te provoaca sa gandesti
"Zilele Bucureștiului" in sus, "Primarul Bucureștiului" pe dincolo... Expresii cât se poate de incorecte gramatical.
Corect este: "Zilele Bucureștilor", "Primarul Bucureștilor", etc. In aceeași idee, corect este "Bucureștii" -- forma "Bucureștiul" fiind doar tolerata. Ex: "Bucureștii se afla sub nămeți". Nu, nu este o forma arhaica, poetica, de folosit doar atunci când se evoca trecutul orașului, ci este forma corecta gramatical. Atunci de unde a venit povestea asta cu "Bucureștiul / Bucureștiului"? Dacă urmăriți textele scrise înainte de anii 50-60 nu veți găsi niciun fel de "Bucureștiului". Aceasta forma agramata a fost popularizata atunci când Romania a intrat sub jug comunist iar în redacțiile mass-media au fost propulsați fel de fel de politruci agramați, cu patru clase primare la activ. Acum, de unde provine forma plurala corecta? La origine, genul asta de nume de localități a fost dat după numele familiei care a întemeiat așezarea. De exemplu: Florești, vine de la familia Florescu, sau a Floreștilor, Comănești, de la familia Comănescu sau a Comăneștilor. In acele localități locuiau Floreștii respectiv Comaneștii. Pentru București, la fel, locul unde trăiau Bucureștii , adică fief-ul Bucureștilor. Astfel corect este: Iasilor, Focsanilor, Mehedintilor, Ciolpanilor -- pentru ca numele localitatilor face parte din categoria celor cu forma plurala.
comentarii (6):
***
- de
Daniel Racovitan
la: 25/01/2013 14:06:42
Evident, pentru localitatile cu forma singulara regula nu se aplica: nu se zice Brasovilor, Constantilor, etc :)
#639950
comenteaza . modifica .
semnaleaza adminului
.
blocheaza userul
***
- de
Baby Mititelu
la: 25/01/2013 20:03:57
Bucuresti-Bucurestiul-Bucurestiului
Bucurestii-Bucurestilor...forma mai degraba literara Corect gramatical Bucurestiului. La fel pentru Iasi. Iasi nu e plural, e singular, Iasiului pentru dativ-genitiv. Iasii, Iasilor-forma literara. Eu asa am stiut mereu...
***
- de
RSI
la: 25/01/2013 20:23:26
ceea ce inseamna ca ai stiut tot timpul gresit...
la naiba...
- de
Intruder
la: 25/01/2013 22:32:37
am dat un telefon in tara, sa-ntreb chestia asta...nu-s normal!! :))
raspuns: da, e corect "Bucurestii-Bucurestilor", vezi Mateiu Caragiale, cartierul Bucurestii Noi, "Bucurestii de altadata" de V. Potra, etc. cica doom-ul nu spune nimic...
***
- de
RSI
la: 25/01/2013 22:41:51
"cica doom-ul nu spune nimic..."
Because it is doomed !
***
- de
Daniel Racovitan
la: 27/02/2013 19:39:33
inca una agramata: mai nou gasesc versiunea "Cheile Rametului", nu asa cum se cheama de sute de ani si cum ii spun si localnicii, adica "Cheile Rametilor", forma corecta.
|
![]() ![]() cautari recente
"amandoi"
"voiam sau vroiam" "Ocazia de a-mi utiliza competen%C8%9Bele" "comunicarea este fundamentul unei relatii de prietenie" "cantareti de opera" "ce mijloc de imbogatire a vocabularului are cuvantul uimire" "tiralexa" "polisemia cuvantului culoare" "ganduri parintilor si bunicilor" "cosmin" "avocat in dusseldorf" "varvara octavian rar" "nu pot vorbi sau vorbii" "scenariu cenusareasa moderna" "semnificatia titlului arhimede si soldatul" "vioara sa" "lupul si vulpea-fratii grimm rezumat" "vi-l dau sau v-il dau" "prietenii nu te vor sili la compromisuri" "ingerii sa aive sau sa aiba grija" "big defender" "cerul de traian demetrescu explicarea figurilor de stil" "vrei sa fii" "enunt cu starpitura" "explicatia proverbului cind se vede satul nu mai trebuie caruta" "ADMINISTRATOR FIRMA" "comuniunea omului cu natura" "traducere de Nizar Qabbani" "suflet curat eseu" "imi fac unghiile sau imi fac unghile" mai multe... linkuri de la Ghidoo:
|