-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

DE CE ESTE ROMANIA ALTFEL?


de Victorian Silă la: 03/08/2013 06:00:36
taguri: Salonul 
voteaza:
Eu consider ca Romania se afla acum intr-un moment delicat - nu ar trebui sa intru in amanunte, pt ca toti stim/simtim asta. Sau sa intru?

De 24 de ani nu ne ataca nimeni, nu am avut razboaie civile, am scapat de comunism, am "intrat” in Europa. Dar de fapt, de 24 de ani s-a dat startul la furat, ne furam noi pe noi. Ne jefuim tara singuri.
Romania e un fel de tren oprit, pentru ca cineva – tot dintr-ai nostri – a furat firele de cupru. Sintem opriti in plin cimp si toti stim ca starea sinelor nu ne va permite sa recuperam intirzierea. Mai rau e ca ne-am obisnuit cu starea asta de fapt. Ne-am obisnuit sa mergem cu personalul, ne-am obisnuit sa avem intirziere, parca chiar ne place. Sintem atit de docili incit rar se mai ridica cite unul sa intrebe cind ajungem.

Ce mai este de spus?
Ca Romania este cel mai putin prosper stat din EU, este pe ultimul loc la siguranta rurtiera, la reciclat deseuri, la inovatie, la depistarea si tratarea cancerului, la venit bugetar, la infrastructura? In schimb, in UE sintem pe primul loc ca numar de emigranti (provenind tot dintr-un stat european).

Ok, acum sa fac o destanuire.

Tot ce am scris mai sus, a fost un exercitiu. M-am pus in pielea d-lui Boia si am incercat sa scriu de rau la adresa propriei mele tari, intr-un fel m-am fortat sa o fac.
Nu cred ca unui intelectual ii sta bine postura asta (de denigrare/negare a proriei tari, propriului trecut). Daca prezentul este asa cum este, de ce m-as lua acum si de trecut?!
Era unul din putinele lucruri cu care ne mindream! Noi toti, si domnul Boia, si eu, si voi, am ajuns la un anumit nivel de cultura si cunoastere datorita educatiei primite (pe gratis) in Romania. Cind m-am comparat cu oameni de alta nationalitate, in general (SI IN MEDIE) am fost placut surprins sa constat ca stiu mai multe decit ei. Sotia mea e profesoara universitara, fi-mea e cea mai buna din clasa, majoritatea prietenilor mei sint ingineri extraordinari in diverse domenii. Da, am observat ca in comparatie cu alte natii stam foarte slab la capitolul dezvoltare de afaceri, spirit managerial, asumare de riscuri. As putea (in spiritul domnului Boia) sa intru in detalii si sa ma aventurez dind explicatii. Nu o fac.

TREC LA MIEZUL DEZBATERII.
Ce spune domnul Boia, in cartea sa (pag 21):
"Nicolae Grigorescu, pictorul "national", e cit se poate de national prin subiecte: taranci, ciobanasi, interminabila serie de care cu boi. (...) Un occidental (...) nu va vedea in aceasta pictura nimic iesit din comun, nimic cu adevarat inovator. Valabil si pentru ceilalti pictori romani de seama: Aman, Andreescu, Luchian, nu se afla printre ei un Cezanne.
Cazul mai delicat este al lui Mihai Eminescu. (corect domnule Boia era: CEL al lui M Eminescu) "poetul national", marele mit romanesc. (...) Eminescu i-a cucerit pe romani prin uluitoarea muzicalitate a poeziilor sale. (SERIOS domnule Boia? NUMAI muzicalitate, ca si cum continutul ar fi trivial ?!) In traducere, aceasta misterioasa calitate se pierde si nu este de mirare ca Eminescu, ca produs de export este aproape inexistent."

Ultimele doua fraze, sint demne de publicat la Catavencu, la rubrica "Din putul gindirii". Pe bune!
Dar nu cumva Shakespeare in japoneza sau germana isi pierde din muzicalitate? Nu in asta consta arta de a lega versuri?
Orice poet, de orice nationalitate isi pierde farmecul in traducere, dar cei care au avut norocul sa scrie in limbi de circulatie sint mari (universali) tocmai pentru ca au fost cititi de un numar coplesitor de mare (raportat la 23 milioane de romani), de englezi, francezi si spanioli around the world.

MA INTREB DE CE domnul Boia nu spune un cuvintel la aceasta sectiune despre BRINCUSI sau despre EUGEN IONESCU, ca sa dau doar doua exemple. Pentru ca nu ar cadea bine cu rationamentul sau.
Sau pentru ca nu-i considera romani? Care ar fi logica, ma intreb, pentru ca au trait la Paris si ASTFEL au ajuns sa fie cunoscuti si apreciati de occidentali?!
Eu cred ca luind numai aceste doua pagini (21-22) am divulgat cit de eronat, cit de partinitor si "one-sided" e rationamentul domnului Boia. Exemple s-ar gasi cam peste tot, in prima jumatate a cartii.
Scuze, oameni buni, n-am reusit sa trec de jumatate, am carti mult, mult mai bune, care asteapta sa fie citite.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (95):


Sunt.. - de monte_oro la: 03/08/2013 09:29:24 Modificat la: 03/08/2013 09:33:43
exemple, da... de un rar infantilism, intr-adevar... De Eminescu nici nu ma mai obosesc sa comentez... ce inseamna si cuprinde... opera lui... in ansamblu, nu doar muzicalitatea unor versuri... pare-se... singura calitate ce i-a ramas lui Boia din citirea lui Emin..

Treaba cu Grigorescu, insa..arata exact logica unui astfel de discurs...Pai, Grigorescu a pictat "national" tematic, sa spun asa..fix cum marii maestri francezi, de ex...au pictat "national", dar ca francezi... "Doar" acel blestemat decalaj dintre "cultura majora" si cea "minora" - cu tot ce inseamna asta in planul raspandirii si recunoasterii acelei opere - face ca... la aceeasi valoare artistica, sa spunem asa.. un vestic sa fie nemuritor iar un estic, in general, sa ramana un cvasianonim... si pe bani putini...

Dupa logica lui Boia, un pictor roman ar trebui sa picteze manat musai de gandul... bai, da oare ce-or zice frantuzii sau englezoii sau nemtii cand imi vor vedea panzele?... si sa se puna pe pictat, creat..orice... doar in sensul acelei "potriviri". Si nu ca pura exprimare a artisticului creator din el...
In fine... nu mai insist... ca ma enervez iar.. dar totul imi pare de o stupiditate evidenta... una la care, intr-un soi de masochism inalt si european, unii se inchina ca la moaste.
#646771 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 03/08/2013 10:37:41
Si atunci cum se numeste izvorul care adapa astfel de conceptii care nu sunt singulare. Daca era o idee scapata in gard sau cateva acolo per ansamblu mai existau circumstante atenuante si nu ma refer aici la impresiile despre prezent despre care fiecare e liber sa-si aleaga optiunea. Ma refer la un trecut pe care nu-l poti scormoni tu cum vrei ca gaina balegarul de pe miriste.
Nimeni nu spune acum ca fiind roman cand auzi de Romania trebuie sa te treaca transpiratiile dar nici sa-ti vina sa faci pipi tocmai in acele momente.
#646788 (raspuns la: #646771) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pesca - de monte_oro la: 03/08/2013 10:42:53
mah, ne place, nu ne place, in lumea telectual-academica-universitara... trebile astea is mai complicate si pline de nuante.. Nu-i chiar asa... cum ii ziceam si zarazei ieri... ori laie, ori balaie..
E un clarobscur, de vrei... mai totdeauna.. de-aia nici nu se ajunge vreodata la vreo concluzie unanim acceptata in acel mediu..:)
#646790 (raspuns la: #646788) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 03/08/2013 11:32:33
Pana la urma si telectaulii-academici-univeristari sunt oameni si ei manaca, beau apa si fac caca unii chiar pe ei datorita varstei. Nu sunt de alta natura decat tot aia umana si indiferent cat si-au turnat in creieri tot felul de informatii nu ne obliga pe noi muritorii sa-i privim ca pe niste zei chiar si atunci cand din ele scot tot felul de "aberatii".
Chiar asa sa ne minimalizam ca oameni si sa ne schimbam conceptiile in functie de ce bahaie unul sau altul pe motiv ca stai nene ca este telectual-academic-univeristar? Da noi ce dracu suntem niste cretini patentati care trebuie sa asteptam sfaturi ca sa intelegem ce vedem cu proprii ochi?
#646795 (raspuns la: #646790) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nehhh.. - de monte_oro la: 03/08/2013 11:35:01
e clar... tu inca n-ai aflat...corectitudinea politica, domnule.. te invata inclusiv ca albu nu-i alb, cand il vezi tu ca e alb, ci cand se hotaraste prin alta parte ca e alb.. :)) Ntzzz, ntzzz, ntzzz.. pe ce lume traiesti, mai, pesca?;)))
#646796 (raspuns la: #646795) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 03/08/2013 11:55:43
Dar ce faci cand doi zei daia stii tu telectauli-academici-univeristari au pareri diferite despre un fenomen, eveniment, etc. Atunci cum se numeste, ca exista viziuni diferite asupra aceleasi realitati. Daca gandirea lu zeii este considerata standard atunci nu se poate intampla asa ceva pentru ca toti trebuie sa ajunga la o aceeasi concluzie. Dar un vierme ca mine caruia ii curge scuipat din gura de prost ce sunt pe cine aleg in cazul asta? Pe Boia sau pe alt individ cel putin la fel de inteligent dar care nu se manifesta astfel?
#646798 (raspuns la: #646796) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de Victorian Silă la: 03/08/2013 15:19:57
"Grigorescu a pictat "national" tematic, sa spun asa..fix cum marii maestri francezi, de ex...au pictat "national", dar ca francezi... "

F logic ce spui, asta mi-a scapat.

La capitolul pictura, ar mai fi ceva de spus (a se citi Numele meu e Rosu). E absolut normal sa fim ramasi mult in urma fata de tarile "catolice" pentru ca noi (pictura noastra) ca ortodocsi eram limitati la trasaturile alea simpliste, bizantine.
EU zic ca este o explicatie care nu trebuia trecuta cu vederea...
#646802 (raspuns la: #646771) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pescadorul - de Victorian Silă la: 03/08/2013 15:20:47
Ca de obicei, ma minunez de unde le scoti (si ma distrez, in acelasi timp)
#646803 (raspuns la: #646795) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
VS - de monte_oro la: 03/08/2013 20:11:04 Modificat la: 03/08/2013 20:12:46
Mnu cred ca e vorba de asta... ci, mai degraba, de faptul ca "Renasterea" in spatiul ortodox s-a petrecut in manastiri, in pictura icoanelor..iar echivalentul, in spatiul nostru, al marilor maestri italieni sunt, de fapt, cvasianonimii pictori de biserici si icoane.

Dar nu e vorba doar de pictura, ci de practic orice, de la literatura, la invatamant, la agricultura, de vrei... Si-i vorba de specificul istoriei fiecarei zone. Cand in Vest existau deja universitati, pe-aici inca nu descalecase Negru-Voda, chiar daca de Imperiul valaho-bulgar din sec.XI, cu o intindere de te lasa masca, ce era cat pe-aci sa puna mana si pe hlamida imparateasca de la Constantinopol, nu prea isi mai aduce aminte nimeni.
#646804 (raspuns la: #646802) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza la: 03/08/2013 21:02:58 Modificat la: 03/08/2013 21:49:38
TREC LA MIEZUL DEZBATERII.
Ce spune domnul Boia, in cartea sa (pag 21):
"Nicolae Grigorescu, pictorul "national", e cit se poate de national prin subiecte: taranci, ciobanasi, interminabila serie de care cu boi. (...) Un occidental (...) nu va vedea in aceasta pictura nimic iesit din comun, nimic cu adevarat inovator. Valabil si pentru ceilalti pictori romani de seama: Aman, Andreescu, Luchian, nu se afla printre ei un Cezanne.dar ce ti se pare injust in ceea ce spune Boia? e adevarat, Grigorescu a fost primul mare pictor modern roman, insa privit in context european a fost "doar un alt" impresionist si nu de talia celor mari. pictor talentat de altfel, a imprumutat maniera de la impresionistii vremii, dar nu a venit cu ceva nou, nu a fost un vizionar in pictura europeana. (mie mi se pare foarte interesanta calitatea lui de pictor de front, la 1877 si chiar am de gand sa-i revad tablourile de batalie, poate reusesc in septembrie, cand mai merg in Ro. interesanta in sensul unei povesti personale, caci nu-i putin lucru sa fi trait si pictat experienta asta.)


Cazul mai delicat este al lui Mihai Eminescu. (corect domnule Boia era: CEL al lui M Eminescu) "poetul national", marele mit romanesc. (...) Eminescu i-a cucerit pe romani prin uluitoarea muzicalitate a poeziilor sale. (SERIOS domnule Boia? NUMAI muzicalitate, ca si cum continutul ar fi trivial ?!) In traducere, aceasta misterioasa calitate se pierde si nu este de mirare ca Eminescu, ca produs de export este aproape inexistent."

continutul nu e trivial, dar la fel ca la Grigorescu, nu e inovator. Eminescu a fost ultimul romantic, ori, in curentele artistice si literare, interesant e sa fii primul, nu ultimul. Oricum, e de notorietate ca Eminescu s-a inspirat la greu din romantismul german, deci continutul nu e original, ca idee si viziune. de altfel, daca ar fi fost original, probabil ca s-ar fi remarcat mai mult pe plan international cu prozele sale, care sunt traductibile. In rest, a fi poet intr-o cultura mica, e o pozitie ingrata, avand in vedere ca poezia e aproape intraductibila.

si editez ca sa spun ca nu e desigur vina lui Eminescu sau Grigorescu ca n-au fost mai avangardisti. Ei au marele merit de a fi modernizat arta/literatura romana, preluand influentele din afara, captand trendul vremii si adaptandu-l la noi. Prin asta, au facut enorm pentru cultura romana, poate mai mult decat ar fi facut daca ar fi pus bazele unui nou trend (si cum sa faci asta, daca te-ai nascut intr-o cultura marginasa, la care ajung destul de greu innoirile?) DAR, asta nu inseamna ca sunt niste varfuri in cultura europeana.

#646805 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cap 2 :) - de zaraza la: 03/08/2013 21:22:35 Modificat la: 03/08/2013 21:54:12
MA INTREB DE CE domnul Boia nu spune un cuvintel la aceasta sectiune despre BRINCUSI sau despre EUGEN IONESCU, ca sa dau doar doua exemple. Pentru ca nu ar cadea bine cu rationamentul sau.
Sau pentru ca nu-i considera romani? Care ar fi logica, ma intreb, pentru ca au trait la Paris si ASTFEL au ajuns sa fie cunoscuti si apreciati de occidentali?!


pai, in primul rand, Ionesco a fost francez - mama lui era frantuzoaica si limba lui materna a fost franceza. Marile lui opere au fost scrise in frantuzeste, nu in romaneste. (daca vrei sa afli mai multe despre Ionescu, recomand interviul cu fiica lui, Marie-France, tot la Eugenia Voda. am si eu o obsesie actualmente, ascult interviurile ei cu diverse personalitati si zau daca nu e ceva interesant de retinut din fiecare interviu).

Brancusi a plecat din Romania pe la 25 de ani si formarea lui artistica s-a produs la Paris, nu in tara. faima a dobandit-o la NY si tot asa. El nu s-a afirmat in Romania.

Asa ca da, te poti mandri cu Ionesco si cu Brancusi, pentru ca s-au nascut in Romania, dar atata vreme cat ei s-au afirmat si au trait in strainatate, in alte CULTURI, nu prea stiu de ce si i-ar asuma cultura romana.
#646808 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 04/08/2013 00:30:41
Domnu Boia te rog sa-mi scuzi ratacirile pai matale esti un patriot efervescent manca-ti-as cartea fata de alti cetateni si cetatence. Doamne apara-ne!
#646817 (raspuns la: #646808) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 04/08/2013 01:17:43
Da abia acum mi-a venit revelatia ca asa este cand citesti in amanunt ca sa intelega si capul meu ca la mine este o situatie speciala, caci daca altii au un creier mare si unul mic eu am tot doua dar mici.
Pai cine a fost Grigorescu nene, un zugrav care a pictat boi si chiar daca a fost primul p-aci prin locatie cica modern nu se pune frate ca era de talie mijlocie n-avea mai mult de 1.65 incaltat si a fost doar un plagiator de la impresionabilii contemporani care a fost primii deci ne pisam pe panzele lui.
Eminescu? hai frate sa fim seriosi adica pangarim spatiul Agorei de fata cu versificatoru ala care avea succes datorita faptului ca a scris in mod sexual rime ce din coada au sa sune in rest nimic, viziuni halocinogene ca adica se dadea Luceafarul la femei si pleca din post zburand de nebun, se plimbau barcile pe lacuri si plopii n-avea sot. Oricum a fost ultimul in Europa asa ca nici nu conteaza. Mai aveam parca vre0 2-3 carti scrise de el, maine ma duc dracu in talcioc ca sa scap de maculataura.
Si poate gasesc un snop de panze d-alea cu impresionistii aia primii sa iau vreo 2 duzini si cateva romane de La Fontaine ca asta a fost academician ca sa umplu golul din biblioteca cu marfa de lux nu cacaturile astea autohtone pe care Europa n-are habar de ele. Ce neneorocire daraga trebuie sa iau niste pastile impotriva constipatiei ca sa-mi treca greata.
#646818 (raspuns la: #646808) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Victorian Silă la: 04/08/2013 03:43:01
De pe wikipidia

Eugène Ionesco was a Romanian playwright who wrote mostly in French, and one of the foremost figures of the Theatre of the Absurd.

Zice roman, nascut la Slatina?

Brincusi, daca nu s-ar fi simtit roman nu si-ar fi lasat prin testament portofoliul Romaniei. Comunistii au fot cretini ca nu l-au luat, asta e!

Deci tu, daca nu ai scris nimic in Ro, apoi emigrezi in Olanda si ajungi mare scriitoare, te numesti scriitoare olandeza? Eu zic ca scriitura e o insumare a tuturor experientelor tale ca fiinta umana, copilaria se zice ca e cea mai importanta.
Mai multe nu mai spun...

#646819 (raspuns la: #646808) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Victorian Silă la: 04/08/2013 05:14:19
Si ce, e o rusine?
#646820 (raspuns la: #646817) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Victorian Silă la: 04/08/2013 05:34:28
In aceeasi ordine de idei, tu vezi opera Hertzei Muller o productie 100% apartinind Germaniei, culturii germane? Doar pt ca e scris in germana? Toata actiunea aia, (personajele, toata starea/frustrarile (scriitoarei)) pe baza caruia a reusit ce a reusit sint "made in Romania".

Revin la Brincusi. Daca se afirma in Romania, ar fi fost insirat linga Grigorescu, in cartea lui Boia. O alta nulitate, dupa parerea lui. Tocmai asta e ideea.
Tu o iei ca si cum pina la 25 a fost miner, cam atunci i-a cazut galeria pe cap, accident in urma caruia a suferit o pierdere totala de memorie, dupa care pleaca la Paris, se apuca omul de sculptura, etc, etc. In situatia asta, da, as fi fost de acord cu tine: 100 % sculptor francez.
#646824 (raspuns la: #646808) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 04/08/2013 07:42:15
Ba mai mult de atat domna in galenti... de tabla uita sa mentioneze ca mamica lui Ionescu n-a fost chiar frantuzoaica si conform memoriilor scrise chiar de fiica scriitorului, a avut parinti romani de origine elena (nume si alte amnunte se pot gasi pe internet). Ionescu s-a nascut la Slatina deci e roamn si mai mult decat atat a invatat la Sf. Sava, a urmat facultatea de litere sectia de limba franceza din Bucuresti si a debutat pe taram literar in ROMANIA. A plecat ulterior la Paris sa-si dea doctoratul si a devenit Ionesco.
Deci inca de atunci Romania era exportatoare de inteligenta si talent pe care dupa ce il forma aici il punea pe tava Europei ca sa se umfle apoi marii europeni ca ce destepti este ei. Exact cum procedeaza acum marile puteri cand vin sa racoleze varfurile de la noi dupa care peste cativa ani sa se impopotoneze cu eventualele reusite ale acestora pe post de "europeni". Ca au cu ce sa-i ademeneasca la cat au jefuit sute de ani pe altii exterminand populatii intregi iar acum sunt "civilizati" dicteaza trendul, impun conditii si jupoaie fara remuscari in continuare. Acum nu mai e tunul e FMI-ul dar cu exact aceleasi urmari.
Bine din Romania n-au plecat numai "valori" a plecat si multa "pleava" si dovezile sunt graitoare.
#646825 (raspuns la: #646824) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victorian - de zaraza la: 04/08/2013 12:33:17
Daca se afirma in Romania, ar fi fost insirat linga Grigorescu, in cartea lui Boia.

pai ai zis bine daca se afirma in Romania. dar NU s-a afirmat in Romania. indraznesc sa spun ca daca ramanea in Romania probabil nu se afirma deloc - in orice caz nu la nivelul la care a ajuns - si acum n-aveam despre ce discuta. Un artist nu ajunge la faima lui Brancusi doar datorita talentului nativ. Ajunge si datorita studiilor, intalnirilor providentiale, cercului cultural din care face parte. El s-a afirmat tocmai pentru ca a avut sansa sa se formeze intr-o cultura mare, in cea mai mare cultura de la vremea respectiva, cultura franceza.

Iar Herta Mueller, daca nu ma insel nici macar nu se considera romanca, asa ca nu vad de ce am considera-o noi cu japca romanca, cand ea zice despre ea ca-i nemtoaica. Da, ai putea zice ca daca nu era asa chinuita in Romania poate nu scria asa de bine, dar chiar nu sesizezi aici ridicolul situatiei?
#646842 (raspuns la: #646824) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza la: 04/08/2013 12:43:55
Deci tu, daca nu ai scris nimic in Ro, apoi emigrezi in Olanda si ajungi mare scriitoare, te numesti scriitoare olandeza? Eu zic ca scriitura e o insumare a tuturor experientelor tale ca fiinta umana, copilaria se zice ca e cea mai importanta.
Mai multe nu mai spun...


cred ca ar depinde in ce limba as scrie si unde as publica. si mai mult decat atat, ar conta felul in care m-as defini eu insami.

#646843 (raspuns la: #646819) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Victorian Silă la: 04/08/2013 15:21:04
Din ce vad eu, tu nu urmaresti firul ilogic (sau ilogic) al lui Boia.

Daca te afirmai in Romania, chiar daca esti exceptional (cu atit mai mult in sec xx cind cu era internet) ramineai destul de obscur, pe cind daca intrai in curentul universal, eu susutin ca cu acelasi bagaj valoric ajungeai guru (in sculptura, pictura, literatura, orice).

Chiar si acum e exact la fel. Daca Hertza Muller scria in romana si in Romania, ea ar fi fost o micuta scriitoare, mult mai neinsemnata ca M. Cartarescu.
Nu o spun cu rautare, pur si simplu iti spun ce ar fi fost.
#646848 (raspuns la: #646842) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Victorian Silă la: 04/08/2013 15:29:48
O my God, Zaraza!

La CM de fotbal ai vazut ca in echipa Poloniei jucau din Niger sau ce? Scopul scuza mijloacele.
Baietii aia crezi ca se defineau ca polonezi? Nici limba nu o vorbeau prea bine. Dar ca sa creasca faima Poloniei se trece cu vederea asta si li se da cetatenia..

Continua tu paralela...

#646849 (raspuns la: #646843) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victorian :) - de zaraza la: 04/08/2013 17:03:49 Modificat la: 04/08/2013 17:08:43
cred ca nu prea ne intelegem aici. eu nu zic ca Brancusi n-a fost roman, a fost si chiar el s-a considerat asa, de vreme de si-a donat tot patrimoniul statului roman. eu spun doar ca, avand in vedere unde s-a format si afirmat Brancusi, nu e cazul sa-l incluzi in "cultura" romana, ba mai mult, sa-l treci drept reprezentativ pentru cultura romana (ceea ce stiu ca romanii fac cu mare voiosie, nu-i vorba), pentru ca nu a fost deloc reprezentativ pentru ceea ce se intampla in Romania pe vremea lui. Or Boia vorbeste despre cultura romana in ansamblul ei, cultura care se desfasura in Romania intre granitele tarii, pentru ca pana la urma, aceasta avea influenta asupra dezvoltarii societatii. degeaba expunea romanul Brancusi la NY, daca publicul bucurestean habar n-avea de el.

cu CM n-am inteles ideea, nu prea ma pasioneaza fotbalul.

ah, si mie Cartarescu mi se pare un scriitor foarte mare :).
#646850 (raspuns la: #646849) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
e complicat - de deathripple la: 05/08/2013 10:03:40
sincer am citit cartea pana la capat.
din cate inteleg, dl. Boia este un istoric, iar cartea respectiva este un eseu, reprezinta parerea omului, proprie si personala, nu pretinde a avea un adevar istoric. de bun simt este tonalitatea in care este scrisa, fata de alte scrieri in care autorii iti impun cu forta propria lor parere, mai mult sau mai putin argumentata. apoi, multe din lucrurile scrise acolo au sens, adica nu prea poti sa nu fi de acord, insa subiectele atinse nu sunt dezvoltate sau sunt argumentate prea putin.
problema pe care o vom avea tot timpul cand vom vorbi despre astfel de subiecte are doua componente: istoria (cantitatea de adevar pe care o detinem si pe baza caruia ne argumentam logica) si subiectivismul (cat de atasat esti de subiectul in cauza). pe nici una nu le stapanim complet, prin urmare e cam greu sa nimeresti drept la tinta cand vrei sa impui un anumit punct de vedere.
o fi romania altfel? nu putem nega niste adevaruri pe care le-am trait cu totii in ultimii 20-30 de ani si care sunt spuse destul de clar in cartea respectiva. suntem cei mai prosti din parcare, ca sa zic asa. ne face asta diferiti? habar n-am. in final sunt numai opinii, care pot sau nu sa coincida, insa diversitatea este o cale sigura spre progres. fiecare detine o mica parte din adevar, eu nu as renunta la o opinie din pct. asta de vedere...
#646865 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 05/08/2013 13:44:25
Cand tiganii se iau la bataie ca probabil nu conteaza daca sunt romani, spanioli, bulgari ca asa sunt ei aprigi si participa si doamnele lor la "negocieri" pe langa privelistea pitoreasca dezvaluita de sub fustele inflorate pe care o insotesc cu explicatii sugestive ca "haoliu manca-mi-ai slobozu" isi mai apuca si puradeii de picioare folosindu-i pe post de bate. Cam asta facem noi cu cartea dl. Boia si in general cu astfel de "argumente" cand dialogam cu pasiune despre cate un subiect si fiecare si-o tine pe a lui, ma refer la idee. Marele castig este ca aici vedem doar ce scriem ca va inchipuiti ce pitoresc era sa vedem si imagini... ;)))))
#646880 (raspuns la: #646865) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
deathripple - de zaraza la: 05/08/2013 22:28:44
eu cred totusi ca Boia si-a scris cartea din perspectiva de istoric. adica, e cam greu totusi sa fii istoric, istoria sa fie specialitatea ta si totusi sa scrii o carte (ce are ca tema istoria) din perspectiva unui simplu cetatean. asa ceva ar putea scrie pescadorul, de exemplu. si chiar ar fi interesant, poate, ca demers/experiment: o carte istorica scrisa de un ignorant perfect.
#646922 (raspuns la: #646865) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 05/08/2013 23:08:36
Hai c-au inceput si holandezele sa-si fluture fustele.... ;)))))))
#646937 (raspuns la: #646922) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Victorian Silă la: 06/08/2013 03:20:12
Alt exemplu ar fi Milan Kundera - si pe el si l-a asumat Franta si trebuie spus ca numai ultimul roman a fost scris in franceza, restul in ceha.
Este scriitor francez sau ceh? Eu am citit doar doua romane din care am tras concluzia ce e ceh.
#646940 (raspuns la: #646850) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Victorian Silă la: 06/08/2013 03:52:34
Oricum Romania nu e atit de "altfel" pe cit vrea d-l Boia sa o scoata.

Incerc sa imi sustin argumentarea cit mai detasat (deathripple are dreptate aici, subiectivismul e in floare) si spun ca daca Romania e altfel, este din cauza ca este singura tara latina ortodoxa, care s-a aflat la granita dintre trei mari imperii si fara alta tara latina in jur. Oameni buni, e o situatie destul de particulara, nu credeti?
Din cauza asta noi nu aveam cum sa o luam inaintea tarilor catolice in ce priveste sculptura si pictura (sper ca nu trebuie sa explic in detaliu!). Iar faptul ca am inceput scrierea cu chirilice (tot religia) a fost un alt handicap. Ginditi-va numai cit de nenatural era sa scrii romaneste folosind chirilice.
Nu stiu daca d-l Boia explica si partea asta, dupa parerea mea asa trebuia sa inceapa cartea, daca nu era subiectiv..

Ca o paranteza spun, cel putin daca mentiona si el, macar in gluma, de Olimpiada de la Los Angeles. Tin minte si acum cit de mindru m-am simtit (eram copil pe vremea aia).

Hai sa dicutam un pic prezentul.
Este Romania mult altfel? Eu zic ca e in "trend" cu ce-i prin jur.
Multi spun ca sintem un popor de idioti daca am putut sa alegem "in frunte" o personalitate ca Basescu. Iar eu va intreb: italienii au fost mai destepti, cu Berlusconi sau americanii cu Bush?

Este hip-hopul din America mult diferit de manele? Va spun eu, unele versuri sint la fel de dezacordate si mult mai porcoase.

Va invit sa vedeti filmul documentar "The Queen of Versailles". O sa va cruciti, pt ca o sa-l vedeti pe sosia americana a lui Becali, nu o sa va vina sa credeti: un mare magnat, la fel de ridicol, de redus, la fel de bagat in politica, etc, etc.

La emsiunea aia care s-a numt Mari Romani, am inteles ca pe primele locuri au fost votati fotbalisti, cintareti, Becali samd.

In Olanda, Cruyff l-a devansat pe Van Gogh.
In Anglia, Beckham pe Shakespeare.

#646941 (raspuns la: #646850) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de deathripple la: 06/08/2013 09:26:02
cam asta e ideea, in mare. insa o natie nu poate fi judecata doar prin prisma ultimei generatii. tre' sa ne uitam un pic in trecut. din pacate, istoria nu ne ofera destul piese din puzzle ca sa ne putem forma o parere corecta si completa; in plus denaturarea ei reprezinta in sine un proces de manipulare pe care-l regasim pana in zilele noastre - in continuare manipularea opiniei publice este un fenomen mult prea puternic pentru a nu fi folosit. gandirea, logica si bunul simt sunt singurele instrumente pe care omul le are pentru a filtra informatiile care i se ofera. multi decid sa nu le foloseasca si inghit ce li se da. dar asta e o alta discutie.

neamu' romanesc a avut destule handicapuri in istorie, multi i-au dat cu ghemu' in cap, iar Boia sugereaza lucrul asta in cartea despre care vorbim. puteam fi mai sus, nu cred ca ne-am atins potentialul maxim. in plus romanii sunt un neam ca oricare altul, cu bune si rele, nu trebuie sa ne consideram buricul universului, miezul europei samd. evolutiv, noi oamenii suntem inca in faza in care natiunea primeaza in fata a orice alta forma de catalogare a umanitatii si nu dam semne ca vrem sa iesim din ea. din pct de vedere al dezvoltarii de orice fel (mental, psihic, economic, organizatoric etc) sunt sub multe din neamurile europei de vest, dar si peste multe din popoarele asiei sau africii. pare-se ca etapele evolutiei nu pot fi sarite, noi romanii nu suntem in stare sa invatam din pataniile altora, trebuie sa trecem si noi prin ele - aici ar putea fi o dezbatere interesanta, zic eu.
#646945 (raspuns la: #646941) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 06/08/2013 13:03:20
"Gandirea, logica si bunul simt sunt singurele instrumente pe care omul le are pentru a filtra informatiile care i se ofera. multi decid sa nu le foloseasca si inghit ce li se da. dar asta e o alta discutie."

"cand te uiti ca balena la barca", o expresie care m-a amuzat teribil, atunci esti dispus sa inghiti orice ti se da, pai stai nene ca spune un specialist. Cand esti in barca ai la dispozitie niste filtre printre care logica si bunul simt in a aprecia ce spune specialistul. Cand intre specialist si logica si bunul exista niste inatvertente nu mai poti inghiti orice ca balena... ;))))))
#646968 (raspuns la: #646945) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de RSI la: 06/08/2013 15:10:53
putem sa invatam istorie de la Lucian Boia si Neagu Djuvara sau sa continuam sa citim lucrari literare de Al. Mitru si Mircea Santimbreanu si sa credem ca studiem istorie.
#646975 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 06/08/2013 15:39:02
Daca dl. Boia si maestrul Djuvara ar fi fost singurii istorici de pe Terra probabil ca nu aveam alta solutie si trebuia sa rumegam nutretul ce ne era prezenatat ca noi n-aveam de unde sa stim ce s-a petrecut in negura vremurilor. Si le dadaeam crezare fara cracnire ca prea spun cu foc ce spun de parca sunt Stefan si mare si Mihai Viteazul reincarnati.
Nici nu se pune problema de minimaliza dar cand iuntr-un discurs academic absolut la obiect si avand o baza stiintifica incontestabila mai auzi cate o idee prea originala, probabil ca ai dreptul sa te scarpini un pic in varful capului.
#646977 (raspuns la: #646975) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de RSI la: 06/08/2013 15:42:38
exact ce spun si eu. A nu rumega povesti de istorie romantata pe post de istorie reala, mai ales cand documentele, logica si bunul simt arata ca este altfel.
#646978 (raspuns la: #646977) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 06/08/2013 16:08:47
Pana la urma istoria este un teren absolut propice pentru a putea sa exclami orice, sa sustii orice teorie ce-ti trece prin cap interpretand in felul tau sursele existente. Istoia se preopa de trecut, de oale si ulcele care din pacate nu mai pot emite nici un eventual comentariu reparatoriu in cazul in care o dam in gard cu presupunerile noastre sau care sa sustina ceea ce noi clantanim.
Mai nasol e cand te exprimi despre viitorul imediat caci in acest domeniu poti deveni destul de lesne penibil daca realitatea iti infirma ipotezele sau dimpotriva.
Pana la urma chiar n-are importanta cate femei a regulat Stefan cel Mare sau faptul ca Mihai Viteazul nu putea sa doarma ca avea boala sa uneasca niste teritorii pe care se discuta de regula in limba romana de pe o pozitie patriotica.
Ramanem cu ce au reprezentat ei pentru trecutul nostru si cand auzi pe unul ca Stefan ar fi acceptat mai repede sa-l faci tatar decat roman ca daca indrazneai sa induci a 2-a varianta iti atarna capul intre picioare, incepi sa te intrebi, corifeii astia ai istoriei or fi toti in regula la mansarda si daca da atunci ce-i mana pe ei in lupta ca despre Mihai fara frica inca ne chinuim sa aflam.
#646981 (raspuns la: #646977) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 06/08/2013 16:21:39
RSI care dracu logica, documente reale si bun simt sprijina afirmatia despre Stefan? Adica pe ce baze afirma Boia ca Fane ar fi intrat in transa violenta daca l-ai fi injurat, romanule. In primul rand ca nici macar vecinii aia mai din Sud nu se numeau asa la vremea respectiva ca sa-i sune rau in urechi si atunci ce rost are o astfel de afirmatie pana la urma de loc magulitoare pentru cei care astazi se numesc romani.
Daca pentru tine asta insemana logica, bun simt si alte vrajeli d-astea pe care le insiri...
#646982 (raspuns la: #646978) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pesca - de RSI la: 06/08/2013 16:26:30 Modificat la: 06/08/2013 16:26:56
Vrei sa-mi arati exact unde a scris Boia treaba asta in carte?
Dupa aia continuam.
A propos, ai citit cartea?
Sau vorbesti ca un bun jurnalist, fara sa cunosti datele? ;))
#646983 (raspuns la: #646982) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 06/08/2013 16:39:45
Nu e vorba de o carte in sine ci de idei iar cand unul are asemenea etalare stai si te intrebi cata veridicitate exista in teoriile pe care le sustine. "Deranjamentele" au fost subliniate destul de sugestiv pana acum inclusiv in cariera de dascal chiar de un fost elev.
#646984 (raspuns la: #646983) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
deathripple - de Victorian Silă la: 06/08/2013 16:41:10
"cam asta e ideea, in mare. insa o natie nu poate fi judecata doar prin prisma ultimei generatii."

Ce am urmarit, atit prin comentariul asta cit si prin textul comfei, este ca titul ales de el "De ce e Romania altfel?" este destul de exagerat. Ca modul in care trateaza si dezvolta subiectele este partinitor, ca ce scrie acolo, (asa cum observi tu + Pescadorul) e umflat bine de subiectivism.

Cred ca mie mi-au intrat in singe pregatirile pt testele Toefl, unde trebuia sa faci eseuri in engleza (sincer, cred ca acolo a fost prima oara cind mi s-a produs un declic pe creier si am prins chef de scris). Ori eseul standard iti cerea sa fii obiectiv:
"cutare sustine ca ..." urma tema eseului.
"Pe de o parte sint de acord ca ..." si urmau niste paragrafe pro.
"Pe de alta parte insa, eu consider ca ..." si urmau niste paragrafe contra.

Eu am observat ca in Romania, de multe ori nu se incearca, nici macar ca exercitiu, aceasta balansare a dezbaterii. Ca mediator (chiar si de comfa, nu mai zic tv) tu trebuie sa te pui in pielea avocatului apararii si acuzarii si sa incerci sa judeci la rece.
Complet de subiectivism nu prea ai cum sa scapi, natura umana, de!
#646985 (raspuns la: #646945) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 06/08/2013 16:45:47
Acum sunt la Capitolul 2 din Al. Mitru cand el povesteste cu Dromihete a facut o criza de isterie cand Gelula l-a facut roman si a pus sa i se taie toate capetele... ;)))))))))
#646986 (raspuns la: #646983) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de RSI la: 06/08/2013 16:46:23
adica iar vorbesti ca sa te auzi! Si daca eu iti zic ca nu a scris asta? ;))
#646987 (raspuns la: #646984) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 06/08/2013 16:56:36
Nu stiu cine dintre noi este in situatia de a discuta cu peretii. Interviu din Catavencu:

Rep.: V-a sedus vreodată vreo mitologie românească? Dacii, romanii, vitejia, ospitalitatea…
Boia: Din păcate, sînt un raţionalist. Marca mea asta a fost. Nu sînt sensibil la nici una dintre mitologii. Le respect, trebuie să avem un ideal, nu doar realitatea obişnuită. Dar eu nu sînt capabil să cred în mitologii. DACA I-AI FI SPUS LUI Ștefan cel Mare CA E ROMAN ITI TAIA CAPUL.
#646988 (raspuns la: #646987) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 06/08/2013 17:18:11
Mitologia are un sambure de adevar ca nu s-a nascut exclusiv din inchipuirile pe care stupefiantele le-ar fi indus in creierii eventualilor autori. Daca nu crezi in ele macar ca sursa probabil ca de aici pleaca discomfortul ca incepi sa-si inchipui ce vrea muschii tai despre ce s-a intamplat, fapte pe care tu urmezi sa afli abia peste cateva sute de ani. Si cand imaginatia este presarata cu astfel de probe trebuie sa fii foarte precaut cand citesti un astfel de autor. Este de ajuns sa o iesi pe alturi doar nitel ca sa umbresti toata munca ta de pana atunci.

E greu sa ramai transpus cand citesti:

Soarele dadea primele semne ca o noua zi se infiripa... pula... prin timidele raze ce zdrentuaiau negura... floci... si din apropiere se auzea susurul unui izvor... coaie... ce se avanta zglobiu printre pietre.

Rami un pic perplex? Asa si cu Boia... ;)))))
#646989 (raspuns la: #646988) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victorian - de zaraza la: 06/08/2013 18:09:06 Modificat la: 06/08/2013 18:10:26
Alt exemplu ar fi Milan Kundera - si pe el si l-a asumat Franta si trebuie spus ca numai ultimul roman a fost scris in franceza, restul in ceha.
Este scriitor francez sau ceh? Eu am citit doar doua romane din care am tras concluzia ce e ceh.


pai si eu stiu ca-i ceh, dar ca a scris multe din exil. dar am pierdut pe parcurs ideea. ce voiai de fapt sa demonstrezi? ca tre' sa ne mandrim cu oamenii de cultura exilati sau autoexilati? sa ni-i asumam - noi pe ei! - ca fiind niste romani de nadejde si reprezentativi ptr tara, in conditiile in care ei au ales exilul?
#646993 (raspuns la: #646940) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Victorian Silă la: 06/08/2013 18:34:14
Nu. Iar am deviat.

Uite, ca sa o luam la o scara mai mica.
Sa spunem ca esti o poeta din Pascani. Oras mic, nu a auzit nimeni de tine, esti considerata (chiar si de ai tau conoraseni) o mediocra si o pierde vara.
Apoi, printr-un concurs fericit de imprejurari, primesti o bursa de la o organizatie feminista (asta am bagat-o de disctractie) din Bucuresti si asa, in scurt timp, ajungi cunoscuta si stimata. Bucurestiul va spune ca esti poeta bucuresteanca. Pascaniul, brusc vrea sa-ti ridice o statuie in centru, pt ca ai devenit poeta nationala.

Acum, revenind la Boia. Afirma ca din moment ce Grigorescu a pictat care cu boi in loc de ingerasi sau nuduri de grase, atunci acesta a fost, este si va ramine, un pictoras de pe la noi. Vezi Doamne, pt ca nu se vorbeste de el pe afara. In schimb, avem cealalta situatie, artisti care au plecat in occident ( si din cauza asta s-a ajuns sa se auda de ei, altfel cum?!). Despre astia nu avem voie sa spunem nimic, pentru ca nu se leaga cu subiectul cartii.

Te intreb pe tine, din nou (la asta nu mi-ai raspuns). Cind vine vorba de pictura si sculptura, de ce nu explica in detaliu faptul ca era firesc ca ortodocsi sa raminem mult in urma la capitolele astea fata de catolici?
Ei au sculpturi in biserici, noi nu. Icoanele noastre (si acum) urmeaza standardul bizantin, simplificat, pentru ca asa cere traditia.
#646995 (raspuns la: #646993) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Victorian Silă la: 06/08/2013 18:38:46
Ei, vezi, cind face afirmatii de genul asta, omul iese din pielea istoricului si incearca sa treaca in sfera senzationalului.
Adica, hai sa facem afirmatii care suna interesant pentru o mai buna audienta.
#646996 (raspuns la: #646988) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Victorian Silă la: 06/08/2013 18:44:59
Si baiatul ala de a scris "Radacini", ce crezi familia lui nu a fost chinuita pe plantatii?
Biciuiti au fost, mai rau ca Hertza Muller, cu toate astea, opera tot americana ramine, pt ca frustrarile, chinurile, intimplarile s-au petrecut intr-un anumit stat din USA.

Vai ce ma distrez!
#646997 (raspuns la: #646842) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Victorian Silă la: 06/08/2013 19:07:49
Nu stiu.. saracul o fi el frustrat de ceva daca a scris o carte ca asta. Multumit nu pare sa fie.

Acum sar dintr-una in alta.
Am citit cam jumate din "Viata lui Kostas Venetis" o carte interesanta, un mare scriitor, acest Octavian Soviany, de care eu nu auzisem.
Personajul principal, strimb si schimonosit, predestinat pacatului, este abuzat sexual si abuza la rindul lui tot ce se poate abuza, actiunea undeva prin sec 19.
Arhaismul limbajului, firul narativ, intretaierea povestilor, toate sint fara hiba. Am citit citeva recenzii on line, dar nu am gasit nici una care sa spuna ce cred eu: ca autorul a incercat o parabola a vietii actuale, cea de "care pe care", o lume in care cel puternic il abuza pe cel slab, secretarele (la fel ca cei din reclame)trebuie sa fie tinere si frumoase, limbajul vip-urilor a ajuns cu mult mai abject decit a mahalagiilor de sec 19, inc 20.
Asta voiam sa spun, un alt roman care, cred eu, s-a nascut din frustrarea autorului. Nerecomandat celor slabi de inima.
#646999 (raspuns la: #646996) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Victorian Silă la: 06/08/2013 19:12:06
Deci nu conteaza ca stramosii au fost luati cu forta din Africa, si ca autorul este afro-american, romanul nu e afro-american, ci american. Iar daca autorul scria din Geneva, romanul tot american raminea, pt ca personajele si actiunea proveneau de acolo.

#647000 (raspuns la: #646997) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 06/08/2013 19:13:55
Victoriane pana pe Marte e mult de zburat nene ca poate reusesc sa conving pe cineva si daca pleaca si cu cartea lu Boia la subrat scapam dracu de angoase... ;)))))
#647001 (raspuns la: #646997) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Victorian Silă la: 06/08/2013 19:17:03
No, imaginatia mea nu bate pina acolo. Eu ramin pe Luna.
Duceti-va voi pe Marte si-mi spuneti si mie cum e.
#647003 (raspuns la: #647001) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victorian - de zaraza la: 06/08/2013 19:44:33 Modificat la: 06/08/2013 19:48:21
Te intreb pe tine, din nou (la asta nu mi-ai raspuns). Cind vine vorba de pictura si sculptura, de ce nu explica in detaliu faptul ca era firesc ca ortodocsi sa raminem mult in urma la capitolele astea fata de catolici?
Ei au sculpturi in biserici, noi nu. Icoanele noastre (si acum) urmeaza standardul bizantin, simplificat, pentru ca asa cere traditia.


pai na, noi nu avem sculpturi in biserici, ei nu au icoane :). as zice ca suntem chit in privinta asta.

motivul pentru care suntem in urma la pictura si sculptura e faptul ca tarile romane nu au cunoscut Renasterea. erau prea inapoiate cultural, practic, la momentul in care italienii redescopereau arta, cultura si filosofia antica, in tarile romane abia existau cativa insi (calugari) care stiau sa citeasca si sa scrie. buchiseau la textele religioase ortodoxe si cam atat. primele carti in lb romana (religioase si alea) au aparut dupa 1500, ori renasterea italiana a inceput pe la 1200, cand textele antice au inceput sa fie redescoperite si vechile idei filosofice reactualizate. realizezi ce enorma discrepanta culturala exista intre tarile romane si sudul europei, cand aia REDESCOPEREAU maretia culturii antice iar noi nici nu stiam macar sa citim?

#647005 (raspuns la: #646995) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victorian - de zaraza la: 06/08/2013 19:47:23
dar eu tot nu inteleg: ce vrei sa demonstrezi de fapt? ca tarile romane au fost la fel de avansate cultural ca restul europei? ca nu inapoierea noastra sta la baza inadecvarii de azi? atunci, ce sta?
#647006 (raspuns la: #646997) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de RSI la: 06/08/2013 19:59:47
"DACA I-AI FI SPUS LUI Ștefan cel Mare CA E ROMAN ITI TAIA CAPUL"
Si nu e corect? Stefan a trait in sec.XV iar termenul de român a început să fie folosit cam pe la mijlocul secolului XVI. Nu îți tăia capul pentru că nu voia să fie român ci pentru că nu știa la ce te refereai (și ști cât de sensibil era...).El se știa voievod al Moldovei care era moșia lui. Și fiind în Evul Mediu termenul moșie nu era o metaforă ci era luat la propriu.
Mihai Viteazu a fost un condotier al sfarșitului de veac XVI. Nu ideea de a săvârși unirea tuturor românilor l-a mânat pe el în luptă ci ideea de a-și crea un regat propriu cât mai mare. Ceea ce era potrivit normelor epocii sale. De-abia în vremea lui Carol I a fost folosit ca simbol al unitații naționale (s-a creat un mit pe măsură conform intereselor propagandei oficiale). Nimic rău în asta, dar când începi să confunzi mitul cu adevărul istoric se crează distorsiuni grave. Mâine oamenii vor începe să creadă în mitul securiștilor buni și patrioți luptând cu dizidenții care de fapt ar fi fost agenții KGB, CIA, Mossad (de ce nu?) și nu știu cum se cheamă agenturilii ungurilor.
Așa că gândește-te că este cu două tăișuri chestia aceasta.
Și in definitiv raționalismul este preferabil gargarismului, pentru că despre asta vorbim. Nu văd pericolul abordării raționale. Francezii de pildă nu mai cred de mult in Legenda lui Roland la Roncevaux și cu toate astea nu a picat coroana de pe capul lui Carol cel Mare.
#647008 (raspuns la: #646988) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
VS - de RSI la: 06/08/2013 20:12:29
"Eu consider ca Romania se afla acum intr-un moment delicat "
Am înțeles-acum nu e momentul. Nu?
#647009 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Victorian Silă la: 06/08/2013 20:21:13
Pe de o parte nu sint de acord cu desfiintarea valorilor, asa putine cum or fi ele.
Pe de alta parte, eu sustin ca inapoierea de azi se datoreaza "generatiei de azi".

Uite, de exemplu, Norvegia, tot asa o tara fara mari contributii la cultura Europei. (ex: arhitectura, pictura, sculptura = pauza, lipsa, gaura). Si ei trag de vikingi cum tragem noi de daci si de romani. Si totusi unde e Norvegia fata de noi? Treaba de 2-3 generatii.
#647011 (raspuns la: #647006) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
VS - de RSI la: 06/08/2013 20:32:40 Modificat la: 06/08/2013 20:42:55
da mă da, norvegienii ăia au doar niște amărășteni ca Henryk Ibsen (părintele dramaturgiei moderne),Knut Hamsun (ăsta parcă a luat și Nobelul de literatură), Edvard Grieg (reprezentant al muzicii romantice), Edvard Munch (picture Strigătul îți zice ceva)și ceva arhitecți etc. Asta la o primă gândire fără efort.
Motivele diferențelor între Norvegia și noi sunt multe și diverse ca natură. Și nu au legătură cu generația de azi.
#647012 (raspuns la: #647011) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de Victorian Silă la: 06/08/2013 20:35:08
"Nu ideea de a săvârși unirea tuturor românilor l-a mânat pe el în luptă ci ideea de a-și crea un regat propriu cât mai mare. Ceea ce era potrivit normelor epocii sale."

Exact, ce facea Mihai Viteazul, era in acord cu normele epocii sale. Deci el nu era "altfel" decit ceilalti regi, principi. Dar cum bine stii din istoria altor tari, o sa vezi ca si alti istorici atribuie geniu, viziune, nationalism, patriotism, regilor lor.

Hai noi romanii sa fim altfel, noi sa spuneam ca Mihai Viteazul a fost un carpanos avid dupa teren, si lasa-i pe ei sa spuna ca Napoleon a vrut sa sa infaptuiasca Uniunea Europeana la 1860 sau cind.
N-am loc si timp sa scriu mai mult, dar ce subiect bun e asta cu occidentalii si cum stiu ei sa faca "istorie" din orice, si doua exemple care imi vin in minte sint: Muzeul Olimpic din Lausanne si Muzeul Civilizatiei din Ottawa.
As vrea sa vad si Muzeul Drepturilor Omului, am inteles ca e in Calgary.

De-aia ma enervez cind apare unul ca Boia care face exact invers. Lasa domnule, oamenii sa viseze!
Spune ceva de prezent, ia-te de astia in viata, nu de Eminescu si de Grigorescu. Aia cel putin au facut ceva, nu putin!
Astia din ziua de azi nu fac nimic!
#647013 (raspuns la: #647008) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
VS - de RSI la: 06/08/2013 20:49:55 Modificat la: 06/08/2013 21:07:52
nu ai înțeles ce a vrut Boia.
Nu suntem singurii care nu avem un Napoleon sau un Beethoven sau un Shakespeare. Dar suntem printer cei care par foarte complexați de asta! Și atunci ne inventăm niște mituri absurd. Pe care apoi încercăm să ni le vindem ca adevăruri istorice absolute. Asta este problema.

Mă iau de cei din prezent, mai citește și tu ce scriu pe Cafenea. Unde ai văzut că m-am luat de Grigorescu sau Eminescu. Asta daca vorbeai de mine ;))
Dacă vorbeai de Boia păi el e istoric nu "analist politic". ;))
#647014 (raspuns la: #647013) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victorian - de zaraza la: 06/08/2013 21:06:03 Modificat la: 06/08/2013 21:10:51
pai Boia nu desfiinteaza valorile, desfiinteaza doar miturile, care n-au legatura cu realitatea. el da valorilor dimensiunea lor reala si le plaseaza in contextul istoric real. si de altfel acelasi lucru il face Neagu Djuvara, de el de ce nu va luati? :)

auzi, dar tu ai citit cartea lui Boia? (pe pescadorul nu-l intreb, ca mi-e clar ca n-a citit-o). intreb pentru ca Boia nu e deloc vehement in cartea lui, e chiar foarte ...retinut si analitic. si ma mira reactiile astea foarte emotionale la o scriere cat se poate de rationala.
#647017 (raspuns la: #647011) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de deathripple la: 06/08/2013 21:08:49
inapoierea de azi nu de datoreaza nici pe departe generatiei de azi. cateva premise:
- vikingii erau un neam de cuceritori, dacii au fost maturati de legiuni romane alcatuite din oameni adusi din toate colturile imperiului (exista dovezi ca arcasii erau din palmyra, am discutat cu directorul muzeului din siria care si-a dat doctoratul in asa ceva in romania)
- norvegienii stau saracii pe un munte de bani (a se citi de petrol), noi nu prea mai avem decat camasa (in curand poate nici aia)
- n-am idee de istoria lor si nici nu ma intereseaza asa mult incat sa stau sa ma documentez, insa tovarasii, daca au fost cuceriti vreodata, au fost de suedezi; pe noi ne-au napadit niste imperii cu care eu sincer nu m-as mandri: turc si rus. conteaza, chiar foarte mult. una e sa stai sub un imperiu de amplitudinea celui habsburgic (vezi zagreb), alta sa fii sub semiluna (vezi sarajevo)

in concluzie, mostenirea genetica e de baza. teoria haosului, celebru "butterfly effect" nu se limiteaza la cadrul matematic, merge foarte bine si aici. romanii au recuperat foarte bine din decalaj sub mana unui neamt, desi Carol s-a cam luat cu mainile de cap cand a vazut peste ce-a dat. am aratat potential in 50 de ani, nu e lucru usor sa schimbi cursu' unei natii intr-o generatie, treaba asta ia de obicei sute de ani. de-ajuns sa ne uitam in jur, la altii, n-a facut nimeni minuni. si mai toti colegii de pe continent au avut imperii intr-un moment sau altu' al istoriei...
#647018 (raspuns la: #647011) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: