Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ce viseaza un copil la Torino


de Baby Mititelu la: 21/01/2014 13:27:30
rezumat: Vis de copil.
taguri: copil rrom vis Salonul 
voteaza:
Rinaldo are 10 ani şi trăieşte într-o tabără de romi la Torino, lângă Mirafiori. "Aici mulţi sunt hoţi", a scris la şcoală într-o scrisoare, "de aceea când voi fi mare vreau să predau pentru a le explica altora cum se găseşte un loc de muncă".

Familia sa a sosit din România în 2012: "Pe noi nu ne interesează să călătorim, suntem aici pentru a căuta din ce să trăim". Rinaldo şi-a povestit visele sale cotidianului "La Repubblica".
"Voi deveni învăţător ca să nu trebuiască să fur"

În baraca unde trăieşte Rinaldo, în tabăra de romi Mirafiori de la Torino, un pom de Crăciun este. Cu betele colorate, globuri roşii şi ramuri argintii. Lipsesc luminiţele, sunt stinse. Aprinderea lor ar fi o risipă.

Cum îşi petrece ziua Rinaldo? "Îmi ajut mama. Pun benzină în generator. Trebuie pentru becuri, pentru încărcarea telefoanelor mobile, pentru funcţionarea frigiderului".

Sute de romi trăiesc în această tabără plină de noroi. Mama lui caută de lucru. În schimb, tatăl are o ocupaţie: "Lucrează la semafor". Rinaldo are alte proiecte pentru viitor. I-a scris învăţătoarei Elisa vorbind despre speranţele sale pentru 2014: "Când voi fi mare aş vrea să devin învăţător. Ca să-i învăţ pe alţii să nu fure".

A sosit aici la finele lui 2012, când avea nouă ani: "Am călătorit într-o furgonetă, o zi şi-o noapte. Venim din România". Pentru a intra în baracă se urcă trei trepte din lemn care asigură o distanţă bună între podea şi noroi. Treptele folosesc şi pentru a ţine departe animalele, aşa cum se făcea acum mii de ani cu locuinţele lacustre.

Acolo, pe acele trepte, i-a ţinut tatălui său un discurs. Rinaldo bănuia că tatăl lui mergea la furat. Iată ce povesteşte mama lui: "Într-o zi Rinaldo s-a pus în calea soţului meu. I-a spus: «Tată, e mai bine ca tu să mergi la semafor». Trebuie să înveţi să citeşti şi să scrii. foloseşte la găsirea unui loc de muncă. Şi dacă ai un loc de muncă nu mai trebuie să furi". Acesta a fost discursul ţinut de Rinaldo tatălui său pe trepte: "Să mergi la semafor e o muncă, să mergi la magazinul mare nu".

Mama sa continuă: "Să ceri bani de fiecare dată când semaforul se face roşu poate aduce chiar şi 15 euro pe zi. Dar nu e sigur. Şi oricum nu sunt mulţi. Sigur, cei care fură câştigă mult mai mult". Rinaldo ştie bine acest lucru: "Aici în tabără mulţi fură. Iau genţi, telefoane mobile, se duc la magazinul mare. Nu au loc de muncă, se descurcă aşa".

De ce atunci să-i ceri învăţătoarei să te înveţe să nu furi?

"Când voi fi mare vreau să devin şi eu învăţător. Aşa voi avea un loc de muncă, nu va trebui să merg la magazinele mari. Şi îi voi putea învăţa şi pe alţii. De aceea i-am cerut învăţătoarei să ne înveţe să nu furăm".

Şi dacă nu vei reuşi să fi învăţător?

"Atunci vreau să mă fac poliţist. E unul care vine mereu aici în tabără, se numeşte Ulisse".

Ce vine să facă?

"Să verifice dacă totul e în regulă".

Dar de ce să duci o asemenea viaţă? De ce să pleci din România într-o furgonetă, să mergi jumătate din Europa şi să ajungi în noroiul din? Mai are sens să faci toate aceste sacrificii pentru a urma mitul nomadismului?

"Dar noi nu suntem nomazi", afirma mama copilului. "În România – explică ea – trăiam în case cu ziduri, lângă Timişoara. Apoi chiriile au crescut şi locurile de muncă au dispărut. Am venit în Europa deoarece căutam un mod de supravieţuire".

Nu pare să-l fi găsit aici: "Decât să-ţi petreci iarna într-o casă din tablă în România e mai bine să o faci aici". Atât cât se poate. "Stăm aici până nu vin să distrugă tabăra. Vin într-o dimineaţă, îi scot pe toţi afară. Apoi vine un buldozer care distruge baraca". Rinaldo ştie acest lucru: "Sper ca anul viitor să continui să merg la şcoală ca să învăţ să citesc şi să scriu. Astfel poate într-o zi voi reuşi cu adevărat să mă fac învăţător. Şi să sperăm că între timp nu vor veni să-mi distrugă casa".

Sursa: Gazeta Romaneasca
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (21):


*** - de Baby Mititelu la: 21/01/2014 13:30:06
Daca a fura e un obicei, asa cum exista invat exista si dezvat. Este posibil dupa parerea voastra ca un om, o natie sa invete sa nu mai fure?
#649438 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 21/01/2014 13:58:56
Normal ca este posibil caci totul depinde de educatie daca esti crescut de o lupaoica in padure ajungi lup, daca esti crescut in familia regala ajungi print. Problema este cine ii educa pe parinti...
#649439 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pesca - de RSI la: 21/01/2014 14:01:58
"aca esti crescut de o lupaoica in padure ajungi lup,..."
Ei aș! Poți ajunge și Romulus și Remus!
;))
#649440 (raspuns la: #649439) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 21/01/2014 14:04:54
:))))))))
#649441 (raspuns la: #649440) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de ionbarb la: 21/01/2014 15:11:49
iată ce cânta Andrieş în "iepoca de aur"

#649443 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
BM - de Paianjenul la: 21/01/2014 16:11:59 Modificat la: 21/01/2014 16:24:37

"...asa cum exista invat exista si dezvat..."

- Asa o fi... dar se pare ca atunci cind e voba de naravuri rele, dezvatul dureaza intotdeauna mai mult decit invatul...

#649447 (raspuns la: #649438) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Spider - de Baby Mititelu la: 21/01/2014 20:40:03
Daca un copil a inteles ca a fura e lucru rau...e un lucru bun. :)
#649452 (raspuns la: #649447) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ion - de Baby Mititelu la: 21/01/2014 20:42:23
Eu tin minte discul asta...si inca foarte bine. Il adoram pe Andries.
#649453 (raspuns la: #649443) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pesca - de Baby Mititelu la: 21/01/2014 20:44:05
In propozitie este vorba despre grupuri de oameni, de educatie sociala, colectiva si nu individuala. E un mod de viata pentru multi dintre ei.
#649454 (raspuns la: #649439) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 22/01/2014 02:39:19 Modificat la: 22/01/2014 06:24:34
Mami problema aici prezinta unele asperitati. Ca exista sansa ca intr-un grup de romi, caci despre ei este vorba in propozitie, sa fie si cateva familii care nu traiesc din ciordeaua. Ei isi vor creste copilul ca atare dar intervine pe parcurs anturajul care ii poate modifica traiectoria transformandu-l in hot, asta apropo de poveste.
Nu poti generaliza ca nu toti evolueaza la fel chiar si in cadrul unui grup social ca mai depinde si de firea fiecaruia. Poate unul devine cersetor, altul hot, altul talhar, altul peste, unul este atras de tambal si se face lautar indiferent ca a crescut printre hoti, ca si ca sa fii hot trebuie sa ai unele calitati... :))))
Chiar personajul tau macar constientizeaza ca nu e bine sa moara mama care sa bagi mana in buzunarul altuia. Doar ca omul este mamifer si trebuie sa bage zilnic la mat si cum domeniile de activitate din care isi pot procura hrana personajele sunt cam limitate conform pregatirii, fac si ei ce le sta la indemana "da si mie un ban manca-ti-as portofelul" sau si-l iau singuri din diferite buzunare ce le stau prin preajma. Aici referindu-ne la micii gainari ca profesionistii sunt setati pe domeniul imobiliar sau auto si din profit isi fac palate in tara natala unde traiesc din ajutor social.. :))))
Ca unii considera hotia deja ca o "bratara de aur" subtilizata, ca o meserie care ar trebui recunoscuta si tratata cu acelasi repect ca oricare alta, asta este altceva. Bine la noi foarte multi oameni de afaceri o au ca domeniu de activitate, bine sub diferite alte aspecte infractionale dar cu aceleasi urmari ca majoritatea ramane cu buza umflata si de aici confuzia.. :))))))
Era odata un reportaj despre o pereche de hoti care a fost surprinsa de un echipaj cand salta un papuc cu marfa caci sapcalii tocmai se oprisera acolo cand papaucul demara in forta si aparuse propietarul care a inceput sa se tavaleasca nitel pe jos. Astia pac in masina si da-i ca-n filme urmarire ca la Rio prin capitala si pac si pac gloantele zbura si-n cauciucuri se-nfigea si unul s-a oprit in sofer, din ricoseu.
Normal ca salvare ia-l, spital, acolo ca stati asa nu-l atingeti ca sa aduca adeverinta ca este in campul muncii si plateste taxele la sanatate... :)))
Si normal ca erau reporterii ca mustele stranse pe o gramajoara de dezasimilatie a calului. Acu o echipa transmitea de la Sinesti de unde erau de loc cei 2 ciorditori.
Aoaliuuuu manca-mi-ar slobozu da ce-a facutara, zbiera doamna sotia impuscatului care isi flutura fusta de erau astia nevoiti s-o transmita partial cu patratel opac ca sa mascheze cruda realitate ce se dezvaluia de sub ea.
Pai doamna a furat... Si ce a dat in cap? Noi din ce sa traim si arata la tarla de copilasi care viermuia prin preajma, ei aratati fara patratel desi parte din ei erau in curururile goale.
Deci doamna era convinsa caci rolul dansei in societate este sa faca copii si sa fie intretinuti de alti cetateni care trebuiau sa munceasca suplimentar ca sa le asigure si lor un nivel de trai decent, activitate de care se ocupa sotul in ex-time cat nu era calare pe dansa. Copilasii acestei doamne ce crezi ca viitor vocational aveau sa aiba?
#649457 (raspuns la: #649454) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pesca - de Baby Mititelu la: 22/01/2014 13:32:00
Ma gandesc ca asa au fost obisnuiti, asa i-a obisnuit si societatea, lumea intreaga. Sa fi crescut eu de mica intr-un asa mediu, as fi furat si eu? Aiasta-i intrebarea.
#649462 (raspuns la: #649457) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 22/01/2014 13:47:49
Dar vai de mine mami tu daca erai printre puradelele alea seminude ajungeai hacademicianca... :))))
#649463 (raspuns la: #649462) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:)))) - de Baby Mititelu la: 22/01/2014 14:04:02
Chiar crezi? Pai as fi studiat ceva? Cred ca m-as fi dus de mica la cersit si la furat.
#649464 (raspuns la: #649463) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de parola.uitata la: 22/01/2014 16:12:31
"Şi dacă nu vei reuşi să fii învăţător?"


Întrebare idioată. Copilul ăsta pentru care cina înseamnă "unde vrei să mănânci în seara asta? la pubela cvartalului sau la tomberoanele din centru?", nu merită un surplus de incertitudine. Să fi avut puştiul batistuţă cu monogramă şi o mamă din maşina căreia ar fi coborât în faţa şcolii, ce l-ar fi întrebat "învăţător?! nu e prea puţin pentru condiţia părinţilor tăi?". Când cel din faţa chestionarului e un copil, noroiul şi mahalaua n-ar trebui să-i prefigureze acestuia viitorul, chiar dacă în mintea noastră şansele lui sunt puţine.#649468 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
parola - de Baby Mititelu la: 22/01/2014 16:37:57
De acord cu tine, intrebarea este perfect idioata.
#649469 (raspuns la: #649468) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de zaraza sc la: 23/01/2014 08:18:48
Eu as fi furat. :) In general vorbind, copiii imita ce vad in jur si nu sesizeaza diferenta intre bine si rau decat mai tarziu, cand observa comportamentele dinafara familiei si inteleg discutiile parintilor. Daca nu ii apuca melancolia vazand cum traiesc altii, fura in continuare; sau fura atat de mult si atat de profesionist, incat vor trai "ca altii", cel putin o perioada. Foarte putini din puradei vor iesi din acest mediu. Si am scris asta gandindu-ma la familii care totusi dau o sansa minima copilului, sa mearga la scoala si sa aiba macar liceul. Sau sa fie adoptati. Aici in Romania exista o categorie pe muchie. Ar fi putut copiii sa ajunga sa presteze munci necalificate sau slab calificate, dar prin capacitatea copiilor si grija familiei ajung sa faca studii superioare si nu-i mai distingi de restul populatiei.

#649483 (raspuns la: #649462) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Buna dimi, Z! - de Baby Mititelu la: 23/01/2014 08:58:42
Nu am vrut sa transmit mesajul ca doar rromii fura. Mai toti oamenii fura, daca nu chiar toti. Sunt multe moduri si cai de a fura. Iti poti fura singur caciula...poti fura munca cuiva in idee ( poti copia), poti fura incredere, sentimente etc etc. A fura materie este mai putin pacat decat a fura spirit sa zicem? Iata o intrebare demna de reflectat.Furatul ca obicei...cum te obisnisti sa fumezi asa te obisnuiesti sa furi. Fumatorul stie totusi ca a a fuma e un rau. Rromii stiu ca a fura este un rau?
#649485 (raspuns la: #649483) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Buna dimi, B! - de zaraza sc la: 23/01/2014 09:17:10
Este la fel, indiferent ce furi. Este totuna cu a fura de la stat cu a fura din gospodaria cuiva?

Hotii stiu ca a fura este rau pentru ceilalti. ;) Pentru ei este o necesitate.

#649487 (raspuns la: #649485) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de parola.uitata la: 23/01/2014 14:17:35
"Mai toti oamenii fura, daca nu chiar toti"


Erau vremuri când trebuia să furi din ce-i al tău şi alţii stăpâneau de parcă ar fi fost al lor.
#649499 (raspuns la: #649485) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
BM - de Roman Haduch la: 24/01/2014 22:35:15
Sunt convins ca pentru o natie este posibil asa cum este posibil si , shansele cresc spre certitudine cand ne referim la o natie crestina.
VEZI pe youtub "Rugul aprins"
#649572 (raspuns la: #649438) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Roman Haduch la: 24/01/2014 22:41:07
Slujitorii lui Dumnezeu
#649574 (raspuns la: #649439) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: