-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

avocatul diavolului


de Homo Stultus la: 05/01/2014 10:32:52
rezumat: pedagogice
taguri: Diverse 
voteaza:
Una dintre sintagmele foarte des folosite în limbajul curent este aceea de “cultură generală”. În urma unor discuţii am observat că, deşi avem impresia unui înţeles comun asupra termenilor, lucrurile sunt un pic mai complicate.

Ce este cultura generală dincolo de înţelesul din dicţionar? Mai este suficientă accepţiunea de “common knowledge”? Mai avem loc azi pentru spiritul pseudoenciclopedic? (acel pseudo e important; îi voi exprima “de ce-ul” doar dacă e nevoie)

Pe măsură ce timpul trece, sfera cunoaşterii umane se măreşte. Putem spune chiar că se dezvoltă la fel cum se extinde universul - accelerat. În atare condiţii, elementele definite ca fundamentale (sine qua non) ale diverselor sfere de cunoaştere, devin din ce în ce mai abundente. Avem din ce în ce mai mulţi “clasici”. Mai putem să ţinem pasul?

Putem accepta faptul că ne confruntăm cu straturi de “cultură generală”? Putem vorbi despre “culturi generale” paralele? Fundamentalul cultural de ieri mai este valabil azi? În ce măsură? Ce putem să păstrăm şi ce trebuie înlocuit? Reducem cultura generală doar la partea formală, la partea academică?

Avându-l la îndemână pe sfântul Google mai e nevoie să ştim cine au fost Kant sau Spinoza? Cultura generală are pe undeva şi dimensiunea de “must know” (adică e musai de ştiut). Din această perspectivă are loc o schimbare de paradigmă. Oare trebuie să înlocuim tradiţia şcolii greceşti cu tradiţia şcolii babilonice? Ne-ar folosi asta?

Putem să spunem: “Shakespeare... fuck off”? E mai important (a se citi: e fundamental) a şti ce placă video e mai bună, unde se pun plăcuţele de ram pe placa de bază, ce sunete scoate bios-ul când se duce bateria şi calculatorul nu mai vrea să boot-eze. Să citesc “Hamlet”? Hmm... De ce? Oricum mor toţi.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (12):


HS - de ionbarb la: 05/01/2014 18:27:51
nu prea văd sensul titlului după ce am citit toată expunerea pledoariei tale interogative pentru "cultura generală" şi "spiritul (pseudo)enciclopedic"...după mine concepţiile, scrierile şi realizările celor din vechime au întodeauna ceva de spus contemporanilor indiferent că ar fi vorba de ştiinţă, tehnică, artă sau literatură. cultura generală constituie o necesitate.
#649022 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 06/01/2014 09:13:54 Modificat la: 06/01/2014 11:20:32
Cel mai probabil ca omul nu a aparut pe Pamant ca sa citeasca Hamlet si poate sa traisca si fara sa stie cine este Kant sau Spinoza. Rolul sau este sa lase urmasi pentru a intretine continuitatea speciei ca de altfel toti vecinii nostrii patrupezi, taratori, amfibii.
Inteligenta ne-a ajutat sa nu mai pierdem toata ziua cautand papa ca girafa si intre reprizele de conceput mostenitori au aparut "timpii morti" adica acel timp liber pe care fiecare a inceput sa-l umple cu ce a fost el in stare, sa scrie, sa picteze, sa cante iar altii sa citeasca, sa priveasca si sa asculte.
Dar pana la a ajunge acolo a trebuit sa-si faca o "cultura generala" care sa-l ajute sa traisca, in functie de natura inconjuratoare, pe care a primit-o de la parinti, de la scoala.
Aceasta "cultura generala" este specifica zonei in care traieste individul caci chiar si-un academician-doctor-inginer-scriitor-poet-sculptor-pictor-muzician, adica crema intr-o anumita zona o sa moara de foame daca cade avionul cu el in jungla. Aici academicieni sunt bastinasii junglei.
Apropo de asta am vazut mai demult un film cu un vas naufragiat de pe care au scapat cativa indivizi si individe din elita si un lacheu. S-au salvat ajungand pe o insula nelocuita si cum Hamlet, Kant sau Spinoza nu veneau cu de-ale gurii au cam inceput sa le chioraie matele. Lacheul, cel cu o "cultura generala" mult mai practica a inceput sa le procure haleala, sa le ofere adapost si-n scurt timp a ajuns "guvernatorul" insulei organizand mini-societatea acolo. Dupa un timp a aparut un vas la orizont si "guvernatorul" a reusit cu un rug fumigen, pregatit din timp, sa sa faca vizibili.
Toti stransi pe lnga capitanul vasului ce ajunsese cu un echipaj la ei povesteau care mai de care si apare si "guvernatorul" imbrcat in livreaua de lacheu si viata a reintrat in "normal". Bine cu un happy end caci lacheul descoperise niste diamante care i-au permis sa-si dea "demisia" si sa-si schimbe statutul social. Probabil ca fara o acoperire nu aprindea rugul caci toti asteptau reactia lui cand in zare aparuse nava salvatoare si unii chiar s-au mirat ca l-a aprins tinand cont de situatie, bine nestiind ca acum era mai bogat ca ei.
In zona "civilizata" a aparut nevoia de un supliment de cultura materializat in arta la general pe care unii, in functie de talent, o practica ca si profesie iar ceilalti se rezuma in a o "consuma". Si acolo unde papita si confortul sunt asigurate nu mai sunt "importanti" cei ce pun la dispozitie strictul necesar ci cei care ne umplu timpul liber ajutandu-ne sa devenim culti peste masura si sa epatam prin cunostiintele acumulate... :)))))
#649025 (raspuns la: #649022) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pescadorul - de zaraza sc la: 07/01/2014 10:59:49
Cel mai probabil ca omul nu a aparut pe Pamant ca sa citeasca Hamlet si poate sa traisca si fara sa stie cine este Kant sau Spinoza. Rolul sau este sa lase urmasi pentru a intretine continuitatea speciei ca de altfel toti vecinii nostrii patrupezi, taratori, amfibii.

:))
"Frumoasa-i vecina noastra!...
Soparla de sub fereastra!"

Poate sa traiasca fara? Cat de mult poate renunta un om la spiritualitate, termen caruia de aceasta data ii dau termenul comun de gandire idealista. Nu exista trib fara divinitate, nu exista dictatura care sa nu introduca termeni de "progres", "libertate" etc, adica termeni la care oamenii nu pot renunta. Pana si in familie un partener e mai materialist si unul mai idealist. Unul viseaza excursii in honolulu, altul viseaza sa-si vada numele pe o carte.

Cum ar arata un grup de oameni unde exista doar interesul continuarii speciei? Secta Amish? Si ea crede in Dumnezeu care le-a spus ca... Altfel nu si-ar mai bate nici ei capul cu urmasii. Omul e prea destept/inteligent/smecher ca sa nu se gandeasca la viata lui. Daca nu ar fi religiile (anumite interese care cereau pe vremuri popularea pamantului), demult ne opream la un miliard de locuitori, sa zicem...

#649037 (raspuns la: #649025) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 07/01/2014 12:08:21
Normal ca se poate trai fara, imi spui si mie in zona rurala astazi, nu acum 100 de ani, cum se manifesta spiritualitatea in afara de "actul de cultura" de a merge la Biserica, ca la bufet nu se discuta despre Hamlete sau cum dracu il cheama pe ala. Deci vezi acolo cum arata... :)))))
#649038 (raspuns la: #649037) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Omul... - de monte_oro la: 08/01/2014 12:57:43 Modificat la: 08/01/2014 13:03:47
..asezat in acest context, pare un concept mult prea general. Care om? Nea Gheorghe din varful muntelui, baiatu de baiat priceput la it si jocuri pe calculator sau cel educat intr-un spirit umanist, care simte ca nu poate trai fara frumosul ori cunoasterea din Kant sau Shakespeare?..

Ca societatea a evoluat - mai ales, fireste, in straturile de baza si chiar mijloc - catre utilitarism, catre "valoarea de intrebuintare" a lucrurilor sau actiunilor, este consecinta fireasca a "societatii de consum", a supravietuirii in "jungla sociala", ce implica individualismul si concurenta, specifice unei societati pe care noi am descoperit-o abia dupa 90 incoace.
Noi, poate, ne miram acum de lucruri ce-s "asezate" in acest mod - in Vest - inca de decenii spre secole. In mai nicio astfel de societate "stratul uman" ce iese din tiparul ala, al adaptarii si supravieturii utilitariste nu prea depaseste 5%.

Dar cei care au setarile interioare - prin educatie, dar si vocatie - catre "frumusetea care va salva lumea", catre "cunoasterea luciferica", nu doar catre cea "paradisiaca".... catre inefabilul si metafizica din orice depaseste nivelul "saibei" utile la modul imediat si evident, deci acei oameni vor avea mereu nevoie de Kant, de Shakespeare, de Dostoievski sau Blaga..:)
#649054 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
poate-i prea devreme sa ne pronuntam - de zaraza la: 08/01/2014 20:07:38
in fond, cultura google a aparut doar de vreo 10 (15?) ani. mai nimic...
#649060 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pescadorul - de zaraza sc la: 09/01/2014 13:38:39
"Vezi" la modul superficial... Ce sa-ti fac daca intri mai mult prin carciumi... :))

#649063 (raspuns la: #649038) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Zara - de monte_oro la: 09/01/2014 13:50:23
10..15..da ai naibii de intensi. De fapt, asta e specificul ... cam ultimelor 2 decenii... schimbarile se produc intr-un ritm probabil nemaiintalnit in istorie. Dinspre cauze spre efecte..
#649064 (raspuns la: #649060) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de om la: 09/01/2014 16:25:38
Avându-l la îndemână pe sfântul Google mai e nevoie să ştim cine au fost Kant sau Spinoza? = da! daca-i cauti pe gugal, inseamna ca ai auzit de ei. Apoi depinde numai de tine daca-ti aprofundezi ... cultura generala.

Zau ca nu "vad" partea negativa a motoarelor de cautare.
Inainte iti facea cu ochiul o idee dintr-o carte si apoi o cautai de referinte bibliografice, dupa aceea pleacai pe la biblioteca/librarii, etc.
Acum iti place o idee, o cauti cu'n motor de cautare, cumperi online cartea si o citesti pe kindle...tot un drac, numai ca-i mai rapid ;)
#649065 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 09/01/2014 17:10:33
Aici ai mare dreptate ca sa cauti ceva pe Google trebuie sa stii ce cauti. Cine n-a auzit de Kant nici n-o sa-l caute pe Google... :))))
Google este indispensabil astazi macar pentru faptul ca-ti pune la dispozitie informatii preactice pe care altfel mai greu le gaseai prin bibliotca.
#649071 (raspuns la: #649065) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pesca - de om la: 09/01/2014 17:15:16
Cine n-a auzit de Kant nici n-o sa-l caute pe Google... :)))) = ca intotdeauna caut si un contra argument, chiar si la ce spun eu;)...deci poti sa cauti Kant pe gugal prin tastarea gresita a brandului KeNT :)))...si uite asa se mareste cultura generala :)))
#649073 (raspuns la: #649071) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Victorian Silă la: 14/01/2014 01:12:01 Modificat la: 14/01/2014 01:29:50
"Pe măsură ce timpul trece, sfera cunoaşterii umane se măreşte. Putem spune chiar că se dezvoltă la fel cum se extinde universul - accelerat."

Culmea e ca in prezent, la scoala se invata aproape la fel ca acum 30 de ani. Chiar daca se preda direct pe tableta (rar, un fel de programe pilot), programa scolara e complet depasita.
Istoria, de exemplu, se face (dupa parerea mea) mult prea-n detaliu. Anii, domniile, economia/mestesugurile sec xv, breasla aia si cealalta, mi se pare exagerat.
Limbile straine predate tot de profesori peltici (unii)? In Franta, profii de engleza vorbesc engleza mai deloc (da, explica gramatica limbii engleze, dar o fac in franceza). In Romania, cind am fost eu la scoala, invata cine voia. Fi-mea "face" spaniola de doi ani (la scoala) si nu stie nimic.
De ce nu se baga sistemele interactive de invatare rapida (pe computer), gen Rosetta Stone?? Inteleg faza cu protejarea locurilor de munca dar totusi! in sec 21 e o pierdere de timp sa ai un profesor de franceza la 30 de elevi.
Ei, si daca s-ar eficientiza programa asta scolara pe ici pe colo si mai ales in partile esentiale, iti spun eu sigur ca s-ar face un pic de loc si pt Kant.
Google, wikipidia - sint doi pasi imensi inainte.
#649207 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: