-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Pe voi ce anume va ingrijoreaza?


de Baby Mititelu la: 06/02/2013 12:15:07
rezumat: ...daca va ingrijoreaza ceva...
taguri: grija ingrijorare Salonul 
voteaza:
Motive de ingrijorare - Provocarea lui John Brockman

Preocupaţi de problemele noastre de zi cu zi, de multe ori nu mai ajungem să ne întrebăm care sunt problemele cu care se confruntă societatea în care trăim. De curând, nume importante din domenii precum ştiinţa, tehnologia, jurnalismul sau educaţia au împărtăşit cu restul lumii, graţie efortului depus de John Brockman, câteva motive de îngrijorare care ar trebui să ne preocupe pe toţi, va recomand sa cititi pina la capat.

John Brockman, un agent literar ce reprezintă un număr mare de oameni de ştiinţă, a fondat acum câţiva ani Edge.org, un site inspirat de un experiment artistic realizat de un prieten apropiat, James Lee Byars. „Byars considera absurdă ideea de a merge la biblioteca Universităţii Harvard şi şi de a citi şase milioane de cărţi pentru a atinge un nivel de cunoştinţe acceptabil. Planul lui era să adune într-o încăpere 100 din cele mai luminate minţi ale planetei, să le încuie acolo şi astfel să le provoace să se întrebe reciproc lucruri despre care se întrebau singuri” a relatat Brockman pentru The Guardian. Byars a încercat să invite cele 100 de minţi luminate, însă experimentul său a eşuat: 70 cei contactaţi i-au închis telefonul în nas.
Byars a murit în 1997, însă ideea sa a mers mai departe mulţumită lui John Brockman. Agentul literar a crezut că aceasta poate fi pusă în practică graţie Internetului. Astfel, Brockman a fondat Edge.org, un spaţiu online pe care şi-a propus să-l transforme într-un „salon virtual” în care să se întâlnească cele mai luminate minţi ale planetei. Site-ul său a avut succes, salonul virtual incluzând astăzi peste 650 de înţelepţi din domenii variate, precum literatura, ştiinţa sau artele plastice.
În fiecare an, Edge solicită acestor oameni să răspundă la o întrebare şi le adună răspunsurile într-o carte. În 2013, întrebarea la care minţile luminate ale planetei au oferit un răspuns a fost următoarea: „Ce ar trebui să ne îngrijoreze?”. Printre cei care au participat la acest exerciţiu mental se numără laureaţi ai premiului Nobel, fizicieni celebri, psihologi, biologi şi autori de succes din numeroase ţări. Printre respondenţi se numără Daniel Dennett, Steven Pinker, Brian Eno şi Nassim Nicholas Taleb.
În total, peste 150 de persoane au răspuns la această întrebare. În continuare vă prezentăm o selecţie cu cele mai interesante răspunsuri.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (16):


*** - de Baby Mititelu la: 06/02/2013 12:16:11
Geoffrey Miller, psiholog evoluţionist în cadrul Universităţilor New Mexico şi NYU Stern, se declară îngrijorat de China, ţară în care afirmă că se derulează cel mai amplu şi mai eficient program de eugenie. Miller susţine că acest program se desfăşoară de 30 de ani şi se teme că acesta ar putea reprezenta o ameninţare existenţială la adresa civilizaţiei occidentale.

Nicholas Carr, autorul cărţilor The Shallows şi The Big Switch, este preocupat de dispariţia treptată a răbdării oamenilor:
„Sunt îngrijorat de timp – de modul în care îl denaturăm şi în care ne denaturează pe noi. Oamenii, la fel ca alte animale, par să aibă un ceas intern foarte precis. Chiar dacă nu avem ceasuri la mâini sau telefoane mobile la îndemână, putem estima destul de precis durata perioadelor de timp. Dar această capacitate este uşor de modelat. Percepţia timpului este subiectivă, schimbându-se în funcţie de circumstanţe şi de experienţele prin care trecem. Atunci când lucrurile se petrec repede în jurul nostru, întârzierile care în mod obişnuit ni s-ar părea scurte încep să devină intolerabile. Secundele se scurg încet, iar minutele durează o veşnicie. «Simţul timpului pare să fie supus legii contrastului», nota William James în capodopera sa din 1890 The Principles of Psychology.

