Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Universitatile Americane :)


de Victorian Silă la: 14/02/2014 01:02:01
rezumat: Fragment din AMERICA de Frantz Kafka
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
— Las' pe mine. Sînt fochist, spuse omul.
— Sînteţi fochist! exclamă Karl bucuros; i se păru că faptul depăşeşte toate aşteptările sale şi, rezemat într-un colţ, îl studie pe celălalt în amănunţime. Din cabina mea, unde dormeam cu slovacul, puteam privi printr-un hublou chiar în sala maşinilor.
— Exact. Acolo am lucrat eu, spuse fochistul.
— Tehnica m-a atras dintotdeauna, mărturisi Karl, urmîndu-şi firul gîndurilor. Nu încape îndoială că aş fi ajuns odată şi odată inginer, dacă n-ar fi trebuit să vin în America.
— Dar de ce a trebuit să-ţi iei lumea în cap ?
— Eh! făcu Karl evaziv şi, privindu-l mai departe surîzător pe fochist, schiţă cu mîna un gest de plictis, părînd a-i cere înţelegere chiar şi pentru ceea ce nu-i mărturisise.
— Neîndoios, există un motiv, zise fochistul, şi nu ştiai bine dacă îl îndeamnă astfel pe celălalt să-i explice cazul sau, dimpotrivă, îl invită la tăcere.
— Acum m-aş putea face şi eu fochist, zise Karl. Părinţilor mei puţin le pasă de ce mă apuc în viaţă.
— Locul meu se eliberează, spuse fochistul şi, foarte pătruns de importanţa acestui fapt, îşi vîrî mîinileîn buzunare, lungindu-şi pe pat picioarele îmbrăcate într-un pantalon boţit, de culoare gri-fer, din imitaţie de piele. Karl fu nevoit să se ghemuiască şi mai mult lîngă perete.
— Părăsiţi vasul ?
— Exact, azi spăl putina.
— Dar pentru care motiv ? Nu vă mai place ?
— Astea sînt împrejurările; nu e totdeauna hotărîtor dacă îţi place sau nu ceva. De fapt, să ştii că ai dreptate — nici nu-mi mai place. Bănuiesc că intenţia dumitale de a deveni fochist nu-i ceva serios, deşi tocmai în astfel de cazuri rişti să devii aşa ceva. In ce mă priveşte, te sfătuiesc categoric s-o laşi baltă. Dacă ai voit să studiezi în Europa, de ce n-ai face acelaşi lucru aici ? Universităţile americane sînt incomparabil mai bune decît cele din Europa.
— Se poate, admise Karl, însă eu nu prea am bani pentru studii. Am citit cîndva despre cineva care lucra ziua într-un magazin şi noaptea studia, ajungînd în felul acesta medic, ba, mi se pare, chiar primar. Dar pentru asta îţi trebuie multă perseverenţă, nu-i aşa ? Şi mă tem că e tocmai ceea ce îmi lipseşte. Unde mai pui că nici n-am fost cine ştie ce elev sîrguincios şi mi-a fost cît se poate de uşor să mă despart de şcoală. Cele de aici sînt, probabil, şi mai severe. Nu ştiu aproape deloc engleza. La urma urmelor, cred că străinii nu sînt bine văzuţi în această ţară.
— O ştii şi pe asta ? Atunci e bine. înseamnă că eşti omul meu. Ia ascultă la mine. Sîntem noi pe un vapor german ? Aparţine el liniei Hamburg — America ? întrebarea e: de ce n-am putea fi oare numai între germani ? De ce maşinistul şef este un român ? îl cheamă Şubal. Să vezi şi să nu crezi. Şi canalia asta scoate untul din noi, care sîntem nemţi, pe un vas nemţesc ! Să nu-ţi închipui — de furie se înecă şi făcu un gest agitat cu mîna — să nu-ţi închipui că mă plîng de florile mărului. Ştiu că n-ai nici un fel de trecere pe nicăieri, şi că nu eşti decît o biată secătură. Mie însă mi-a ajuns cuţitul la os ! Şi fochistul izbi de cîteva ori în masă cu pumnul, fără să-l slăbească din ochi pe celălalt. Şi doar am lucrat pe nenumărate vapoare — înşiră vreo douăzeci dintr-o răsuflare, încît îl năuci pe Karl — şi m-am făcut remarcat, am fost felicitat, am fost un lucrător pe care te poţi bizui, comandanţii mei au fost mulţumiţi, ba chiar am petrecut cîţiva ani pe acelaşi velier de comerţ — ţîşni în picioare dînd a înţelege că acolo a fost apogeul vieţii lui — în timp ce aici, pe această troacă, unde totul merge de la sine, şi unde meseria nu-ţi cere cine ştie ce, aici, tocmai aici, cică nu fac două parale, stau mereu în drumul lui Şubal, lenevesc, trebuie să fiu dat afară pentru că aş lua — auzi ? — leafa de pomană. Poţi înţelege ceva din toate astea ? Eu unul nu !
— Trebuie să vă apăraţi într-un fel oarecare! exclamă Karl cu înflăcărare. Uită că se află în spaţiul nesigur al unui vas, acostat la ţărmul unui continent necunoscut, într-atît se simţea ca la el acasă pe patul fochistului.
— V-aţi înfăţişat căpitanului ? I-aţi cerut să vă facă dreptate ?
— Dreptate ? Ia cară-te mai bine de aici, şterge-o ! Să nu te mai văd ! N-apuci să asculţi bine ce ţi se spune şi te şi apuci să dai sfaturi. Cum aş putea eu să mă înfăţişez căpitanului ?! Şi, epuizat, fochistul se aşeză din nou, proptindu-şi capul în mîini.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (9):


*** - de Victorian Silă la: 14/02/2014 01:05:08
Fragment din romanul meu favorit de Kafka (singurul lui roman amuzant).
Daca vreti postez continuarea.

