Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ce facem cu România?


de morgothya la: 07/12/2013 16:41:27
rezumat: aparitie editoriala
voteaza:
La editura Herg Benet, în colecția Eseuri/Interviuri, a apărut cea de-a cincea carte semnată de Cristina Nemerovschi – “Ce facem cu România? Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi”.

Într-o Românie în care să fii scriitor pare privit din ce în ce mai mult ca un moft, cartea Cristinei Nemerovschi atinge două obiective. Pe de o parte, realizează un dialog sincer și direct cu cititorii, autoarea răspunzând la câteva zeci de întrebări venite din partea acestora, atât despre cărțile publicate, cât și despre ce înseamnă scrisul, care este raportul dintre realitate și ficțiune, sau cum iau naștere personajele. Pe de altă parte, “Ce facem cu România? Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi” vine să aducă o perspectivă proaspătă asupra felului în care tinerii privesc situația actuală a României și cum își propun să lupte pentru a schimba cu ceva realitatea din jur.

“Chiar, de ce acest titlu, se vor întreba mulți. Pentru că din întrebările voastre – cele care au intrat în carte, și nu numai – se vede un soi de disperare, de saturație, se vede dezgustul și nelămurirea omului ajuns la capătul puterilor și care nu mai găsește pic de toleranță pentru ceea ce vede în jurul său. Au fost cititori care m-au întrebat direct: tu cum reziști în România? Cum se poate împăca un om care gândește și creează cu situația de astăzi a României? Cum îți poți găsi liniștea și echilibrul necesare scrisului, când 80 la sută din români sunt analfabeți, când aproape nimeni nu mai este interesat de cultură, când românii merg înainte mânați doar de sentimente care nu fac cinste niciunei ființe umane: ură, frustrare, invidie, frică. [...]Și, mai ales, întrebările vizau situații concrete – ce ar trebui noi să facem, tinerii români de astăzi, cu România? S-o acceptăm așa cum e? S-o scuzăm, fiindcă nu-i vina ei? Să-i iertăm pe părinții noștri, fiindcă nu au putut să ne lase moștenire o țară mai bună, o țară normală? Am încercat, cu cartea asta, nu să vă dau răspunsuri, ci să vă ofer niște sentimente, sentimentele mele, care să vă îndemne să mergeți mai departe, să căutați lucrurile bune în voi înșivă, nu în semenii voștri, nu în jurul vostru, nu în România.” (Cristina Nemerovschi)

"E ușor să te bați cu pumnul în piept că iubești România. E simplu să-ți cumperi un fular în culorile tricolorului – roșu, galben și albastru – și să ieși în piață de 1 Decembrie, la un pahar de vin gratis. E comod să te cerți în diferite grupuri pe Facebook cu “nenorociții care nu iubesc trupul patriei mamă și-l pângăresc”. E la îndemână să-ți lipești pe manșetă o etichetă care urlă că “românii sunt frumoși”. E confortabil să te împăunezi cu reușitele altor români, alții decât tine – fie că vorbim despre filme românești premiate în lume, fie că vorbim despre o echipă de fotbal sau niște liceeni olimpici la matematică. E ideal să spui, de acasă, din fotoliul tău, scuipând o coajă de sămânță pe covor: “E buni, domle, e români de-ai noștri!” Dar, de fiecare dată când ești tentat să spui asta, pune-ți și întrebarea: când am făcut, cu adevărat, ceva real și personal PENTRU România?"
(“Ce facem cu România? Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi”)

“Ce facem cu România? Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi” se poate comanda aici: http://www.libraria.hergbenet.ro/carti/ce-facem-cu-romania-cititorii-in-dialog-cu-cristina-nemerovschi sau împreună cu celelalte cărți ale autoarei: http://www.libraria.hergbenet.ro/carti/pachet-5-carti-cristina-nemerovschi-ce-facem-cu-romania-nymphette_dark99-ani-cu-alcool-si-sex-pervertirea-sange-satanic

*

Despre Cristina Nemerovschi:

Supranumită de critici “rebela literaturii române de azi”, licențiată în filosofie, cu un master despre L. Wittgenstein, Cristina Nemerovschi a debutat în 2010, cu romanul Sânge satanic.
Cartea a reprezentat atât un succes de critică, dar mai ales de public, fiind reeditată doar câteva luni mai târziu. În numai un an, Sânge satanic s-a impus ca un adevărat fenomen social, consacrând un nou stil în literatura tânără și inspirând numeroase manifestări artistice: poezie, piese de teatru, visual art, muzică. Romanul a primit referințe elogioase, fiind comparat cu opere-cult ale unor autori precum J. D. Salinger, Henry Miller, Irvine Welsh, Chuck Palahniuk, Bret Easton Ellis sau Anthony Burgess, și a fost distins cu premiul Tiuk! pentru debut, cu titlul Cartea anului 2011, nominalizare la titlul Cartea anului 2010, ales printre finaliștii Premiers Romans En Lecture.
Al doilea roman al Cristinei Nemerovschi, Pervertirea, a apărut în 2012 la editura Herg Benet. Cartea a fost supusă controverselor încă din primele luni, câteva lecturi fiind întrerupte, temele romanului fiind considerate “imorale, violente și indecente”.
Ani cu alcool și sex este al treilea roman semnat de Cristina Nemerovschi, o continuare la Sânge satanic, apărând în noiembrie 2012, la editura Herg Benet.
În 2013, în colecția Cărțile Arven a Editurii Herg Benet apare nymphette_dark99; cartea este reeditată doar câteva luni mai târziu. În același an apare și cea de-a treia ediție a romanului Sânge satanic.
În noiembrie 2013, Cristina Nemerovschi publică la Herg Benet un volum compus din discuțiile avute cu cititorii săi și fragmente din interviuri acordate de la debut și până în prezent, intitulat Ce facem cu România? – Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi.
Proza Cristinei Nemerovschi a fost inclusă în câteva antologii, atât din România, cât și internaționale.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (11):


*** - de pescadorul la: 08/12/2013 12:29:45
Pai pana una alta am dat-o pe mana "baietilor destepti". Cand n-o mai fi nimic de furat bineinteles ca va trebui sa ne sacrificam, ca niste cetateni responsabili si patrioti ce suntem s-o reconstruim.
Bine, cine o mai fi prin preajma ca "restul", cei salvati, vor sta sa faca galerie: nu asa mai neghiobilor, inapoiatilor, trebuie sa ganditi pozitiv ca uite in ce hal ati ajuns cu lenea voastra.
Si vor da o mana de ajutor la alegeri cand ii va sfasia dorul de tara si ca cetateni responsabili vor mentine prin votul lor starea de lucruri falimentara ca pe ei ii doare in basca... caci cuvantul "cur" este neavenit intr-o Agora, ca nu suporta pe pielea lor "masurile dure dar necesare" obligatorii pentru ca o mana de flacai "cu stea in frunte" sa ajuna putred de bogati.
#648643 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 08/12/2013 12:32:05 Modificat la: 08/12/2013 12:37:34
S-ar putea face vreo smecherie ca sa nu mai apara textul pe ecran panoramic?
#648644 (raspuns la: #648643) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de M a o la: 09/12/2013 11:07:22 Modificat la: 09/12/2013 11:08:51
Nu cred...dar cui ii pasa?:)
#648651 (raspuns la: #648644) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de morgothya la: 09/12/2013 15:47:11
Pescadorul, da, bine zici... Sincer, eu nu cred ca se mai poate face ceva pentru a se schimba lucrurile in bine in Romania. Nu ma astept sa produca volumul asta cine stie ce revolutii in mentalitatea romanului, dar pentru cei pe care-i preocupa subiectul cred ca e un lucru bun, sa stie ca si altii se gandesc la tema asta indeajuns incat sa scrie o carte :)

M a o: alora destepti ;)
#648655 (raspuns la: #648651) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 09/12/2013 17:10:55
Asa cum ele s-au schimbat in rau tot asa se vor schimba in bine, totul este sa gandim pozitiv ori deja cateva milioane bune de romani nu mai cred in pixelul albastru... :)))))))
#648656 (raspuns la: #648655) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Victorian Silă la: 09/12/2013 17:38:04 Modificat la: 09/12/2013 17:50:02
Am inteles ca e un citat al unui cititor, totusi Doamne ajuta sa nu fie chiar 80% de analfabeti :)
#648658 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 09/12/2013 18:05:41
Probabil ca procentul cuprinde si pe cei care au reusit sa retina tot alfabetul dar folosesc aceasta performanta sa citeasca in cel mai bun caz Gazeta Sporturilor. Deci pana la urma sa aproximezi ca 20% ar mai pune mana si pe cate o carte eu cred ca se apropie de adevar cu nuante de exagerare in sus totusi... :)))))
#648659 (raspuns la: #648658) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Victorian Silă la: 09/12/2013 20:58:54
"... pe cei care au reusit sa retina tot alfabetul dar folosesc aceasta performanta.. " esti incredibil Pesca!:)

Ok, atunci ar fi niste analfabeti in ghilimele.

#648661 (raspuns la: #648659) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pescadorul - de zaraza sc la: 10/12/2013 08:55:42
Da, sa treaca numai 4-5 taguri. :( Se poate modifica oricand.

#648667 (raspuns la: #648644) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de M a o la: 10/12/2013 15:26:51
...sau care se cred destepti, asa cum ne-am obisnuit;)
#648690 (raspuns la: #648655) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cristina si alti oameni buni... - de Baby Mititelu la: 28/12/2013 18:31:30
Cine/ce a adus Romania in halul asta? Optzeci la suta analfabeti? Pai parintii acestei generatii sunt oameni cu scoala caci in comunism cu totii faceau scoala, faceam caci fac parte si eu. Bun. Si deci cum de s-a ajuns la analfabetism?
O intrebare care, poate, nu are legatura cu Romania: ma tot straduiesc sa inteleg cum de italienii, cunoscuti ca oameni cu putina carte, au reusit sa ridice o tara la un nivel de civilizatie si bunastare considerabil.
Ce facem cu Romania? Ce putem face? Ce stim sa facem? Ce trebuie? Etc etc etc...parca e un cerc vicios si viciat.
#648926 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...