-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ruine industriale


de ionbarb la: 07/02/2013 11:50:06
taguri: Diverse 
voteaza:
un documentar interesant. merită văzut până la capăt

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (16):


*** - de ionbarb la: 07/02/2013 18:34:05
autorii acestui documentar au uitat probabil să caute în România fabrici înfiinţate după 1989 în care s-au introdus tehnologii avansate de fabricaţie. zău că mi-ar fi plăcut să văd ceva de genul ăsta.
#640733 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Da, Ion... - de Baby Mititelu la: 08/02/2013 20:27:37
Ce pot sa spun? Eu am terminat facultatea fix in 1990, prima generatie dupa revolutie. Nu stiu daca tu esti mai mic/mai mare decat mine dar atunci studentii au iesit in strada si au cerut anularea repartitiei. Totusi noi am primit o repartitie, eu am ales o fabrica de fire si fibre artificiale din Bucuresti. Ne-am prezentat frumos, eram 11 ingineri. Directorul ne-a spus curat ca nu are nevoie de noi. Mie viata mi-a trasat alta cale (spre bucuria mea interioara, nu as fi fost o buna ing) dar uneori m-am gandit la industrie.
Explicatia caderii, distrugerii galopante a industriei era pusa pe seama comunismului in sensul ca in comunism nu exista de fapt nici o industrie reala, totul era de fatada, cincinale false etc.
Documentarul de mai sus arata mai bine adevarul.
#641087 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ionbarb - de Paianjenul la: 09/02/2013 16:35:00

"autorii acestui documentar au uitat probabil să caute în România fabrici înfiinţate după 1989 în care s-au introdus tehnologii avansate de fabricaţie. zău că mi-ar fi plăcut să văd ceva de genul ăsta."

- Cite unitati industriale dotate cu tehnologie moderna s-au construit in Romania dupa 1989 pt. fiecare - sa zicem - ZECE unitati industriale infiintate inainte de 1989, si vindute (dupa 1989), pe nimic, abandonate si vandalizate?... Si nu ma refer aici la unitati industriale NERENTABILE, ci la cele care meritau sa fie administrate si exploatate mai departe...

#641222 (raspuns la: #640733) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aici ai dreptate, - de 1brasovean la: 09/02/2013 17:26:29
din exemple cunoscute mie pot sa-ti spun de clubul oamenilor de afaceri german - la brasov,
*http://www.dwk.ro/?page=der_club
iar baietii astia cu industria lor si-au facut pana la urma si o ... scoala profesionala germana la brasov (nu stiu daca e prima din tara, e posibil)
**Școala Profesională Germană Kronstadt: http://www.sgk.ro/ro/

pe de alta parte sunt si voci care argumenteaza ca ar fi nevoie de o noua politica de reindustrializare:
***exista un studiu cel putin pe reindustrializare dar si unul pe reprofesionalizare (pe site la ipid.ro)
#641228 (raspuns la: #640733) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ai atins - de ionbarb la: 09/02/2013 18:50:00
coarda sensibilă - REINDUSTRIALIZAREA. nu ştiu să găsesc termenii sau cuvintele cele mai potrivite care să exprime fundamentul ideologic cel mai solid în spiritul căruia noua industrie creată să aibă toate şansele să dăinuiască decenii bune de acum încolo. prin gimnaziu şi primii ani de liceu învăţam că economia unei ţări cuprinde patru sectoare - industria, agricultura, transporturile şi comerţul - însă cu vreo cincisprezece ani în urmă citeam în Wired că, "By definition, economics is the study of how a society uses its scarce resources". care ne sunt aşadar rarităţile materiale şi spirituale şi cum ne putem folosi de ele? dacă în ultimii douăzeci de ani în ţara asta s-a produs o dezindustrializare pe ce temei ideologic s-ar putea realiza de-acum încolo reindustrializarea?
#641229 (raspuns la: #641228) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de RSI la: 09/02/2013 18:56:20
o combinatie letala de "planificare comunista", iresponsabilitate, lipsa de interes si de profesionalism post-decembriste si hotie la drumul mare. Nu stiu cat ar fi putut fi salvat din industria asta.
Exista si cazuri de povesti de succes, cunosc personal vreo 2, dar sunt atat de atipice fata de marea majoritate.
Fara materii prime si fara piete de desfacere s-au facut pe vremea lui Ceausescu mamuti industriali. Se producea mult si prost (calitativ vorbind). Criza de la Tractorul Brasov a inceput odata cu caderea sahului in Iran. El voia sa dezvolte agricultura iraniana si acceptase afaceri barter cu Ceausescu. Iranul livra petrol ca plata pentru tractoare. Erau proaste dar foarte ieftine. Khomeini nu a mai fost interesat de afacere si atunci s-a pierdut si sursa ieftina de titei. Ce a urmat se stie-bezna, frigul etc.
#641230 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ionbarb - de RSI la: 09/02/2013 19:05:33
Aici este problema-cum folosim resursele pe cere le (mai) avem?
Inclusiv si mai ales cele umane.
Industria nu inseamna numai industria grea stil comunist. poate insemna si industria high-tech,software, poate fi si industria turistica etc., etc.
Nu suntem singurii care au trebuit sa suporte schimbari radicale, dar suntem printre cei ce se "misca" cel mai greu din cauza conducerii politice profesionale inepte.
trebuie sa re-invatam multe, unele pe care le-am stiut si le-am uitat. Altele trebuie sa le invstam de la altii care au trecut prin aceleasi procese si au reusit.
#641231 (raspuns la: #641229) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"...pe ce temei ideologic..." - de 1brasovean la: 09/02/2013 20:07:11
"s-ar realiza de acum incolo reindustrializarea?"