Prima oara cind am citit fragmentul asta - unde e mentionat un mecanic roman - m-am distrat copios.
#650601 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Victorian Silă la: 14/02/2014 01:07:08
Şubal - asa uitasem numele...
De unde l-o fi luat? Ca bine suna! Şubă cu un "l" la sfirsit :)
#650602 (raspuns la: #650601) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victorian - de zaraza sc la: 14/02/2014 09:33:20
Poate la tine... (vorba unui banc). Mie mi-a adus aminte de scheibe=disc in germana. Tu esti scriitor roman si te adresezi in primul rand in limba romana, romanilor. Alegi nume care sa fie intelese in romana, de romani. Am cautat cu google translate si cam ce ar fi schub, dar nu m-am edificat. Ar fi ceva, dar nu s-a verificat folosind traducerea inversa. :)

#650606 (raspuns la: #650602) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de Victorian Silă la: 15/02/2014 01:36:12
Zi bancul!

Pai e text scris de Kafka nu de mine.
Am spus din titlu..

"Am citit cîndva despre cineva care lucra ziua într-un magazin şi noaptea studia, ajungînd în felul acesta medic, ba, mi se pare, chiar primar."

...medic, ba mi se pare chiar primar :) :)

Ei vezi? Halaicu si Lis, toata noaptea au studiat ca sa ajunga primari!

Mai apare Lis cu patachina lui pe la tv?
Kafka ar scrie o carte despre astia, numai uitindu-se la tv! :)
#650674 (raspuns la: #650606) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Victorian - de zaraza sc la: 17/02/2014 11:35:46
Cel mai simplu e sa ma execut, ce sa o mai dau pe dupa colt... ca aici nu e loc de bancuri etc. :D

<-Stii, sunt certat cu nevasta-mea pentru ca i-am spus "tu"!
-Doar pentru atata?!!!
-Pai da, stii, ea a zis ca nu am facut dragoste de trei saptamani si eu i-am raspuns: "Poate tu!">>

Nu prea se potriveste bancul, dar asta e... Daca m-o mancat deştele...

Da, am inteles ca e textul lui Kafka, de aia zic ca eu cred ca numele e tot din limba germana inspirat.

#650713 (raspuns la: #650674) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu stiam un sa-l pun... - de monte_oro la: 17/02/2014 14:33:53
..asa ca am zis sa-l pun aici.. linkul asta.. Fiecare trage concluziile pe care le doreste..;)

http://www.obiectiv.info/a-avut-iq-de-300-insa-a-murit-somer-povestea-celui-mai-inteligent-om-din-istorie_32166.html
#650727 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de Victorian Silă la: 17/02/2014 17:32:36
E bun. Nu stiu de ce ma asteptam sa fie unul de-ala fara perdea, drept pt care sint un pic dezamagit :) Dar probabil ca-i mai bine sa nu postam asa ceva - poate mai intra si copii pe site-ul asta :)
#650735 (raspuns la: #650713) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de Victorian Silă la: 17/02/2014 17:45:58 Modificat la: 18/02/2014 00:03:47
Citisem articolul de cind a aparut :)
Kafka - da, ar trebui sa fie pe lista! :)
Oricum e ceva sa scrii un (mini) roman - Metamorfoza - in 1915 si un secol mai tirziu sa existe oameni "din domeniu" care sa nu prinda deloc semnificatia.
Am citit o recenzie pe net complet "pe dinafara". Persoana intelesese ca Metamorfoza este despre marginalizarea evreilor sau asa ceva.
Cind sint de fapt trairile unui om care afla brusc ca a fost diagnosticat de o boala incurabila (si poate in acealsi timp "jenanta", cum ar fi sifilis).

Eu cel putin asta am inteles.
#650736 (raspuns la: #650727) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de zaraza sc la: 19/02/2014 10:22:39
Da, concluziile pe care le doreste. ;)
Societatea nu stie cum sa procedeze cu asa ceva. Dar in primul rand tatal trebuia sa aiba alta abordare. Baiatul a invatat de toate, adica a memorat. Despre viata nu l-a invatat nimeni, doar i-au facut capul enciclopedie=hard-disk de memorie. Asta se vede de departe ca nu l-a ajutat, dimpotriva... Parca mi s-a ridicat mingea la fileu... Ca va intreb: este omul numai biologie, chimie?... Ce "reactii chimice" au avut loc de s-a sfarsit asa devreme si, mai ales, fara sa lase ceva important in urma? Eu cred ca trebuia lasat mai in voie, sa caute el ce il intereseaza, nu sa fie indrumat, si inca de mic, sa stocheze informatie.

Vorba romanului: prea multa invatatura strica!

#650767 (raspuns la: #650727) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: