Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

cotidiene


de Homo Stultus la: 03/06/2014 03:48:15
modificat la: 03/06/2014 03:51:29 arata originalul
rezumat: n-are.
taguri: Diverse 
voteaza:
Se vorbește uneori, din ce în ce mai rar, prin unele cotloane, despre cumetria spirit-carne (subliniez spirit). Odinioară înțelegerea naturii umane, această realitate dihotomică, era unul dintre sensurile pentru care o întreagă familie de demersuri întru cunoaștere exista.

Mi se întâmplă, din ce în ce mai des, să sesizez (în cel mai bun caz) o oarecare condescendență (explicită sau subînțeleasă) atunci când vine vorba de științele zise umaniste (celebrele terminații în -logia, respectiv -sofia).

Eu înțeleg că pentru mulți utilul sesizabil e Ultima Thule și că spiritului (aici ar trebui o clarificare pe care nu o fac din comoditate, fie ea și mentală), spiritului așadar îi revine rolul lui Iov, nu al lui Cressus. E drept că asta necesită un fel de „măsluire a răbojului pe la cusururi” (ca să citez un clasic). Spun asta în sensul desconsiderării, sau chiar negării unei bune părți a realității dihotomice, despre care aduceam vorba mai sus.

Știu că problematica (utilizez cuvântul în sensul lui deplin) spiritului în „miezul evului (tehnologic) aprins” a fost pusă deseori cu oarecare îngrijorare. Personal, nu văd de ce un aspect al manifestării umane l-ar exclude pe celălalt. Admit, desigur, că omul este o realitate aporetică și că ieșirea sa în act este o consecință apodictică (în sensul de indiscutabilă) a acestei stări de fapt. De aici până la excluderea sau până la amputarea unei dimensiuni existente și necesare pentru „devenirea întru ființă”, e cale lungă. De fapt, mă contrazic, nu e lungă deloc, nu trebuie decât un pic de... inteligență (calitate ce există în univers într-o abundență ce rivalizează cu cantitatea de hidrogen).

Din păcate, nu am din născare (sau ontogeneză) profilul unei bocitoare, drept pentru care îmi vine greu să deplâng o situație considerată adesea deplorabilă.

Vi s-a întâmplat, poate, să vă întâlniți în viață cu un autointitulat reprezentant destoinic al „științelor (aproximativ) exacte” care, călare fiind pe piscuri amețitoare de cunoaștere, binevoiește să disprețuiască tot ceea ce se definește în limbaj curent ca „umanism”. Odinioară, Erasmus scria în mod simpatic un oarecare elogiu. O tempora...

E destul de delicat atunci când ești pus față în față cu un reducționist, care are totuși pretenția că mișună la nivel de cugetare într-un mod cartezian (pentru a elimina confuziile, pentru mulți adjectivul e sinonim cu „metodic”; îl folosesc deci, și eu, în sensul ăsta).

Textual: „Voi sunteți ăia care ați torturat ȘTIINȚA...”, din gura unui om educat, e ca un scuipat în față. Că eu nu sunt nici membru al inchiziției, că am 32 de ani, nu 320 (și chiar dacă aș fi, asta tot nu m-ar face culpabil. Vinovați ne fac faptele noastre, nu o apartenență.), e puțin important. Sunt vinovat înainte de a deschide gura prin faptul că reprezint un anume tip de educație. Cu toată considerația pentru un personaj precum cel amintit, nu pot să nu remarc, cu un oarecare regret, „de-aș avea noroc de bani cum am noroc de proști...”, vorba cântecului.

Notă: în text nu se pune problema existenței sufletului ca parte veșnică a persoanei. Am folosit noțiunea de spirit tocmai pentru a stârpi din fașă o eventuală discuție inutilă.

Greșeli

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (5):


:( - de alex andra la: 06/06/2014 11:58:49
Ce sa-i faci ? Spiritul nu e cuantificabil, se complace in inexactitati, ba mai mult, se cufunda in ele cu deliciu, le suceste pe toate partile, stiind in acelasi timp ca nu le va deslusi vreodata. Si ce daca, atata vreme cat se simte bogat si fericit in neputinta-i asumata.
Cum sa inteleaga asta cel ce vrea precizie, concizie, echilibru... inchise intr-un patrat perfect, cu laturi egale, fara fisuri si derapaje prin balariile imaginarului si ale fanteziei ?
Doua moduri aparent contradictorii de a inregistra lumea si de a se situa in raport cu ea.

Cand de fapt ce ne-am face unii fara altii?
#651967 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Stultuse, - de proud la: 06/06/2014 14:46:27
„Voi sunteți ăia care ați torturat ȘTIINȚA...”, din gura unui om educat, e ca un scuipat în față. Că eu nu sunt nici membru al inchiziției, că am 32 de ani, nu 320 (și chiar dacă aș fi, asta tot nu m-ar face culpabil. Vinovați ne fac faptele noastre, nu o apartenență.), e puțin important. Sunt vinovat înainte de a deschide gura prin faptul că reprezint un anume tip de educație.m-am ruginit di tăt! Si la propriu si la figurat da' m-ai incitat sa-ti scriu! :)

Auzi tu ce zice Roger Caillois: Ce n'est pas le tricheur qui détruit le jeu, mais celui qui ne veut plus jouer.

am mai spus si repet. Discutii ca asta de mai sus, nu tre' sa zdruncine din temelii crezul tau. Ele fac parte din joc, iti ascut spiritul si mintea. Uite tu cum sar scantei de care ne bucuram si noi. :)

love you man!
#651969 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex andra - de Homo Stultus la: 07/06/2014 06:12:19
De fapt, nu cu diferențele am eu o problemă. Umanitatea e o gașcă simpatică atunci când diferențele sunt privite ca oportunități de lărgire a orizontului.

Când diferențele (din cauza micimii sufletești sau noetice) nasc dispreț sau ură e deja o problemă. :)
#651976 (raspuns la: #651967) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proud - de Homo Stultus la: 07/06/2014 06:21:08
Azi mă urmărește cuvântul tricheur. La cursul de franceză mi-a fost oarecum drag că l-am știut când ne-a întrebat de el. :)

Despre discuții, ai dreptate. Treaba e că mai sunt și zile când nu ai suficientă răbdare, diplomație, tact să demontezi o prejudecată care e, de fapt, enervant de stupidă.
#651977 (raspuns la: #651969) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
HS - de alex andra la: 07/06/2014 12:18:23
Asta spun si eu. Diferentele sunt sarea si piperul existentei, intoleranta fata de ele este cea care produce atata rau in lume.
A dispretui fara a cunoaste sau fara macar a incerca sa cunosti este semn de adanca prostie. Si, doamne, cata e, pana si la cei mai inteligenti dintre semenii nostri!
#651981 (raspuns la: #651976) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: