Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ultima noapte de garda


de alexbrie la: 17/12/2004 12:11:00
modificat la: 19/12/2004 13:09:52
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Mama m-a luat cu ea la scoala. Face de garda. Si tata a facut de garda, ieri, la scoala lui. E iarna. E zapada. E frig.

La scoala nu mai e nimeni la ora asta. Facem de garda in biroul directorului. E frig, dar suntem imbracati gros. Avem un termos cu ceai. Mama mai fumeaza din cand in cand si mai citeste dintr-o carte. E noapte. Afara e intuneric; in fine, nu chiar; e luna, e senin, sunt stele, e zapada. Afara e intuneric si nu prea, zapada straluceste ca o pulbere de diamante; am invatat expresia asta la scoala; expresii si cuvinte frumoase. Mi-am notat-o si in vocabular. Am cu mine vocabularul, dar nu imi vine sa citesc.

E liniste. Nu stiu de ce trebuie sa facem de garda. E prima oara ca mama sta de garda la scoala. Nu sunt sigur ca inteleg ce inseamna “garda”. Vine de la gard? Mama zice ca vine de la gardian. Vorbim. Imi mai zice cate o poezie, asa cum faceam cand eram mic si se lua curentul; ne bagam in paturi, in sufragerie. Pe intuneric, tata mai spunea cate o poezie. Imi placea aia de George Cosbuc cu “Cantecul Redutei”. Muream de ras.

Timpul trece incet de tot. O intreb pe mama a nu stiu cata oara cat e ceasul. Stiu cat e ceasul, ca am si eu unul. L-am primit de la tataie, cand eram in clasa 1. Dar totusi ma plictisesc. Mama imi mai povesteste ce a mai zis tanti Madalina sau tanti Marieta.

Gata, s-a terminat tura. E vreo 12 si ceva. Eu am atipit intre timp. Mama m-a trezit, sa mergem acasa. Incuiem scoala. Intreb de ce nu ne inlocuieste nimeni. Mama zice ca daca nu s-a intamplat nimic pana acum, nu se va mai intampla azi.

O intreb, totusi de ce a trebuit sa faca de garda? Zice ca nu-i nimic; ca asa le-a pus directorul. Ca a venit ordin de la inspectorat. Sa fie mereu un cadru didactic in scoala, in fiecare seara, pana pe la miezul noptii. Pana se mai linistesc apele.
Ce ape? Zice ca sa nu ma ingrijorez. Ca au fost probleme prin alte parti. S-au spart geamuri, s-a dat foc la case. Ca aici nu se va intampla nimic. Ei se duc de garda, doar, ca asa i-a pus directorul.
Ce probleme, mami? Unde?
Manifestatii contra lui Ceausescu, dragule. Prin Ardeal, pe la Timisoara…
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


Noapte de gardă - de stancosty la: 20/12/2004 11:20:25
Întâmplarea face ca si eu eram de gardă, tot într-o scoală, în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989.
Stiam ca se întâmplă ceva, dar nu aveam curajul să sper.
Si atunci, ascultând "Sopârlita liberă", am auzit ceva ce părea imposibil. Cineva telefona la "Europa Liberă" din Bucuresti, dintr-un bloc din preajma Pietei Universitătii si scosese telefonul pe balcon, să se audă focurile de armă ...
Atunci am stiut că începuse sfârsitul.
Si tot atunci, un gând insidios mi s-a înfiripat în minte.
Revolutia română începuse, dar se defăsura sub controlul Securităţii. Cum altfel ar fi fost posibilă o astfel de legătură telefonică ?!
Si mi-am amintit atunci de cele spuse cu o lună înainte de ofiterul de securilate Liviu Turcu, fugit în State, la Vocea Americii.
Întrebat ce atitudine ar avea Securitatea fată de o miscare de răsturnare a regimului, el a răspuns categoric: "Dacă Securitatea nu va fi cea care va initia o astfel de miscare, în mod sigur ea nu se va opune acesteia!"
#31985 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...