Kevin Kelly, editor al revistei de tehnologie Wired şi autor al cărţii What Technology Wants, este îngrijorat de viitorul omenirii:
„De foarte mulţi ani, principala grijă a multor oameni consta în suprapopularea planetei. Ideea că se găsesc prea mulţi oameni pe o planetă limitată stătea la baza grijilor faţă de mediu, fie că era vorba de poluare sau de încălzirea globală. Numeroase cupluri educate au renunţat să facă copii, sau în niciun caz mai mult de un copil, pentru a contribui la prevenirea suprapopulării planetei. În China, a avea un singur copil a devenit o decizie forţată.
#640548 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 06/02/2013 12:16:56
William Poundstone, un jurnalist nominalizat de două ori pentru Premiul Pulitzer şi autor al cărţii „Are Your Smart Enough To Work At Google?” este îngrijorat de tehnologia viitorului:
„Sunt îngrijorat de realitatea augmentată. Este vorba despre o tehnologie atrăgătoare ce pare inevitabilă în următorii 20 de ani. Veţi purta ochelari care nu sunt mai groşi decât ochelarii obişnuiţi, sau poate chiar lentile de contact, iar acestea vă vor permite să vedeţi tot felul de informaţii utile. Aţi putea vedea o hartă interactivă, o bandă curgătoare cu ştiri sau notificări cu mesaje -- orice puteţi vedea astăzi pe un ecran.

Psihologul Robert Kurzban de la Universitatea Penn din SUA este îngrijorat de discrepanţele între sexe ce se conturează în China:
„În 2020, estimările arată că în China vor exista cu 30 de milioane mai mulţi bărbaţi decât femei, ceea ce înseamnă că minim 15% dintre bărbaţii tineri vor rămâne fără parteneră. Antropologii au observat un tipar care se repetă mereu în istorie: atunci când balanţa dintre sexe devine dezechilibrată, iar bărbaţii sunt mai numeroşi decât femeile, aceştia devin din ce în ce mai competitivi şi sunt mult mai predispuşi la comportamente riscante şi orientate pe termen scurt, printre care pariurile, consumul de droguri şi infracţiunile. Acest tipar este observat, de asemenea, de specialiştii în biologie. Studii efectuate de-a lungul mai multor decenii au arătat că, în speciile în care succesul de reproducere îi caracterizează doar pe unii bărbaţi, concurenţa este acerbă.

Sherry Turkle, psiholog în cadrul MIT specializat în analiza culturii Internetului, este îngrijorată de ceea ce învaţă copii de la noi:
„Copiii îşi privesc părinţii cum se joacă toată ziua cu dispozitive strălucitoare. Părinţii le ţin în braţe, le mângâie şi nu le lasă niciodată din mâini. Atunci când mamele îşi alăptează bebeluşii, obiectele strălucitoare sunt în mâinile lor şi la urechile lor. Atunci când părinţii ies în parc cu copiii, atenţia lor se împarte între copii şi obiectele strălucitoare până la punctul în care copiii sunt geloşi şi, de multe ori, nu au parte de atenţia părinţilor lor. Ca rezultat, numărul accidentelor din locurile de joacă este în creştere.
#640549 (raspuns la: #640548) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 06/02/2013 12:17:43
Virginia Heffernan, o jurnalistă americană care a obţinut doctoratul în filozofie la Harvard şi a scris de-a lungul carierei pentru The New York Times şi pentru Slate, consideră că nu avem motive de îngrijorare:
„Singurul motiv de îngrijorare este grija însăşi. Acest lucru a fost mereu adevărat.

Marshall McLuhan spunea că «circuitele electrice duc la orientalizarea Occidentului». Să sperăm că Internetul va duce acest lucru până la capăt. Următorul pas ar fi abolirea acestei idei fixe tipice Occidentului conform căreia putem câştiga chiar şi o firimitură de înţelepciune sau de libertate ca rezultat al acestei practici nocive, îngrijorarea, care nu este altceva decât supraexcitarea impulsului de luptă-sau-fugi în creierul nostru reptilian.
Reţelele electronice şi experienţa digitală au dus la descentralizarea sinelui şi la descoperirea splendorii momentului prezent. De asemenea, au subliniat interdependenţa noastră fundamentală şi au satirizat subtil încăpăţânarea occidentală a separării. Revoluţia digitală, cu artefactele sale valoroase, a făcut evidentă şi chiar profitabilă viziunea lui Buddha, a lui Shakespeare şi a tuturor misticilor lumii: suntem unul. Credinţele noastre limitate despre trecut şi despre viitor ne distrug vieţile. Doar acceptarea realităţii prezente poate aduce pace şi inspira decizii înţelepte.
Aşa că puteţi să vă construiţi un adăpost antiatomic, să daţi bani celor care nu au, să arhivaţi fiecare mail promoţional primit, pentru a preveni efectele unui potenţial atac terorist asupra Internetului. Mâncaţi mâncare organică, locală sau nimic. Faceţi toate acestea sau nu faceţi nimic. Dar nu vă îngrijoraţi din aceste motive.
Nu există niciun motiv de îngrijorare şi nici nu a existat vreodată”.
#640550 (raspuns la: #640549) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ehhh... - de Intruder la: 06/02/2013 18:00:52
pe mine ma ingrijoreaza caderea pufului de pe burtile pline cu fluturi ale pinguinilor.
...nasol, nici nu-mi tihneste fleica de porc la micul dejun! :(
#640569 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de Baby Mititelu la: 06/02/2013 18:22:04
...in timp ce pe mine ma ingrijoreaza ca pe tine te ingrijoreaza caderea pufului de pe...
#640573 (raspuns la: #640569) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Victorian Silă la: 06/02/2013 21:51:23
Mie mi-a placut raspunsul jurnalistei:
"Singurul motiv de îngrijorare este grija însăşi. Acest lucru a fost mereu adevărat" Grozava femeie trebuie sa fie si sint de acord cu ea.
#640595 (raspuns la: #640573) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pe 15 - de proud la: 06/02/2013 22:20:15
sa nu uitati sa va aplecati sa nu va rada asteroidul ... pfff ce ma ingrijoreaza!
#640597 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 07/02/2013 01:32:44
"sa nu uitati sa va aplecati sa nu va rada asteroidul"

care asteroid bre, nu ne mai colidara o data cu apocalipsa?
#640605 (raspuns la: #640597) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 07/02/2013 10:05:50
Pe mine ma ingrijoreaza puterea prostimii.
#640622 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
admin - de Baby Mititelu la: 07/02/2013 10:35:14
Pe tine nu te ingrijoreaza ca nou venitii in cafenea pleaca dupa doar cateva zile de sedere in spatiul asta? Si asta e un fenomen prezent de ani, ani de zile.
Chiar nu ti se pare grav ca un grup se comporta urat cu cine vrea sa intre pe forum? De ani, ani iti pun aceasta intrebare...
#640624 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
stiind ca de obicei ceri exemple... - de Baby Mititelu la: 07/02/2013 10:41:10
** - de BlackVelvet la: 06/02/2013 19:10:32
Scuzati Maria, am zis ca se poate abera pe aici, inclusiv barfe de salon relaxante.
Nu ma deranjeaza parerile, ma deranjeaza modul in care unii isi expun aceste pareri. Daca e doar un cerc restrans de oameni mult peste astia mai de salon atunci va las cu povestile voastre mai simpatice si inteligente.
Multumesc pentru atentia acordata, am sa imi cumpar un caiet unde o sa imi comentez aberatiile singura.


E ultimul dar eu am citit cu sutele asemanatoare. Nu ti se pare mai corect sa bannezi personajele care alunga cafegiii si asa sa dai sansa oamenilor sa faca din spatiul asta o placere si nu brat de Fe?
#640625 (raspuns la: #640624) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ar disparea mai repede... - de donquijote la: 07/02/2013 10:57:19
daca n-ar fi cativa ca tine care incurajeaza la noii veniti toate nimicurile care le publica pe cafenea doar de dragul incurajarii si ca sa mai aibe niste aplaudaci pentru propriile idei ne-exciante pentru marea masa a cafegiilor.
problema cu ei nu este ca-s noi si necunoscuti, sau ca sutin idei afumate/gresite/neinteresante. problema e cum interactioneaza cu ceilalti. majoritatea se dau in petec repede.
#640627 (raspuns la: #640624) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de Baby Mititelu la: 07/02/2013 11:28:17
1. ne-excitante pentru marea masa a cafegiilor...:))...si care ar fi marea asta masa, sunteti fix aceiasi , cativa. Si apoi ce idei excitante scrie marea asta masa in cafenea? Sa fim seriosi!
2. Eu nu incurajez nici un nimic, eu incurajez intrarea in cafenea si a altora, mi-as dori un forum mai vast, mai nou. In teorie toti au dreptul sa vina si sa plece dar de ce sa plece multi din cauza catorva...tu, mr, rsi, zaraza..., putini. La urma urmei cine sunteti?
3. Nu vad cafeneaua ca pe o scena unde dam spectacole, cu actori, regizor, aplauze, care primeste mai multe ori mai putine aplauze, iarasi nu suntem politicieni sa cumparam voturi. Nu suntem, iarasi, pe sit de matrimoniale. Cafeneaua asa cum a fost gandita e-ar trebui sa fie- un forum de socializare, de idei, de petrecere a unui timp in mod placut, nu neplacut.
4. N-am nimic cu personaje ca tine, mr etc, si nu e vorba despre mine si nici despre voi in propozitie: nu-l inteleg pe admin si 2. imi pare rau , mereu rau, pentru cei care lasa cafeneaua din cauza voastra-tu, mr, zarza, etc- batjocora, zeflemea, va comportati ca si cum ati fi buricul pamantului. :((((
#640631 (raspuns la: #640627) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pacaleala CIA? :) - de proud la: 07/02/2013 11:28:50
poate stam pe planete diferite ... oricum ungurii's de vina! :)))

#640632 (raspuns la: #640605) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bm - de donquijote la: 07/02/2013 14:28:01
la pct 1 si 2 : sunt zeci daca nu sute de 'conferinte' (mai ales poezi si citate intelepte) la care au postat si au comentat la gros aceasi 3-4 personaje si in care mai apar pe ici pe colo cate un comentariu razlet a vreunuia 'din gashca'.

3 contine truisme si 4 teorii conspirationiste.

eu personal intervin doar cand e vorba de generalizari nejustificate si uneori insultatoare de genul 'ateii in iad credinciosii in rai' sau comentarii a carui continut paote fi daunator sanatatii sau buzunarului cititorului neavertizat.
#640656 (raspuns la: #640631) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donq - de Baby Mititelu la: 07/02/2013 14:53:07
"Poezi si citate intelepte"- da niste exemple, eu nu mi le amintesc! O confa de-a ta? Nu-mi amintesc. O confa de-a lui RSI? Aia despre un om abia mort...Sergiu Nicolaescu...ma rog, eu nu am gasit-o de bun simt. O confa de-a lui mr? Ceva despre paulica fara frica, ceva de genul, foarte instructiva :)))). O confa de-a zarazei? Nu-mi trece nimic prin minte interesant. Sorry, dar despre ce/cine vorbim?
Culmea culmilor: reactinoeza agresiv la nonvaloarea confelor tocmai cei ce nu scriu nimic. Nasol.
#640671 (raspuns la: #640656) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...