Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Metafora pacatului originar si altele


de zaraza sc la: 09/07/2013 14:49:56
rezumat: Sub haina suspecta a bibliei se ascund adevaruri esentiale legate de originea omului
voteaza:
Ideea conferintei mi-a venit de la urmatorul comentariu al lui monte_oro:

proud - de monte_oro la: 09/07/2013 12:28:01 Modificat la: 09/07/2013 12:28:46
ehe, e cu doua taisuri si treaba aia..cu libertatea si.. urmarirea fericirii. Pai, libertatea o avem tot din cauza poftei de mar a „primei-cucoane" a Lumii..;))... iar fericirea... pai, da... o tot cautam... dupa ce ne-am pierdut-o acolo.. langa Pom... n-are sens sa invoc iar poftele de fructe si prima-cucoana.. Dar, de atunci... o tot cautam... ca pe-o fata-morgana... s-o imbratisam..;)

http://www.cafeneaua.com/nodes/show/30054/l-am-intalnit-pe-dumnezeu-intr-o-vineri-pe-la-sase/1

Prima cucoana? Fructe? Pofta de mar? Metafore doar...

Adevarul a fost imbracat in metafore deoarece adevarul nu poate fi transpus in cuvinte. El e dincolo de cuvinte, el se simte cu sufletul, caci sufletul, ceea ce numim indeobste suflet e singurul care poate atinge esenta universului.
Isus si-a exprimat si el adevarurile in metafore. Tot asa si biblia, pastreaza in ea ascuns adevarul sub niste metafore, disimulate si ele printre povesti si legende.

In vechi scrieri se pomeneste despre alta femeie care ar fi fost de fapt prima femeie. Dar Adam nu a fost multumit de ea pentru ca nu era ascultatoare. Daca femeile mai cred ca sunt destinate sa asculte de barbat, se inseala. Nici macar legenda primei femei neascultatoare de barbat nu face decat sa ofere o slaba imagine a inceputului creatiei. Barbatii si femeile sunt diferiti, dar egali. Nu exista pacat, oricat ar dori religiile sa se creada asta. Exista un univers in care suntem liberi sa ne bucuram de tot ce exista, exista niste legi conform carora daca impiedici pe altii sa fie liberi, pe tine te-ai impiedicat sa fii liber...

Singura care "pune la cale" universul este constiinta, constiinta noastra libera, care e insa impregnata de dogme, prejudecati, interese, educatie.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (11):


sc-ule - de om la: 09/07/2013 16:06:35
Sub haina suspecta a bibliei se ascund adevaruri esentiale legate de originea omului = de ce suspecta? Se spune ca NU haina face pe om? ;)

In vechi scrieri se pomeneste despre alta femeie care ar fi fost de fapt prima femeie. = are scrieri vechi?

Daca femeile mai cred ca sunt destinate sa asculte de barbat, se inseala. = rebeliune new age?! Oh, unde este Horia cu bancurile lui la...obiect ;)

Barbatii si femeile sunt diferiti, dar egali. = da, femeile au picioarele mai mici...a se vedea explicatia bancoasa a lu' Horia :))

exista niste legi conform carora daca impiedici pe altii sa fie liberi, pe tine te-ai impiedicat sa fii liber... = care legi dear?

----------------------
Serioja, m-ar interesa cum o femeie (feminista or not) ar vedea: libertate - traditie - respect?
#646258 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sc - de monte_oro la: 09/07/2013 16:32:05 Modificat la: 09/07/2013 16:34:22
Probabil te referi la Agarthha... da-n rest.. poate ca te grabesti nitel sa dai niste sentinte care, stiu si eu... le poate da... in stilul lui.. orice crestin infierbantat. Metafora nu e ceva ce vorbeste despre un lucru musai inexistent... dimpotriva... ea glasuieste, dar cu alte straie, despre ceva ce poate fi al naibii de real.
"Nu exista decat constiinta noastra... samd... samd". Si de ce crezi ca asta ar exclude automat si tot restul?... stii tu... trebshoarele ce-ti par tie numai metafore si atat.

Dar fix cum un crestin halucinat de ochelarii credintei s-ar grabi sa trimita in iad pe oricine nu-i de parerea lui... cam la fel si tu... expediezi in coltul cu maruntisuri si sticla colorata... chestiuni despre care n-as putea decat sa spun... "dar daca e asa, iar tu te inseli?"..;))
#646259 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de wp la: 10/07/2013 12:25:40
Adevărul nu s-a îmbrăcat în metafore ci în trup, pentru că Cel pe care Îl aminteşti, a zis; Eu sunt Adevărul. Iar Ioan, apostolul iubit de El spune; “ La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul.” Mai departe spune; „ Şi Cuvântul S-a făcut trup şi S-a sălăsluit între noi şi am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har şi de adevăr”.

Când spunem că bărbaţii şi femeile sunt diferiţi, dar egali, sună frumos, dar depinde ce înţelegem prin egali şi mai ales în faţa cui. Femeia trebuie să asculte de bărbat precum şi bărbatul de femeia lui. În familie, femeia şi bărbatul nu trebuie să fie într-o competiţie perpetuă, ci într-o completare reciprocă.
Şi asta pentru că, Cel care este Adevărul a spus că nu a venit să facă voia Lui, ci voia Tatălui care L-a trimis. Tot El a zis şi că, EL este Calea. Astfel, dacă privim lumea din perspectivă biblică, nici noi nu trebuie să căutăm voia noastră, ci voia celuilalt, iar asta înseamnă a-ţi jertfi propria voie în faţa voi celuilalt. O jertfă din iubire şi nu din silă, nici din interest. Însă ce ne facem dacă voia celuilalt, este înclinată spre ceva cu care conştiinţa noastră nu se poate împăca?

Şi uite aşa am ajuns la conştiinţă care, zici că este liberă, deşi mai încolo afirmi că, este impregnată de una, sau alta.

Dar ce este conştiinţa? Dacă ne întoarcem la etimologia iniţială, cea latină, găsim ceva de genul; „conscientia = a cunoaşte împreună cu”, sau împreună-cunoaşterea. În alte limbi, de exemplu cum ar fi maghiara, chiar şi fără etimologie cuvântul este foarte explicit; traducerea mot-a-mot ar fi, a sufletului cunoaştere.
Deci, cine poate cunoaşte sufletul nostru sau cine poate avea această împreună-cunoaştere cu noi, decât unul Dumnezeu. Iar dacă această conştiinţă mustră din când în când, pe unii ,mai puţin, pe alţii mai mult, cum ar putea face aceasta dacă nu ar avea o lege deasupra ei, la care, cu sau fără voia noastră ea se raportează? Şi dacă este lege, este şi încălcare a ei, iar aceasta se numeşte în termeni duhovniceşti; păcat.
Cu atât mai mult există păcat dacă, vorbim din perspectivă biblică. Chiar El spune că; “De n-aş fi venit şi nu le-aşi fi vorbit, păcat nu ar avea; dar acum n-au cuvânt de dezvinovăţire pentru păcatul lor.”

Trăim într-o lume în care este supusă legilor –spunem noi. De tot felul de legi, ale chimiei, ale fizicii, legi ale statului, etc. iar pe zi ce trece ştiinţa descoperă alte şi alte legi. Noi însă, refuzăm să credem că asupra noastră ar sta vreo lege. Cu alte cuvinte, noi înşine ne credem pentru noi , iar mai grav şi pentru alţii , măsura tuturor lucrurilor.

Liberi nu putem fi decât dacă cunoaştem Adevărul, pentru că numai Adevărul ne poate face liberi precum El a mărturisit. Iar pentru asta, tot El a pus asupra noastră legi, cu care, dacă ne îngrădim, putem deveni liberi.
Şi aici alt paradox; cum să fii liber dacă eşti îngrădit?
Şi aici, cred eu, cugetarea lui Pascal se poate constitui într-un început bun;
“Arătându-Se lămurit celor ce Îl caută cu toată inima şi tăinuindu-Se de cei ce cu toată inima fug de El, Dumnezeu orânduieşte cunoaşterea omenească despre Sine.
El dă anumite semne, văzute pentru cei ce-L caută şi nevăzute pentru cei care nu Îl caută.
Celor ce voiesc să vadă, le dă din belşug lumina. Celor ce nu voiesc să vadă, le dă întuneric din belşug.”
#646268 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de zaraza sc la: 10/07/2013 13:00:06
Crezi ca orice femeie care "nu tace" inseamna feminism, "rebeliune"? Si despre subiectul asta nu se pot spune decat bancuri? Aha...

Legea - exista un ocean de constiinta in univers si oamenii fac parte integranta din el.

Serioja
Libertate: intai sa se vada femeile libere, caci dupa atata indoctrinare religioasa sau nu, ne miscam conform unor prejudecati. Nu vad o solutie in revolta, oricat ar fi ea de catifelata. Ar trebui sa ne comportam ca si cum am fi libere de orice prejudecati, ca si cum am fi vazute ca egale. egale, dar nu identice - ci diferite. Valorile din societate sunt preponderent acum vazute dintr-o perspectiva masculina: orgoliu, puterea celui mai tare, intreceri, concursuri, ca si cum ar trebui sa existe mereu invinsi... Oricine e bun pentru ceva, fiecare trebuie sa se poata simti valorificat. Intai trebuie sa aiba certitudinea ca asa va fi. Dar noi ne temem mereu, barbati si femei, ca vom pierde in fata cuiva. Ce sa pierdem? Nu e nimic de pierdut.

Traditia: nu ne certam cu trecutul, el e ok pentru ca nu are rost sa il blamam. Dar sa nu repetam ceea ce nu se mai potriveste cu etapa actuala.

Respectul: respect orice fiinta, indiferent de ce a facut sau ce n-a facut, indiferent de ce este.

#646269 (raspuns la: #646258) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de zaraza sc la: 10/07/2013 13:18:46
Lilith o chema, conform mitologiei.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Lilith

Eu nu dau sentinte (ele sunt doar in mintea mea, eventual). Ceilalti sunt liberi sa dea orice sentinte doresc. Nu sunt "crestin" infierbantat. Dar religia nu a aparut degeaba, doar pentru ca oamenii nu-si puteau explica fenomenele naturii. Pe tot globul exista similitudini intre credinte. M-am legat de biblie pentru ca romanii cunosc cel mai bine biblia. In ea gasim modele reluate in arta. Ele modeleaza gandirea noastra, atei sau nu.

Pai da, metafora glasuieste despre realitati de ordin mental. Universul exista pe diverse nivele. De la nivelul grosier, material, pipaibil, trecand la sentimente ca invidie, prietenie, dragoste si sfarsind cu nivele superioare unde gasim iubirea neconditionata. Ne folosim de reprezentari accesibile din planurile apropiate, pentru a intelege planurile superioare ale existentei.

Pai sa vedem argumentele care demonstreaza ca ma insel. Apropo, iadul nu exista asa cum zice preotul. Exista doar in mintea cuiva care si-l creeaza singur. Dupa moarte e posibil sa ajungi acolo, daca esti convins de asta. Ce gogorita si moartea asta, e de fapt o trecere intre lumi, ca si nasterea.

#646271 (raspuns la: #646259) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
wp - de zaraza sc la: 10/07/2013 13:33:04
Singura lege este legea conform careia actiunile noastre se repercuteaza asupra noastra. Ceea ce dam, tot aceea vom primi, pentru ca in univers exista o singura Constiinta. Poti sa-i spui si Dumnezeu. Nu este de unde altceva, pentru ca fiecare isi creaza lumea, dupa convingerile si credintele lui.

Nu Isus a scri evangheliile, ci apostolii, la 2-300 de ani dupa el. Fiecare a scris dupa priceperea lui, dupa cat a fost in stare sa priceapa. Daca Isus s-ar fi ingrijit sa lase scris, nu ar fi aparut despre pacat si altele. Dar asa a fost sa fie. Nu eram pregatiti in acel moment sa aflam intregul Adevar. El ni s-a revelat treptat, prin sfinti, prin Isus etc. Biserica a folosit "materia prima" ca sa ne sperie cu iadul si pacatele. Uita-te in biserica: astia sunt oamenii asa cum i-a creat Dumnezeu? Dupa o varsta ii vezi ghebosi, resemnati, ingrijorati de batranete si infricosati de moarte. Rar vezi cate o figura luminoasa, senina.

Nu trebuie sa iti jerftesti voia in fata voii celuilalt. Amandoi sa faca voia celui de sus. Ego-ul trebuie lasat deoparte si amandoi sa fie liberi. Celalalt nu stie ce te implineste pe tine. El trebuie sa te sprijine. Si tu sa il sprijini pe el.

#646272 (raspuns la: #646268) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sc - de monte_oro la: 10/07/2013 14:25:00
..dap, Lilith e, dar eram cu mintea nitel la altceva cand am spus agarthha.
Nu tie iti spusesem ca ai fi „crestin infierbantat”(mah, dar chiar nu se intelege asta din ce am scris? e inca uimitor pentru mine cum se pot „citi” mesajele altuia intr-o cheie total eronata, opusa intentiei mesajului..in fine)... Tocmai ca tu ai glasuit mai degraba ca un rationalist. Ma rog, varianta „constiinta extinsa”..

Asta cu argumentele... nu-ti suna inca a incercare veche de cand lumea de a seca marea cu lingurita?... Dovedeste tu inexistenta lui Dumnezeu sau... faptul ca iadul nu-i ala care zice preotul ca ar fi? Eventual, pune si o galerie foto. Sigur ca POATE o fi altfel... Dar SIGUR-SIGUR... stiu eu?.. stii tu?... stie cineva inca in viata fiind? Hai sa fim seriosi.

Tu spui ca nu dai sentinte... da esti plina de ele in ce scrii...„apropo, iadul nu exista cum zice preotul”si tot ce urmeaza...ce-s ?..asa..pareri dubitative? Esti plina de raspunsuri, poftim..de nu-ti suna bine „sentinte”. Pana si faptul ca spui asa de raspicat ca „eu nu dau sentinte” e o sentinta, in sine. Oricum, mi-ai luat o piatra de pe inima cu moartea si cu ce e ea, de fapt si de drept, iar eu inca imi faceam griji.

PS. Ai umplut-o de sange si p-aia cu metafora..”soarele s-a topit si a curs pe pamant”, ca metafora a vipiei parjolitoare iti pare ca reflecta o realitate mentala?..Sau jde miile de metafore ce pot ilustra... realitati concrete... de la culoarea crangului toamna... pana la raceala ploii si orice vrei tu... sau afective.. tot mentale or fi? Ofof...
#646273 (raspuns la: #646271) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sc-ule - de om la: 10/07/2013 14:48:09
Libertate: intai sa se vada femeile libere, caci dupa atata indoctrinare religioasa sau nu, ne miscam conform unor prejudecati. = amu, io ce pot sa mai zic?!
Daca asa se simt femeile...scuze dragelor ca m-am nascut: barbat-alb-hetero :))


#646274 (raspuns la: #646269) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de Paianjenul la: 11/07/2013 13:44:24 Modificat la: 12/07/2013 08:48:25

"Singura lege este legea conform careia actiunile noastre se repercuteaza asupra noastra. Ceea ce dam, tot aceea vom primi..."

- "Whishful thinking" generat (si intretinut) de aspiratia noastra spre justitie?...

Cine va putea demonstra vreodata ca monstri ca Stalin si Hitler au primit (sau vor primi) vreodata rasplata meritata pt. crimele lor?...

#646278 (raspuns la: #646272) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de ionbarb la: 14/07/2013 22:02:49
"Singura care "pune la cale" universul este constiinta, constiinta noastra libera, care e insa impregnata de dogme, prejudecati, interese, educatie."

asta mi-a adus aminte de o interesantă cugetare a lui Constantin Noica: "conştiinţa curată e o scornire a diavolului". problema e că nu există conştiinţă curată...etica şi conduita noastră în viaţă ne menţin într-o variaţie mai mult sau mai puţin periculoasă, între cei doi poli care se numesc BINE şi RĂU...putem fi în mod inconştient mai aproape de unul şi mai departe de celălalt şi viceversa. şi în felul acesta între DUMNEZEU şi DIAVOL destinul fiecăruia curge aleator, dat fiind faptul că INTELIGENŢA e o calitate ce este atribuită la amândoi...
#646298 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de om la: 15/07/2013 15:13:41
Singura care "pune la cale" universul este constiinta,...= asa crede un pigmeu buricos :))

Muicaaaa, schimbam universul cat ai zice Bula !
nashpa, nici macar "new age-ul" nu ne scapa de egocentrism, ba din contra, parca'i si mai dihai ;)
#646301 (raspuns la: #646298) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...