Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Cum pot recupera o baterie sulfatata


de alisa2003 la: 22/04/2013 01:33:27
rezumat: Cum pot recupera o baterie sulfatata
taguri: baterii auto Diverse 
voteaza:
Cum pot recupera o baterie sulfatata

Sulfatarea placilor din structura unui acumulator auto este un defect destul de des intalnit, mai ales in cazul modelelor pe baza de plumb si acid sulfuric, semnalat in aproximativ 85% din cazuri. In functie de cat de usor si de repede identificati problema, exista posibilitatea de a salva acumulatorul. Inainte de a raspunde la intrebarea cum pot recupera o baterie sulfatata, se recomanda totusi sa avem mai multe cunostinte despre acest fenomen.

Cum pot recupera o baterie sulfatata

Prin definitie, un acumulator parcurge ciclul de descarcare – incarcare in repetate randuri. Fiecare ciclu mai pune insa o piatra la temelia procesului de uzura. De exemplu, de cate ori se descarca bateria, cateva cristale foarte fine, de sulfat de plumb, se formeaza si se depun pe placile bateriei – atat pe cele pozitive, cat si pe cele negative. Problema apare atunci cand nivelul electrolitului – solutia din acid sulfuric si apa distilata – scade sub o anumita limita, lasand placile expuse la exterior, sau cand bateria se descarca in continuu. Rezultatul concret consta in intarirea sulfatului de plumb prin recristalizare.

Puteti identifica aceasta problema foarte usor, observand matuirea placilor negative, care capata o nuanta albicioasa, respectiv schimbarea nuantei placilor pozitive, care devin maro deschis.

Revenind la intrebarea initiala, cum pot recupera o baterie sulfatata, putem sa mentionam cel putin trei situatii in care aveti nevoie de o solutie la acest capitol: atunci cand aveti o baterie mai veche si vreti sa ii prelungiti durata de viata; cand aveti o baterie pe care nu ati folosit-o mult timp si care s-a sulfatat fiind pur si simplu depozitata; sau cand aveti o baterie pe care nu o puteti incarca in mod normal.

Cel mai eficient tratament impotriva sulfatarii il reprezinta, cum era de asteptat, prevenirea fenomenului. Aceasta se face avand grija ca bateria sa ramana incarcata in permanenta. Daca totusi nu ati putut preveni acest lucru, aveti doua optiuni de tratare.

Prima consta in aplicarea, pe un interval de aproximativ 2 zile, a unui curent de 2 A si 13.8 VDC. Procesul trebuie totusi sa fie supravegheat in permanenta, tocmai pentru ca temperatura acumulatorului sa nu depaseasca pragul de 43.3 grade celsius. In acest caz, va trebui sa puneti totul pe pauza pana la racire si abia apoi sa reluati incarcarea.

Alternativ, puteti incerca sa lucrati la concentratia electrolitului. Incepeti prin a-l inlocui cu apa distilata. Dupa o ora aplicati bateriei un curent constant de 13.8 VDC si mentineti-l pana cand dispar orice fluctuatii de tensiune. Inlocuiti solutia de electrolit cu alta noua, reluati procesul de reincarcare si in tot acest timp sulfatul cristalizat se va dizolva treptat, ducand la eliberarea acidului sulfuric prins.

Daca nu sunteti siguri cum trebuie sa procedati, apelati la un service auto specializat.

Sursa: Baterii-Acumulatori-Auto.ro
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (5):


*** - de 1brasovean la: 24/04/2013 10:41:54
fuuoaarteee romantic!
#645150 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de om la: 24/04/2013 12:48:38
Cel mai eficient tratament impotriva sulfatarii il reprezinta, cum era de asteptat, prevenirea fenomenului. = a se inlocui sulfatare cu ce vrea muschii fiecaruia si voila de vezi "adevar" universal :))))

alisa, n'ai ceva mai folositor...ceva pt anul 2003?
#645152 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lol - de Intruder la: 25/04/2013 17:28:35
Daca nu sunteti siguri cum trebuie sa procedati, apelati la un service auto specializat.

fuarte tare!
hai sa dau si eu un pont: bateriile se bulesc repede la aia care nu prea folosesc masina - adica o tin in parcare sau merg cu ea doar in conced, o data pe an la Caciulata.
#645191 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
daca tot suntem la - de om la: 25/04/2013 17:59:30
pont-ul...exista baterii maintenance free ;)
#645193 (raspuns la: #645191) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aici e cafeneaua? - de beatlemaniacul la: 12/05/2013 02:09:52
- Alo?
- Daaa ...
- Sunteti ... pfff ... ssss ...gj ...
- Alo! va aud cu greu!
- Aloooo, cafeneaua?
- Vorbiti mai tare, domnule!!!
- ALO, mancati-as, Cafeneaua?
- Da, cafeneaua, cafeneaua!!!
- In sfarsit dau de cine trebuie. Spuneti-mi ... Cum pot recupera o baterie sulfurata?
#645355 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: