Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

1. Acoperișul. Casa. Grădina - urmarea 2


de adina.petre la: 12/03/2013 00:26:00
rezumat: e mare, acu imi dau seama :)
voteaza:
Grădina

Am încropit sacoșa de plajă cu toate chestiile de care aveam absolută nevoie - un fel de poșetă-sacoșă executată pe comandă când pleci în grădină și nu știi cât vei sta.
Două croissante, o sticlă mare de apă, un pled-prosop pe care se poate sta lejer, sau servi un picnic improvizat, șervețele și niște spray anti-gâze. Nimănui nu-i place să-i fie conversația bazaita de gâze.
Ne-am întâlnit jos câteva minute mai târziu, și după mucul de țigară pe care tocmai îl arunca neglijent peste drum, mi-am dat seama că Jack mă așteptase ceva. M-am scuzat zâmbind și am trecut prin fața lui, luând direcția grădinii.

'Hey, te duci în grădina plictisitoaaare!' Îmi spunea șoptit din spate cu mâinile făcute pâlnie.

M-am oprit și întors privind cu nedumerire, apoi l-am lăsat să-mi arate drumul către o grădină ceva mai departe de a noastră. La început nu mi s-a părut mare lucru, părea mai degrabă un loc vast plin de boscheți și resturi de materiale de construcție, teren viran, ascuns printre case și blocuri la două străzi de noi.

Am mers vreo zece minute, și din iarbă presărată cu resturi de moloz și pietricele dezordonate, începuseră să apară arbuști, apoi tufișuri, copăcei, din ce în ce mai organizat, până când mergeam printr-un tunel de arbuști și alte plante cățărătoare, pavat cu pietricele organizate pestriț.
Pe măsură ce ne apropiam de ceva, nu știam ce, dar simțeam că urma ceva-ul, vedeam în copăceii de pe margine panglici colorate, legate lejer de unele crengi.

Aveam senzația că merg către o altă lume. La final, un ultim șir de tufișuri înflorate, apoi o boltă de care erau agățate un fel de totemuri de lemn, cu firicele pline de mărgele și pene ca niște prinzătoare de vise.

Totul se termina într-o deschidere ordonată cu mese și scaune improvizate din bușteni de diferite dimensiuni și culori. În stânga, erau niște sculpturi începute. O masă cu lucrări de lut, un bloc de calcar început cu niște unelte așezate pe o masă de calcar sculptată grosolan-improvizat, și alte două blocuri de piatră galbenă nisipoasă.
În dreapta, era construit un adăpost de lemn, care găzduia un mini atelier de pictură, cu toate lucrurile lăsate la îndemâna oricui ar fi venit în grădina asta minunată.

Trecând de zona în care se manifestau artele, ajungeam în grădina propriu zisă, care găzduia în lădițe de lemn reciclate răsaduri de plante. Pe partea afișată publicului erau desenate legumele pe care le aveau fiecare, roșii, castraveți, ardei, fasole, ceapă, toate ordonate și în mod evident îngrijite. Urmau alte cutii mai mari, tot de lemn cu alte plante, aveai o grădină completă, de la morcovi, dovlecei la floarea soarelui, pătrunjel și busuioc.
Pe măsură ce ne plimbam tăcuți pe acolo, el conducând vag plimbarea, eu rătăcind ca o oaie curioasă pe urmele lui, se nășteau în capul meu tot soiul de întrebări pe care încă nu îndrăzneam să le rostesc.

Grădina era construită cu poteci șerpuitoare, și unele plante erau așezate pe un deal improvizat din cauciucuri vechi de mașină pictate în culori vesele. Trecerea din grădină în livadă era făcută de un mini amfiteatru contruit din buturugi mici așezate pentru un public restrâns, în mijloc era urma unui foc consistent, iar de partea celalta o mică scenă construită din podele improvizate. În spatele scenei erau două adăposturi din lemn, bârne simple îmbinate cu alte șipci de diferite dimensiuni. Înăuntru aveau mese cu băncuțe, toate de lemn, rustice și naturale. Pe pereți se vedeau începute alte urme de picturi mai degrabă în stil graffiti.

În spatele adăposturilor, începea livada. O zonă inițială cu hamace și umbrare, niște perne mari din pânză de sac la umbra copacilor, și ghirlande colorate atârnate dezordonat prin copaci. Apoi șiruri întregi de copaci din ce în ce mai mari croiau cărări care duceau spre inima livezii. Încă nu-i văzusem capătul, dar în depărtare, la final, se ridica un zid bizar din cărămizi roșiatic-maronii, vechi de tot. Mă întrebam ce era dincolo, și cum se vedea totul din partea cealaltă?

Locul avea o atmosferă foarte flower power, era atât de liniște, încât se auzeau albinele zumzăind. Culorile erau fantastice, tot ce era acolo avea o logică urmată de firescul naturii, fiecare plantă își primea porția de soare, nimic nu era lăsat la voia întâmplării. Locul era îngrijit, foarte curat și ordonat, primitor și deschis.

Într-un final ne-am oprit undeva înapoi spre intrarea în grădină, lângă blocurile calcaroase. M-am dus să le privesc de aproape, căutam urmele celor care făcuseră toate astea, voiam să știu cine sunt, dar în continuare, nu voiam să-l întreb nimic pe Jack. Părea că se bucura atât de mult de plimbarea prin grădină, de parcă se plimba de fapt singur, îngândurat, urmărit doar de umbra mea stângace și curioasă.

Pe primul bloc de calcar am văzut niște colțuri și spirale abstracte, nimic edificator, nicio semnătura, nicăieri. Nimic personalizat, totul liber, nimic îngrădit, nimic înrămat. Era fascinantă forma asta de artă anonimă, pură. Mă gândeam că poate ăsta e doar un atelier în aer liber și poate urmează să fie totul organizat într-o expoziție. Cine știe...

-mai urmeaza-
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


adina - de Intruder la: 12/03/2013 15:00:58
am citit o singura carte de Iris Murdoch in viata mea si-acum mi-a picat fisa ca ceva din atmosfera de acolo regasesc in textul tau.
nu ma-ntreba ce anume, nu stiu.
subiectul cartii mi-l amintesc vag, era vorba de un tip care si-a cumparat (inchiriat) o casa la malul marii si nush ce avea cu o femeie pe care o cunoscuse la tinerete si a regasit-o acolo printr-o ciudata coincidenta...
#643555 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
e foarte faina descrierea - de zaraza la: 13/03/2013 01:00:11
dar e musai acum sa urmeze si ceva actiune. stii, nu?
#643573 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de parola.uitata la: 23/03/2013 13:59:24
Ce mai face Jack? :) Hai cu urmarea!
#643958 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza, parola - de adina.petre la: 08/05/2013 01:13:54
ei, aici am buba.

ca era numa o scriere inceputa, si numa descriptiva, actiune n-avea. acum ma tot gandesc si incerc sa-mi amintesc ce voiam a face cu ea...om mai vedea. :) multumesc de feedback! :D
#645292 (raspuns la: #643958) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...