Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Inginerie constructala


de zaraza sc la: 26/02/2014 07:56:31
rezumat: Intai o teorie, acum are aplicatii in SUA
voteaza:
Am aflat la radio Romania Actualitati de aceasta teorie, zilele trecute. N-am gasit un text cuprinzator, doar informatii pe diverse site-uri. Deocamdata. Va propun sa investigam impreuna ce este aceasta teorie, sa descoperim ce face ea acum in occident, cum se aplica. :)

"Parintele teoriei Adrian Bejan s-a nascut la Galati in 1948 si a emigrat in Statele Unite la varsta de 19 ani. Aici a absolvit prestigiosul Massachusetts Institute of Technology, iar apoi a devenit profesor distins JA Jones de inginerie mecanica la Universitatea Duke din Carolina de Nord. Primele ipoteze care aveau sa duca la nasterea teoriei constructale au fost elabo­rate de Bejan in 1995, cand profesorul optimiza un sistem de racire a compartimentului electronic al computerelor – ocazie cu care a descoperit ca forma curentilor interni seamana cu un arbore cu ramificatii complexe, din ce in ce mai fine. Teoria a fost conceputa in timpul unei conferinte a laureatului Nobel in chimie Ilya Prigogine, cand Bejan a realizat ca structurile in forme arborescente sunt rezultatul unui proces de optimizare – idee contrara celei a reputatului chimist, care sustinea ca aceste structuri sunt aleatorii."

http://www.descopera.ro/stiinta/929450-viitorul-va-fi-constructal

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (23):


Este o carte in limba romana - de zaraza sc la: 26/02/2014 08:04:03
http://www.agir.ro/carte/teoria-constructala-120970.html

"Adrian Bejan a obtinut titlurile sale (BS, 1971; MS, 1972; PhD, 1975) in inginerie mecanica la Massachusetts Institute of Technology si detine pozitia de profesor distins J. A. Jones la Universitatea Duke din anul 1989. Creatia sa stiintifica acopera domeniile termodinamicii, transferului de caldura prin convectie, mediilor poroase si teoriei constructale a designului in natura. El a dezvoltat metodele minimizarii generarii de entropie, analizei de scara, fluxurilor de caldura si masa, intersectiei asimptotelor si principiului constructal. Profesorul Bejan este clasificat intre primii 100 cei mai citati autori in inginerie, toate domeniile si toate tarile. I-au fost decernate premiul Max Jakob Memorial si 15 titluri Doctor Honoris Causa de universitati din zece tari. "

La linkul cartii mai exista detaliat si cuprinsul ei, care e foarte interesant.

#650910 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
documente audio si video - de zaraza sc la: 26/02/2014 09:16:43 Modificat la: 26/02/2014 09:19:57
in engleza.

http://www.scientia.ro/blogul-scientiaro/1974-teoria-constructala-adrian-bejan-resurse-audio-si-video.html

#650912 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
in sfarsit ceva mai pe intelesul nespecialistilor - de zaraza sc la: 26/02/2014 09:25:26
6 grade de separatie in gandire

"Spuneam saptamana trecuta ca Steven Strogatz si alti cercetatori au observat un mecanism natural, unificator, care explica de ce teoria celor 6 grade de separatie era observata in mai multe sisteme.

Steven Strogatz si Duncan Watts au facut studii asupra conectivitatii in trei retele: doua naturale si una creata de om (o retea de actori, reteaua neuronala a viermelui C. Elegans, reteaua de energie a Statelor Unite). Concluzia lor a fost ca acestor sisteme li se aplica principiile “small world”, putand sa ajungi din orice punct in oricare altul.

Pentru reteaua de actori, rezultatele aratau chiar ca cca 90% dintre actorii din intreaga istorie a filmului au un Numar Bacon (numarul de actori interpusi pe lantul cunostintelor intre actorul respectiv si actorul Kevin Bacon) de 4 sau mai putin.

Ce inseamna “C. Elegans”? C.Elegans (Caenorhabditis Elegans) este o vietate din clasa Nematode (viermi cilindrici) – organism multicelular, lung de aprox. 1 mm, care traieste in solurile din zonele temperate. Aceasta este vietatea despre care omenirea pare sa cunoasca cele mai multe lucruri.

Cel putin doua premii Nobel in medicina (in 2002 si 2006) se datoreaza cercetarilor facute pe acest vierme, concluziile fiind extinse la om. Reteaua formata din cei 302 neuroni de la C. Elegans este singura retea de neuroni complet “cartografiata”, fiind o mina de aur pentru cei ce studiaza procesele ce se deruleaza la nivel neuronal.

In noiembrie 2008 s-au publicat concluziile unui studiu referitor la limitele de scalabilitate ale Internetului. Marian Boguna, Dmitri Krioukov si Kimberly Claffy au identificat un model matematic numit “spatiu metric ascuns” care ar putea sa explice fenomenele de tip “small world” si relatia lor cu retelele naturale si cele create de om (limbajul uman, transmiterea genelor, retelele neuronale).

Identificarea unui asemenea spatiu ascuns va permite inovatii majore care, la randul lor, vor permite depasirea problemelor cu care se confrunta acum infrastructura Internetului. Dar, motivul pentru care va expun aceste lucruri este acela ca Dmitri Krioukov ajunsese la urmatoarea concluzie deosebit de interesanta:

O mare majoritate de retele complexe au forme asemanatoare. Ele au forme asemanatoare nu din intamplare, ci probabil pentru ca au evoluat toate catre structuri care maximizeaza eficienta in conformitate cu functia lor principala, iar aceasta functie este comunicarea.

Inainte sa tragem niste concluzii partiale, mai vreau sa mentionez numele unui cercetator de origina romana din Statele Unite – Adrian Bejan, profesor de inginerie mecanica (chiar si la intalnirea Empower Live discutasem cu o persoana din audienta).

Teoria lui (Teoria constructala) indica faptul ca structurile naturale ori create de om (cum ar fi bazinele hidrografice, ramurile si radacinile copacilor, caile aeriene ale plamanilor, traficul urban, retelele sociale etc) ajung la forme identice, ca urmare a unui proces de evolutie care urmareste, in timp, maximizarea fluxurilor. Pe masura ce capteaza din ce in ce mai multa atentie, teoria tinde sa modifice din ce in ce mai mult modelele de intelegere din diferite domenii, fiind considerata “teoria secolului” trecut.

Pe baza celor de mai sus, putem concluziona ca fenomenele de tip “small world” se aplica retelelor naturale sau create de om."

http://www.empower.ro/comunicare/6-grade-de-separatie-in-gandire/

continuarea mai jos
#650913 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 26/02/2014 09:32:18
"Numarul mediu de grade de separatie: 6

Unul dintre acestea este numarul mediu de grade de separatie de cca 6. Daca “6 degrees of separation” se aplica sistemului nervos la C. Elegans, probabil ca se aplica si altor sisteme nervoase, chiar daca la om va fi imposibil sa cartografiem atatea miliarde de neuroni. De aici decurg o serie de implicatii:

daca ai uitat ceva, probabil ca esti cu gandul la cca 5 “noduri” distanta (in medie, in linie dreapta) de sinapsa respectiva;
intre oricare doua concepte (ne-legate pana acum direct) din mintea ta se afla, intercalate, in medie, 5 alte concepte conectate unul de celalalt;
intre gandul tau din momentul acesta si gandul tau de acum exact un an sunt, in medie, 5 alte concepte conectate unul de celalalt; :)
intre o amintire si un produs al imaginatiei (neconectate anterior) sunt, in medie, 5 idei interconectate;
te afli, in medie, la 6 grade de separatie de persoana care va accepta ideea ta traznita (sau pe care cei din jurul tau o vad irealizabila);
intre gandurile a doua persoane (care nu au comunicat in ultimele macar cateva minute) nu sunt nici mai mult nici mai putin decat, in medie, 5 concepte intercalate (cu conditia, care poate fi verificata la sfarsit, ca fiecare dintre persoane sa cunoasca semnificatia conceptului la care se gandea celalalt). Asta chiar ar fi nemaipomenit de incercat!"

...parerea lor. Mie mi se pare penultima interesanta. Sa faci pe urma un model pe internet si sa gasesti persoanele care sunt compatibile cu ideile tale. Caci evident ca pana la urma asta se intampla. Dar se poate eficientiza asta? Si cum? Ramane o usa deschisa. Fireste ca voi veti gasi usi deschise la alte puncte din cele enumerate mai sus.

