-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Mitul faimosilor olimpici romani la matematica si fizica


de Daniel Racovitan la: 11/02/2014 19:25:54
voteaza:
Am dat peste un articol interesant:

"Mai moare un mit naţional: Până şi “olimpicii români” sunt mediocri

“Medaliile olimpicilor” sunt argumentul ultim împotriva tuturor evidenţelor că educaţia din România este o catastrofă. De vreme ce medaliile există, înseamnă că educaţia românească ar fi totuşi bună de ceva – aşa sună teoria.

Chiar şi dacă elevii români ar lua multe medalii, argumentul tot ar fi fals. Cei patru cinci elevi care sunt vârfuri la o disciplină şi care fac pregătire separată pentru un concurs nu spun nimic despre educaţie. Pentru fiecare elev care participă la o olimpiadă internaţională, 10.000 de analfabeţi funcţionali rămân acasă şi se pregătesc să îngroaşe rândurile asistaţilor.

Însă e greşită până şi premiza. Românii nu iau multe medalii. În cel mai bun caz se poate spune că performanţa României este mediocră.

Anual se ţin sute de concursuri şcolare internaţionale. “Olimpiadele” sunt mai “speciale” pentru regiunea asta. Inventate de foştii comunişti estici, ele au reuşit să obţină susţinerea ONU. Zeci de ţări participă, însă doar cele din fostul Tratat de la Varşovia şi China le acordă atenţia maximă.

În România, ele au fost motiv de propagandă. La început, când erau doar o mână de competitori, România reuşea uneori să termine înaintea Cehoslovaciei sau a RDG. Pe măsură ce numărul ţărilor participante a crescut, a crescut şi numărul medaliilor puse la bătaie. Chiar şi aşa, România a început să câştige din ce în ce mai rar. Însă propaganda a continuat. Cea mai mare manipulare este anunţarea numărului de medalii, care sugerează ideea de podium. În realitate, podiumul este de fapt o tribună.(...)"

articolul complet aici:
http://riscograma.ro/3337/mai-moare-un-mit-national-pana-si-olimpicii-romani-sunt-mediocri/

Păreri?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (38):


Si care-i... - de monte_oro la: 11/02/2014 22:44:10 Modificat la: 11/02/2014 23:01:48
mitul distrus? Aia 4-5, care oricum is selectati dintr-o arie mult mai larga, de zeci, chiar sute de elevi, nu-s o plasmuire, ci un fapt, de vreo 40 de ani incoace. Treaba cu analfabetii e alta mancare de peste.. ce nu distruge niciun mit, daca ne referim strict la cel al "olimpicilor". Dar una-i una, alta-i alta...iar eternele discutii despre sistemul de invatamant romanesc.. alta.. Si, oricum.. performantele olimpicilor au venit, se stie, doar la materiile reale, mate, fizica, informatica, mai nou, chimie...condimentate cu geografie, dar si cu limbile straine, din cate stiu, inclusiv latina.

In rest, educatia din Romania sufera de toate racilele societatii. Gasim mult ...noroi..dar si cateva stele.. Procentual, sigur ca o fi infim. Problema nu-s extremele, dupa mine. Exact ca prin patinaj sau sarituri cu schiurile, ele ar trebui eliminate din judecarea sistemului.

Problema e calitatea tot mai slaba a "clasei de mijloc", de pot folosi sintagma asta in acest context, chiar daca si in cadrul ei exista stratificari.
Sunt creati niste bezmetici pofticiosi la toate dedulcirile rapide ale "societatii de consum", viitori capsunari ori soferi de taxi, so speaking.. "infometati" doar de un ban in plus, dar cu greutati in a formula o fraza inteligibila si fara greseli gramaticale, pentru care cultura si civilizatia se rezuma la jocurile de pe ... nu-i asa..smartphone si lovelele bune sa-i transforme in "oameni realizati"...
#650493 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Victorian Silă la: 12/02/2014 06:16:09
La comenteriile articolului original m-a distrat urmatorul (deci nu-mi apartine):

"Chiar si "mediocrii" care reusesc sa castige o astfel de "medalie" pentru Romania pleaca spre zari mai senine odata ce termina liceul: Harvard, Stanford, MIT, Duke, Cambridge etc. In niciun caz nu-i vei gasi la universitatea din Oradea"


Ca orice mit distrus, doare.
Ma asteptam sa avem rezultate mai bune, macar la informatica...
Doua observatii:
1) tari mari gen Rusia au un lot national pe masura, deci mai multe virfuri din care pot alege. Poate si lotul cu care pleaca e mai mare (ca la olimpiadele sportive, cine stie?)
2) Din grupa in care a facut parte nevasta-mea (la Univ de mate Bucuresti, promotia '96 - ea era la o sectie de engleza) din aproximativ 25 de persoane au ramas numai cinci in Romania (si nici cele cinci nu sint in prezent profi/profe de mate ci manageri la companii mari sau internationale).

Din toti olimpicii nationali din generatia ei (si ea a ajuns la faza pe tara la mate si la fizica) stim unul singur care s-a intors inapoi in Romania dupa ce luase un doctorat la Standford (daca nu ma insel) si tipul la vremea aia (deh, sint mai bine de 10 ani de atunci) postase un blog super distractiv in care descria problemele avute la revenirea din tara. Nu-i recunostea documentele de la Standford, traducerile, il trimiteau de la o secretara la alta (in Bucuresti).
Poate reusesc sa mai gasesc povestile alea ale lui, f misto...



#650496 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu cred - de RSI la: 12/02/2014 08:44:58 Modificat la: 12/02/2014 08:51:41
ca era chiar un mit. Era un minuscul grup de elita.
O apreciere corecta a performantei invatamantului ar fi sa se masoare:
1-cati "olimpici" sunt in raport cu intreaga masa de scolari de varstele respective;
2-cati dintre ei se realizeaza dupa facultate (si unde).

Altfel, vorbim vorbe si comparam banane cu ovine.
In anii '75-'76 un professor american a tinut o prelegere la noi la politehnica din Bucuresti. Una din frazele cheie a fost : "absolventii invatamantului pre-universitar din Romania sunt mult mai bine pregatiti decat cei din SUA. Ciudat este ca situatia se inverseaza dupa studiile universitare."
Bun, intre timp am cam distrus si invatamantul pre-universitar. :(
#650498 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 12/02/2014 11:43:19
Cineva se imbăta cu apa rece, crezand ca scoala romaneasca e extraordinara gratie acestora?! N-am auzit afirmatia asta.
Avem minti agere in Romania, asta este un mit?... Raportat la numarul locuitorilor, poate ca da? Poate ca nu. Cel mai corect e sa nu dai importanta acestor clasamente, mai bine esti atent sa nu scapi lucrurile de sub control. Nici sa nu te vaieti ca nu poti face nimic, ca asa sunt treburile, nici sa nu crezi ca o situatie pozitiva e batuta in cuie.

#650499 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victor - de proud la: 12/02/2014 12:53:31
postase un blog super distractiv in care descria problemele avute la revenirea din tara. Nu-i recunostea documentele de la Standford, traducerile, il trimiteau de la o secretara la alta (in Bucuresti).
Poate reusesc sa mai gasesc povestile alea ale lui, f misto..


romanii au facut-o de dezorganizati ce sunt. In Montreal, la McGill, au facut-o organizat ... acu' douazeci de ani si cred, la ora asta au imbunatatit sistemul. Cum zici, nu au ajuns diplomele prezentate, traducerile certificate, testul TOEFL punctaj maxim etc etc ...A trebuit fax trimis si semnat direct de directorul liceului din Austria. Plus fenta aplicata cu "s-au pierdut actele la secretariat" :)))

ce vreau sa spun cu asta? Nu-s mai cu mot niciunul din sisteme. Si nu asa se construiesc la ora asta miturile. Am ramas intepeniti in parametri demodati in era asta a mondializarii. Adevarata valoare se poate afirma cu mai multa usurinta decat ieri. Sunt o gramada de factori care concura la afirmare; umani, financiari, de sistem dar vestea buna este ca nimeni, dar nimeni nu mai este inchis intre granite in Romania asa cum a fost generatia mea.

Aceasta intrebare se adreseaza tuturor, doar prima parte am legat-o de comm lui Victor.

Oare unde-l trecem pe Dediu Horace? In tabelul cu mitul american sau cu mitul romanesc?! Cati dintre copiii cu potential (romani) au plecat tarati in neant de parintii lor? Refuz sa cred ca exista asa ceva "mai moare un mit national" ... crap!

#650503 (raspuns la: #650496) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de Victorian Silă la: 12/02/2014 14:59:56
Buna observatia ta: e important ce procentaj (mare) de elevi puteau participa la fazele alea preliminare (acum 20 de ani :) ) Dar nu putem fi deloc siguri ca nu era exact la fel in Ungaria sau Rusia.
Aici (in textul comfei) se facea o comparatie a rezultatelor dupa faza nationala.
#650517 (raspuns la: #650498) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victorian - de RSI la: 12/02/2014 15:04:03
Eu ma gandeam la o comparatie intre % olimpicilor din total. Adica sa vedem daca acestia sunt rara avis sau sunt alesii alesilor dintr-un grup mai mare.
#650519 (raspuns la: #650517) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Proud - de Victorian Silă la: 12/02/2014 15:04:55
Si eu stiu o poveste de-asta (mai recenta) din Ottawa, unde secretarele de la univ. au evaluat notele unui candidat la master roman (notele din Ro) crezind ca la noi sistemul ar fi 20/20.
Desi supervisorul ii spusese "vino la master, cu notele pe care le ai iti garantez c-o sa iei bursa", bietul de el nu a luat nimic. Birocratia e asa de mare incit a stat primul an fara bursa dupa care luid el aici A si A+ s-a mai aranjat situatia. Si acum mi-e mila de el, om cu familie si copil mic, proaspat venit la vremea aia din Ro.
#650520 (raspuns la: #650503) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victor - de proud la: 12/02/2014 15:59:11 Modificat la: 12/02/2014 16:02:18
o poveste de-asta (mai recenta) din Ottawa
a da, vezi? dupa douazeci de ani!

pai si asta al meu a fost nevoit sa faca anul pregatitor, dupa ce cu chin cu vai i-au "gasit" actele, de ziceai ca le-ai cerut sa-si taie mana. Bineinteles ca-n anii urmatori le-a luat toate avantajele posibile, dar anul s-a dus. Dupa ce ca mai pierduse un an cu emigratul din tara spre Austria ... asta din cauza de parinti balbaiti.:)
#650524 (raspuns la: #650520) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de Victorian Silă la: 12/02/2014 17:17:36
Cred ca am prins ideea dar nu inteleg daca te referi la acei olimpici care se duceau la olimpiada internationala (care erau putini) sau la cei care ajungeau sa concureze pt faza nationala. Eu din cite mi-aduca aminte si aia care treceau de faza pe scoala erau tari. Colegul meu de banca tin minte ca a ajuns la faza pe Bucuresti (trecea de sector :) ) si se bateau profele pe el pt ca era "de olimpiada" la mate, ficica, geografie si chimie, iar unele erau in aceeasi zi :) Baiatul asta a facut un doctorat in medicina in SUA, profeseaza in Chicago.
Eu cred ca o proportie uriasa dintre olimpici au ajuns ok, dar intr-adevar ar fi interesant sa putem sti..
#650526 (raspuns la: #650519) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu cred - de RSI la: 12/02/2014 08:44:58 Modificat la: 12/02/2014 08:51:41 - de om la: 12/02/2014 17:22:52
In anii '75-'76 un professor american a tinut o prelegere la noi la politehnica din Bucuresti. Una din frazele cheie a fost : "absolventii invatamantului pre-universitar din Romania sunt mult mai bine pregatiti decat cei din SUA. Ciudat este ca situatia se inverseaza dupa studiile universitare."
= din pacate situatia se mentine! Atunci cand trebuie sa produci, se produce impotmoleala din motive...economico-sociale:((

Dpmdv, sistemul de invatamant romanesc, din lipsa de mijloace, se baza/bazeaza mult pe teorie si nu pe aplicatii.
Cand nu ai calculatoare si programe, inveti pe hartie cum ar functiona si/sau bagi extra-clase de geografie in locul claselor de "lucru manual" cu PC-ul.

Jos palaria celor ce fac cercetare in Ro! Din pacate o parte din timpul lor de gandire e consumat pe "probleme" aiurea gen: gasit cei mai ieftini produsi, lupte interminabile pt reactivi/aparatura cu companiile abroad, limitarea nr de experiente deci si potentialele serendipity, etc ...asta ca sa nu mai amintesc stresul zilei de maine si de multe ori conducatori de institutii alesi numai pe criterii politice:(((
#650527 (raspuns la: #650498) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Victorian Silă la: 12/02/2014 17:39:42
Asta e si parerea mea, din pacate. In Romania nu se fac aplicatii (vorbesc de inginerie), in timp ce cu teoria si aparatul matematic se merge la absurd. Eu am fost surprins sa constat ca inginerii "afara" habar nu au de "vecinatati" si celebrele enunturi care incepeau cu "fie un epsilon astfel ales incit" pe care noi le faceam intr-a 11-a. (sau a 10-a?). Probabilitati noi faceam in liceu, aici se face la facultatea de mate.
Numere Complexe - ecuatii diferentiale cu numere complexe, am luat un curs la o universitate de pe aici, curs de Advanced Math, anul trei! Pai noi facusem asa ceva in liceu. Am terminat examenul cu o ora mai devreme si am luat A+. Iar eu in Ro nu eram deloc vreun olimpic!

In schimb cind a trebuit sa ma duc intr-un lab ca sa fac niste experimente (era ceva electrical) habar n-aveam cum sa folosesc osciloscoape, multimeters mai complexe samd. Iar pustanii de pe bancile liceului am constatat ca la capitolul asta stateau foarte bine.
Deci concluzia e ca intr-adevar aici se pune mai mult accentul pe experimente si nu pe invatat teorie de dragul teoriei. Probabil (adica sigur) ca stau mult mai bine la capitolul dotari, aparatura.
#650528 (raspuns la: #650527) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Victorian Silă la: 12/02/2014 18:11:26
Dar e firesc sa aibe bani pt dotari din moment ce admiterea la universitate nu se face cu examen ci cu dosar si totul se plateste.
Din cauza asta (lacomie) au tendinta sa primeasca prea multi elevi. In Ro, pe vremea lui Ceasca nu era deloc stupid (ca idee) faptul ca nr de locuri era corelat cu cerinta. Prostia era ca deciziile erau comuniste si ca nu existau niste studii facute cu adevarat gen "economic forecast".
Pe cind pe sistemul asta "capitalist" (dau un exemplu), sa primesti 800 de studenti la bio-chimie intrun an? Ce o sa faca promotia aia de absolventi? 800 de biochimisti plus ceilalti de la universitatea cealalta (sint doua in oras). La un oras destul de mic..
#650533 (raspuns la: #650528) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de RSI la: 13/02/2014 08:30:50
total de acord.
Invatamantul romanesc nu are orientarea spre pracica ci se face numai teorie. Plus, aceiasi oameni care acum 40 de ani au predat generatiei mele mai sunt si acum la "butoane". Cu tot respectul si cu toata dragostea, dar lucrurile au evoluat foarte mult in acesti 40 de ani ceea ce rar se reflecta in invatamant sau cercetare.
#650540 (raspuns la: #650527) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de RSI la: 13/02/2014 08:33:01
asa este, teorie cu duiumul, "how to" ioc.
#650541 (raspuns la: #650528) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de proud la: 13/02/2014 11:28:14
asa este, teorie cu duiumul, "how to" ioc.

ei nu! Prin incercari repetate.:)

Ar trebui sa ma apuc sa scriu o intreaga lucrare despre cum a evoluat invatamantul aici in Quebec, vis a vis de de framantarile sociale, context politic si bla-bla. Cu toate fazele astea reflectate in diverse 'reforme' ale invatamantului. Ca sa se ajunga unde? La o alta faza de incercare. :)))

la ora asta cand un copilas apare pe lume, dupa numarul social si cartea de sanatate, urmatorul care bate la usa cu mapa sub brat este cine oare?
Si vine la tine?
Cu urari de bine
Sa te sfatuiasca
Si imbrobodeasca
Sa-ti faci asigurare
Pentru ala mic
Cand o creste mare
Si la o adica,
Ar vrea sa invete
Viata sa-l rasfete! etc ...
Vin asigurarile stimulative. Puneti voi parintii, mai punem si noi si uite asa se aduna , luna de luna, an de an, ban peste ban.

Destul ca mi-au zbarnait urechile si n-am mai avut nevoie nici de anestezie cand mi-a spus dentistu' cat il costa pe an scoala privata pentru fetita lui. 17 000$CAD doar primul an, pregatitor pentru clasa intai. Dupa care, se asteapta ca preturile sa creasca. Am crezut ca pic 'dupe scamn'.



#650545 (raspuns la: #650541) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proud - de RSI la: 13/02/2014 11:46:30
asa sunt dentistii, vor tot timpul sa te lase cu gura cascata! ;))
#650548 (raspuns la: #650545) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de proud la: 13/02/2014 11:55:15
Al meu are si backup. Sotia lui tot dentist, la scaunul alaturat. :)

Conversatia mea nu s-a limitat doar la atat, suntem si prieteni. Asa ca am aflat cu lux de amanunte care sunt avantajele scolii private vs de stat. Bineinteles, vazut din unghiul lor ... Ma gandeam sa ma adun dupejos, sa-mi iau nepoata s-o aduc cu prima ocazie in Romania unde inca nu s-a inventat sistemul scolar si sistemul medical cu doo viteze. Auzi? Asa se numeste! :)
#650550 (raspuns la: #650548) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de parola.uitata la: 13/02/2014 12:04:36
Asta ar însemna ca actualele Şcoale de Ponţi şi Şosele să-şi găsească justificarea practică în construirea de poduri şi autostrăzi... şi parcă n-ar fi de dorit să nu conservăm gropile, hârtoapele, hopurile şi dâmburile, ştiindu-se deja de zeci de ani că-s atracţii turistice de prim rang având dimensiunea craterelor lunare.
#650552 (raspuns la: #650540) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nici macar acolo nu suntem - de proud la: 13/02/2014 12:10:08
de prim rang. Nimica, nu se poate compara cu "Le Nid Poule Montrealez" :)))
 photo Capture-4.jpg
#650553 (raspuns la: #650552) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de parola.uitata la: 13/02/2014 12:11:10
sa-ti faci asigurare


Că doar nu erau să rămână vremurile după cum le povestea tata-bătrân, cu lefuri primite de elevi şi cu stipendii pentru cei mai necăjiţi. :)
#650554 (raspuns la: #650545) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mitul - de Daniel Racovitan la: 13/02/2014 12:15:05
ei cum sa nu, toata gargara cu care ne-au f la cap zeci de ani cum ca Romania e pe primele locuri, faimoasa in lume la olimpici la mate si fizica.

clasamentul ala este in procente, medalii la suta de participari, deci nu ia in calcul marimea tarii
#650555 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mi-am amintit de un banc mai :) - de proud la: 13/02/2014 12:16:31
- Ioane, ia spune tu, de ce-i mai bine in colectiva?
- Inainte aveam o chimeasa, azi am doo.
- Si din ce ti-ai facut tu chimesile Ioane?
- Din aia una.
#650556 (raspuns la: #650554) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de parola.uitata la: 13/02/2014 12:21:12
:))) Habar n-am să pun poze, dar şi la noi, acum vreun an, a căzut una cu toată maşina într-o ditamai groapa de parcă ar fi înghiţit-o pământul. Cred că totuşi suntem de neîntrecut aici. Şi râd mai cu juma de gură, că-s şoferiţă din aia de dă prin... gropi. :))
#650557 (raspuns la: #650553) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de parola.uitata la: 13/02/2014 12:22:28
:)))
#650559 (raspuns la: #650556) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nelamuriri - de om la: 13/02/2014 16:10:41
strict la statistica si sistemul de acordare a medaliilor:
-in statistica se prezinta toate statele care participa sau doar cateva (din motive de spatiu de printare) ?
- nu inteleg cum iei argintul de pe locul 70???

In rest bravo lor (nb, olimpicilor) !
#650570 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 13/02/2014 16:29:45 Modificat la: 13/02/2014 16:34:25
"- nu inteleg cum iei argintul de pe locul 70???"

probabil in acelasi fel in care, atunci cand am fost eu in clasa intai, doua treimi din clasa a fost premianta sau cu mentiune (au fost vreo zece premii intai)

#650571 (raspuns la: #650570) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 13/02/2014 16:33:24
... si mai e si factorul "cine participa"

maximum istoric de clasament al sportivilor romani la Jocurile Olimpice a fost la olimpiada de la Los Angeles. Pe de alta parte, adevarul nu ar fi complet daca nu am aminti a intreg blocul comunist a boicotat olimpiada (cu exceptia Romaniei), iar grei precum Rusia si China au fost absenti.
#650572 (raspuns la: #650570) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 13/02/2014 16:36:39
cand pashunistul roman se lauda cu cutare olimpic care a luat mealia de aur la olimpiada de mate, lasa sa se inteleaga ca a fost primul, pe locul intai, al mai tare din lumea asta (cum e la olimpiadele sportive); in realitate, omite ( sau nu stie) ca pe podium au mai fost 40 de medaliati cu aur
#650573 (raspuns la: #650570) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Victorian Silă la: 13/02/2014 18:34:10
"cand am fost eu in clasa intai, doua treimi din clasa a fost premianta"

Dar cite mame fericite erau pe atunci! :) :)
#650581 (raspuns la: #650571) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de om la: 13/02/2014 20:01:20 Modificat la: 13/02/2014 20:01:50
Dar cite mame fericite erau pe atunci! :) :) = de acord cu VS!
E o forma acceptabila de reclama/incurajare pe care toate tarile o fac!!!
Daca nici atunci cand iei o medalie nu te bucuri, atunci cand naiba sa o faci?

Personal sunt impotriva sistemului prin care un mediocru bun de gura scade meritul unuia care munceste serios ani buni. As garanta ca autorul acestui articol nu a fost olimpic la nicio disciplina.

Inca o data, bravo lor!
#650589 (raspuns la: #650581) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 13/02/2014 20:35:27
"Daca nici atunci cand iei o medalie nu te bucuri, atunci cand naiba sa o faci?"

fara indoiala s-or fi bucurat mamele premiantilor din clasa I, insa daca vreuna sugera (atunci cand se lauda la vecinele de bloc) ca odrasla-i care a luat premiul doi ar fi fost al doilea din clasa -- cand in realitate erau zece premii intai si opt premii doi --, atunci cum se cheama?

da, bravo olimpicilor a au ajuns la acel nivel, insa afirmatiile pliniede mandrie patriotica gen "olimpicii nostri asa si pe dincolo" (adeca in comparatie cu "olimpicii lor"), sunt mit sau minciuni prin omisiune. Romania, se pare, are la acele olimpiade rezultate cel mult mediocre, si nu e cazul sa facem o mandrie nationala din ele.
#650593 (raspuns la: #650589) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 14/02/2014 10:43:30
Pe vremea mea in mod exceptional se dadeau doua premii intai... sau doi... sau trei. Cu SAU.

E o chestie hilara sa dai atatea premii la o singura categorie. Probabil a fost si dorinta de a impaca mai multi parinti cu dare de mana si/sau influenta. :(

#650615 (raspuns la: #650593) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 13/02/2014 20:35:27 - de om la: 14/02/2014 15:52:08
si nu e cazul sa facem o mandrie nationala din ele.= ba eu as face! O medalie la nivel international, e o realizare !

In plus discutam pe un articol neverificabil. As vrea sa stiu cate sunt disciplinele alea multe la mate sau fizica de se dau 1001 de medalii in paralel! Care-i site-ul oficial al acestor competitii?
#650657 (raspuns la: #650593) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de andreco la: 19/02/2014 14:58:42
cred ca medaliile se dau pe sectiuni (algebra, analiza matematica, geometrie, etc pana la 1000). :))))
#650784 (raspuns la: #650657) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de andreco la: 19/02/2014 14:58:42 - de om la: 19/02/2014 15:40:39
perfect, asa cum mi-am imaginat...deci nu se dau 1001 de premii 1 pt o singura sectiune, ci sunt 1001 sectiuni, iar la unele sectiuni suntem cei mai buni ;)

pana la urma moare numai mitul articolului folosit in textul introductiv al prezentei confe ;)
#650786 (raspuns la: #650784) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 24/02/2014 12:07:34
"perfect, asa cum mi-am imaginat...deci nu se dau 1001 de premii 1 pt o singura sectiune"

"andreco" doar... crede ca e asa :)
#650880 (raspuns la: #650786) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Privind cu circumspectie acest nou loc intai... - de zaraza sc la: 11/03/2014 08:52:51
http://ro.stiri.yahoo.com/echipa-rom%C3%A2niei-campioan%C4%83-la-olimpiada-interna%C8%9Bional%C4%83-matematic%C4%83-pentru-125344107.html

Romania a obtinut locul intai pe natiuni. Care natiuni? :))

"La această competiție au fost prezenți 132 de participanți din Bulgaria, Grecia, Iran, România, Rusia, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, totalizând 25 de echipe."

Dar titlul e, pompos, "Echipa României, campioană la Olimpiada internațională de matematică pentru studenți". :|

#651235 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...