Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Muzica ta cea de toate zilele


de homeless la: 18/12/2004 08:47:00
modificat la: 19/12/2004 12:13:13
taguri: Muzica 
voteaza:
Te însoţeşte în toate momentele vieţii tale, fericite sau nefericite: nuntă, botez, înmormântare. Şi îţi place pentru că reflectă principalele tale preocupări, aspiraţii, sentimente: vrei să reuşeşti în viaţă, să fii fericit, bogat, să iubeşti şi să fii iubit, vrei, oricât de păcătos este gândul, să-ţi piară duşmanii.

Este uşor de recunoscut, chiar şi de către cei care o desconsideră, relativ puţini după o statistică filtrată de elitisme, câteva acorduri fiind suficiente pentru a stabili, fără nici o îndoială, cărui gen îi aparţine. Şi îţi permite să-l categoriseşti imediat pe cel care o cântă sau o ascultă.

O auzi cu ocazia concertelor mai mult sau mai puţin formale, dar şi la petreceri, unde te instigă la dans, dacă ai suficient curaj să te manifeşti astfel în public, la locul de muncă, unde îţi alungă stresul şi o poţi fredona, dar şi pe stradă, în maşină, în tren...

Şi pare a fi compusă de un autor anonim pentru că toţi ne simţim în stare să gândim pe un ritm şi cu o rimă asemănătoare.
Parţial, cele spuse se potrivesc muzicii uşoare, cu toate speciile ei, dar sunt momente ale vieţii în care pe aceasta nu poţi să o asculţi. Tot parţial se potrivesc muzicii simfonice, culte, dar nu ai dansa pe ea. Rock-ul şi jazz-ul au o sinceritate asemănătoare, dar puţini le agrează şi le fredonează.
Definiţia s-ar potrivi perfect muzicii populare. Dar asta numai dacă ne acordăm, parţial, la un timp trecut, când ea însoţea, într-adevăr, ascultătorii în toate momentele vieţii lor.
De potrivit, azi, se potriveşte numai manelelor. Oricât de şocant, iresponsabil cultural şi descalificator ni s-ar părea. Pentru că nu este nuntă, botez sau parastas la care să nu fie prezentă. Pentru că vorbeşte chiar despre bani şi cum îi facem azi: cu toţii dincolo de barierele cinstei şi grijii pentru cel sărac. Despre iubire şi cum o trăim azi: cu violenţă carnală şi lipsiţi de sentimente profunde. Despre duşmani şi cum să-i distrugem, când ne aflăm cu toţii într-un loc lipsit de conştiinţă civică. Pentru că o recunoaştem, nu stăm nici o secundă pe gânduri când îi punem eticheta şi este prezentă peste tot.

Să spui că maneaua este muzica populară a zilei de azi, şi asta exact în sensul definiţiei date pentru folclor, este, pentru unii, un sacrilegiu. Istoria va dovedi că am dreptate.

Protestul împotriva manelelor este, altfel, justificat. Dar numai indirect! Pentru că protestul, cu excepţia muzicologilor profesionişti, a căror reţinere este explicabilă în faţa rudimentarităţii melodice a importului de sorginte orientală, se adresează precarităţii preocupărilor, aspiraţiilor şi sentimentelor pe care le trăim la scară naţională. Când acestea se vor schimba, în bine, ieşind de sub imperiul infracţionalităţii general acceptate, atunci folclorul contemporan va căpăta alte ritmuri, alte rime. Până atunci, maneaua este muzica noastră cea de toate zilele!
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (9):


muzica...de fapt,ce e? - de (anonim) la: 22/03/2005 19:35:17
E adevarat,muzica ne face sa vibram,sa visam,sa ne pierdem in cele mai adanci angoase ale propriei fiinte,sau in cea mai euforica fericire...dar de fapt,toate acestea sunt inauntrul nostru,ele sunt doar scoase la iveala de o anume armonie de sunete,numite intr-un cuvant,muzica (sau o piesa aparte)...Desi toti visam diferit,toata lumea o face dupa aceleasi reguli...nici nu mai stiu ce sa ascult in ultima vreme...din moment ce nu ma mai pot identifica cu nici un cantaret.Erau Maroon 5 supertari,dar m-am saturat tot ascultand aceleasi piese over and over.
#40340 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
despre muzica s`ar putea spun - de andleia la: 25/04/2005 19:57:17
despre muzica s`ar putea spune multe.. muzica buna, muzica proasta, artisti de valoare si artisti care n`o sa reziste mai mult decat o vara-doua sau altii la fel de prosti ca ei dar care rezista cu anii...eu sincer prefer rockul si muzica veche.. mi se pare ca o intreaga generatie s`ar putea inspira din ce se spune acolo.. printre multi altii, ii vad sus de tot pentru mult timp pe sinatra, elvis, michael jackson... beatles, the doors, rolling stones, ac dc, rod stewart... si din astia mai noi... pe cei din rock:metallica(care de mult is legende), rhcp, rem, etc... ii stie lumea mai bine... nu zic ca altii nu`mi plac, ceva gen o melodie de`a lu` britney sau nush ce alta artista... dintre femei, cred ca pink are cea mai buna voce, care se poate adapta oricarui stil, apoi ar mai fi christina, shania si celine dion ca voce.. iar ca atitudine si "rezistenta", mamica madonna... :))) personal, imi place in ultima vreme maroon5, de aceea mi`am luat si albumu... imi place vocea lu` ala de`mi vine sa ma urc pe peretzi!! :))) mama zice ca suna a "rock drogat"... mie mi`a placut termenu`... voua nu? ;)
#45514 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Muzica ta cea de toate zilele - de cipidavid1984 la: 25/04/2005 23:24:24
De ce crezi ca maneaua este muzica noastra cea de toate zilele?
Pentru ca este ascultata de foarta multa lume?
Eu cred ca este doar un curent care a intrat in forta dar care va iesi la un moment dat, si oricum cei care stiu sa deosebeasca muzica buna de cea de mahala stiu ce sa aleaga.
#45592 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Muzica - de Tofan Ana Isabella la: 20/10/2005 10:07:13
Este adevarat ca unde te intorci ,dai numai de manele date la maxim. Mie personal imi place folkul ,rockul ,jazzul dar ,de ce sa nu recunosc mai ascult si muzica mai comerciala. Cateodata,ascult si muzica simfonica,numai cand am dispozitia necesara.Apropos,ce ziceti de muzica de la fostul cenaclu Flacara? Personal nu il admir pe Paunescu,insa imi place muzica folk.
#80101 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Manele - de sierva la: 07/02/2006 09:21:42
Sunt manele si manele, dar pe 1 decembrie 2005 mi-a fost dat sa aud pentru prima data "Desteapta-te, romane" pe asemenea ritmuri. Poate sunt mai tampita eu de felul meu, insa ... daca ma gandesc bine, "Tricolorul" se putea adapta chiar mai usor cerintelor pietii :D
#104382 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de INSULA ALTUIA la: 29/11/2015 12:11:43
#653947 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de INSULA ALTUIA la: 15/04/2016 21:58:34
https://www.youtube.com/watch?v=x5b3VBUW2ok&feature=share
#654283 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de INSULA ALTUIA la: 13/07/2016 19:20:10
#654638 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de INSULA ALTUIA la: 13/07/2016 21:29:17
#654639 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: