti placa! :))
#637638 (raspuns la: #637601) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
baby - de Victorian Silă la: 14/12/2012 16:44:25
Sa nu-mi spui ca la aruncarea grenadei! :)
#637652 (raspuns la: #637601) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victor - de paula_vs la: 14/12/2012 17:19:46
cum morgo m-a pus la index si al mine ea nu citeste din aceleasi motive permite-mi te rog sa imi exprim indignatiunea si sa protestez vehemenualment pentru discriminarea facuta ea mie. eu si cu mine suntem numite de respectiva paulici pe cand colegele mele doar zaraze si rodici pe cand corect ar fi fost sa fie si ele numite zarazuce si rodicele ori eu si cu mine simplu paule cu sau fara a in cuvant si ma simteam si eu atunci personajul masculin principal din textele ei daaca pula pe romaneste spus este de genul masculin desi se conjuga o pula doua puli(e) asa ca cert este feminina prin definitiune dar ca atribut, masculin ,adica sa spunem la purtator care fara ea ar fi barbata,scuze Victor SI MULTUMESC PENTRU AMABILITATAE ,"paulica fara frica"
#637659 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victor - de Baby Mititelu la: 14/12/2012 17:31:30
Nici macar tinuta nu o aveam in regula, niciodata! Tu vorbesti de lucruri sfinte...grenada...Eu am facut arma chimica. Nu-mi amintesc de grenada. :)
#637661 (raspuns la: #637652) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de Victorian Silă la: 14/12/2012 23:01:46
Deci la ce erai cea mai buna ca nu ne-ai spus?
#637684 (raspuns la: #637661) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paula - de Victorian Silă la: 14/12/2012 23:03:52
Cu multa placere.
Acum stiu pe cine sa intreb cind sint nesigur de vreun plural:)
#637685 (raspuns la: #637659) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victor - de Baby Mititelu la: 15/12/2012 11:40:50
La nimic, puiule, la nimic.
#637704 (raspuns la: #637684) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victorian Silă - de Paianjenul la: 16/12/2012 05:41:55 Modificat la: 16/12/2012 05:43:04

"Florile le cumpărasem deja în piata centrală din oras, de la niste pseudotigani..."

- ...Pseudotiganii fiind vreo noua categorie sociala aparuta in Romania dupa (zisa) revolutie... categorie sociala constand de fapt in romani get-beget care ocazional prefera statutul de tigan, ideea fiind ca in general de tigani nu prea se ia nimeni cand vine vorba de anumite chestii ilegale?...

...(...cam in acelasi fel in care unii oameni perfect normali gasesc convenabil in anumite situatii sa fie considerati "sony" pt. ca asta le da o anumita marja de imunitate in fata legii?...)...

#637756 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Paianjenul - de Victorian Silă la: 16/12/2012 17:12:25
Nici eu n-as fi explicat mai bine...
#637786 (raspuns la: #637756) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cam asa... - de Cri Cri la: 17/12/2012 16:56:32
...nu c-ar fi vreo noutate
mi-e ca-i doar mai evidenta
ca te citesc pe tine si pe altii si incep sa ma intreb ce-o fi cu tzara asta, cand, 30 de ani in urma, o stiam doar pe bunica-mea ca vinde florile din gradina si ma intrebam ce-o fi cu ea
si n-am nici o indoiala ca facea parte din aceeasi "medie ok" cu alti 30 de ani in urma, pe cand avea mosie, doar ca la alt pol
cred ca doar demnitatea nu e o/in medie, de-asta-mi place batrana din povestea ta
#637850 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cri Cri - de Victorian Silă la: 17/12/2012 18:27:06
Mi-a placut asta cu demnitatea, fina observatia... Intr-adevar, in ce priveste demnitatea, pierderile sint si de o parte si de alta.
#637860 (raspuns la: #637850) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de beatlemaniacul la: 17/12/2012 21:51:43
categorie sociala constand de fapt in romani get-beget care ocazional prefera statutul de tigan, ideea fiind ca in general de tigani nu prea se ia nimeni cand vine vorba de anumite chestii ilegale?...


hey, dar de romani cine se ia cand fac ilegalitati?
hai ca m-ai facut sa rad
#637878 (raspuns la: #637756) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 17/12/2012 21:57:57
Cum cine? Protesteaza poporul rromani, pentru uzurpare de calitati oficiale.
La fel ar protesta si olandezii daca romanii ar cultiva si ei milioane de tulipe! Clar?
#637882 (raspuns la: #637878) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nohat!:) - de Lascar Barca la: 17/12/2012 22:27:26
primul semn de normalitate dupa alegeri, a aparut picky:) Salut!
#637893 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 17/12/2012 22:31:48
Salut. Da' sa stii ca n-am candidat. :0
#637894 (raspuns la: #637893) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Lascar Barca la: 17/12/2012 22:36:53
parca mai conteaza?:)
#637895 (raspuns la: #637894) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 17/12/2012 22:49:29
Nu conteaza, dar e bine sa se stie. Pentru ca efectiv n-am chef de nici un portofoliu.
#637900 (raspuns la: #637895) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
portofoliu - de beatlemaniacul la: 18/12/2012 00:53:31
am auzit ca cei care vor portofolii trebuie sa invete cum sa le fure. La inceput vor incepe cu portofele.
#637908 (raspuns la: #637900) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
beatlemaniacul - de Paianjenul la: 18/12/2012 09:45:58

"dar de romani cine se ia cand fac ilegalitati?"

- Probabil ca nu toti romanii (traitori in prezent in Romania) si-or fi dind seama de asta...

#637909 (raspuns la: #637878) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 18/12/2012 09:57:38
:)
#637911 (raspuns la: #637908) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lascar Barca - de Paianjenul la: 18/12/2012 10:10:07 Modificat la: 18/12/2012 10:26:50

"primul semn de normalitate dupa alegeri, a aparut picky:"

- He, he... Sa-i vezi si pe... restul... cum apar unul cite unul...

#637912 (raspuns la: #637893) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...