Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

La Tuilerie


de Victorian Silă la: 23/01/2013 04:05:05
rezumat: Fragment roman
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
A apărut la întîlnire îmbrăcat lejer în blugi şi tricou de firmă, ca orice turist. În mînă ţinea două sacoşe, doldora ambele, de la Louis Vutton.
« Te invit la o terasă! » i-am spus.
« Nu şefu’, astăzi eşti invitatul meu şi oricum nu-mi plac terasele. Eu aleg restaurantul, eu am grijă de nota de plată. »
L-am lăsat să aleagă restaurantul şi l-am urmat. Ne-am aşezat la o masă şi am dat amîndoi comanda, oprindu-ne la sugestia chelnerului care ne-a recomandat bifteck. Chelnerul ne-a întrebat cum să fie friptură şi am răspuns amîndoi în grabă : « Bien cuit! » Am izbucnit imediat în rîs.
« Şi tu ai observat că aici dacă uiţi să le spui asta ţi-o aduc crudă? »
« Da frate, ăştia zici că au carnea trecută la legume, pe lista de crudităţi! Prima oară cînd mi-a adus-o aşa într-un restaurant, am stropit vecinul de la masa cealaltă, cînd am înfipt furculiţa în ea! L-am umplut de sînge!»
Am rîs din nou, realizînd brusc ce bine e să rîzi. N-o mai făcusem de mult. Tipul îmi plăcea la nebunie. Prima impresie era excelentă. Părea destins, hazliu şi descurcăreţ. Mă uitam la el şi parcă mă vedeam pe mine ; cum aş fi fost dacă n-aş fi fost crescut de Nentucristi. Mai destins, mai volubil.
« Tot nu-mi vine să cred că-i fentezi aşa uşor cu apa aia… »
« Hm, cred că în parte am şi noroc, că apa de acolo n-are gust de clor. Apoi, mai am un avantaj, faptul că cişmeaua nu e pusă chiar în drum, să sară în ochi la toată lumea. Oricum, nu am remuşcări, fac o faptă bună, pentru că vînd un produs mai bun decît ce cred ei că cumpără. »
« Ce vrei să spui? »
« Simplu. Apa de la robinet e de-o mie de ori mai testată decît cea îmbuteliată. În plus, conţine fluor care este bun pentru dinţi. Eu numai de-asta beau şi n-am probleme! » spune, etalîndu-şi din nou dantura spre mine.
« Continui cît merge. Învîrtesc tot felul de şmenuri, în funcţie de sezon şi de inspiraţie. Înainte de asta am făcut bani cu servieta în faţă la Cartier. Ţineam un lănţişor în mînă spunînd: Hai, care te faci cu o super-tinichea de pică calu’? Care-ţi vînd perfecţiunea asta, neamule? Pe cine-l fac fericit astăzi? Am numai un lănţişor, unul singur am! Vii sau îl pierzi? Hotărăşte-te! Vezi, niciodată nu spuneam c-ar fi de aur, sau platină, sau ceva preţios. Întotdeauna am spus « super-tinichea », exact astea mi-au fost cuvintele. Dar oamenii făceau presupuneri, din cauza locului unde îmi alesesem să stau… vedeau numele firmei deasupra mea şi credeau altceva. Cîte-o tipă muşca din momeală : E de furat? Răspundeam cu ranchiună : Vedeţi-vă de treabă, doamnă! Eu v-am întrebat unde vă faceţi bani? De ce mă jigniţi? Apoi întrebam : Doamnă, aţi auzit de Cartier? Bineînţeles, dacă le-avea cît de cît cu bijuteriile, răspundea că a auzit. Nu spuneam mai mult. Cît să-i plantez un nume în creieraş, ca să creadă că e o un lucru veritabil, cînd de fapt nu era. Apoi continuăm. Uite ce-o să fac pentru dumneavoastră astăzi. O să vă ofer un tratament ultra special, care vă întrece orice speranţă pe care aţi avut-o cînd v-aţi oprit lîngă mine. Uitaţi o mie! Coborîm sub cinci sute! Daţi-mi pentru acest lănţişor simpatic, nu o sută, nu optzeci, nu şaizeci, să continui? Vrei să continui, nu? Asta mi s-a spus şi azi noapte, toată noaptea mi-a spus s-o ţin aşa, să continui şi deasta sînt rupt de oboseală acum, şi vreau să scap de lanţul ăsta în defavoarea mea, cît să mă întorc acasă să m-arunc în pat. Sînt rupt de oboseală şi aş putea da lanţul ăsta şi pe gratis, dar ar fi prea de tot. Îl dau ca şi pe gratis, cincizeci şi-am plecat la culcare! Ideea e să le faci să rîdă, să le distrezi. La bărbaţi merge şi să-i umileşti, mai ales dacă sînt cu o tipă de braţ : Nu sta înţepenit, ca marfarul de Grenoble, jucînd biliard cu monetaru’ în buzunare! Pentru numele lui Dumnezeu, scoate-ţi mîinile din buzunare şi arată-mi nişte lovele de sămînţă, sau o să creadă domnişoara că urmează să se căsătorească cu personificarea zgîrceniei!
« Eşti bun, îmi place ce gargară ai la o adică… franceza ta înţeleg că e excelentă…»
« Da, nu e rea. Am accent, dar un pic de accent îţi dă stil, nu? Am fost însurat o vreme cu-o franţuzoaică... Am stat cu ea cît să-mi iasă actele, să fiu în regulă. »
« Serios? Te-ai însurat din interes? »
« Normal! Ce, te miri? Odată ce eşti escroc, trebuie să fii consecvent şi să fii în toate direcţiile. De ce să nu fiu şi escroc sentimental?! Trebuie să recunoşti că friptura a fost de milioane. Hai afară să tragem repede o ţigară cît vine cafeaua! Aici nu se fumează. »
Ne-am ridicat de la masă şi ne-am îndreptat spre ieşire. Am observat că şi-a lăsat plasele Louis Vutton atîrnate de spătarul scaunului.
« Nu ţi-e frică să-ţi fure cineva plasele cît stăm la fumat? »
« Aş, fii serios Marcel » a spus rîzînd, « aici nu se fură! »
Afară începuse să se întunece. Şi-a pipăit buzunarele după ţigări. Părea că rămăsese fără, aşa că i-am întins pachetul meu.
« Merci, dar nu fumez decît Gauloises! Hai cu mine, că ştiu o tutungerie după colţ. »
Mergînd, a continuat să-mi povestească despre părinţii lui, în ce zonă a Bucureştiului crescuse, chestii de genul ăsta. Avea un accent de şmecher de cartier, care îl prindea foarte bine. Sigur pe el, relaxat, era o plăcere să-l urmăreşti. Nu provenea dintr-o familie rea. Taică-su fusese strungar la IMUG cu două brevete de inventator, luate pînă se schimbase conducerea în ’89. Apoi venise un inginer-şef nou, care falimentase intenţionat secţia, în timp ce el îşi deschisese firmă proprie, cu care preluase toată clientela. Taică-su fusese dat în şomaj şi simţindu-se probabil inutil, se apucase de băutură. Aşa luase Adi hotărîrea să plece din tară, pe fondul certurilor din familie. Făcuse o scurtă stagiatură prin Italia, unde avea un văr, după care venise aici. Din vorbă în vorbă am ajuns la metrou.
« Adi, am uitat să plătim consumaţia! » am sărit.
« Păi nu ţi-am spus că eu am grijă de consumaţie?! Lasă-i că au adaosul destul de pipărat, cît să nu simtă pierderea pe care le-am făcut-o eu astăzi! »
« Şi nu îţi recuperezi plasele de la Vutton? Trebuie să te fi costat o groază… »
« Ce să-mi iau din ele, hîrtiile mototolite care le-am pus ca să stea umflate? Le-am lăsat la derută, ca să nu aibe chelnerul dubii că nu ne-am întoarce de la ţigare. Tu nu vezi ce preţuri sînt pe aicea, frate?! M-ar usca viaţa de Paris, dacă aş plăti ceva! Hai că nu te-am lăsat să-mi spui despre ce afacere era vorba, trebuie să ne întîlnim din nou. Ştii unde mă găseşti...»
« La Tuileries? »
« Exact! »
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (28):


*** - de Daniel Racovitan la: 23/01/2013 12:40:59
"Şi tu ai observat că aici dacă uiţi să le spui asta ţi-o aduc crudă?"

n-ai cum sa uiti, ca daca uiti tu, nu uita ei sa te intrebe

#639769 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 23/01/2013 12:44:51
"a Bucureştiului" => "a Bucureştilor"
asta daca vrei sa scrii corect gramatical
#639770 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 23/01/2013 12:45:51
"IMUG"? Poate IMUC. Sau IMGB.
#639771 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
super! - de zaraza la: 23/01/2013 13:17:46
mi-a placut, mai pune!
#639776 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 23/01/2013 13:18:14
Am tras tzeapa doar odata la o terasa, nu eu de fapt ci gupul vesel in care eram. Pur si simplu era foarte aglomerat , am asteptat ce am asteptat ca sa dam banii si brusc i-a venit unuia ideea sa plecam si am plecat. M-a mustrat constiinta mult timp dupa ...:)...si acum cand ne intalnim le amintesc.
Deci scrii un roman! Bine...
#639777 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 23/01/2013 16:10:37
Maestre esti pe lista cu "urmariti" la loc se cinste langa Sami.
#639791 (raspuns la: #639777) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
! - de Intruder la: 23/01/2013 21:28:17
ai cam fortat nota cu vanzarea de aur in fata magazinelor Cartier.
hai sa facem abstractie de politie...da' tu crezi ca personalul magazinelor ar fi permis asa ceva? ei au camere video innauntru si-afara, plus ca magazinele Cartier nu le gasesti prin suburbii.
#639815 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel - de Victorian Silă la: 24/01/2013 01:45:32
Cred ca si Bucurestiului e corect.
Merci pt IMUC, o sa corectez.
Prima observatie: acolo e de fapt un misto, normal ca nu se pune problema sa uiti cu adevarat
#639828 (raspuns la: #639771) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de Victorian Silă la: 24/01/2013 01:48:30
Nu e vorba de vreo taraba ci expunere discreta.
Actiunea romanului are loc in anii 90 sa zicem chiar in anii cind incepusera sa para primele mobile prin Romania, camere video stradale mai putin...
Merci ca ai citit atent.
#639829 (raspuns la: #639815) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
baby & pescadorul - de Victorian Silă la: 24/01/2013 01:49:18
Merci mult!
#639830 (raspuns la: #639791) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victorian Sila. - de sami_paris74 la: 24/01/2013 09:39:08
eu nu mi-as fi permis sa servesc masa la un restaurant si sa plec fara sa platesc!.
Asta denota ca nu prea ai facut afaceri bune in fata magazinului Cartier;

nu este scris prea bine,ai foarte multe greseli,insa daca scrii zilnic ,cu timpul poti sa ajungi la un nivel foarte bun.

Bafta.
#639836 (raspuns la: #639830) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 24/01/2013 11:46:59
Pentru mine nu forma, cel putin aici, ma intereseaza caci e vorba de un "atelier" in care prezinti un text scris la botu calului, nu un citat dintr-o carte tiparita, periat si finisat deja. Important este ca-mi transmite buna dispozitie si ca se intrevede nivelul foarte bun.
#639853 (raspuns la: #639836) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Foarte bine, - de gabi2049 la: 24/01/2013 13:45:18
dupa parerea mea. Felicitari!
#639862 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 24/01/2013 14:17:06
"Cred ca si Bucurestiului e corect."

nu este.
#639866 (raspuns la: #639828) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel Racovitean - de Victorian Silă la: 24/01/2013 20:52:52
Dar ce raspuns categoric! Imi place!

Si deci dupa parerea ta nu am voie, de exemplu, sa folosesc "primarul Bucurestiului este d-l..." ci neaparat
"primarul Bucurestilor" ?

#639922 (raspuns la: #639866) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sami_paris - de Victorian Silă la: 24/01/2013 21:08:55
Nici eu nu mi-as fi permis sa servesc masa la un restaurant fara sa platesc.
Dar nu stiu ce vrei sa zici cu asta.
Eu sint autorul textului.
Dupa cum vad confunzi persoajele mele cu persoana mea.

Daca scrii zilnic, s-ar putea ca tu sa ajungi vreodata la nivelul meu desi ma indoiesc.

Dupa cum spune Stephen King undeva (On Writing) scriitorii se pot imparti in trei categorii. Slabi, competent si buni. "Desi e imposibil sa obtii (prin munca) un scriitor competent dintr-unul slab si la fel de imposibil sa obtii unul extraordinar dintr-unul bun, este POSIBIL, daca perseverezi, sa devii un scriitor bun dintr-unul competent.

Deci nu vad de ce as trage asa din greu... Daca sint slab nu o sa devin competent, daca sint bun nu o sa devin extraordinar.
#639923 (raspuns la: #639836) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dl Sila - de RSI la: 24/01/2013 21:09:03
si eu stiam ca forma corecta este forma pluralului. Chiar daca in limba vorbita de cele mai multe ori se face uz de singular.
#639924 (raspuns la: #639922) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
La tuilerie - de Victorian Silă la: 24/01/2013 21:13:42
Multumesc tuturor celor care ati comentat pe marginea textului, atit celor care au apreciat mai mult cit si celor care au gustat mai putin.
Fiind un tip sarcastic de felul meu, rareri ma pot abtine sa nu raspund intr-un fel sau altul. Dar in asta consta placerea aici pe cafenea.
#639925 (raspuns la: #639866) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 24/01/2013 23:34:36
"Fiind un tip sarcastic de felul meu, rareri ma pot abtine sa nu raspund intr-un fel sau altul. Dar in asta consta placerea aici pe cafenea."

Pai asta este o conditie obligatorie aici pe cafenea altfel esti mancat cu fulgi cu tot. Ai observat pe altii ca ar raspunde in alt stil? Altii adica "autoritatile intelectuale si morale din cafenea"... ;)))))
#639929 (raspuns la: #639925) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de Victorian Silă la: 25/01/2013 05:55:41
Deci din moment ce personajele sint niste baieti de cartier (sau nu se intelege asta?), Bucurestiului suna perfect normal.
#639931 (raspuns la: #639924) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de Victorian Silă la: 25/01/2013 05:55:42
Deci din moment ce personajele sint niste baieti de cartier (sau nu se intelege asta?), Bucurestiului suna perfect normal.
#639932 (raspuns la: #639924) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victorian - de munteanu rodica la: 25/01/2013 08:14:40
Ci,răspunde dragă,numa'răspunde :)
Si pune rapid continuarea.
Si alte ălea,numa' pune :)
#639935 (raspuns la: #639925) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de RSI la: 25/01/2013 09:07:34
ok, pe mine m-ai convins! ;)
#639937 (raspuns la: #639932) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 25/01/2013 13:42:14
"Si deci dupa parerea ta nu am voie, de exemplu, sa folosesc "primarul Bucurestiului este d-l..." ci neaparat
"primarul Bucurestilor" ?"

corect gramatical este "primariul Bucurestilor"

acu', ai voie sa vorbesti cum vrei tu, inclusiv agramat, traim intr-o lume libera.

forme corecte:
- "Bucuresti, Bucurestii, Bucurestilor"; "Bucurestiul" este doar tolerat
- forma incorecta: "Bucurestiului"

#639947 (raspuns la: #639922) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 25/01/2013 14:11:03
http://www.cafeneaua.com/nodes/show/29720/bucure%C8%99ti-bucure%C8%99tii-bucure%C8%99tilor/1
#639952 (raspuns la: #639922) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 25/01/2013 14:13:36
"Deci din moment ce personajele sint niste baieti de cartier (sau nu se intelege asta?), Bucurestiului suna perfect normal."

Inca una: daca nu incepe expunerea unei concluzii la ceva ce ai enuntat imediat inainte, a incepe o propozitie cu "deci" e agramat. Incorect gramatical.

pe de alta parte, daca in text introduci forme gresite gramatical ("ca e bajeti de kartier"), trebuie sa marchezi intr-un fel, fie prin italice fie prin adaugarea unui "(sic)" dupa partea scrisa intentionat gresit.
#639954 (raspuns la: #639932) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel Racovitan - de Victorian Silă la: 25/01/2013 15:53:10
Atunci primul capitol din Zgomotul si Furia ar avea numai ghilimele sau sic-uri, cum e scris din perspectiva redusului mintal. Sau Bukowsky si multi altii.
Deci continuam dialogul cu tine.
"Toate sectoarele Bucurestilor" au fost invadate de sobolani, nu suna placut, din cauza celor doua plurale. In exemplul asta, toate sectoarele Bucurestiului mi se pare varianta corecta.
La radio, tv si in ziare intilnesti ambele variante iar Pruteanu a murit, asa ca eu zic sa o lasam balta.
#639961 (raspuns la: #639954) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 25/01/2013 19:56:35
Domnu' scriitor aspirant, fii atent aici: gramatica nu se face "dupa cum suna bine lu' vorbitoru'". Tuturor agramatilor din lumea asta le suna bine cum vorbesc.

Dap, iti prevad un viitor stralucit. Mare om, mare caracter.
#639971 (raspuns la: #639961) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: