-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Nassim Haramein - o altfel de fizică


de monte_oro la: 10/06/2013 14:20:45
rezumat: despre lucruri care stau fix altfel de cum am putea crede
taguri: Salonul 
voteaza:
Un fizician atipic, Nassim Haramein, care vorbeste in cadrul unei lungi conferinte, derulata pe parcursul unei zile intregi, intr-un limbaj mai usor de inteles si pentru neinitiatii domeniului, despre lucruri pe care le socoteam a fi altfel.. Merita efortul de a-l urmari..pe parcursul a 45 de mini-episoade. Am ales varianta cu subtitrare in romana...dar se poate gasi usor si varianta fără...

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (98):


monte_oro - de zaraza sc la: 11/06/2013 09:33:30 Modificat la: 11/06/2013 09:38:23
A fost o vreme cand imi doream foarte mult sa am asa ceva in romaneste, iar cand am avut, n-am mai avut timp. Apoi am descarcat de pe net niste filme cel putin la fel de interesante, despre aceleasi mistere ale fizicii. E vorba de The Fabric of the Cosmos (Tesatura cosmosului) cu Brian Greene, in patru parti. Tot aici se incadreaza si filmuletul pus ieri pe confa lui proud.

La nivel subatomic, fizica nu mai respecta bunul simt cu care eram obisnuiti. Astept cu interes alte pareri, eu trec direct in subiect. Se pare ca oamenii locuiesc intr-un mediu terestru al fizicii clasice, "al bilei de biliard", dar tesatura cosmosului e facuta dupa niste legi care contravin fizicii clasice. Gandurile au tangenţă cu fizica cuantica... Ca si cum avem doua realitati separate. Traim intr-un mediu terestru, dar gandurile respecta niste reguli de care n-am auzit pana acum. Cel putin cvasi-majoritatea dintre noi.

A, am vazut un episod cu Nassim Haramein pe vremea aia, acum cel putin doi ani, sa nu uit sa precizez...

#645650 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 11/06/2013 11:40:32
o persoana care invoca coruptia si conspiratiile lumii academica ca justificare pentru promovarea propriilor teorii e suspect.
daca mai si sutine teorii reciclate din deniken, e inca si mai suspect.
nici nu fac efortul sa citesc ce zice. e suficient ce se afirma pe net ca articole de-a lui de pe wikipedia au fost sterse din lipsa de relevanta stiintifica.

http://thrivedebunked.wordpress.com/2012/03/09/who-is-nassim-haramein/

http://azureworld.blogspot.co.il/2010/07/nassims-response-to-bobathon.html
#645653 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donq - de monte_oro la: 11/06/2013 11:56:57
depinde si cine decide lipsa aia de relevanta, nu crezi? in stilul asta, ramaneam la mecanica newtoniana..for ever... Iar daca ajungem sa invocam iar conspiratiile ca o dovada certa a neseriozitatii si tampeniei celor care le invoca, fie si partial, inseamna ca tu ai impresia ca traim intr-o lume ca un acvariu...unde absolut totul e..la vedere, limpede... Desi... well... oare ce naiba o fi sub nisipul de la fund? :)) Oricum, fiecare...se oboseste...cu ceea ce-l atrage sau se potriveste cu propriile intrebari si tentative de raspunsuri...Asa ca, fireste, nu te obosi cu ceea ce... nu te aranjeaza.. ideatic.. Pierdere de timp, dap..
#645654 (raspuns la: #645653) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 11/06/2013 12:05:01
nu ramaneam la mecanica newtoniana.
eintein a studiat in profunzime fizica si avea si cunostiintele matematice necesare. sa nu uitam ca a primit premiul nobel si pana cand l-a primit avea si doctorat si numeroase articole publicate in reviste de specialitate (ceea ce se cheama in ziua de azi 'peer to peer revision'). nh n-are...
#645655 (raspuns la: #645654) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de RSI la: 11/06/2013 12:05:30
pe mine ma intereseaza unde a studiat NH? In ce jurnale stiintifice a publicat articole (verificate deci de specialisti acreditati din mediul academic)?
Restul este batut de apa in piua.
#645656 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 11/06/2013 12:09:09
n-are ca e prea revolutionar ca sa-l inteleaga careva...
doar a inventat o fizica noua care nu poate fi analizata de adeptii celei vechi ;)
#645657 (raspuns la: #645656) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru cei interesati de fizica... - de donquijote la: 11/06/2013 12:13:28 Modificat la: 11/06/2013 12:14:02
nu mai bine ati incerca sa faceti rost de cartile de fizica popularizate a lui gamow, feynman si alti fizicieni acreditati care au explicat fenomenele fizice si metodologia de analiza pe intelesul tuturor.
dupa aia, cu o baza de cunostiinte si mai ales cu o intelegere a ceea ce este 'stiinta' si analiza stiintifica putem sa trecem sa discutam teoriile revolutionare ale geniilor neintelese.
#645658 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donq - de monte_oro la: 11/06/2013 12:22:34
..nu fizica in sine ma pasioneaza, par exemple, ci filosofia asupra lumii pe care o poate isca..Ideile lui Haramein nu le iau ca pe niste sentinte absolute, ci imi ofera un alt punct de vedere asupra propriei mele credinte - nu in sens teologic, desi include si asa ceva - despre ce naiba e aici, cu noi si cu Lumea in care s-a nimerit sa traim..

Mie imi pare suficient, prin urmare, sa ciulesc urechea la ceea ce omul asta spune.., Si chiar daca sunt greu de gasit biografiile care sa-i dovedeasca studiile, diplomele...articolele - asta neinsemnand ca nu exista, ci ca-s complicat de adunat la un loc pentru a le da cuiva spre „pipăire”, pentru mine are relevanta ceea ce el propune ca viziune...

Ce n-am inteles niciodata este... de ce unii simt nevoia sa isi exprime dezinteresul fata de un subiect pe care - dezinteresati fiind de el - l-ar putea mult mai simplu ignora..
#645659 (raspuns la: #645658) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Si ca sa... - de monte_oro la: 11/06/2013 12:35:14
..inchei cu propria-mi motivatie despre interesul fata de asemenea lucruri... dincolo de ideile punctuale... esenta, repet, pentru mine, este aceea ca ceea ce sustine Haramein vine in completarea ideii mai ample...ca acest Univers, viata, umanitate...n-au fost chiar rodul unui hazard incredibil, ci rodul unui plan pe care inca nu-l putem patrunde fix cu ceea ce ni s-a dat pentru a ne indoi... cu ratiunea.

Dar temele lui incearca sa patrunda... tocmai, rational... exact acolo unde, pe de alta parte, ni s-ar spune ca trebuie doar sa credem... Dar cunoscand rational unele lucruri... se intampla adesea... ca aceasta sa devina inca un argument in plus pentru ceea ce putem crede... cu sufletul.
#645660 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de RSI la: 11/06/2013 13:00:30 Modificat la: 11/06/2013 13:00:58
"Si chiar daca sunt greu de gasit biografiile care sa-i dovedeasca studiile, diplomele...articolele - asta neinsemnand ca nu exista, ci ca-s complicat de adunat la un loc pentru a le da cuiva spre „pipăire”, "
pai aici e problema : acreditarile acestea nu exista, altfel ar fi facut uz de ele...;)

" de ce unii simt nevoia sa isi exprime dezinteresul fata de un subiect pe care - dezinteresati fiind de el - l-ar putea mult mai simplu ignora.."
In ceea ce ma priveste, nu pot ignora falsul, sarlatania si incercarile de a prosti oamenii de buna credinta. Chiar ma intereseaza aceste lucruri! ;))
Plus ca am dreptul la opinie ca toata lumea, chiar daca opinia aceasta deranjeaza pe cei ce prefer sa viseze, sau sa adopte niste aberatii doar pentru ca apparent, se potrivesc cu teoriile lor. ;P
#645661 (raspuns la: #645659) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de monte_oro la: 11/06/2013 13:15:11
N-am contestat dreptul la opinie, dar exista pe lume un soi de... eleganta... a evitarii unor astfel de intruziuni, oricat „drept la opinie” am avea.. Iar apropo de deranj...da..poate unii vor sa-si exercite „dreptul de a visa”... fara a fi deranjati de cei care isi clameaza mereu „dreptul de a pipai dovada”.
#645663 (raspuns la: #645661) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de RSI la: 11/06/2013 13:24:12
la mine idea de conferinta este echivalenta cu cea de dezbatere a subiectului cu pro si contra.
daca tie ti se pare elegant sa contribuie numai cei care sunt de o anumita parere facem un congress al PCR, chemam aplaudacii si nu mai discutam nimic.
Eu ma retrag...
#645666 (raspuns la: #645663) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 11/06/2013 13:40:30
Luati-va un pic de distanta si priviti in ansamblu! Toate ideile noi au fost combatute puternic la inceput. Oare unde sunt ideile noi care vor prinde radacini? De unde se inspira viitori cuceritori ai premiilor Nobel? Chiar nu aveti curaj sa vedeti dincolo de mecanica newtoniana? Platiti impozit daca va puneti aripi gandurilor?

Zilele trecute am prins o emisiune la radio Actualitati unde cred ca nu ar fi avut ce cauta idei noi vehiculate de neaveniti. Si totusi, au vorbit de aceste noutati absolute in stiinta! Tineti foarte mult la vechea stiinta, oare nu va ganditi ca azi e mai greu sa vezi noul daca ai fost premiat an de an in scoala? Sansa de a vedea noul apartine celor neinregimentati, nesupusi dogmelor, regulilor! Nici Einstein nu a fost remarcat in scoala. Lumea se schimba, domnilor! :) Nu asteptati ca lumea stiintifica sa ii aprobe intai. Remarcati ca si pe cafenea nu mai aduni doi cu aceleasi idei. E vremea sa acceptam ca fiecare are adevarul lui, ca lumea e frumoasa asa diversa si sa ne bucuram de frumusetea lumii celuilalt.

#645671 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de monte_oro la: 11/06/2013 13:40:38
Nu e vorba de aplaudaci, dar tie iti cam place limbajul cu tenta politica, pe oriunde ar fi...Dar ma intreb unde ai dezbatut tu...din moment ce n-ai facut decat sa-ti exprimi neincrederea in ceva ce nu s-a „legitimat” cu diplome si hartii? A dezbate, dupa mine, inseamna mai intai a intelege continutul ideatic al problemei de dezbatut... nu forma birocratica. Tu n-ai dezbatut nimic..doar te-ai manifestat... contra..individului Haramein in sine... ca nush ce nu crezi... nush ce nu-ti convine.. nush ce dovezi universitare nu are ca sa binemerite atentia ta... Aia nu e dezbatere, domnul meu..e tot o atitudine de aplaudac, ca tot iti place termenul, dar pe verso... Al negarii ab initio...
#645672 (raspuns la: #645666) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
SC - de monte_oro la: 11/06/2013 13:44:50
Sincer... nu e o regula ca orice idee noua care a fost combatuta initial, sa fie si incununata dupa aceea...de gloria adevarului si recunoasterii.. Deci, habar n-am ce se va intampla cu Nassim, cu ideile lui...
Aici e doar vorba... de a propune si altora... un crampei din crezul si ideile cuiva...Cui ii place, bine... cui nu-i place, la fel de bine...
Ce ma deranjeaza, insa, la unii e ca nici nu se obosesc sa intre in curte si in casă... ca nu le place gardul, chipurile.. Si-apoi emit sentinte despre intreaga proprietate.
#645674 (raspuns la: #645671) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de zaraza sc la: 11/06/2013 13:49:54
Ce argumente contra ai impotriva afirmatiilor lui Nassim? Despre asta e conferinta. Daca vrei, putem vorbi despre experimentele de la CERN. Dar tu te opresti la ariditatea formulelor. Formulele alea spun ceva. Depinde de tine daca acorzi incredere interpretarilor date formulelor. Sunt oameni de stiinta care se opresc la formule si oameni de stiinta vizionari, care vad dincolo.

In mod normal trebuia sa te informezi ce spune Nassim si sa discutam. Dar nu ii acorzi credibilitate pentru ca are multe critici. Nu e mai bine sa afli ce spune si sa gandesti cu capul tau?

#645676 (raspuns la: #645666) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
In plus...despre studii si „acreditari”... - de monte_oro la: 11/06/2013 14:04:06
..vorbeste chiar Nassim, in primele episoade, de nu ma insel... Dar n-o sa stau sa pun „la botu calului” CV-ul omului, transcriptul inregistrarii, ca nu-s PR-ul lui... Tocmai, cine crede ca e interesant individul si ce spune... pune singur manuta si afla mai multe...
Cine, nu... mai bifeaza cu gratioasa suficienţă... un „aşa nu”... si trece la lucruri, desigur, mult mai importante de... dezbatut..
#645680 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de zaraza sc la: 11/06/2013 14:07:16
Aici ne putea ajuta in discutie cineva care sa stie ultimele descoperiri in fizica. Ce gandesc eu, cred ca stii. De aia nu au donquijote si RSI aripi, ca le-am luat eu si pe ale lor... Eu am trecut dincolo de stiinta si filosofie si simt ca noi trecem prin asa-zisul timp, ca toti suntem o singura constiinta, ca mentalul colectiv exista si influenteaza hotararile celor mai mult sau mai putin inconstienti.

E foarte interesant sa ne gandim ca timpul nu exista, de exemplu, dar daca am discuta noi, ar fi tacerea care insoteste mirarea in fata unor lucruri care ne depasesc putinta de intelegere deocamdata. Nu mai putem cuprinde adevarurile astea cu mintea, ele se pot cuprinde cu inima.

#645682 (raspuns la: #645674) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
SC - de monte_oro la: 11/06/2013 14:16:07
NU ma intereseaza.. pe mine, anume... chestiunea de fizica... am mai spus-o. Nu ai cum sa vorbesti despre... fizica... nefiind fizician. Nu e nici poezie, nici fotbal.
Inca o data spun... pe mine m-a pasionat filosofia de dincolo de ceea ce, fireste, doar fizicienii sau matematicienii pot spune ca e o prostie sau nu.. Dar nu in sensul „tehnic” stiintific m-a atras conferinta lui Nassim.
Asta nu impiedica pe nimeni... ca aici... avand cunostinte anume in stiintele acelea..sa spuna ca, in opinia lui, ce sustine omul ala... e pe pustii sau nu. Ca dezbaterea intr-o confă din cafenea, nu e musai o dezbatere intre cel care a postat confa...si tot restul cafegiilor care comenteaza pe ea.. Cel care posteaza... doar da un fir... pe care ceilalalti... il urmeaza sau nu.
#645684 (raspuns la: #645682) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de zaraza sc la: 11/06/2013 14:35:13
Ai dat un fir si unii au crezut ca e fitil! :))
In seara asta nu am timp sa vad vreun episod. Am citit/vazut multe de atunci si fireste ca n-am in cap un dosar cu fisiere, ce a zis unul sau altul. Dar daca mi-ai da un fir, as ajunge la ideile lui. :)

#645690 (raspuns la: #645684) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
SC - de monte_oro la: 11/06/2013 14:38:42
..cred ca esential e sa ajungem la ideile... noastre...dar, da.. ajutandu-ne si de ideile altora...tocmai pentru ca nu a inceput gandirea cu noi, anume..:) Dar a fiecaruia.. sigur a inceput cu el insusi...
#645691 (raspuns la: #645690) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de zaraza sc la: 12/06/2013 13:16:18
Culmea! Am avut timp aseara sa fi vazut ceva din Nassim, dar n-am avut net. Asa ca mi-am adus aminte ca s-ar putea sa am ceva descarcat de fiica-mea. Da, am. E vorba de "Crossing the event horizon". Asta vrusesem eu sa vad prin 2009. Dar inafara de un documentar, n-am mai gasit nimic tradus. Inseamna ca n-ar fi rau sa le vad pe astea puse de tine. :)

#645728 (raspuns la: #645691) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 13/06/2013 11:10:35
Am inceput de ieri sa urmaresc documentarul propus de monte, dar imi iau notite si dureaza. Mi-a venit ideea sa caut textul pe internet, s-a mai intamplat "minunea" asta. Tocmai scrisesem o fraza intreaga din film. Am gasit ceva si cand am aprofundat am vazut ca acolo prezenta o legenda interesanta, poate in genul filosofic cum s-a gandit monte. Eu nu stiu cat pot sa ma pliez pe dorinta lui monte de a discuta filosofie. Unde vede el filosofie, eu vad un model de urmat in viata, un raspuns la intrebarea "cine suntem si de ce asa". E ca si cum unii stau in usa si admira, dar eu intru si incerc scaunele, masa, mancarea etc. Intr-adevar, cand citeam despre sistemele filosofice parca stateam in usa. Pai acolo nu erau scaune, nu era mancare. Era o plansa cu desene.


#645761 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Legenda lui Il Separatio - de zaraza sc la: 13/06/2013 11:12:47
Codex Lugubrum (manuscris tipărit în 1535) a rămas una din cărţile anonime medievale interzise de către Vatican chiar şi în zilele noastre, anonimatul oferindu-i pe atunci autorului protecţie contra mâinii lungi a inchiziţiei. În paginile acestei lucrări apare un personaj de un simbolism atât de puternic, încât, odată problematizat ca şi concept, ar putea dărâma întreg eşafodajul esenţei noastre spirituale. Este vorba de Il Separatio, Separatorul.
Conform legendei, la începuturile timpurilor, odată cu separarea luminii de întunericul absolut s-a creat o graniţă. Această graniţă este entitatea Il Separatio, cel al cărui nume nu poate fi rostit, uneori supranumit şi Anonnimus (există chiar şi o statuie a lui Annonimus la Praga).

Codex Lugubrum redă povestea unui cavaler de origine nobilă pe nume Amantes, de fapt un asasin de profesie (acţiunea se petrece în secolul XII), plătit de regi şi aristocraţi pentru a-şi lichida duşmanii. Era renumit ca fiind unul din cei mai mari profesionişti ai vremii sale. Nu dăduse niciodată greş şi ucidea pe oricine, oricând, oricât de înaltă i-ar fi fost funcţia. El însă nu-şi alegea victimele, ci doar suma de bani cu care era plătit. Printre victimele sale se numărau regi, principi, ducese, inclusiv feţe bisericeşti marcante. Era plătit de veneţieni, genovezi - oricine îşi putea permite asta.

Acest mercenar are o revelaţie în jurul vârstei de 50 de ani. Îşi dă seama că unul din regii pe care îi omorâse era un om cumsecade, care doar îşi apărase poporul, şi nu şi-ar fi meritat moartea. Din acel moment, cavalerul asasin îşi schimbă mentalitatea. Rând pe rând, începe să se răzbune pe toţi cei care îi comandaseră crimele. Ajungând de la unul la altul, înţelege că un personaj foarte important pentru comanditarii ucigaşi era un călugăr bătrân care zăcea undeva într-o temniţă subterană, ale cărui teorii nu conveneau anumitor oameni sus-puşi. Amantes are puţin timp să-şi pună în aplicare planul de a-l salva pe călugăr, acesta urmând a fi tras pe roată în dimineaţa următoare. Pătrunde aşadar noaptea în temniţă cu ajutorul armelor, îl scoate la suprafaţă pe bătrânul rănit şi bolnav. Trebuie însă să se şi apere de soldaţi pe lângă faptul că îl duce în spate pe călugăr. Este însă rănit grav. Rănile nu sunt mortale, dar pierderea de sânge pe parcursul drumului îi poate cauza moartea. Nefiind nici un sat în apropiere, opreşte într-o pădure. Bătrânul îi spune „Dumnezeu să te binecuvânteze”, însă Amantes îi răspunde că nu are nevoie, fiindcă nu crede nici în rai nici în iad, şi că a făcut totul fiindcă aşa a decis el să acţioneze. Îşi ia rămas bun de la călugăr şi-i spune să-l lase să moară singur. Îşi înfige aşadar sabia aproape şi aşteaptă ca tot sângele să i se scurgă şi să moară. Între timp, călugărul dispare.


#645762 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
continuare - de zaraza sc la: 13/06/2013 11:13:36
Atunci se deschide o gaură în pământ şi îşi face apariţia un demon foarte puternic, venit ca să şi-l adjudece pe Amantes. Demonul îi spune că a fost trimis să-l ia în iad cu toate onorurile, drept răsplată pentru numărul considerabil de crime comise. Amantes, cu mâna pe sabie şi cu un curaj fără margini, îi răspunde: „Să nu crezi ca o să aveţi o soartă uşoară cu mine, jos acolo. O să fac din oasele demonilor regelui tău palat.”
În acel moment apare şi îngerul luminii şi grăieşte către îngerul întunericului: „Nu este al vostru! Acest suflet a făcut în ultimii ani atâta bine încât a depăşit răul făcut în restul vieţii lui, iar Dumnezeu l-a iertat de toate păcatele. Va veni la noi în rai.” Dar îngerul întunericului se împotriveşte; şi amândoi îngerii scot săbiile.

Spre înfricoşarea acestora, exact în acea clipă se înfăţişează un personaj despre care îngerii ştiau, dar nu-l văzuseră niciodată. Conform scrierilor din Codex Lugubrum, doar două entităţi îl mai văzuseră înainte - Dumnezeu şi Lucifer - numai o singură dată. Acesta este Il Separatio, îmbrăcat într-o mantie cu glugă, de sub care nu i se zăreşte nici faţa, nici mâinile ori picioarele; legat la brâu cu o sfoară. Il Separatio face un singur semn şi pe loc cei doi îngeri se cutremură de spaimă. El le spune: „Greşiţi amândoi. Acest om a făcut atâta bine cât şi rău. Aşa că acum balanţa e echilibrată - nu-l veţi avea niciunul.”
Puterea absolută a lui Il Separatio face ca îngerii să dispară instantaneu. Acestea fiind spuse, i se adresează cavalerului cu următorul mesaj: „Ridică-te, căci nu mai ai nicio rană. Tu vei trăi cât vrei. Dacă ai să faci rău, nu contează. Balanţa se va compensa, căci se vor naşte alţii care vor face bine. Dacă vei decide să faci bine, tot nu contează, pentru că se vor naşte alţii care vor face rău. Tu nu mai exişti pentru acest univers. Trăieşte pe pământ cât vrei, până când această specie va dispărea. Te poţi muta oriunde vrei cu puterea minţii, chiar şi in locuri care nu există pe acest pământ. Când te vei sătura de tot, chiar şi după milioane de ani, cheamă-mă şi am să-ţi explic care este rostul nostru.”

Il Separatio s-a făcut atunci nevăzut şi, conform legendei, cavalerul trăieşte şi acum printre noi, încercând să înţeleagă mai departe ce e bine, ce e rău şi de ce.
Aceasta e marea întrebare a cărţii: de ce.

#645763 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 13/06/2013 11:17:34
Aici am gasit legenda
http://www.poezie.ro/index.php/essay/13971089/index.html

Tot acolo discuta pe marginea legendei si face referire la cel mai revolutionar astro-fizician contemporan (dupa spusele autorului), Nassim Haramein, dand citate din documentarul aflat pe aceasta pagina.

#645764 (raspuns la: #645761) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
SC - de monte_oro la: 13/06/2013 11:23:07
N-am spus ca doresc.. ca ma gandesc...sa discutam filosofie...filosofic..pe marginea clipului... am spus ca PENTRU MINE esentiala e filosofia..viziunea despre univers, lume si viata...propusa de cineva ca Nassim, cu argumente dintr-o stiinta ce n-o stapanesc...fizica... Haide, mah... nu-i asa grea limba romana... cand esti roman, totusi, ca sa nu intelegi ce naiba zic si tot repet aici...
In rest, tocmai aia zic...fiecare ia ce considera ca are nevoie... din ceea ce descopera si intalneste... la nivel ideatic.
Deja, insa, simt ca bat apa in piua...ca toooot repet niste lucruri de parca pana acum le-am vorbit in fata oglinzii..doar eu cu mine.
#645765 (raspuns la: #645761) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
NH nu e astro fizician - de donquijote la: 13/06/2013 11:37:27 Modificat la: 13/06/2013 11:56:42
stiinta e stiinta si e bine definita dpdv al modelelor si procedurilor.
exista doar un singur fel de fizica.
ce face NH nu e fizica. e o aiureala...
ideile lui se pot discuta la nivel de 'filozofie'. ca si in domeniul literaturii oricine se poate declara filozof, timpul hotaraste care e si care nu, dar fizica nu e.
#645766 (raspuns la: #645764) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donq - de monte_oro la: 13/06/2013 12:07:11
Cred ca n-ai citit ce am scris zilele trecute..ca fizica nu e ..poezie sau fotbal.. ca sa ne dam toti neavenitii cu parerea... dar unde gresesti e cand afirmi ca 'stiinta e stiinta" si cam atat. Filosofia... ca viziune ontologica, axiologica, praxiologica, teologica... whatever... isi are ca sursa SI in stiinte precum fizica.
Einstein, de exemplu, nu a descoperit doar niste formule sau adevaruri strict fizice ci a remodelat si viziunea noastra de ansamblu asupra univerului, timpului, spatiului... cu multiple repercusiuni si in ceea ce inseamna umanitatea in ansamblul cosmosului.. Deci, e si o filosofie dincolo de orice mare conceptie stiintifica.
#645767 (raspuns la: #645766) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 13/06/2013 12:57:58 Modificat la: 13/06/2013 13:04:43
hai sa nu comparam orice individ care se autointituleaza fizician cu einstein.
eintein mai intai a inteles fizica si matematica din spatele fizicii pe urma a publicat studii ajutatoare si pe urma teoria. toate in jurnale de specialitate. si a inceput cu inceputul, nu cu sfarsitul ca daca incepea cu teoria relativitatii fara pregatire, foarte posibil sa-i fi fost respinsa de comunitatea stiintifica.
cand NH va publica un articol acceptat de comunitatea stiintifica intr-o revista de specialitate, o sa incepem sa discutam, pana atunci batem apa in piua.
#645768 (raspuns la: #645767) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donq - de monte_oro la: 13/06/2013 14:12:32
sincer... pana acum te consideram un personaj cu neuronii maleabili, expandabili, ca sa spun asa.. si e... era de bine ce spun...
Acum insa... constat ca ai niste vami, cortine rigide peste orizont. Dreptul tau... Eu am alte optiuni... asa ca batutul apei in piua e absolut relativ si intepretabil. Plus ca nu te obliga nimeni... pe tine.. sa o bati.
#645771 (raspuns la: #645768) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 13/06/2013 14:36:48 Modificat la: 13/06/2013 14:43:05
nu-s cortine rigide, dar sunt niste limite ale bunului simt.

si ca sa intelegi ca e vorba de absurditati, iti recomand sa citesti, si eventual sa discutam despre, ceainicul lui russel (bertrand russel, filozoful...) sau monstrului de macaroane (alternativa a unor dumnezei, zei, zmei, ingeri, fantome, spirite locale sau universale si ....extraterestrii)...
material documentar este cat vrei pe pe google.
macar autorii acestor terorii nu se plang ca sunt persecutati de mafia academica...
#645775 (raspuns la: #645771) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de zaraza sc la: 13/06/2013 14:42:15
Stiu incotro bati, dar eu sunt cam prea departe si mi-e greu sa raman in zona pe care o vrei. Ma simt ca si cum ai vrea sa discutam tabla adunarii, dar eu am visat integrale diferentiale si vreau neaparat sa aflu ce-s alea, chit ca numai am visat. :))
Hai, zi o idee care ti-a placut din Haramein, ca merge greu cu vizionatul, inca ma incapatanez sa vad tot, deocamdata am ajuns la o parte unde nu pot lua notite si merge mai repede. Imi pare rau ca nu pot gasi filmuletul unde se vedeau foarte clar toate tetraedrele alea, l-am vazut cam acum jumatate de an. Am cautat insa si am gasit ceva nou pentru mine. Uite aici cum se misca in realitate soarele si planetele in cosmos. E un documentar de aproape 7 minute, o introducere de fapt.

#645776 (raspuns la: #645765) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote - de zaraza sc la: 13/06/2013 15:06:34
Pune ceva in romana. :) Nu stiu ce sa caut, totusi... A, zici ca e plin internetul. E bun asa?
""Daca ar fi sa sugerez ca intre Pamant si Marte se gaseste un ceainic de portelan care se roteste in jurul soarelui intr-o orbita eliptica, nimeni nu ar putea sa imi aduca dovezi impotriva afirmatiei mele deca as preciza ca ceainicul este atat de mic incat a nu putea fi detectat nici de catre cele mai puternice telescoape. Dar daca as continua sa spun ca, din vreme ce nu se pot aduce argumente impotriva afirmatiei mele, este o presupunere intolerabila din partea ratiunii umane sa se indoiasca de existenta sa, s-ar crede pe buna dreptate ca vorbesc prostii. Dar, totusi, daca existenta ceainicului ar fi afirmat de catre scrierile antice, daca in fiecare Duminica ar fi predat ca adevar sacru, fixat in mintea copiilor la scoala, ezitarea in adoptarea acestei credinte ar fi un semn al excentricitatii si ar atrage dupa sine atentia unui psihiatru intr-o era iluminata sau a unui Inchizitor intr-o vreme mai innapoiata"
Exact aceasta isterie in masa se gaseste in era noastra "iluminata".
Astept parerile voastre"

Ok, vreau un documentar interesant de X-ulescu, care sa vorbeasca cu pasiune despre asta si sa nu fi fost inchis la nebuni. :) Ar mai trebui ca intr-adevar sa fi fost predat duminica sute de ani si sa existe cel putin un cercetator cu sau fara ghilimele care sa gaseasca argumente ca acel ceainic ar putea exista.

Ceainicul ala n-a produs inca niciun maestru spiritual.

#645777 (raspuns la: #645775) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de zaraza sc la: 13/06/2013 15:10:02
Poate ca n-are rost sa traim dezamagirea ca nu se pot infiripa discutii. Pur si simplu pe cafenea nu poti aduna suficienti cafegii pentru asta. Am ajuns prea putini si prea putin interesanti pentru restul internautilor. Unde sunt miile de vizitatori? Isi bat capul cu ceainicul de dincolo si nu vad ce se invarte cu adevarat in jurul lor. Sau se uita pe cer dupa extraterestri. E pierdere de vreme.

#645778 (raspuns la: #645771) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote - de zaraza sc la: 13/06/2013 15:52:39
macar autorii acestor terorii nu se plang ca sunt persecutati de mafia academica...
(oops, ce cauta aici teroarea? dupa copiere am observat. Patesti ca om cu evidenta ET. Te terorizeaza oamenii astia care o tin mortis cu absurditatile lor... :) )

... noroc ca nu sunt trimisi in arest la domiciliu ca Galilei sau arsi pe rug ca Giordano Bruno. Am mai evoluat, suntem mai toleranti cu noile idei. :D
Apropo de graba cu care scriem literele, am scris Burno prima data. L-am "ars" a doua oara. ;)

#645781 (raspuns la: #645775) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Re-normalizarea - de zaraza sc la: 13/06/2013 16:03:38
Pana termin de vazut documentarul ma intriga o chestie. Am vazut-o si in alt documentar, cu alt autor. Atunci cand in ecuatiile astea complicate apare un numar foarte mare sau unul foarte mic, ei, oamenii de stiinta cu titluri academice, recurg la artificii de calcul. Daca e foarte mic, hai mai merge, e neglijabil, dar au dat peste infinit. Si l-au "tras de par" si l-au facut un numar foarte mare, o constanta, si au mers mai departe. Mie asa mi se pare, ca au restrans din nou fizica la fizica bilei de biliard, desi erau in fizica cuantelor. Si Haramein le spune asta si sa ne mai miram ca nu e admis in cercurile academice? Cand zic academice imi aduc aminte si de Academia noastra, ce a ajuns... :(

Artificiul de calcul facut pentru un numar extrem de mare si incomod se numeste re-normalizare. Vi se pare "normal", stiintific, sa faca asa ceva? Dar e o practica acceptata... in lumea stiintei! Hai sa-i aplaudam! :( Poate a venit vremea sa se gandeasca ce inseamna totusi numerele care le apar acolo in ecuatii si sunt ba foarte mari, ba foarte mici!!

#645782 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote - de zaraza sc la: 13/06/2013 15:52:39 - de om la: 13/06/2013 16:29:42
Patesti ca om cu evidenta ET. Te terorizeaza oamenii astia care o tin mortis cu absurditatile lor... :) ) = clarificare! sentimentul care ma incearca nu'i deloc teroare :)))))))
#645785 (raspuns la: #645781) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
z sc - de donquijote la: 13/06/2013 16:38:40
da tu ce ai cu renormalizarea?
e o procedura matematica la nivel de postdoctorat...
hai sa ghicesc, e criticata de geniul (inca) ne-recunoscut (si maine mai mult ca sigur uitat) NH care nu intelege despre ce e vorba, si nu i se potriveste cu teoria lui?

in cartea lui gamow '30 de ani care au zguduit fizica' e o anecdota:
unul dintre fizicieni (bohr sau heisenberg), comentand tot felul de teorii specualtive (si nefondate) privind structura materiei si a universului a facut urmatoarea afirmatie, valabila si in discutia de fata:
"daca cineva formuleaza o noua teorie legata de structura materiei, s-o aplice mai intai pe propriul corm, si daca mai ramane in viata, poate s-o si publice..." (se referea la teorii legate de antimaterie si al prezenta ei in univers).
#645786 (raspuns la: #645782) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mda - de om la: 13/06/2013 16:54:09
pt popularizare si pt a e provoca sa gandesti este ok. Daca deja esti familiarizat, ar fi mai bine sa se caute greii (fizicieni sau pur si simplu filozofi de meserie) confirmati.

Nu am urmarit prea multe episoade, dar nu mi s-a parut fair-play sa (i) critice profu' ala care incerca sa le explice cat putea de simplu notiunea de "dimensiune" (ii) introduca ca argument pt marea lui descoperire.
Dpmdv, in dimensiunea noastra nu exista practic 1D sau 2D. Chiar si pctul de pe tabla/hartie este format din atomi care au ...hai sa-i zic "volum".

Bashca cnf ideilor de reducere infinita (asa cum mentiona si NH -nu-i nici pe departe ghisheftul lui, asa cum incearca sa induca-) si a logicii mele de neprofesionist in acel domeniu, dintr-un volum (implicit 3D) nu'l poti minimaliza la ceva fara volum ;)

Ca sa ma combat, as incerca sa speculez ca energia pura/primordiala (care o fi aia) n'ar avea volum, dar iar as combate filozofic ca oricat am diviza/minimaliza (de ex cu linia injumatatita care nu o sa ajunga niciodata pct) chiar si la infinit, tot am ajunge la o particula "iesita" din planul 2D..ups mi-a venit o idee...hmmm...o sa ma mai gandesc la ea...thx monte pt confa:)
#645787 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de zaraza sc la: 13/06/2013 19:49:33
Nu asta era asemanarea. Folositi cuvinte care spun ceva dincolo de aparente. :) Si nici donq n-o sa recunoasca sentimentul, el e generat de minte, mintea care refuza necunoscutul. Dar sa lasam asta sa fie doar o gluma... :P#645791 (raspuns la: #645785) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote - de zaraza sc la: 13/06/2013 19:57:07
corm=corp, da?
Einstein ce a aplicat? A mers cumva cu viteza luminii sau altcineva ca sa verifice deplasarea spre rosu? Asta le-a spus-o stelele, observatiile facute cu telescoapele asupra universului.

NH ataca tocmai "materia intunecata", materie scoasa din joben de ceilalti fizicieni carora nu le ieseau ecuatiile. Nu suntem fizicieni si nu putem lua de bun decat ce spune una din tabere. Pur si simplu pe cafenea se confrunta traditionalistii cu avangardistii.

Hai, mai zi ceva de re-normalizare. Interesant, ai auzit de ea! Termenul sugereaza ca atunci cand teoria o ia razna, e musai sa ii dai una in cap sa revina in colivia ei de aur. :) De unde stim ca nu trebuie sa vina un Einstein care sa le explice ca nu teoria o ia razna, ci fizicienii nu pot depasi un nivel de cunoastere?

#645792 (raspuns la: #645786) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sc-ule - de om la: 13/06/2013 23:16:56
m-ai spart cu clipul asta plin de formule fizice!!!

In afara de logica miscari planetelor in jurul soarelui in context universal ... care este la bunul simt pt orice om adult, dar care trebuie folosita (nb, imaginea statica) la INCEPUT pt copii (iar nu-mi place de tipul asta care foloseste explicatii pt copii ca sa motiveze evidentul pe care si-l asuma cu aroganta) nu am prea inteles ecuatiile alea.

Pt ca ai pus clipul asta, banuiesc ca tie iti era clar, si'n plus iti (nb, clipul) sustinea pct-ul de vedere, so chapeau de la mine...moi tufa de Venetia si nici nu vreau deocamdata sa fiu altfel referitor la ecuatiile alea ;)
#645798 (raspuns la: #645776) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Holograma/fractal - de zaraza sc la: 14/06/2013 10:30:00
Ce am descoperit apropiindu-ma de mijlocul documentarului o sa scriu aici.
Va sa zica Einstein si David Bohm isi doreau gasirea unei teorii unificatoare. Intuitiv vedeau holograma ca o solutie, dar aceasta nu avea corespondent in matematica. Abia mai tarziu aveau sa fie descoperiti fractalii care permit abordarea matematica. Si acum, ce am descoperit. Intai ca in spiritualitate gaseam expresia "suntem holograme si astfel in noi e universul" - sau cam asa ceva. Si nu prea stiam cum sa inteleg asta, nu era suficient de clar pentru mine. (nici nu ma mir acum ca fizica mi-a placut la inceput, dar apoi mi-a parut prea arida. am patit ca Nassim, din pacate fizica nu e suficient de coerenta, cand ajunge de exemplu la formule, incepe sa evite chestii care nu ii convin si sa le piarda pe drum)
Dar cand zici ca suntem fractali, se schimba total viziunea si primul meu gand a fost: fractal... tot ce e mare se repeta in mic! Oops!!! Ce spune in biblie? Suntem facuti dupa chipul si asemanarea "Domnului". No comment... ce sa mai adaug?! Doar ca expresia "dupa chipul si asemanarea" inseamna fractal! Plus civilizatiile care au lasat in urma desene reprezentand in diferite forme geometria universului numita adeseori floarea vietii.

#645801 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Holograma/fractal - de zaraza sc la: 14/06/2013 10:30:00 - de om la: 14/06/2013 17:01:14
tu, si'n general cei care sunteti entuziasmati de hassanul asta (sau cum il cheama, ca acum imi scapa) ...va place pt ca va spune simplu ceva ce intelegeti ?
...va place ca-i intelegeti ecuatiile ?
...ati ascultat si/sau inteles pe fizicienii care se opun lui.

Dpmdv si as spune la bunul simt, nu poti lua o decizie (atunci cand spui ala este bun si ala nu) ascultand numai o parte a baricadei sau cand nu intelegi metoda matematica, dar iti suna bine la ureche!!!.
#645808 (raspuns la: #645801) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de zaraza sc la: 14/06/2013 20:11:24
E o logica in tot ce spune. Pleaca de la niste evidente si vede intregul. Exista si zone pe care nu le inteleg, dar e firesc, nu? Cum ar fi ecuatiile alea din videoclip. Ceva habar am de ele, el se adreseaza mai multor nivele de cunoastere, cine cunoaste sa spuna ca a scris ecuatii aiuristice... Dar el e atacat pentru ca ataca abordarea traditionalista. Cum ar fi inlocuirea "fortei tari" dintre protonii din nucleu cu gravitatia. Cei traditionalisti au botezat-o forta tare, dar ea nu e decat gravitatie, dupa NH. Ce, vrei sa recunoasca asa usor ca acceleratoarele de particule au inghitit degeaba banii? Dar, repet, la NH totul are o logica, ce preferi, adevarul sau sa te culci pe-o ureche linistit ca fizica e tot aia pe care o stiai din liceu?

Tu pe care parte a baricadei o asculti? Pe amandoua? Tocmai ca am fost mereu la curent cu noutatile si nu ma surprinde ce zice NH.
E la vedere ce fac fizicienii inNOBILati. Bombardeaza particule ca sa descopere altele mai mici, tot mai mici... cate una pentru fiecare premiu Nobel anual. Postuleaza, baga axiome, ca sa poata scrie cate o noua ecuatie unde sunt salvati de re-normalizare. De ce sa indraznim sa trecem dincolo? Pare sf, pare filosofie, nu mai e cum am stiut! E mai comod cu pamantul plat.

#645810 (raspuns la: #645808) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de Baby Mititelu la: 14/06/2013 21:01:57
Am urmarit ce ai propus tu aici. Urmeaza sa mai vad, sa mai aud, sa mai gandesc.
Primul comment ce-mi trece prin minte este asta: Eu ani, zeci de ani de zile am fost devastata de intrebari de genul " cine m-a pus sa invat atata matematica, atata fizica, atata chimie, la ce mi-au folosit toate? Mare parte am uitat, mare parte nu mi-a folosit la nimic. Am devenit intamplator sau nu crestina si toata stiinta invatata chiar ca nu mai are sens." Si tot asa...ani, ani, ani....
Hmmm...Acum , ca ma apropii de 50 de ani, totul se leaga: matematica de literatura, fizica de filozofie, chimia de psihologie, religia de stiinta...
#645823 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sc-ule - de om la: 14/06/2013 22:08:41
E la vedere ce fac fizicienii inNOBILati. Bombardeaza particule ca sa descopere altele mai mici, tot mai mici... cate una pentru fiecare premiu Nobel anual. Postuleaza, baga axiome, ca sa poata scrie cate o noua ecuatie unde sunt salvati de re-normalizare. = asta este atitudinea ta si asta este ceea ce intelegi din ce fac aia?????????

no further comments!
#645825 (raspuns la: #645810) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru cei care vor intradevar sa inteleaga - de donquijote la: 16/06/2013 10:23:50 Modificat la: 16/06/2013 11:50:31
http://azureworld.blogspot.co.il/2010/06/whats-so-misleading-about-nassim.html

aici explica cineva, (cu cunostiinte de fizica si matematica, foarte bine argumentat - probabil specialist in domeniu) de ce teoria lui nh nu are nici o baza matematica sau fizica si in consecinta nici confirmare stiintifica.#645831 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zsc - de donquijote la: 16/06/2013 10:45:21 Modificat la: 16/06/2013 11:32:23
pt cultura ta generala, donq are o inventie si un brevet in ro inainte de '84, si doua brevete internationale. al treile in lucru. ultimile 2 (sau 3 :) )in domeniu cu totul diferit de primele, si a profesiei de baza (inginer mecanic) legate de folosirea unui principiu din optica mai putin cunoscut care sta la baza produselor firmei la care lucrez (fenomen optic, fara aplicatii in trecut, patenta in masuratori dimensionale fara contact) aplicat intr-un domeniu cu totul nou.

faptul ca am cunostiinte generale de fizica, chimie, matematica, si ceva antrenament in abordarea logica si 'stiintifica' a fenomenelor ma ajuta sa inteleg daca o idee sau teorie are vreo valoare sau e zacusca.

abordarea lui nh este total nestintifica. atacul lui contra fizicienilor consacrati face doar sa confirme ipoteza ca e probabil un sarlatan.
daca am inteles eu bine, teoria lui e exact opusul teoriei 'bozonului' care a fost confirmata partial la cern.

nu stiu ce castiga din asta, dar exista si persoane cu dereglari psiho care vor sa se afle in atentia tuturor.

mai stiti aria calomniei?
sau proverbul cu piatra?
cam asa e: pana ce teoriile lui vor fi definitiv ingropate (ceea ce e greu cu internetul ca o sa le tot recicleze) se bate apa-n piua...


#645832 (raspuns la: #645791) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 16/06/2013 10:48:37 Modificat la: 16/06/2013 14:20:22
pentru 'fraude' in fizica sau in general stiinta nu te trage nimeni la raspundere. nu cat timp frauda nu pune in pericol vieti omenesti.

asta ar fi motivul principal pentru care bulshit de genul asta trebuie combatut: poate induce in eroare oameni de buna credinta, cu intelegere limitata in domeniul stiintei dar aflati in pozitii de decizie.

un exemplu elocvent e cazul detectoarelor de bombe bazate pe tehnologii 'new age'-iste...


http://en.wikipedia.org/wiki/ADE_651
http://www.forbes.com/sites/simonmontlake/2013/05/02/fake-bomb-detector-fraudster-jailed-in-uk/
#645833 (raspuns la: #645781) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fenomenul nassim haramein - subiect de discutie mai util si mai interesant decat fizica lui - de donquijote la: 16/06/2013 14:42:33 Modificat la: 16/06/2013 14:48:17
cred ca mai util ar fi sa dcutam cum se face ca indivizi ca nh ajung sa fie 'populari'.

vanzatori de leacuri 'naturale' si babesti minune, adaosuri 'nutritive', perpetuum mobile deghizat in sistem de economisire a energiei; plin iternetul de ele. toate pe bani, unele pun in pericol vieti omenesti.

au in comun cateva caracteristici:
- toate bazate pe notiuni stiintifice: suficient sa aminteasca cuantele, fractalele, rezonanta shuman, si inca cateva ingrediente 'moderne' exploatate de 'new age' ca sa impresioneze pe cei care 'au auzit ceva' dar n-au baza necesara sa aprofundeze sau sa deosebeasca graul de neghina.
- toate in curs de omologare (asteapta la rand la 'peer to peer review' sau institutul de standardizare), nici una verificata 'ca la carte'.
- autorii lor sunt ignorati sau chiar persecutati de mafia 'academica'
- au la baza 'contiinta universala', 'energii subtile', (adica nemasurabile cu aparatura existenta...), holograme energetice (sarlatanul care vinde bratarile a fosrt obligat de o instanta de judecata din australia sa ramburseze banii celor inselati), fenomene holistice (homeopatia, naturopatia).

care e cauza care inlesneste fenomenul inafara de castiguri usoare de pe urma fraierilor?

internetul care a dus la democratizarea circulatiei si expunerii ideilor? un fel de 'hyde park' global?

suntem martori la o devalorizare a conceptului de stiinta, literatura. arta in general?

faptul ca oricine are dreptul sa-si castige existenta e suficient ca sa lasam astfel de personaje sa duca de nas publicul larg ca sa 'faca' de o paine alba?
#645835 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
interesant subiectul, DQ - de zaraza la: 16/06/2013 23:08:13
nu stiu in ce consta forta de atractie a teoriilor astora, dar e plin de conspirationisti actualmente. ultima oara cand am fost in Ro, cred ca mi-au povestit 3 oameni cum dacii au fost precursorii civilizatiei europene si buricul pamantului si cum limba latina e de fapt limba daca. te doare capu'. si daca imi povesteau asta niste neica nimeni, nu ma agitam, dar sunt oameni potenti si inteligenti si cu joburi remarcabile. deci trebuie sa fie o forta de atractie uriasa in teoriile astea, care pur si simplu anihileaza ratiunea.
#645838 (raspuns la: #645835) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donq - de monte_oro la: 17/06/2013 12:04:21 Modificat la: 17/06/2013 12:06:05
Nicaieri n-am spus ca mi-am depus ofranda credintei, neconditionat, la picioarele teoriilor lui Nassim. Am(tot) spus ca mi se pare, insa, interesant, ce sustine, fie si dincolo de calculele matematice seci. E ca o propunere, o varianta, printre multe altele..Si iar ma repet, am si spus ca habar n-am daca are dreptate sau daca viitorul il va confirma sau infirma in idei..

Dar, pentru numele lui Dumnezeu, ce e progresul: repetarea la nesfarsit a unor judecati statuate drept „adevaruri” in momentul X sau saltul pe care unele idei il aduc - uneori, chiar si-n forma unor teorii ce, initial, par delirante - purtand umanitatea pe un alt fagas stiintific, filosofic samd?

Poate ca nu va fi si cazul ideilor lui Nassim, dar de aici pana la a le infiera cu furie, ca pe niste simple jonglerii de circ, cred ca e cale lunga.

Apropo. de curand, intr-un documentar pe History, „Istoria stiintei”, de nu ma insel, realizatorul, el insusi fizician, spunea ca, probabil vom fi socati, dar tot ce vedem e constituit majoritar din „goluri”, iar inteaga populatie a lumii, anuland „golul” ce exista in alcatuirea fizica a fiecarui om, ar incapea intr-un cub de zahar...Restul e spatiu... plin insa cu energie, forte magnetice si, last but not least, informatie.. Un soi de vid, la urma urmei... dar nu sec ci, exact ca si vidul cosmic, plin de „ceva”...si nu un „ceva” neimportant..

Apoi cautarea matricii fundamentale a alcatuirii Universului, asa cum apare in viziunea lui Nassim, m-a dus cu gandul la tot la fel de interesantele teorii despre apă şi proprietăţile ei, conform gandirii lui Masaro Emoto. Imi par interesante unele legaturi ce se pot crea... voila... chiar specula... intre diferite teorii.

E simptomatic, insa, ca nici macar o clipa nu ai vreo urma indoiala ca...poate..constestarii academici ai lui Nassim isi fac doar „datoria” de a arubnca cu pietre in cineva care nu face lucrurile conform „standardului” admis. Nu ca ar trebui Nassim sa aiba soclu si dreptate in orice...dar e uimitor cum e ejectat de multi, pana sa apuce sa vada daca are ochi verzi sau caprui, ca sa spun asa...

Daca toate astea sunt doar „opiu pentru popor”, well... my dear donq... lasa-ma sa-l fumez conform placerii mele.. Tu delecteaza-te, de vrei, cu tigara electronica... eventual mai bine „documentata” stiintific...
#645840 (raspuns la: #645831) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 17/06/2013 12:46:31
unul care pretinde ca a facut descoperiri fundamentale in fizica fara sa cunoasca legi de baza ale fizicii, sigur ca e ejectat automat...
si ala cu apa e bazaconie. n-a putut fi reprodusa in laborator. doar in conditii foarte speciale si pentru timp foarte scurt. deci nu stare stabila, cu aplicatii practice. apa care o bei tu n-are meorie...
problema e ca tampenia cu apa a fost preluata de homeopati pentru a-si sustine ideile lor. astia sunt alta categorie de srlatani...vand apa la preturi exorbitante.
#645841 (raspuns la: #645840) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donq - de monte_oro la: 17/06/2013 12:04:21 Modificat la: 17/06/2013 12:06:05 - de om la: 17/06/2013 14:14:43
monte, mi se pare amuzant cat de protestatar erai referitor la "noul age" al sexului cand erai considerat neprogresist.
Amu' esti tare progresist si induci ideea de donQ este ...ce erai tu in dicutiile despre sex ;)

A propos de apa, Nassim nu prea stie care este molecula apei (H2O = 3 atomi) din moment ce-n slide-ul lui pune o alta structura.
Despre "proprietatile" apei la cald sau rece...pai nu MOLECULA apei se contracta/expandeaza ci COMPLEXUL/asocierea de molecule care se rearanjeaza.

Daca INEXACTITATILE astea de clase primare sunt facute si'n fizica, pai atunci il inteleg pe donQ!!!...bashca Nassim are nivelul publicul pe care si-l doreste ;)
#645843 (raspuns la: #645840) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de monte_oro la: 18/06/2013 10:16:16
in general..pe tine te amuza multe...Si pe mine, de asemenea.. Ce-are insa sula cu prefectura, doar tu poti da un sens... amestecand planurile, domeniile... Bashca ai ramas maestru in a inveli in matase stiletul cu cucuta in varful... delicat..;) Da, nah..fireste ca nu toti putem fi la acelasi nivel... nivelator..nu? Egalitatea e un deziderat al dreptului politic, nu al fiintarii..
#645846 (raspuns la: #645843) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donq - de monte_oro la: 18/06/2013 10:22:42 Modificat la: 18/06/2013 10:23:46
Ai tendinta de a face fix aceeasi generalizare... ca-n cazul celor care, par exemple, il transforma pe Eminescu intr-un soi de fascist, doar pentru ca unele idei nationaliste de-ale lui... din acel context al vietii lui... au fost preluate si agitate... mai tarziu... si de cine stie ce "homeopati" ai politicii..

Deci treaba cu apa e o bazaconie, pentru ca unii impostori fac bani plecand de la ideea ca apa... energizata in diferite feluri... poate avea proprietati remarcabile. Gen 'apa vie" a lui Manzatu..

In privinta lui Nassim cred ca n-are sens sa mai polemizam.. Tu i-ai dat deja un diagnostic, eu altul... Doar timpul..:))... vezi ce adanc sunt?... va arata cine a dat un diagnostic mai corect... Daca traim sa apucam asta..
#645847 (raspuns la: #645841) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote - de zaraza sc la: 18/06/2013 10:43:24
Tot respectul meu pentru realizarile tale! Ma bucur ca putem discuta astfel fara sa ma balbai printre notiunile mele uitate si sa facem putina ordine, pe cat ne e noua posibil.
Ok, ce spune nh e nestiintific, teoria lui e exact inversul teoriei bozonului, dar nu putem demonstra ca e fals, minciuna, neadevar. E posibil intr-o oarecare masura! In urma discutiilor noastre nu-i vom asigura vreun loc in lumea stiintei lui nh, nu vrem decat sa aruncam o raza de lumina intr-o... gaura neagra a ignorantei semi-generalizate. :)

#645848 (raspuns la: #645832) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de zaraza sc la: 18/06/2013 10:47:46
Linisteste-te!... Nu e decat un punct de vedere generat de discutia noastra! Prefer insa sa pun totul la indoiala, decat sa afirm ca sunt in posesia adevarului! Din pacate sau din fericire adevarul e format din absolut toate fatetele oferite de noi oamenii, ca individualitati. :)

#645849 (raspuns la: #645825) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: