Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Bookfest de Craciun: doua intalniri ale Cristinei Nemerovschi cu cititorii


de morgothya la: 18/12/2012 10:53:43
rezumat: meet and greet
voteaza:
Scriitoarea Cristina Nemerovschi, autoarea romanelor Sange satanic (Herg Benet, 2010, Herg Benet, 2011), Pervertirea (Herg Benet, 2012) si Ani cu alcool si sex (Herg Benet, 2012), va avea doua sesiuni de autografe in cadrul targului de carte Bookfest de Craciun.

Targul se desfasoara in Bucuresti, la Biblioteca Nationala, pana pe data de 23 decembrie.

Intalnirile Cristinei Nemerovschi cu cititorii vor avea lor astfel:

- joi, 20 decembrie, ora 18.00

- sâmbătă, 22 decembrie, ora 18.00

Ambele întâlniri au loc la standul Herg Benet.

Un fragment dintr-un interviu recent cu Cristina Nemerovschi:

I: Cum îţi construieşti un roman? Ai scheme cu personajele şi cu desfăşurarea narativă sau pur şi simplu scrii? Ce părere ai de mitul inspiraţiei?

Cristina Nemerovschi: Pur şi simplu scriu. Nu îmi construiesc, nu-mi fac scheme, descopăr cartea pe măsură ce o scriu. Am, ce-i drept, în minte finalul încă din momentul în care încep cartea… mă rog, nu neapărat finalul acţiunii, ci finalul ca stare. Ştiu exact ceea ce îmi doresc să simtă cititorul în momentul în care dă ultima pagină. Ştiu unde vreau să-l duc cu cartea pe care o scriu. Între primul rând al cărţii şi final însă este şi pentru mine o călătorie în necunoscut. Multe personaje se nasc pe parcursul scrierii, fără să fie planificate, pur şi simplu cartea are nevoie de anumite figuri şi ele, ascultătoare, se nasc şi trăiesc acolo.

În cele trei cărţi publicate de mine până acum, esenţiale au fost personajele, ele au atras, ele au dat viaţă poveştii, ele au impus un model. Mă apuc de scris în momentul în care simt că am avut în minte suficient de mult un personaj, îndeajuns pentru a-l cunoaşte bine. Dacă îmi pun într-o zi întrebarea “Cu cine aş bea o bere diseară?” şi răspunsul nu e „X, un amic foarte bun”, ci M., D., B., Ulf, Corbu sau Tara, e clar că aia e ziua în care trebuie să mă opresc din orice altceva şi să mă pun pe scris.

Nu exclud totuşi posibilitatea de a scrie la un moment dat un roman bine gândit în prealabil, planificat în detaliu, un roman de construcţie. Tocmai pentru că mi se pare dificil lucrul ăsta, tocmai pentru că vine în răspăr cu felul în care îmi iese mie uşor şi firesc scrisul. Îmi plac provocările.

Nu cred neapărat în inspiraţie, dar cred în stări şi cred că ceea ce numim inspiraţie este de fapt abilitatea de a adapta potrivit fiecare stare pe care o ai la genul de literatură pe care îţi propui să o aşterni pe hârtie. Când ai o stare foarte melancolică, reveric-poetică, e clar că trebuie să integrezi aşa ceva în cartea ta; când eşti revoltat, scrii pasaje de critică socială. Când eşti pus pe glume, scrii pasaje cu mult umor. Evident, dacă reuşeşti sincronizarea asta, scrisul curge fără a forţa ceva şi apare senzaţia de “inspiraţie”. Mai sunt şi situaţii-excepţie, în care într-o stare revoltată poţi scrie ceva metaforic, sau invers. Aşa apar textele cu adevărat originale, cu o mie de interpretări şi sensuri.

Ca să închei răspunsul pe un ton uşor amuzant, inspiraţia e şi acel pretext pe care-l folosim faţă de cei din jur pentru a fi lăsaţi în pace, pentru a nu fi deranjaţi când scriem. “Am inspiraţie” e scuza scriitorului, e acel semn de “Just married” pe care-l pui pe uşă, pentru a nu fi deranjat de musafiri nepoftiţi.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


Cristina - de Baby Mititelu la: 18/12/2012 11:06:08
As bea o bere cu tine! :) Dar nu-s( inca) pregatita sa te citesc. Is cam in varsta, maica, pentru un asa elan tineresc.
Craciun fericit tie si celor dragi tie si mult succes in continuare!
#637914 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de morgothya la: 18/12/2012 12:33:27
Sarbatori fericite si tie!
Poate ne vom intalni candva, mi-ar face placere :)
#637921 (raspuns la: #637914) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
morgothya - de Maxalama la: 18/12/2012 15:20:08
Tentant, foarte tentant, dar, din pacate, nu pot participa. In tot cazul, iti doresc ca cele doua sesiuni sa fie cu succes. Bafta !
#637931 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: