Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Colocvial SB. Prima întâlnire. Literatură şi Rock


de morgothya la: 17/04/2013 15:21:49
rezumat: discutii despre literatura
voteaza:
AdLittera lansează o serie de dezbateri având ca temă centrală literatura. Cu o frecvenţă lunară, fiecare ediţie, va aborda subiecte diverse din palierul socio-cultural, cauze şi efecte în varii arte, cultură şi ştiinţă.

De ce „colocvial”? Pentru că societatea românească este saturată de prea multă încleştare şi înverşunare, duce lipsă de acceptare şi înţelegere şi este sătulă de prea multă demagogie şi vorbe goale.

De ce un eveniment axat pe „literatura”? Pentru că dorim ca literatura să nu mai fie identificată cu o nişă a elitelor, scriitura fiind într-adevăr un act artistic care nu este la îndemâna oricui, dar lectura poate deveni o obişnuinţă dacă o plasăm într-un mediu confortabil.

De ce acest eveniment este aparte? Pe de o parte, avem literatura ca o manifestare artistică, iar de cealaltă parte, sunt o mulţime de alte arte şi ştiinţe care interferează şi fuzionează cu ea. Patrimoniul cultural de masă începe de la o discuţie amicală, într-un mediu non-conformist, între prieteni.

Prima ediţie a seriei de evenimente „Colocvial SB” are ca titlu „Literatură şi Rock”.

Pe 20 Apr. 2013, în RSS PUB (Str. Popa Nan 3A), la ora 18:00 vom aniversa 40 ani de la lansarea albumului „Dark side of the Moon”, al formaţiei Pink Floyd.

Invitaţii literaţi sunt profesorul universitar şi scriitorul Ovidiu Verdeş şi prozatoarea Cristina Nemerovschi, care vor răspunde întrebărilor, vor lectura şi discuta liber despre atitudine, ton şi limbaj în literatură. Despre rock în literatură. Despre cauzele şi efectele sale.

În a doua parte a evenimentului, se vor depăna amintiri despre trupe de rock şi fani, despre rock-ul românesc şi cum era percepută industria de rock occidentală. Se vor alătura discuţiei: Alex Revenco, Răzvan Hefe, Adrian Deliu şi Mihai Pahonţu. Oameni de presă care simt rock.

Despre invitaţi:

Ovidiu Verdeş este profesor la facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti şi a publicat iniţial poezie în Luceafărul şi Contrapunct. A frecventat cenaclul Universitas al lui Mircea Martin, iar una din temele preferate de studiu este literatura de frontieră. A publicat diverse articole în volume colective şi reviste precum Euresis, Dilema, Observator cultural, Romînia literară sau Interval. În 2001 primeşte premiul de debut al Uniunii scriitorilor pentru Muzici şi faze, un roman autobiografic scris mai degrabă însă de un alter, decît de un ego, aşa cum declară autorul. Formarea academică în teoria literaturii consideră că nu şi-a pus amprenta asupra scriiturii sale, astfel că tonul romanul este unul vioi, limbajul argotic, iar imaginile se transferă cu lejeritate de la individual la un grup cu roluri şi ierarhii. În 2005, „Muzici şi faze” primeşte premiul Asociaţiei române de literatură generală şi comparată. Ovidiu Verdeş este fascinat de tot ce înseamnă retro în literatură, muzică şi filme.

Cristina Nemerovschi publică pentru început în revista Egophobia, iar în 2010 debutează în volum cu „Sînge satanic”, roman distins cu premiul Tiuk! pentru debut, cu titlul Cartea anului 2011 şi cu nominalizare la titlul Cartea anului 2010. Aleasă între finaliştii Premiers Romans En Lecture, cartea stîrneşte controverse, ajungîndu-se pînă la redactarea unei petiţii pe internet în care i se cerea interzicerea. Cu toate astea, Cristina publică „Pervertirea” şi „Ani cu alcool şi sex”, iar în prezent are în pregătire la Editura Herg Benet al patrulea său roman. Există mai multe proiecte legate de ecranizarea sau punerea în scenă a cărţilor sale, iar una din părerile Cristinei despre drumul pe care merge este că „cel mai bine e să arăţi degetul mijlociu turmei şi să faci ceea ce simţi”. Consideră că publicului său îi place deschiderea, curiozitatea şi inteligenţa. Cristina declară fără ezitare că iubeşte oamenii „care te fac să crezi din nou în ideea de OM, deşi tu eşti un mizantrop extrem”.

Răzvan Hefe este asociat cu trupa Coma. A fost VJ în emisiunile de la Atomic, Music Channel sau MTV. Realizează emisiunea Domestika de la Radio Guerilla

Alex Revenco este senior editor – rock music şi unul din jurnaliştii care au susţinut permanent mişcarea muzicală rock din România. Face parte din juriul prestigiosului concurs „The Global Battle Of The Bands”, unde au fost mereu prezente mari nume din industria muzicală mondială.

Adrian Deliu este traducător de carte din limba engleză pentru grupurile editoriale Corint (din 2004) şi RAO (doar 2007), iar mai nou, pentru editura Epica (din 2012). Numărul cărţilor traduse are trei cifre. De-a lungul vremii a scris şi cronici de disc sau de concert în diversele publicaţii la care a lucrat, plus ştiri şi interviuri. Tangenţe cu muzica: din 1977 a început să ştie câte ceva despre rockul românesc, apoi şi despre cel universal. Tot umblând pe la concerte, a ajuns să cunoască mai mulţi muzicieni, muzicanţi şi muzicologi, în principal din rock şi folk, dar şi din jazz şi blues. Perioada de implicare mai activă şi mai intensă în fenomen a fost în anii 1988 – 1989, când a participat la câteva turnee ale formaţiei Celelalte Cuvinte.

Mihai Pahonţu s-a apucat de radio pe 3 martie 1990.

Cronologia arată că a lucrat pentru majoritatea radiourilor importante: Unifan, Unifun, Uniplus, Fun, Radio XXI, Radio Total, Activ FM (fost 2M+), Mix FM, 100%FM. A mai colaborat cu: Radio România fiind trimis la Radio Vacanţa Constanţa şi la Radio Vacanţa Costineşti. Acum concepe majoritatea playlist-uri la Sport Total FM. Lucrează din 2007 şi realizează emisiunea matinală, unde alternează ştirile cu muzica rock.Realizator şi moderator program:

Diana Bădica (n.1985, Slatina, Olt) are studii în ştiinţe sociale şi a debutat în romanul colectiv Moş Crăciun&Co (Editura Art, 2012), după ce a publicat în Observatorul Cultural şi Dilema veche. Este semnatara cronicilor culturale bucureştene, având rubrică în revista SemneBune. Citeşte sociologie şi crede că de acolo îi vin idei. Nu ştie să meargă pe bicicletă. Nici să înoate. A participat la ateliere de creative writing cu Răzvan Ţupa (IDC 2012, poezie) şi Florin Iaru şi Marius Chivu (RdP 2012, proză). Crede că, de vreme ce răul tot există în lume, ce poate să facă literatura este să-l exploreze şi exploateze. E veselă şi râde mult.

Coordonator program:

Arnoux Maz, redactor-şef revista SemneBune. Câteodată poet, câteodată jurnalist cultural, mai mereu bine intenţionat.-Facebook-ul evenimentului: https://www.facebook.com/events/158246181003605
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...