-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Parintele Dumitru


de sami_paris74 la: 22/02/2013 06:53:47
modificat la: 22/02/2013 11:42:31 arata originalul
rezumat: CAP din vol (panci) 5
taguri: Cutia_cu_litere sami 
voteaza:
Parintele Dumitru.

Cannes la Bocca 21/02/2013

Despre « Gura de Lup », nici eu nu ştiu prea bine cum să vă explic. E un obiect din metal, o rangă mai mică cu capete îndoite, unul din capete este ascuţit şi are formă de limbă. Datorită acestei forme, partea ascuţită se poate introduce în toate încheieturile unei uşi ori unei ferestre, fie ea din metal ori din lemn.
E un dar ciudat, fiecare dintre noi are un loc al lui în societate, un loc pe care îl cauţi începând încă de la naştere, puţin mai târziu ai să-l găseşti, pentru că locul acela este locul care ţi-a fost scris şi care te aştepta.
Pardailean stinse ţigarea strivind-o cu necaz, afundând-o în pământul grădinii, pân ce-o înfundă definitiv în pământul moale.
- Aşa e şi cu viaţa; gândi el filozofând îngândurat, suntem ca o ţigare, un fum, apoi ce rămâne din noi se transformă în pământ.
- Foarte bine, să spunem aşa, făcu el, să spunem că fiecare dintre noi are un destin, aşa cum îl trage aţa, până când ajunge acolo la locul care i se potriveşte.
Introduse partea ascuţită a « Gurii de Lup » într-o încheietură şi cu o mică apăsare, fereastra se deschise cu uşurinţă, după ce se strecură în dormitorul casei, se aşeză pe un scaun vechi, care scârţai, scoţând un sunet asemănător cu chiţăitul uni şoricel.
Îşi împreună mâinile, lăsă capul în jos şi încercă să şi-o imagineze pe preuteasă.La puşcărie, cel care îi vânduse pontul, făcuse remarca că nevasta preotului este foarte frumoasă. Ridică capul şi se uită la fotografiile lipite adunate într-un tablou.
Era sigur că nu aveau copii, veste bună, pentru că avea de gând să se ascundă sub patul lor câteva zile, şi de-acolo va afla toate secretele comorii lor.. .
Era miezul nopţii ; luna strălucea plină şi toată grădina casei era luminată ; uriaşa oglindă îşi schimbă ca prin farmec culoarea asemănătoare cu « piatra lunii ». Norul ajunse în dreptul ei, încât părea despărţită în patru. Farmecul acestui fenomen, se asemăna cu un cioban şi o turmă de oi care dispărură şi grădina casei fu din nou luminată, încât florile şi copacii din întunericul nopţii căpătaseră culori argintii.
Pardailean îşi înfipse căciula de astrahan mai bine pe cap şi spre dimineaţă adormi. Sigur, mai mult ca sigur că sunt placaţi la vreo petrecere; îşi zise el şi adormi.
Le auzi paşii , fără-ndoială că-şi simţi inima zvâcnind. Îşi opri pentru câteva secunde respiraţia. Linişte deplină.

Preoteasa se dezbrăcă repede, avea nişte sâni uriaşi faţă de corpul ei mic şi firav. Popa o prinse lacom în braţe, o culcă pe spate, apoi se băgă între picioarele ei şi îşi aşeză barba şi mustaţa uriaşă cu grijă, ca să poată să scoată limba fără efort şi fără să simtă dezagreabilul păr între buze.Se lăsă cu toată greutatea peste ea, tălpile picioarelor ajungeau până aproape de capul lui. Ea ţipă de plăcere, el se zbătea de parcă ar fi dorit să între definitiv în interiorul ei.
Pardailean se simţi ca o scama dintr-o saltea, fără nici un ţel anume, câteva scame căzură neglijent pe faţa lui, îşi aminti de nebunul Frişcă fratele lui de cruce ; care zicea: noi ţiganii care trăim departe de ţară se pare că nu avem nici un ideal, fără nici o ţintă, trăim ca nişte paie duse de curentul apei, dar nu noi paiele mergem, ci ne duce curentul.
Erau vorbele lui Frişcă, Pardailean era însă un om înzestrat cu o răbdare şi o forţă ieşită din comun. Devenise un spărgător renumit, cunoscut pentru tenacitatea lui şi pentru răbdarea lui de a se ascunde în case şi a asculta cu atenţie orice, avea uneori obiceiul să doarmă zile întregi, ascuns sub pături, dulapuri, pivniţe, era capabil să se ascundă oriunde ca să-şi atingă scopul.
Povestea preotului era adevărată, îl chema Dumitru, se zvonea că deţinea o mare comoară compusă din sute şi sute de monezi de aur, artefacte din aur şi argint, cupe din aur încrustate cu rubine şi safire, toate vechi de câteva secole. O parte din ele le descoperise într-un mormânt din curtea bisericii, altele le găsise săpând mai adânc în aceeaşi groapă. Până şi hainele mortului erau cusute cu fir de aur şi argint. Părintele Dumitru iubea la nebunie mâncarea bună şi băuturile fine, dar mai iubea şi femeile. Avea el un cântecel numai al a lui care suna cam aşa:

"Ce mult te-am iubit Paraschivo
Ţi-am zis-o du-o mie de ori
Şi ca drept dovadă
Ţi-am adus grămadă
Vreo trei basculante de flori
Şi ca drept dovadă ţi-am adus grămadă
Vreo trei basculante de flori
Te-am luat de la măta de - acasă
În fusta, fără chiloţi
Ţi-am luat şi poşetă
Ţi-am luat şi jachetă
Şi-o geacă mişto dă nailon

Te-am şi cultivat Paraschivo
Te-am dus la chermeză şi meci
Ţi-am luat şi bomboane
Ţi-am luat şi sămânţa
Tu faci pe nasoala şi pleci
La dragostea mea aia mare
Mai spun două vorbe şi-atât
Când iese luna scot pacinarii
Să mă spânzur cu mâţa dă gât

Şi bani dă tămâie şi bani de colivă
Tot Dumitru săracul ţi-a dat." (folclor din anii 50)"Pardailean ar fi putut să-l omoare pe Dumitru şi să profite puţin de frumuseţea preotesei.Îl avea aproape de cuţitul lui, doar la câţiva centimetrii, de vârful căruia îl despărţea doar o saltea umplută cu cânepă şi cu arcuri de fier.
- Nu Pardailean! Nu-l omorî, tu eşti puternic, foarte puternic! Îşi ascultă el conştiinţa: având o putere pe care o simţea mereu în muşchii braţelor şi chiar în muşchii pieptului, puteri pe care le au uneori nebunii. . L-ar fi putut ucide doar cu un singur pumn, dar nu vroia să-şi risipească libertatea pentru un astfel de om, ştia că într-o bună zi crima lui va fi descoperită, îl ura, o auzise pe preoteasă vorbind, rugându-l să de-a din colacii de la pomeni la săracii din comună şi din împrejurimi, mai ales la copiii cei mai săraci.
- Nu le dau fă, nu le dau! Mai bine să-i mănânce porcii noştri şi pestriţatele noastre
Doamne Dumnezeule sfinte mă iartă;

Pardailean împinse cuţitul în saltea, exact spre fundul lui Dumitru. Dintr-o dată câteva monezi de aur îi căzură în cap. Aşteptă cu nerăbdare momentul până când cei doi adormiră, preoteasa satisfăcută adormi liniştită torcând ca o pisicuţă, Părintele Dumitru sforăia de aveai impresia că tremurau giurgiuvelele la ferestre.
Lărgi gaura la saltea prin care o grămadă de monezi începură să cadă una câte una, în acelaşi timp căzură şi bilete de câte un milion de lei, bani noi nouţi, tipăriţi la câţiva ani după moartea lui Ceauşescu.Cu cât lărgea gaura din saltea mai mult cu atât mai multe grămezi de monezi cădeau zgomotos în jurul lui, până când salteaua împreună cu popa şi preuteasa aproape că-l striviră acolo sub pat, blocându-i puţin câte puţin ieşirea.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (11):


Tetraes cafe! - de sami_paris74 la: 22/02/2013 06:56:57
Sa aveti o zi frumoasa.
#642234 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sami_paris74, - de Tot Areal la: 22/02/2013 14:12:06
savuroasa si pitoreasca! V!
#642264 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sami - de Victorian Silă la: 22/02/2013 18:05:46
Suna bine, Sami.
Ai uitat sa ne dai si cintecul, acolo unde spui "suna cam asa"
#642317 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tot Areal - de sami_paris74 la: 22/02/2013 18:54:06
multumesc pentru apreciere maestre! o zi buna plina de sanatate si fericire.
#642324 (raspuns la: #642264) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victorian Sila. - de sami_paris74 la: 22/02/2013 18:58:42
Eeee ,batrinetea bat-o vina,am uitat ,dar pun cintecul cind o sa pun capitolasul in paginile unei carti.E misto rau de tot cintecul" nu e manea" sa mor eu.

LOVIU FREND
#642325 (raspuns la: #642317) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 22/02/2013 18:58:46
Mishto, Sami! Prima parte ai mai publicat-o, acum ai adaugat si continuarea...
#642326 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby M - de sami_paris74 la: 22/02/2013 19:00:48
cind am publicat-o,cind? Nu stiu ce se intimpla cu mine Baby,am pierderi de memo si nu stiu ce sa ma fac!

te pup.
#642327 (raspuns la: #642326) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sami - de Baby Mititelu la: 22/02/2013 19:05:32
Cand- nu stiu, acum ceva vreme in urma...:)))...si eu imi pierd memoria. Si ce memorie aveam! Tre' sa luam lecitina.
#642328 (raspuns la: #642327) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sami - de Victorian Silă la: 23/02/2013 00:19:29
ok, atunci sa ne spui cind apare cartea. O sa ma uit in librarii dupa volumele deja publicate.
#642348 (raspuns la: #642325) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
parintele Dumitru 2 - de sami_paris74 la: 27/02/2013 18:12:00
Efortul aproape că-i opri respiraţia, zăcu inconştient sufocat de mirosul înecăcios şi de greutatea lor.Se bucura însă de o sănătate de fier, încât nimic nu-i mai făcea rău.Se trase puţin câte puţin în afara patului şi în câteva secunde îl lovi puternic pe Dumitru în bărbie.
-Somn usor parinte !
- ?
Preoteasa se trezi brusc şi scoase un ţipăt de frică, dar îl linişti imediat , chiar în momentul când se pregătea s-o lovească şi pe ea.
- Am ştiut că eşti acolo, te-am văzut de cum am intrat pe uşă, la început am crezut că tu eşti Stefan baiatul circiumarului, te las să faci ce vrei cu mine ,iubeste-ma, dar lasă-mi viaţa! Nu mă omorî.
Îl legară pe Dumitru cu mâinile şi picioarele de barele de la pat, ea îl ajută să strângă tot aurul şi banii, pe care îi aşezară cu grijă într-un sac. Câteva monezi căzură pe lângă sac şi se rostogoliră către uşă.
- Astea sunt pentru tine frumoaso!
- Nu le vreau! Mai bine ia-le şi pe-astea, na! Ia-o şi pasta, şi pe-astea, în acelaşi timp preuteasa se dezbracă de cămaşă de noapte şi lăsă să i se vadă toată goliciunea.
Pardailean o luă şi o purtă pe braţe în camera vecină. - Vreau să facem dragoste, fără să ne vadă spurcatul ăsta de popă. Îi şopti el la ureche, spunându-i că o dorise din prima noapte când Dumitru făcuse dragoste cu ea.
- De câte zile stai ascuns sub patul nostru?
Azi se împlineşte o săptămână, am mâncat tot ce mi-a căzut la îndemână, colaci, colivă... ceva friptură, la apă n-am avut acces uşor, petru că tu erai mereu la bucătărie, aşa că am golit două sticle de apă sfinţită.
- Ai băut apă sfinţită? Doamne Dumnezeule ţigane, eşti un sfânt!!!
- Sar bushios roma? (cum te cheamă mai ţigane?)
- Bushiou Pardalian (mă numesc Pardailean)
- Vi me sâm romni camau te auau chi romni (şi eu sunt ţigancă, vreau să fiu nevasta ta)
Dabtubule benga! (futu-te drace) vrei să spui că eşti ţigancă? Da sunt ţigancă de ţigănie, ce nu se vede?
O cuprinse cu sete în braţe, ceva zvâcni cu putere între picioarele ei, taci, taci, taci, ai să-mi povesteşti mai târziu.
Cum ai ajuns aici? Părinţii mei au plecat în Germania au fost repartizaţi într-un lagăr pentru emigranţi la Rostok, tata se spovedea mereu la popa Dumitru şi el ne ştia toate secretele, într-o zi au revenit o parte dintre ţiganii nomazi în România, adică cei care au mai rămas în viaţă, în nord
#642807 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
parintele Dumitru 3 - de sami_paris74 la: 27/02/2013 18:16:23
.În Germania Democrată erau adevărate atacuri împotriva emigranţilor turci şi români. Au dat foc lagărului şi au deschis focul cu pistoale şi puşti mitralieră, atunci au murit părinţii mei.
- Dumitru mi-a furat tinereţea şi copilăria! Am să-l omor cu mâna mea.
- Nu n-ai să-l omori tu, o să-l omoare puşcăria, pachetele astea cu prafuri albe, cine le-a pus aici?
După ce plecăm îi lăsăm şi lui un pachet cu cocaină cadou, si - o să-i trimitem poliţia să-i facă o perchiziţie, nu trebuie să-l omori, o să moară singur în puşcărie.
Pardailean furase un colţ de rai, un paradis cu bogăţii imense, şi-apoi din pomul oprit al acestui paradis furase femeia cea mai frumoasă din viaţa lui, în clipa în care îngerul păzitor stătea cu faţa către el.Şi în acest paradis cunoscut doar de el, îi păcălise pe toţi cei ce ascultau de legile omeneşti: popi, împăraţi, avocaţi şi judecători, comandanţi de batalioane, hoţi şi poliţişti.Pe toţi îi păcălise, se simţea invincibil şi avea el impresia că toată omenirea sta gata să fie străpunsă de spadă lui extrem de ascuţită.
Şi totul îi reuşise din plin. Dar oare până când o să ţină norocul lui Pardailean?
Izbutise să se strecoare în cele mai ascunse secrete din casele cele mai renumite. Reuşise să-şi îndeplinească orice vis: bogăţia nemărginită, respectul tuturor ţiganilor din satara... primise titlul de bulibaşă, fericirea în dragoste şi toate aceste minunăţii le câştigase dovedind curaj şi inteligenţă.
Trăsăturile fundamentale ale caracterului său, ale sufletului său erau sinceritatea, cinstea faţă de rude şi prieteni, corectitudinea de a face parte egală cu toată şatra.În şatră era iubit de toată lumea, îl stima şi îl respecta. Din cauza geloziei prima lui nevastă Marylin îi făcuse vrăji cu păr de cal şi coadă de şoarece, după care, în apa din ulcior strecurase câteva grame de arsenic.Şi ca un făcut, o durere puternică se instală în picioarele lui, o boală necunoscută îl făcu să zacă mult timp în pat, să transpire şi să-i curgă în acelaşi timp sânge pe nas şi pe gură. Într-o bună zi preoteasa se duse la Marghioala şi la Popeda, cu lacrimi în ochi le rugă să vină urgent în caravana lui Pardailean.
Marghioala fu singura care descoperi imediat otrava, luă ulciorul cu apă şi-l mirosi cu atenţie, apoi se apropie de Pardailean, apucă o şuviţă de păr care o desprinse cu uşurinţă de pe capul lui şi zise:
Mdaaaaa, asta-i metoda veche de când lumea. « Asta-i metoda Medicis »
- Şi va trăii? O întrebă Popeda.
Va trăi, sigur că va trăi! Dacă tu îl iubeşti cu adevărat să-i dai să bea de trei ori pe zi apă proaspătă de la izvor împreună cu ceaiuri fierbinţi din plantele pe care am să ţi le aduc eu personal aici.
Începând cu ziua de azi nimeni nu mai are voie să intre în caravana lui. Cele două surori gemene Marylin să vină imediat la mine.Cele doua surori gemene au fost legate şi seara înainte de ora zece, tribunalul format din judecători ţigani, au condamnat-o pe una dintre cele doua surori Marylin la moarte, adică obligată să bea ea tot conţinutul din ulciorul cu apă otrăvită.Şi ca un făcut,Pardailean după boala de care zăcuse, se bucura de o sănătate de fier încât nimic nu-i mai făcea rău.În loc să îmbătrânească, parcă întinerise, părul i se îndesise şi devenise mai frumos şi mai rezistent de cât cel care îl avusese înainte de a fi otrăvit. Cât ţinu vara, făcu muncă manuală de artist, construind o căsuţă între ramurile unui nuc uriaş. Era paradisul lor acolo sus în nucul uriaş, se iubiră noapte de noapte şi preoteasa îi dărui trei copii. Era o desfătare să vezi casa cea mică toată din lemn de nuc, sculptată cu migală înfrumuseţându-se sub dalta ascuţită a unui artist îndrăgostit.
#642808 (raspuns la: #642807) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...