Haha, mi-am adus aminte o chestie nostima de la tv. Caut poza si revin. :)
#650914 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Adrian Bejan - de RSI la: 26/02/2014 09:50:12
Cartea lui Bejan "Advanced Engineering Thermodynamics" a fost tradusa si publicata in Romania de Ed. Tehnica in 1996 sub titlul "Termodinamica tehnica avansata".
Se gaseste la loc de cinste in biblioteca mea. Mi-a placut abordarea moderna si neortodoxa a acestui domeniu clasic, care din pacate la noi mai este tratat/predat ca acum 40-50 de ani.
#650915 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
caravana ii zice - de zaraza sc la: 26/02/2014 10:08:04
"If a white-toothed shrew family is disturbed in its nest, then mum will flee, with her babies in a trail behind her, holding onto each other's rumps."

traducere
Daca o familie de soareci (de camp?) este deranjata din cuib, mama lor va pleca, soriceii formand o coada in urma ei, tinandu-se unii pe altii de noada.

pe pagina asta este in miscare:
https://whyevolutionistrue.wordpress.com/2013/08/19/a-shrew-caravan/

#650916 (raspuns la: #650914) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de zaraza sc la: 26/02/2014 10:11:08
De atunci Bejan a aprofundat mult, cred. 1996 a fost inceputul. :)

#650917 (raspuns la: #650915) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 26/02/2014 10:27:54
"Dupa lumea fractala, descoperita de Benôit Mandelbrot, dupa Teoria Catastrofelor, a lui René Thomme, iata, apare Teoria Constructala - si astfel termodinamica, metalurgia, dinamica fluxurilor de apa în mari si oceane, zborul insectelor si al pasarilor capata noima."

http://www.revistamagazin.ro/content/view/2705/21/

Ieri gasisem un link mai interesant. Tot il caut. :D
#650918 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 26/02/2014 10:38:40
http://stirile.rol.ro/print/legea-romaneasca-a-lumii-viitorul-apartine-structurilor-care-curg-usor--618029.html

Asta e. Mai pe larg, mai frumos, mai interesant. :) Mai... curgator! ;)

#650919 (raspuns la: #650918) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 26/02/2014 10:41:15
Unde aici (linkul de mai sus) zice despre sisteme care curg, mie imi spune in sinea mea ca sunt sisteme vii.

#650920 (raspuns la: #650919) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sc - de RSI la: 26/02/2014 10:55:49
bineinteles ca a aprofundat mult din '96 pana acum! Nu este genul care se culca pe lauri, iar in mediul in care traieste nici nu ar fi posibil.
Eu ziceam doar ca nu este necunoscut in Romania si ca mi-a placut abordarea lui in domeniul termodinamicii. Cred ca ai facut si tu un curs de termodinamica in facultate. Nu stiu cum ti s-a parut abordarea atunci. Nu-I material cea mai usoara.
#650921 (raspuns la: #650917) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sisteme... vii? - de zaraza sc la: 26/02/2014 10:57:17
"Viața este starea caracteristică organismelor ce au ca trăsături specifice autodezvoltarea, autoconservarea și autoreproducerea, sau, la organismele superioare, cu posibilitatea de a urmări un țel."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Via%C8%9B%C4%83

"Un organism este un sistem deschis care face shimburi de materie, energie și informație cu mediul înconjurător, este "viu" și dispune de "viață" (trăiește) o anumită perioadă limitată, care se sfârșește odată cu moartea organismului."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Organism

#650922 (raspuns la: #650920) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
;)) - de RSI la: 26/02/2014 11:11:42

Nu! Sisteme ...pleci!
#650923 (raspuns la: #650922) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de zaraza sc la: 26/02/2014 11:38:03
Apropo de ce scriam mai sus. Erau abordari moarte! Profesorii ziceau ca nu trebuie sa memoram mecanic, ci sa intelegem. La mine nu mergea, undeva era o hiba. Cel mai frumos curs (curgator?) a fost "fenomene de transfer", unde multi picau. N-am picat, chiar am luat un 7, desi la celelalte materii n-am avut note mari. Ciudateniile naturii... :D

Termodinamica si atat nu-mi aduce nicio amintire speciala. Nu ma atragea ingineria prin ceea ce invatam la cursuri, era ceva dincolo de teoriile lor. Mie mi-a placut chimia. Dar asta nu inseamna ca automat inveti cu placere toate cursurile lor.

#650925 (raspuns la: #650921) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de zaraza sc la: 26/02/2014 11:41:13
Sisteme... vii si livezi.

Vii si ne vezi.

Cineva sa adauge trei propozitii, sa semene cu un sistem care curge si se dezvolta. :)

#650926 (raspuns la: #650923) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 26/02/2014 11:42:32
Au mai aparut carti.

http://www.librariaeminescu.ro/isbn/973-27-1094-2/Adrian-Bejan__Forma-si-structura-de-la-inginerie-la-natura
#650927 (raspuns la: #650926) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 26/02/2014 12:06:13
"Daca nu ar fi rezistente, curgerile ar fi perfecte, ideale. Cu rezistente, curgerile sunt imperfecte, in sens unic, precum apa pe Dunare."

Il contrazic. Daca nu ar fi rezistente, curgerile ar fi ceva monoton, nu ar fi decat niste desene moarte, nici macar frumoase. Natura nu are nevoie de perfectiunea pe care o afirma el, totul e interconectat si asta naste rezistente la curgere. Imprumuti din energia ta si altora, ca la randul lor sa iti dea altadata energie. E un schimb permanent de energie, curgerile sistemelor se intrepatrund si probabil asa-zise rezistentele intalnite nu sunt decat alte curgeri care "stimuleaza", produce, o anumita forma de curgere.

#650928 (raspuns la: #650919) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 26/02/2014 12:15:39
"Întreaga natură, de la râuri la plămâni, curge în paternuri şi ritmuri."

http://www.agir.ro/buletine/663.pdf

Ritm=frecventa. Universul functioneaza cu diferite frecvente, care exista peste tot.

#650929 (raspuns la: #650928) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 26/02/2014 12:31:40
"Pomii aliniaţi ilustrează cele două părţi ale teoriei constructale. Una este predicţia că pomii care alternează sunt designul natural al accesului între două linii sau două plane. Cealaltă este strategia spălării în volum a unui corp, cu un singur curent care curge înăuntru şi în afară. Mediile naturale poroase (de ex. solul) prezintă structuri de curgere multiscalate, (ierarhizate) compatibile cu scala şi comportamentul asamblării prin aliniere."

Complicat spus, dar imaginea e foarte sugestiva. :)http://www.agir.ro/buletine/663.pdf
#650930 (raspuns la: #650929) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
SC - de RSI la: 26/02/2014 12:35:54
esti si tu o victima a regimului care era "setos de ingineri" ;))
#650931 (raspuns la: #650925) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de zaraza sc la: 26/02/2014 14:12:01
Nu neaparat. Parintii mei au vrut sa se asigure ca voi locui la oras, noi fiind intr-un sat. Si atunci am ales politehnica, dat fiind ca in invatamant as fi ajuns la tara. Nu prea eram eu ahtiata dupa munca bruta de la tara. :D O matusa ar fi vrut sa merg la "chimie pura" la universitate, dar tocmai se desfiintase.

#650932 (raspuns la: #650931) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sc - de RSI la: 26/02/2014 14:25:37
pai exact ce-am spus: daca nu voiai sa ajungi "la tara" plus trecerea chimiei "pure" de la universitate la politehnica trebuia vrei nu vrei sa te faci inginer. Chiar daca , sa zicem, sufletul te indemna spre meserii umaniste. Majoritatea colegilor mei din liceu si din facultate au diplome de inginer dar acum fac cu totul altceva - edituri de carte, conducere de teatre, organizari de expozitii de carte s.a.m.d. Ingineria era un mod de a scapa de mizerie si de prostituare intelectuala.
#650935 (raspuns la: #650932) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de zaraza sc la: 27/02/2014 10:46:04
Sufletul... dupa ce au scos si psihologia din scoala... Comunismul a scos sufletul din noi! Nici acum nu stiu ce ar fi trebuit sa aleg, nu ma impac cu dogmele, cu rigiditatea, pana la urma trebuia sa fi plecat din Romania, chiar daca m-as fi intors gata pregatita in ce mi-ar fi placut. Sigur m-as fi intors. Adica e o varianta de viata la care nu m-am gandit pana acum.

#650942 (raspuns la: #650935) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: