Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Moarte intelectualilor


de ampop la: 23/12/2004 14:02:00
modificat la: 24/12/2004 10:48:26
voteaza:
De-a lungul a mai mult de o jumatete de secol comunistii au reusit cu deosebit succes sa implementeze in Romania o ura gregara fata de tot ce inseamna spiritualitate. Pseudointelectuali de genul lui Dinu Sararu, proletcultisti bicisnici, s-au strecurat precum viermele in cultura romana, aservind-o. Ingineri cu 6 clase (de politehnica serala) economisti cu scoala la "comasata", juristi intrati la facultate pe baza de "dosar" si trecuti prin bancile ei precum cainele prin apa cu girul colegilor de munca de la securitate au format noua clasa sociala a "intelectualilor socialisti". Ceilalti, autentici si minoritari, au fost incetul cu incetul dati la o parte, persecutati, infundati uneori la gherla, terorizati, batjocoriti. Inginerul Iliescu cu studii la Moscova isi teroriza "colegii intelectuali" cu hoarde de proletari alcoolizati ce racneau cu ochii iesiti din orbite: "Moarte intelectualilor!".Securistii agramati cu constiinta nimicniciei scolilor absolvite, ii calauzeau pe minerii ce rupeau oasele ochelaristilor si barbosilor. La mai bine de 13-14 ani de atunci pseudointelectualii detin prin PSD controlul Romaniei. Intelectualilor nu le mai ramane decat sa se planga prin ziare si forumuri virtuale, sa-si reverse oful si amarul fata de alti minoritari ce le citesc balmajelile forumiste.
Romania a devenit din pacate in acesti din urma 60 de ani o cloaca de barbari hoti pe de o parte si comunisti scarnavi care culmea, se mai si tin oameni de cultura, pe de alta parte.
Barbarii ce traiesc intr-o societate mai degraba larvara ( beau tescovina, ragaie, asculta manele, injura la meci, povestesc la locul de munca ultimele pozitii sexuale practicate...) nu doresc decat sa fie condusi, sa li se dea...sa le dea ceva Statul dumnezeul lor si Conducatorul, ori sa fie lasati sa mai fure ceva din fabrica...Ceilalti, "tovarasii intelectuali" postesc de Craciun, sunt quasi-asceti (de fatada), dau pomene electorale, ne "invata" ce este "bine si rau", ne "socializeaza" pe astia mai "antisociali". Un fior rece m-a trecut pe spinare ieri cand un popa (zic bine popa si nu preot) ortodox ingaima pe un post de televiziune (de altfel destul de pro-Basescu) despre necesitatea unei legi impotriva "prozelitismului". Adica, pe intelesul tuturor, cei de o alta credinta decat "cele acceptate legal" (asta pentru inceput doar...n.n.) sa fie impiedicati sa-si stranga adepti (chipurile datorita racolarii cu cadouri, faina, bani de catre "slugile imperialismului"). Misionariatul altor culte crestine trebuie sugrumat pentru ca BOR sa poata "controla" prostimea romana...mai sa fie! La tarc cu berbecii si oile, prin strunga PSD-ului sau Partidului!
Oare cat timp o sa mai fim "controlati " si "condusi" de asemenea imbecili cu diplome universitare?
Basescu este privit ca un Mesia de catre acesti nefericiti intelectuali...Plesu alaturi de Basescu, poate da Domnul sa fie ceva si de capul nostru...dar tare imi este frica sa nu fie totul o iluzie, o speranta desarta. Voi ramane un sceptic...
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


Re: Moarte intelectualilor - de stancosty la: 24/12/2004 12:26:52
Dragă ampop,
după ardoarea cu care combati, post să-mi imaginez că te numeri printre intelectuali.
As îndrăzni să cred că si eu pot intra în aceeasi categorie (nu sunt sigur, chiar dacă mă pot "lăuda" cu un doctorat - în electronică, nu în stiinte politice sau filosofie, ca altii). Ca atare, până la un punct înclin să-ti dau dreptate. Dar numai până la un punct.
Ca o paranteză, să stii că Moscova post-stalinistă nu si-a terorizat deloc intelectualii, ci dimpotrivă, si i-a atras de partea puterii, dându-le unele privilegii, pentru că, spre deosebire de Ceausescu, care era, pur si simplu, prost, în sensul cel mai direct, comunistii rusi, mai "luminati", au înteles că au nevoie de ei.
Asa au construit bomba atomică, asa au trimis sateliti si navete spaţiale în Cosmos, asa si-au mai poleit imaginea cu turnee ale Balsoi Teatr, sau cu filme premiate la festivaluri internationale ("Moscova nu crede îl lacrimi"...), sau ... sau ...
A fost o vreme când românii erau ahtiati după cultura rusă.
Dar nu comunismul rus este de vină pentru racilele societătii românesti actuale. Nu, doar noi însine. Cine ne-a împiedicat să gândim singuri?
Eu am crescut citind "Tânăra Gardă" şi "Povestea unui om adevărat" şi participând la focurile de tabără şi la actiunile pionieresti făcute ca să nu mergem la slujba de Crăciun sau de Paste ...
Dar asta nu m-a împiedicat să ascult si ce-mi mai povestea bunicul (putin, că-i era frică) sau ce mai scăpa prin plasa propagandei, să citesc cărti (unele interzise), să văd si să gândesc singur, si să-mi dau seama ce a însemnat comunismul pentru România.
Asta s-a întâmplat nu dintr-o dată, ci treptat, dar când vremurile s-au schimbat si s-au aflat, de exemplu, grozăviile de la Pitesti (orasul în care locuiesc) lucrurile acestea nu m-au luat prin surprindere, le stiam deja si doar unele amănunte erau noutăti pentru mine.
Ca să nu lungesc vorba, cine a avut ochi să vadă si urechi să audă nu putea să rămână în ceata propagandei de partid.
Cei despre care vorbesti tu sunt de fapt profitorii societătii de ieri si a celei de azi si dacă unii intelectuali iau partea uneia sau alteia dintre tabere, este pentru că asa cred ei că este "cool", asa au vazut ei la americani.
Rolul adevăratilor intelectuali nu este acela de a da sfaturi, ci de a oferi modele. Îmi pare rău si-mi cer scuze, dar, din acest punct de vedere, pentru mine domnul Paleologu Jr. nu este credibil, pentru că ne dă prea multe sfaturi pentru putinul timp petrecut printre români. Este usor să stai la Londra si să dai verdicte pe baza celor citite în cărti, dar eu îl prefer pe Sartre măcar si numai pentru faptul că s-a implicat si nu a stat pe margine să comenteze.
La fel, deşi îl apreciez pe domnul Paler pentru ce a scris, nu pot să-l admir pentru modul cum se implică în politică, pentru că de fapt trebuia să se fi implicat mai întâi pe vremea plenarei din 71, sau când era membru al CC al PCR.
Eu cred că intelectualul adevărat trebuie să se implice, dar nu de o parte, sau alta, ci în asa fel încât, prin modelul oferit, să-i facă pe ceilalti să judece singuri si să nu mai fie doar o masă de manevră. Atâta timp cât ei vor prefera să vină un ... escu, să le rezolve problemele, lucrurile nu vor avea un rezultat pozitiv. Lasitatea intelectualului român nu va naste niciodată un Havel.
Atât timp cât românii nu vor avea repere si modele pe care să le urmeze, vor continua să bâjbâie si să-si caute identitatea pierdută.
Oricum, însă, nu trebuie să ne lăsăm cuprinsi de pesimism (cam devreme, în ceea ce te priveste, nu?). Eu sunt mai optimist. Cineva (Nicolae Iorga, cred) spunea că trebuie să ne luăm si noi nemtii nostri (culmea că am si avut, dar i-a vândut Ceausescu).
Ei bine, cred că prin intrarea în UE vom avea si noi "nemtii nostri" care, mai putin imaginativi, ne vor arăta cum sa ajungem direct acolo unde fantezia noastră de balcanici ne-ar duce pe căi foarte ocolite.
De asta nu sunt de acord cu părerile unora că aderarea la UE mai poate astepta, că nu suntem pregătiti, etc. În felul ăsta, noi nu vom fi pregătiti niciodată, asa că mai bine acum. Stii vorba aceea a lui Patriciu, cu tăiatul cozii pisicii dintr-odată ... S-a dovedit al naibii de adevărată si este valabilă si in acest caz.
Si, ca să inchei cu o glumă, altfel cine ar rămâne să stingă lumina?
Crăciun fericit si s-auzim de bine!
Costy
#32198 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...