-nu am habar! sincer nici nu cred ca ar fi (poate) vorba de o ideologie politica neaparat, poate de una economica mai degraba. ori sa stim odata spre ce ne indreptam: daca vrem sa facem agricultura eco & turism apoi sa carmim incolo, daca vrem industrie mai apoi ... sa producem bine da` sa stim si cui/ cum sa vindem.

dupa 2005/2007 (NATO/UE) noi nu am mai avut tinte ca tara (daca vrei ca natiune). asa ca -fara sa avem fie si o farama de viziune- a ramas ce e mai simplu si o facem cu gratie: ne futem(*1) intre noi si apoi ne aratam suprinsi de asta (sau de rezultate).

(*1) - sau ii lasam pe altii sa o faca
#641237 (raspuns la: #641229) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de ionbarb la: 09/02/2013 20:46:49 Modificat la: 09/02/2013 20:55:31
eu am un fix cu industria high-tech. cipuri, computere, display-uri, software, roboţi, automatizări etc. etc. etc. unele state avansează cu aceste tehnologii până într-acolo încât muncile umane în medii ostile şi nesănătoase sunt acaparate treptat de fel de fel de maşinării automate şi roboţi. s-au dus vremurile marilor întreprinderi industriale cu mii de angajaţi. după cât îmi pot da seama, mai toate fabricile sau întreprinderile industriale care se înfiinţează în prezent au doar câteva zeci de angajaţi (cred că aş exagera dacă aş spune sute...), majoritatea însărcinaţi cu supravegherea şi mentenanţa mijloacelor de producţie aflate în dotare. dar eu cred că în vârful întregii industrii mondiale stă industria high-tech. ea este cea care dictează progresul tehnic în toate celelalte domenii industriale. cum putem noi ca ţară să aducem contribuţii (materiale) importante chiar la progresul industriei high-tech? îmi pare rău, n-avem cum...şi-atunci? vorba lu' 1brasovean: ne f****m
#641239 (raspuns la: #641231) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ionbarb - de RSI la: 09/02/2013 22:30:08
contributia la high tech nu-i numai cu cipuri si cu infrastructura.Este si cu multa minte. Si cu mana de lucru calificata si la un pret rezonabil. O sa fii surprins, dar un mare producator de sisteme de automatizare a deschis un centru in Cluj care acorda servicii in intreaga lume. E un centru foarte mare care a angajat mii de oameni.
Si este numai un exemplu. Nu stiu daca "noi ca tara" aducem direct contributii, dar noi ca specialisti o facem. Chiar daca aceasta companie este o corporatie mondiala. "Noi ca tara" nu o sa facem nimic pana nu o sa avem un guvern cu posibilitate si dorinta de a investi. Ori asta este mai greu de conceput in viitorul apropiat. Deci, trebuie sa incurajam investitiile celor care au suficient capital si dispozitie ca sa o faca. Altfel, ..."nu ne vindem tara". Sau, ca sa folosesc metafora lui 1BV, ne lasam "fututi" pe bani grei sau nramanem "fututi si cu banii luati" ! ;))...dar nu ne vindem tara! ;P
#641246 (raspuns la: #641239) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de rumm la: 10/02/2013 02:09:47
mi-a placut de Roman Petre. Cu zambetul lui sugubat...invoca vinovati... sa-l ierte tribunalul vietii cand i-o veni randul...
#641250 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de ionbarb la: 10/02/2013 08:39:34
dacă tot am intrat în NATO şi UE care or fi marile proiecte economice europene pe termen lung? în industrie stăm aşa cum stăm, în agricultură am putea fi grânarul Europei, în transporturi există o competiţie dominată de cel rutier iar în comerţ au apărut hypermarketurile. mă opresc totuşi la transporturi căci acestea reprezintă coloana vertebrală a economiei. criza petrolului va da o lovitură serioasă în viitor transportului rutier însă există mari idei megalomane în ceea ce priveşte căile de rulare (railways) cu energie electrică - http://www.gizmag.com/future-transport/22959/ - iar aici e nevoie de o nouă industrie. ar putea strănepoţii noştri să apuce vremurile în care Bucureştiul să fie legat de Paris printr-una din acele căi de rulare ultrarapidă? Dumnezeu ştie...
#641259 (raspuns la: #641246) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Made by..." vs. "Made in..." - de 1brasovean la: 10/02/2013 09:17:30
tocmai citeam de curand un articol (in Capital, cred) in care se spunea ca d-nii chinezi vor sa treaca rapid de la 'made in china' la 'made by china'.
ei bine asta cred ca este o politica de stat (nu comentez calitatea produselor/ patente/ licente etc.).

cred ca vor reusi sa invadeze rapid pietele cu ascutitori si creoane high tech si nu numai.
#641260 (raspuns la: #641246) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
si cum - de RSI la: 10/02/2013 09:19:55
ajungem sa ne comparam cu chinezii??
#641261 (raspuns la: #641260) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de 1brasovean la: 10/02/2013 09:28:17
nu zic sa ne comparam,
ma gandeam ca nu ne-ar strica o politica nationala (multianuala) de gen (primul exemplu a fost cel de mai sus).
#641262 (raspuns la: #641261) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de RSI la: 10/02/2013 09:39:44
da, din pacate cred ca la capitolul acesta pana si bulgarii ne pot da lectii.
#641263 (raspuns la: #641262) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...