Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Dezbatere


de adina.petre la: 10/06/2014 13:45:01
rezumat: scoala noastra cea de toate zilele
taguri: adinisme Salonul 
voteaza:
Bine v-am regasit!

Am dat peste un articol care m-a facut sa ma minunez odata cam la fiecare paragraf. E lungut, dar mi se pare bine scris - echilibrat - si destul de frumos, descriptiv, didactic si usor de parcurs.

Nu mai tin minte cum se insereaza link-uri in cuvinte, insa il puteti gasi si citi aici: http://www.contributors.ro/dezbatere/nimeni-nu-s-a-nascut-adult-despre-invatamantul-obligatoriu/.

Cum vi se pare?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (44):


adina - de zaraza sc la: 11/06/2014 11:37:28
Scris din inima si cu suflet, nu din "litera moarta a cartii". Subliniaza multe adevaruri care se zbat sa iasa la lumina.

In loc de "scoala cea de toate zilele" as fi scris ceva de genul "ne-scoala viitorului".

Fiica-mea a incheiat cei trei ani de psihologie fara sa isi doreasca sa profeseze ceva din meseria asta. Eu dau, inca, o sansa psihologiei, asa cum o vede aceasta tanara cu pregatire in domeniu.
http://www.rodicaionescu.ro/

#652030 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina.petre - de Paianjenul la: 11/06/2014 14:28:13

- Daca formarea si disciplinarea copiilor prin forma de invatamint institutionalizat (obligatoriu) e un act de injustitie si de jefuire a libertatii copilului... atunci DE CE sa mai aiba oamenii copii?... Ca oricum, aducindu-i pe lume, le ofera mai multa nefericire decit fericire...

#652033 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de adina.petre la: 11/06/2014 23:25:31
Da, si mie mi-a parut un articol la care s-a muncit, si s-a adus multa experienta personala, nu o colectie de citate ale altor articole despre cum ar trebui sa fie. Cred ca de-aia a si avut un asa impact asupra mea, din cauza faptului ca regaseam in spusele autorului multe din gandurile pe care le-am avut de-a lungul anilor din postura de scolarita, apoi de studenta.

Meseria de psiholog propriu zis nu prea exista. Sunt diferente intre practicarea meseriilor ce au la baza psihologia, si ele pot varia de psiholog in cadrul unei organizatii - specialist in resurse umane de exemplu, pana la psihoterapeut - cel care practica psihoterapia si/sau consilierea. Exista consultanta psihologica in aviatie, in domeniul militar, cum exista si psihologi clinicieni care lucreaza in spitale sau alte institutii/clinici care se ocupa de sanatatea mentala.

Variatiunile pe tema psihologie sunt tare multe, si dupa doar 3 ani de facultate, este prematur sa declari ca nu vei profesa. Poate daca fiica ta reuseste sa gaseasca un masterat intr-un domeniu sau intr-o directie care o pasioneaza inca din vasta umbrela numita psihologie, isi va schimba parerea.

#652034 (raspuns la: #652030) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Paianjenul - de adina.petre la: 11/06/2014 23:34:03
Pai motivele pentru care fac oamenii copii sunt cumva tot induse prin educatie. :)

Fetele sunt invatate inca de mici ca menirea lor si implinirea lor intru feminitate este/se realizeaza doar si numai in momentul in care devin mame.
Barbatilor li se inoculeaza ideea ca este vital sa-si perpetueze specia, sa creeze un individ care sa le duca numele/mostenirea (cu sensul general de legacy) mai departe, sa nu cumva sa moara neamu omenesc.

Undeva la mijloc se intalnesc cei doi, se evalueaza ca fiind potriviti pentru a crea noul specimen care in viziunea romantica are sensul de a fii fructul dragostei lor, iar in sensul realistic are rolul de a-i lega pe cei doi intr-un scop comun, de a pune bazele unei familii, de a-i suda cumva.

Mai departe, in ceea ce priveste fericirea si nefericirea, consider ca parintii au un rol si o influenta pana la un anumit punct. De atunci incolo, copilul devine responsabil de propria-i fericire sau nefericire. Diferenta e ca la fiecare copil acel moment in care realizeaza ca este responsabil pentru starea lui se intampla la varste diferite, si in circumstante diferite, iar ei copii au diferite grade de acceptare sau neacceptare a acestei realitati.
#652036 (raspuns la: #652033) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 12/06/2014 08:23:14
Ni s-a inoculat ideea ca libertatea deplina e dezmat, haos... Trebuie inteles ca a lasa omul sa faca ce simte, dar FARA OBLIGATII CARE IL SUFOCA, fara prejudecati si orice lucruri care il obliga sa nu fie natural, ar fi un beneficiu imens omenirii. Si neaparat stiut/cunoscut, ca ceea ce faci se va rasfrange mai devreme sau mai tarziu asupra ta.

#652039 (raspuns la: #652036) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 12/06/2014 10:10:05
e usor sa 'desfiintezi' un sistem functional fara sa aduci solutii viabile. observatiile autorului sunt logice, dar n-au nici o valoare fara o contrapropunere. sa zica el care stie cum sa schimbam sistemul.

pana atunci, daca n-ai carte, n-ai parte...
milionarii analfabeti sunt exceptii...

ideal ar fi sa traim ca in periaoda cand eram vanatori culegatori, era doar scoala vietii, nu erau bani, nu erau vaccinuri, nu se inventase monogamia...

din pacate resursele terrei nu ajung sa-i hraneasca pe toti...
de aia trebuie sa mergem la scoala, sa vaccinam copii sa platim impozite, sa conducem masina dupa codul rutier, etc....
#652041 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote - de zaraza sc la: 12/06/2014 11:30:23
Milionarii analfabeti astazi... maine, milionari de analfabeti. :))

Primul pas ar fi sa reducem drastic cantitatea de materie memorata. Sa aerisim materia, sa nu mai invatam ecuatii in clasa nu-stiu-care si sa simplificam terminologia, atat in manuale, cat si in inspectorate. Dar pana nu vine unul destept in invatamant, cu simt practic, noi degeaba vom spune pe de langa...

Resursele Terrei ajung pentru toti! Lasa oamenii sa isi regleze singuri numarul de odrasle. Cei saraci fac multi copii pentru ca e mortalitatea mare si nu mai are cine sa stranga vreascuri de foc sau fructe. Cei bogati, care au multi copii, au tot felul de motive. Cati din ei fac copii pentru ca chiar le respecta personalitatea? Poate din frica de singuratate fac multi copii...

#652042 (raspuns la: #652041) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 12/06/2014 16:57:05 Modificat la: 12/06/2014 17:00:22
???
asta ar fi cea mai amre greseala, de coborat nivelul si cerintele.
poate putine reorientare n-ar strica si nici schimbari in metodologia de predare pentru ca tehnologia de comunicatii a trecut printr-o revolutie care inca nu se oglindeste in scoli. in nici un caz nu de coborat nivelul.
exemplu bun de stat in care se face scoala cum trebuie si rezultatele se vad la nivel national sunt coreea de sud si singapor.
sistemul mai liberal si relaxat e practicat in usa, si dupa parerea mea e prost. de aia e plina america de ingineri veniti din asia.
fara specialisti viitorul romaniei care e cam albastru, se va indrepta spre gri...

intrucat mortalitatea infantila a scazut considerabil, metoda autoreglarii nu functioneaza in majoritatea statelor dezvoltate.
#652045 (raspuns la: #652042) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 13/06/2014 11:53:39
Cata vreme exista parghii actionate de stat prin taxe, alocatii etc, cata vreme religiile sunt puternice si in subconstientul oamenilor sta bine sadita ideea ca trebuie sa aiba copii, altfel nu se simte om, nicaieri nu a fost incercata metoda autoreglarii.

Si cum suntem dependenti de hrana buna, e normal sa avem impresia ca nu ne ajunge productia Terrei. Nu mancam cat ne trebuie, ci mancam ce ne place, cat ne place, apoi facem miscare ca sa scapam de surplus, mancam alimente cu calorii negative ca sa compensam alelalte calorii.

#652047 (raspuns la: #652045) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hmmm - de proud la: 13/06/2014 20:28:31
Deasupra patului meu de copil trona, pe peretele casei parintesti, un tablou mare reprezentand pe Issus cu privirea blanda aplecata spre privitor. Deasupra, pe o panglica se putea citi 'I am the good shepherd. The good shepherd lays down his life for the sheep.' "Eu sunt Păstorul cel bun. Păstorul cel bun își dă viața pentru oi. " Asa am luat act de existenta autoritatii. Iar mai apoi despre reciprocitatea sacrificiului ca raspuns. Adica pusa in fata faptului implinit, pastorul cel bun dandu-si viata deja, io ca atare, ma aflam in situatia obligatorie de oaie.

Na, si asa mai departe, completand sablonul articolului, ajung pana-n ziua in care eu dau peste invataturile lui Basarab Nicolescu si The Transdisciplinary Evolution of Learning pe langa care Marcel Capraru a trecut cu entuziasm. Aminteste de Thorndike, Skinner, Kohlberg, Pavlov, Piaget sau Vâgoțky. Ellen Key, Maria Montessori sau Celestin Freinet dar sare peste Basarb Nicolescu… Interesant totusi ca incheie articolul cu ce zice prin 1953 Bertrand Russel. :) Poate se update pana-n anii nostri ?!
#652054 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Paianjenul - de adina.petre la: 11/06/2014 23:34:03 - de om la: 15/06/2014 21:56:08
Pai motivele pentru care fac oamenii copii sunt cumva tot induse prin educatie. :) = daca pe tine citirea articolului (nb, nu l-am citit ;) te-a determinat sa ajungi la aceasta concluzie...atunci articolul e o mare porcarie, dpmdv!

Pe scurt mi se sugereaza ideea "cand Bula a ajuns imparat, mai intai pe tac'su' l-a spanzurat!"
#652056 (raspuns la: #652036) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de M a o la: 16/06/2014 19:29:01
Multam pentru link:)
Desi pare ca se integreaza un pic in ciclul conspirativ, e un articol complet, din care se trag concluzii deloc ambigue. Mi se pare o aroganta orice comentariu cu pretentie de completare...

Pentru Om
Citeste-l ca merita:)
#652059 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de M a o la: 16/06/2014 19:29:01 - de om la: 16/06/2014 21:56:55
Pentru Om
Citeste-l ca merita:)= citit!
Intr-adevar, bine scris, dar asta nu'i o scuza ca'i politicizat, superficial si nu ofera un viitor.
Concluzia articolului referitoare la posibila solutie de viitor e ambigua si ma duce cu gandul la ...Gattaca ;)
#652060 (raspuns la: #652059) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao, - de proud la: 16/06/2014 22:07:45
Mi se pare o aroganta orice comentariu cu pretentie de completare...

mie-mi pare o aroganta sa te bagi intr-o dezbatere fara sa produci argumente care sa contracareze completarile. In fine, habar n-am daca tre' sa ma simt vizata ... pe chestia asta.
#652061 (raspuns la: #652059) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
parțial - de Homo Stultus la: 17/06/2014 02:15:18 Modificat la: 17/06/2014 02:19:45
Am citit o parte a articolului. În măsura în care voi avea timp o să-l și termin pentru că îl găsesc interesant. Am văzut că autorul (pe care nu îl cunosc, nu am deci nici simpatie nici antipatie pentru domnia sa) spune că școala este pentru copil ceea ce pușcăria este pentru adult. Într-o oarecare măsură are dreptate. Și școala și pușcăria au ca obiectiv (cel puțin la nivel declarativ) integrarea (sau reintegrarea) socială a individului. Această integrare înseamnă în primul rând un proces prin care cel asupra căruia se intervine, capătă o utilitate pentru societate (folosesc cuvântul ăsta deși nu îmi place).

Se vorbește de asemenea despre cum îi este răpită copilului libertatea și despre injustiție. Ce înțelegem prin libertate? Dacă prin asta se înțelege posibilitatea de a face singur alegeri în ceea ce privește viitorul atunci mă văd silit să spun că nu sunt de acord cu autorul. Nu poate uza de libertate decât o persoană care are discernământ. Copilul, cu tot respectul, din orice punct de vedere am privi, are un discernământ limitat (prin urmare și o libertate limitată).

Despre injustiție (câteva banalități). (Am citit cândva o demonstrație asemănătoare cu ceea ce o să scriu în rândurile următoare (am uitat unde și, dacă alterez sensul originalului, aici e totuși ceea ce gândesc)).

Cred că orice om cât de cât zdravăn admite faptul că principalul izvor de justiție e puterea. De altfel ăsta e și principiul care stă la temelia societății. Societatea, care naște legea și care veghează la aplicarea ei, este mai puternică decât individul și poate să îl pedepsească pe cel care încalcă rânduiala. La rândul meu, eu, un individ slab, îi acord putere societății (care poate să fie stat, gintă, trib etc.) pentru că ea este cea care mă apără de puterea samavolnică a semenului. Fiind supus legii mă pun la adăpost de bunul plac al celuilalt. Comunitatea își determină așadar nevoile și își stabilește rânduiala în funcție de acestea. Că această rânduială este dreaptă au ba (aici folosesc dreptate în sens de valoare absolută), e altă problemă. Ea este fără îndoială justă!

Relația cu autoritatea este una de simbioză (nu vorbesc aici de excepțiile nefericite care se găsesc din abundență în istorie). Accept să mă supun autorității cu bune și cu rele de teamă că, în lipsa autorității, voi fi la cheremul celui puternic. Dacă am trăi în epoca masculului alfa, atunci cred că am avea mult mai multe motive să ne plângem de injustiție.

Comunitatea are (în acest stadiu) nevoie de sistemul de învățământ (cu toate bubele lui de pe creștet) pentru că acest sistem răspunde (bine sau rău) unor nevoi sociale. Sunt și țări în care există o alternativă la sistemul public (home schooling). Aceste alternative cer însă atât de multe resurse din partea părinților încât ele nu sunt o opțiune pentru majoritatea. Nu mai vorbesc despre responsabilitatea absolut strivitoare ce te apasă atunci când îți asumi pregătirea cuiva pentru participarea la viața socială.

Urmează câteva rânduri scrise de partea mea insensibilă.

După multe ori calitatea școlii ca sistem este pusă în discuție. Cei care fac asta s-ar simți absolut lezați dacă cineva ar îndrăzni să pună și problema calității copilului. În foarte multe țări (comunități) acestei probleme i s-a răspuns într-un mod tacit. Sunt oameni care știu foarte bine despre ce vorbesc aici. Nu e de mirare că sunt zone în Statele Unite unde o casă mediocră lângă o școală publică „bună” a ajuns să coste și peste un 1,5 milioane de dolari. Calitatea unei școli nu este dată numai de curriculum, programă, bază materială, profesori ci și de calitatea elevilor. Asta e, unii suntem mai proști decât alții din născare, oricât de mult am încerca să ascundem asta după noțiuni ca inteligență multiplă și alte ejusdem farinae.

Din nou, despre autoritate, respectiv despre bou și cerb. E destul de delicată treaba. Ai nevoie de autoritate, în același timp această autoritate trebuie să fie reglementată. E ca un dans. Cea mai reușită relație între autoritate și limita autorității a reușit-o omenirea prin inventarea democrației (cel puțin până în acest moment). Ca să-l parafrazez pe autorul articolului, cred că se impune ca omul să fie bou când trăiește într-un sistem democratic și cerb într-unul totalitar. Problema e că treaba stă exact pe dos. (Când spun asta mă refer strict la relația cu autoritatea nicidecum la contextul care a cauzat discuția din tren despre care vorbește autorul).
#652065 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eram pe faza ! :) - de proud la: 17/06/2014 02:37:58
ahaaaa, copilul si discernamantul limitat!:) Doar daca pronuntam cuvantul discernamant, intregul articol se duce pe apa sambetei!:)

autoritate ... din care perspectiva?! spuneam mai sus ca am luat cunostinta cu "autoritatea" cu mult inainte de varsta scolarizarii.
#652066 (raspuns la: #652065) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proud - de Homo Stultus la: 17/06/2014 02:51:26
nu știu dacă se duce. N-am apucat să îl termin de citit, am aruncat un ochi între două exerciții de gramatică. (Mă omoară concordanța timpurilor...)

Mă refeream la autoritate în primul rând în contextul realității sociale (în articol e stat totalitar vs democrație).

Întruchipări ale autorității pot să fie multe. Cred că prima mea amintire în legătură cu asta e de la grupa mică de grădiniță atunci când am furat un creion colorat de culoare verde și bunicul meu (care îmi explicase că furtul e rău) m-a obligat să îl duc înapoi și să îmi mărturisesc fapta în fața celorlalți copii. Nu mi-a fost atât de rușine decât de câteva ori în viață.

#652067 (raspuns la: #652066) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proud - de M a o la: 17/06/2014 08:45:52
Raspunsul era pentru autor, daca te-ar fi vizat, ti-as fi adresat comentariul in mod direct. Acu', daca tot m-ai facut sa-l citesc pe al tau, nu-l vad ca o completare ci ca pe o situatie paralela inspirata de articol: Daca sistemul ne-a facut boi, religia ne-a facut oi. Diferenta e ca sistemul iti permite intr-o oarecare masura sa devii cerb insa religia sa devii pastor, nicidecum. Cel mult magar sau caine.

Ca autorul nu s-a inspirat si din Basarab Nicolescu, o fi avand motivele lui. Doar ca sugestie, or fi tratand lucruri diferite, chiar daca subiectul este comun. ..
#652068 (raspuns la: #652054) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de M a o la: 17/06/2014 08:51:49
Nici nu cred ca se pot oferi solutii pentru viitor. E o stare de fapt, profund...umana, ea insasi o solutie;)
Superficial/? E un articol, nu un tratat.;)
#652069 (raspuns la: #652060) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao, - de proud la: 17/06/2014 14:05:31
"Desi pare ca se integreaza un pic in ciclul conspirativ, e un articol complet, din care se trag concluzii deloc ambigue. Mi se pare o aroganta orice comentariu cu pretentie de completare..."

cum sa inteleg raspunsul tau: Raspunsul era pentru autor?! Adica ... autorul însuși, daca s-ar comenta si completa, ti-ar parea o aroganta?! lol

nu trebuia sa te obosesti sa-mi citesti comentariul. Oricum ai facut-o pe jumate :)
#652085 (raspuns la: #652068) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao - de om la: 17/06/2014 21:53:10
Nici nu cred ca se pot oferi solutii pentru viitor. = pai daca nu se ofera solutii la o (pseudo)problema, dpmdv...atunci vorba cantecului

#652087 (raspuns la: #652069) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proud - de M a o la: 18/06/2014 07:21:41 Modificat la: 18/06/2014 07:26:15
Cafeaua o bausesi, de mancat mancasesi, (era 14.05)deci altu-i baiu'. Cum mama naibii sa ma adresez autorului articolului, prin cafenea, ca o oaie la biserica, crezand ca o aude pastorul? E vorba de autorul dezbaterii, aka adina, dupa cum scrie si sub comentariu intre paranteze (raspuns la :#bla bla).

Curios. Mie mi s-a parut ca cei care comenteaza pe baza articolului l-au citit doar pe jumatate...asta ca sa fiu la fel de fin ca tine;)
#652088 (raspuns la: #652085) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 18/06/2014 11:37:12
nu ideea de scoala obligatorie e rea, ci modul in care e aplicata concret in ziua de azi

parerea mea e ca e nevoie de o reforma radicala
#652089 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel - de zaraza sc la: 18/06/2014 12:43:07
Corect. Totul depinde de cum o faci. La urma urmei, de obligatorie ce e, mai sunt si care nu o fac! :))

Caci daca viata in general ar fi ceva neplacut, nu moartea ar fi solutia... Poate ma contrazic, dar mentalitatea se schimba greu si pana se schimba, una din modalitati e sa sochezi ca sa scoti lumea din letargie.

Nu avem de castigat din a creste copii ascultatori, trebuie sa facem cumva sa ii crestem si bine, si plini de creativitate.

#652091 (raspuns la: #652089) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao, pai inseamna - de proud la: 18/06/2014 18:48:06
ca am priceput bine din prima :) daca te adresezi Adinei, dezbaterii starnite. Sase useri au avut ' aroganta unui comentariu cu pretentie de completare...

ramane cum am stabilit! :)
#652099 (raspuns la: #652088) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proud - de M a o la: 19/06/2014 15:46:18
Sase useri au avut ' aroganta unui comentariu cu pretentie de completare...

Au avut pe naiba. Toate, cu exceptia lui donquijote (si a paianjenului, oarecum) au fost mesaje de aprobare sau confirmare a celor scrise. Interventia paianjenului a fost o intrebare mai mult sau mai putin retorica iar a lui donq este o critica cvasiargumentativa gratuita. De ce gratuita? Pentru ca nu exista solutii. Solutii practice, desigur. O constructie sociala atat de solida are rezistenta unei religii. Crestinismul nu ar disparea nici daca s-ar aduce argumente indubitabile ca Isus n-a existat niciodata. Un exemplu si mai bun ar fi sistemul bancar, la fel de bine construit si poate la fel de malefic. A incerca sa gasesti o solutie la asta devine (prin forta implementarii) hilar.

De interventia ta am mai spus, nu repet.

Ar mai fi fost om, in esenta cu aceeasi idee ca si donquijote, lipsa unei solutii.

Stultus recunoaste ca n-a citit tot. Il cred, pentru ca n-ar fi scris asta:
Se vorbește de asemenea despre cum îi este răpită copilului libertatea și despre injustiție. Ce înțelegem prin libertate? Dacă prin asta se înțelege posibilitatea de a face singur alegeri în ceea ce privește viitorul atunci mă văd silit să spun că nu sunt de acord cu autorul. Nu poate uza de libertate decât o persoană care are discernământ. Copilul, cu tot respectul, din orice punct de vedere am privi, are un discernământ limitat (prin urmare și o libertate limitată).
pentru ca autorul articolului se refera pe undeva la impartirea "cadoului educational obligatoriu" pe criterii de varsta, lasand sa se inteleaga ca varsta si capacitatea de relationare cu societatea difera de la un individ la altul. Discernamantul nu apare brusc la 18 sau 21 de ani, asa cum este impus de sistem. De altfel vad ca ai sesizat asta in raspunsul tau spre stultus;)
Mai sunt, dar ma limitez la atat.

Ar mai fi comentariul lui Daniel Racovitan care, pe undeva, e asemanator cu lucrarea de care pomeneai in primul comentariu, a lui Nicolescu: corect dar paralel cu articolul.


ramane cum am stabilit! :)

Da, cum a stabilit fiecare:)

#652109 (raspuns la: #652099) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 19/06/2014 16:39:58 Modificat la: 19/06/2014 16:44:29
de ce e gratuita argumentatia mea?. doar am subliniat faptul ca e usor sa 'desfiintezi' un sistem fara sa propui nimic in schimb.
critica pura a unei stari de fapt existente, si de bine de rau functionale pentru mine n-are nici o valoare. poti gasi bube-n cap oricui...poate argumentatia din articol e gratuita...
cand spun fucntional ma refer la un sistem care face mai mult bine decat rau.
invatamantul public gratuit si obligator face mai mult bine.
#652110 (raspuns la: #652109) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de M a o la: 19/06/2014 17:23:59 Modificat la: 20/06/2014 07:37:03
Pai am zis de ce-i gratuita. Pentru ca vrei solutii care nu exista. Trecand peste bine-rau, cum crezi ca s-ar putea schimba starea de fapt, implementata atat de solid?
Nu pot afirma ca invatamantul obligatoriu face mai mult bine, pot cel mult sa ma intreb daca-i asa. Am dat exemplul cu religia si cu bancile. E cam aceeasi chestie.
Invatamantul e gratuit pentru ca doar asa poate fi obligatoriu. Il vedem benefic ca rezultat al educatiei.

#652111 (raspuns la: #652110) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 22/06/2014 07:53:00
ce legatura au bancile si biserica?
biserica n-are nici un rol in societatea moderna. societatea poate exista si progresa bine mersi fara ea.
pecand bancile daca sunt desfiintate le inlocuiesti cu ce? cum poate functiona o economie moderna fara banci? deacord ca trebuie controlate si tinute in frau de guvern. deasemenea cateva reforme in domeniu ar fi binevenite. dar de desfiintat...ai vazut ce aiureala a iesit din experimentul comunist care a desfiintat bancile...
invatamantul obligatoriu (si gratuit, bineinteles)e undeva pe la mijloc: societatea nu se autodistruge fara invatamant, dar regreseaza: mana de lucru de calitate proasta, economia nu se mai dezvolta, creste criminalitatea, dispare clasa de mijloc, etc.
#652121 (raspuns la: #652111) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de M a o la: 22/06/2014 10:14:35
ce legatura au bancile si biserica?

Biserica, bancile, educatia obligatorie, organizarea statala, daca vrei, au ca rol esential controlul societatii.

biserica n-are nici un rol in societatea moderna. societatea poate exista si progresa bine mersi fara ea.

Foarte corect. Doar ca progresul nu ar fi in sensul dorit:)

pecand bancile daca sunt desfiintate le inlocuiesti cu ce? cum poate functiona o economie moderna fara banci? deacord ca trebuie controlate si tinute in frau de guvern. deasemenea cateva reforme in domeniu ar fi binevenite. dar de desfiintat...ai vazut ce aiureala a iesit din experimentul comunist care a desfiintat bancile...

Exact. Asta spuneam si despre invatamantul obligatoriu. Este atat de bine implementat si pus la punct incat nu ofera alternativa. Autorul articolului (ca sa ramanem la subiect) prezinta starea de fapt, arata modalitatile prin care se produce manipularea dar nu prezinta solutii (ceea ce nu ti-a placut tie) pentru ca nu exista solutii viabile. Daca ar fi aratat una sau mai multe cai alternative, ar fi fost atat de fanteziste incat ar fi fost luat in ras.

invatamantul obligatoriu (si gratuit, bineinteles)e undeva pe la mijloc: societatea nu se autodistruge fara invatamant, dar regreseaza: mana de lucru de calitate proasta, economia nu se mai dezvolta, creste criminalitatea, dispare clasa de mijloc, etc.

N-am gasit nicaieri o aluzie la desfiintarea sistemului, nici la schimbarea lui. Nu asta trateaza articolul. Tocmai pentru ca educatia e atat de necesara a fost transformata incet in procedeu de manipulare si supunere. In ansamblu, am citit o descriere a starii de fapt, menita sa deschida ochii celor care nu neaparat nu vad, ci celor care nu s-au gandit la asta pana acum. Recunosc ca nici eu n-am avut asemenea preocupari pana acum:)Foarte probabil sa nu am nici de acum incolo, dar e bine de stiut ce si cum.
#652122 (raspuns la: #652121) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
circula pe net - de zaraza sc la: 27/06/2014 11:07:42
"Scrisoarea unei profesoare, după evaluarea naţională a absolvenţilor de gimnaziu:

"Dragii mei prieteni,

Nu știu dacă interesează pe mulți dintre voi examenul de la sfârșitul clasei a opta, dar pentru că n-am vreun blog, ziar sau emisiune TV, vă scriu vouă, poate transmiteți mai departe… Ar trebui să schimbăm ceva, cât încă se mai poate.

Aud mereu discursuri despre cât de bine și de mult învățam noi sau alții mai în vârstă decât noi pe vremea comunismului și despre cum nu învață generațiile actuale, care nu au moral și prințip… De fapt, generațiile actuale sunt mult mai inteligente decât noi și e vina noastră, părinți și profesori, că nu le oferim ce le trebuie. Priviți-vă copiii, să nu-mi spuneți că nu știu mult mai multe decât știați voi la vârsta lor…

Să mă întorc însă la proba de română de la examenul de luni. Sunt profund dezamăgită de subiecte și de barem. Mă gândesc de două zile la copiii mei care au muncit foarte mult anul acesta și la cât o să fie de dezamăgiți. La Gloria, Tudor, Lidia, Laura, Oana, Antonela, Cristina sau Andrei și la mulți alții, care, probabil, vor lua note sub așteptările lor și mai mici decât nivelul lor real. De ce? Din vina celor care au conceput subiectul, baremul, din cauza viziunii celor care conduc învățământul sau, mai bine zis, a lipsei lor de viziune."

#652149 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
partea a doua - de zaraza sc la: 27/06/2014 11:08:49
"Concluzia va fi, sunt sigură, că suntem mai proști decât cei din Occident și că profesorii sunt slab pregătiți, că nu știu să-i învețe, dar nu-mi spuneți că nu știți copii care, în orice parte a Europei s-ar fi dus, nu s-au înscris într-o clasă superioară celei din România. Avem, de fapt, probleme cu marea cantitate de informații, cu subfinanțarea învățământului, nu cu deșteptăciunea copiilor noștri. Eu cred că guvernanții noștri ne spun „proști” pentru că așa suntem mai ușor manipulabili.

Așadar, copiilor li s-a dat să-și spună părerea despre mesajul unui text liric, la prima vedere – Rânduri pentru Anul Nou, de Minulescu. Textul era mult peste nivelul de vârstă și capacitatea de înțelegere a unui copil de 14 ani, iar eu am în programă o singură oră pe an în care îi învăț să-și exprime opinia în legătură cu o temă oarecare. Cei care fac asemenea subiecte nu știu asta? Textul nu avea prea multe figuri de stil, ca să le poată comenta, lucru pe care copiii l-au învățat. Așadar, viața mea depinde de înțelegerea unui text al unui poet simbolist. De-aș fi avut un pastel, măcar o poezie de dragoste, ceva ce pot „vedea”, înțelege…

Apoi, li s-au dat sinonime… pentru „fiindcă”, copilul a scris „deoarece”, dar și „pentru că”. Numai că această expresie nu apărea în barem și multe profesoare nu au luat răspunsul în considerare, „pentru că e locuțiune”.

Baremul ar trebui să epuizeze toate variantele de răspuns, nu să lase profesorul să aleagă. Eu le-am dat punctele, alții nu. La fel, pentru „cer”: în barem apăreau „solicit”, „pretind”, dar, judecând contextual – „Ai auzit ce-ți cer?” –, copilul a scris „vreau”, „te rog”, cum mi se pare și firesc. În fond, nu soliciți de la Anul Nou să fie neprihănit… A rămas, din nou, ca profesorul să aleagă. Eu am dat punctele, alții nu.

Următorul exercițiu le cerea să prezinte rolul virgulei, iar explicația era că apărea „o construcție în cazul vocativ”. Dar mulți copii au scris „construcție incidentă”. N-au luat cele 6 puncte, deși, conform Gramaticii Academiei, pe care cei care fac subiectele n-o consultă, construcția incidentă cuprinde vocative! Se scrie asta, negru pe alb, la pagina 741, vol. 2.

Al treilea item se referea la măsura versurilor. Dacă n-ai numărat corect silabele o dată în viața ta, ai pierdut 6 puncte, mai mult decât valorează singurul exercițiu de morfologie, pe care o studiem 8 ani, în sute de ore…
Și, dacă tot veni vorba, dacă n-ai scris un adjectiv propriu-zis, nu iei nimic, pentru că nu știi să le diferențiezi pe acestea de cele provenite din participiu. Dar, în aceeași Gramatică mi se spune, la pagina 141, vol. 1, că adjectivele propriu-zise includ și participiile și gerunziile adjectivizate. Ce facem!? Mie mi se pare important ca un copil știe să recunoască adjectivul, prepoziția, dar eu nu pot să-i dau nimic, nici măcar amărâtul ăla de punct, dacă n-a scris „prepoziție simplă”!

#652150 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
partea a treia - de zaraza sc la: 27/06/2014 11:09:38
"La subiectul al doilea apare un text nonliterar scris de Corina Zorzor. I-or fi cerut acordul ca să-i folosească textul? Cerințele nu privesc înțelegerea textului, așa cum ne lăudăm că o facem, având ca model testele PISA, ci, poate, atenția. Foarte mulți copii n-au formulat enunțuri corecte, pentru că au fost induși în eroare de întrebare. Ei, ne mai încurcăm cu chestii de-astea…

La al cincilea item erau două subordonate care puteau fi interpretate diferit. Prima, temporală sau condițională, dar și ultima, indirectă sau de scop. Îmi amintesc scandalul de acum doi ani, când propoziția a fost clar subiectivă, dar s-a corectat, până la urmă, în două feluri. De ce nu și acum? Merge, la fel de bine, „îl încurajează pe cititor la…” ca și „îl încurajează pentru a înțelege”.

Tema compunerii libere a fost nemaipomenită. Cât or fi stat să se gândească la asta? Copilul să prezinte o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire cu un scriitor contemporan! Cei mai mulți copii n-au scris cele 10-15 rânduri necesare. S-au întâlnit cu scriitorul contemporan fără nume, celebru, Dan Puric, idolul mamei, Andrei Pleșu/Pleșa, Mircea Dinescul cu fular alb, Andreea Esca, Mircea Cărtărescu, Nichita Stănescu – o ea!! –, dar și cu Mihai Eminescu, Creangă, și i-au pus întrebări și au fost emoționați. Ce-ar fi putut spune mai mult? Am găsit o singură lucrare în care apărea un șoricel la prezentarea cărții marelui scriitor, sedus de mirosul de cașcaval al unei cărți culinare. Vina nu e a lor că nu știu niciun nume de scriitor – unii mai știu –, pentru că cei care apar frecvent la televizor nu sunt scriitorii, oamenii de cultură etc., ci oameni de un cu totul alt gen.

E, așadar, vina noastră, a celor mari, că tolerăm un astfel de sistem și suntem parte a lui, și eu îmi cer iertare față de Cristi, Alberto și toți ceilalți copii „ai mei” că nu i-am învățat altceva, nu știu nici eu ce, care să le fi adus o notă mai mare la un examen atât de important pentru ei. Îmi cer iertare în fața inteligenței lor, a zâmbetului lor, a ochilor înlăcrimați cu care vor privi notele. O să-i privim și pe aceștia plecând în alte țări, care nu-i vor considera proști, ci buni de muncă. Vor fi și doctori, și ingineri…

Și astea n-ar fi decât câteva probleme legate de acest examen. Sper că nu v-am plictisit. Nu-mi spuneți că nu vă interesează, pentru că și copiii voștri o să crească.

Carmen Stoica, profesoară la Școala 99, București"
#652151 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote - de zaraza sc la: 27/06/2014 11:39:24
"mana de lucru de calitate proasta, economia nu se mai dezvolta, creste criminalitatea, dispare clasa de mijloc, etc."

Dupa ce ne-am invatat cu atatea cuceriri ale stiintei si tehnicii, nu cred ca un invatamant de alta natura va duce la disparitia mainii de lucru calificate. Iar criminalitatea sigur va scade, oamenii fiind mai liberi, deci mai atasati de individualitatea lor pe care pot sa si-o exprime neingraditi de refulari si reprimari emotionale. Ca de aici apar comportamentele agresive, din obligarea individului de a se manifesta dupa niste reguli rigide care ii ciuntesc fiinta.

Oh, clasa de mijloc... Ca tot imi era pe limba astazi sa spun ca "democratia" e praf in ochii poporului. Prin ceea ce este el de fapt, este o putere, poporul. Culmea insa ca ei detin puterea, dar nu si banii, mijloacele, bogatiile naturale. De ce? intrebare retorica. Oligarhia (guvernele, bancile) au confiscat puterea din mana poporului, cu acordul lui inconstient.

#652152 (raspuns la: #652121) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de adina.petre la: 30/06/2014 10:59:13
nu e numai la noi asa, stai linitita. in alte parti predomina iluzia de libertate de alegere. insa iluzia nu e musai libertate in sine, e doar un alt fel de a tine oamenii ocupati.
#652157 (raspuns la: #652039) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote - de adina.petre la: 30/06/2014 11:07:11
si eu am avut asta ca observatie, faptul ca nu se da totusi macar o solutie pentru lunga lista de probleme evidentiate.

daca ar fi sa ne intoarcem la vanatori-culegatori, solutia supra popularii ar veni de la sine, in ideea in care unii oameni ai epocii noastre nici sa aprinda focul nu stiu. ar fi un val masiv de selectie naturala, apoi o manuta de supravietuitori pentru care ar fi suficiente resurse. :)
#652158 (raspuns la: #652041) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proud - de adina.petre la: 30/06/2014 11:12:10
nu am zis ca-i un articol perfect :p

dar mi s-a parut foarte limpede si competent punctat. nu stiam invataturile lui Basarab Nicolescu, insa am dat peste ele usor, si aprofundez. voi reveni cu impresii! multzam :D

#652159 (raspuns la: #652054) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
M a o - de adina.petre la: 30/06/2014 11:12:50
Cu placere, ma bucur ca ti-a placut. :)

Ce dai la schimb? :P
#652160 (raspuns la: #652059) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
HS - de adina.petre la: 30/06/2014 11:34:02
multumesc pentru comentariul extins, mereu e o placere sa te citesc :)

referitor la ideea in care sunt limitati copiii in ceea ce priveste discernamantul. presupunand ca sunt de acord cu tine, si ei nu au discernamant...spun doar ca ma supara aici tocmai faptul ca fiind in stadiul acela de vulnerabilitate suprema, in care nu au discernamant si nu pot alege si decide pentru ei insisi, sunt cumva la 'mila' resurselor parintilor lor. de aici, viata micutului se afla la indemana capacitatii de a decide a parintelui, a situatiei materiale, a ambitiilor si idealurilor acestuia - asta ca sa evidentiez doar o prima serie de factori care mi-au venit buluc in minte.
problema mea este destul devbanala/comuna. cine spune ca alegerile alea (pe care le face parintele) sunt cele mai bune pentru puiul de om?
si intrebare fantasmagorica. daca totusi ei, copiii, au un discernamant? sau o forma de, sa zicem asa...primara, instinctuala?

mai departe, urmatoarea ta idee ma lasa usor confuza. inteleg cum descrii organizarea societatii in functie de nevoia de adapostire din fata celui puternic, si mi se pare justa clasificarea fenomenului drept temelia societatii actuale. insa nu inteleg dde ce consideri tu ca solutia pentru a-i pregati pe copii pentru acel rol este scoala? chiar raspunde ea nevoii aceleia de confort si siguranta 'tribala'?

homeschoolingul nu imi este familiar ca practica decat vag, mi-e dificil sa-mi dau cu parerea. instinctual insa, as fi tentata sa nu ma incred in el prea tare, pentru ca mi se pare o metoda flawed prin care copilul nu are acces la invatarea in micro-grupul pe care il constituie clasa. s-ar putea sa gresesc.

delicata problematica de calitate a copilului. imi imaginez ca este dificil a admite ca cioara din cuibul meu este echipata sa rezolve dileme de conserva in loc de a fi o viitoare laureata a nobelului. insa vad asta ca pe o tema recurenta si de-a lungul articolului. ok, avem o problema, e fain ca putem s-o punem pe tapet. insa cum o rezolvam, care sunt solutiile aici? momentan tot ce s-a putut inventa in invatamant a fost ideea de incluziune. cu care, recunosc, nu sunt de acord.

si ultima intrebare cu iz utopic. de ce nu ne putem autoreglementa autoritar? :)

#652161 (raspuns la: #652065) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel - de adina.petre la: 30/06/2014 11:40:50
reforma sa fie, si radicala, de ce nu? dar cum? :)
#652162 (raspuns la: #652089) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina - de zaraza sc la: 30/06/2014 12:27:20 Modificat la: 30/06/2014 12:33:35
Cu asemenea intrebare aparent retorica mi-era teama ca discutia se va opri aici. Desi a trecut foarte putin timp de la postarea ei! Dar teama ne face sa actionam fara sa gandim la rece.
Asaaa... ma gandeam la un sistem de educatie... cum naiba sa reusesti ceva cand mentalitatea tuturor e cea care trebuie schimbata. De atatea sute de ani, chiar milenii, invatamantul s-a bazat pe asimilarea de cunostinte si foarte rar pe educatie. Eventual pe dresaj, pe manipularea viitorilor cetateni in directia dorita. La asta suntem foarte buni.
Si m-am gandit... copiii stiu instinctiv ce e bine pentru ei. Singura problema care apare e ca ei vor sa incerce aia si ailalta, iar adultul, speriat (teama din el!) ii va interzice sa: puna mana pe fierul de calcat, sa treaca strada prin locuri nepermise, sa se uite la tv etc etc. Si copilul creste plin de refulari. Oricat de bine ai incerca sa il cresti. Dar daca am reusi sa gasim educatori potriviti, care sa il indrume sa faca ce vrea, ce ii place? Vrei sa faci rachete? Ok, ne propunem sa facem racheta aia. Pentru asta ai nevoie de aia si de aia... Si in 12 ani de scoala el, elevul, a facut aproape o racheta. E un exemplu... in mintea mea nu erau exemple concrete ci ideea ca oricine e bun la ceva. Fie si pentru ca ii place sa invete din toate cate ceva, doar de curiozitate.
2. Cum sa gasesti educatorii? Surpriza!!! Sa ii aleaga copilul. Adio examene, definitivat (bine, exagerez), dar copilul va refuza educatorul! In schimb educatorului i se va cere sa aduca elevul in stare sa faca ceva cu placere. Ceva, evident, care ii slefuieste personalitatea, care il provoaca sa fie si politicos, si constient de ceea ce face.

Probabil asta e viitorul, nu vor mai exista "ziduri". Nu va mai fi "scoala", ci eventual un sediu, dar activitatile se vor desfasura si pe camp, si in fabrici, oriunde. Societatea actuala are probleme fiindca ne-am indepartat tot mai mult de natura. Omul e viu, e si el o fiinta, respira, a-l separa de natura inseamna sa vrei sa faci din el un robot. Asta nu se poate, el trebuie sa stie cum se ingrijeste un animal, cum se creste graul, cum se culeg fructele. Apoi trebuie sa stie cum se fabrica una-alta. S-a spus ca de la el, de la copil, putem invata. Cred asta. Nu mai stim sa traim, doar sa facem bani... Fara inocenta copilariei si visele adolescentului nu suntem decat niste mosi ursuzi.

#652163 (raspuns la: #652162) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adinu, - de proud la: 30/06/2014 15:54:33
daca urmaresti subiectul, vei avea surpriza sa gasesti aceleasi idei 'competent punctat' prin diverse articole din net. Nimica original ziceam.

nu stiam invataturile lui Basarab Nicolescu, insa am dat peste ele usor, si aprofundez. voi reveni cu impresii! multzam :D

chiar te rog! ma retrasesem din dezbatere dupa acest comentariu "cu lucrarea de care pomeneai in primul comentariu, a lui Nicolescu: corect dar paralel cu articolul." Na, aceasta profunda observatie m-a lasat bouche bée ... si am zis pass! :)))
#652170 (raspuns la: #652159) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de irma la: 06/07/2014 07:35:20
"ideal ar fi sa traim ca in perioada cand eram vanatori culegatori, era doar scoala vietii, nu erau bani, nu erau vaccinuri, nu se inventase monogamia... "

da, daca ne-am multumi sa traim numai vreo 30 de ani :)
#652181 (raspuns la: #652041) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de irma la: 06/07/2014 07:46:00
"asta ar fi cea mai amre greseala, de coborat nivelul si cerintele.

corect! eu cred ca suntem din ce in ce mai destepti de la o generatie la alta, deci capabili de mai mult. si trebuie sa fim capabili de mai mult daca vrem sa progresam.
constat ca exista o tendinta in anumite cercuri de intoarcere la trecut, mai ales in randul tinerilor, tendinta pe care nu numai ca nu o inteleg, dar o dezaprob cu tarie.

"poate putine reorientare n-ar strica si nici schimbari in metodologia de predare pentru ca tehnologia de comunicatii a trecut printr-o revolutie care inca nu se oglindeste in scoli. in nici un caz nu de coborat nivelul. "

si asta e corect. mai mult cred ca schimbarea ar trebui sa aiba loc urgent. pentru ca in curand o sa ne confruntam cu o rata foarte ridicata a abandonului scolar.
#652182 (raspuns la: #652045) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...