Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

lege si tocmeala


de Homo Stultus la: 06/01/2015 17:55:10
rezumat: nu tocmai
taguri: Diverse 
voteaza:
Mi s-a cerut recent să apăr, printr-un text de opinie scris în tiparul ”academic”, necesitatea implementării la nivel global a unei noi tastaturi care, in loc de qwerty... sa aibă tastele in ordine abcde... Mi s-a părut un subiect fascinant si de o utilitate remarcabilă. Printre exemplele pe care m-am simțit oarecum constrâns să le aduc în sprijinul abordării mele: tastaturile alfabetice folosite la nivel global te ajută să salvezi timp atunci când lucrezi împreună cu o companie chineză la un soft ce va fi folosit de astronauți atunci când vor ateriza pe Pluto. Textul, deși făcut la mișto, mi-a adus multe laude (categoria frectiones (iară nu frictiunes) elegantes ad pseudopodem). Academic, atât timp cât respecți forma, fondul nu contează oricât de inept ar fi.(exagerez, in fapt e mai mult o paradigmă sac-petic aici)

Rumegătorii de norme se simt loviți aproape fizic atunci când ai impertinența unui exordium ex abrupto. Respectarea canoanelor le aduce în schimb o plăcere oarecum corporală (unguentum ad hominem necesarum est. Cred că era argumentum... să o lăsăm precum căzut-a). Din această perpectivă putem (sau puțim) purcede la a spinteca poteci in hățișul noetic al aporiei. Cred că sunt puțini oameni pe lumea asta care să înțeleagă și să aprecieze mai mult decât mine sensul normei, rânduielii, regulei, pravilei, tiparului. Lumea dogmelor are frumusețea ei negrăită. Iubesc Castalia din toți neuronii. Oricând sunt gata de a fi apologetul pravilei. Cu toate astea, nu consider de dorit deificarea tiparului. Viul se găsește adesea dincolo de dogmă. Dogma este pentru răstimpul secetei nu pentru supraplin.

Dacă demersul de față ar trebui să aibă o noimă, cred că aceasta ar fi tentativa de a impăca (nu relativitatea și fizica cuantică) ci lumea și antilumea. Norma și antinorma sau mai degrabă supranorma. Că omul poate să trăiască și fără această împăcare (și o poate face chiar foarte bine) este evident. Există unele opinii conform cărora norma este asimilată și depășită în supranormă. La 20 de ani, din lene mentală, am păscut cu voioșie această idee și am considerat-o validă fără să încerc să o verific prin participare. Astăzi, nu mai sunt atât de sigur, îmi este din ce în ce mai greu să pasc chiar orice buruiană din imașul noetic. Considerând că norma este pentru morală ceea ce termometrul este pentru temperatură, e ușor să spui că, în fapt, respectarea normei ar trebui să fie manifestarea naturală a unei stări lăuntrice (celebra ”iubirea nu are nevoie de lege”). Dar dacă (zic și eu) se întâmplă să fiu un om hain, ranchiunos, egoist (ecce ego!) ar putea să mă ajute norma (fie și pe calea plicticoasă și repetitivă a rânduielii) să dobândesc ceea ce nu îmi este propriu din născare? Nu că aș avea vreun răspuns sau vreo idee cum ar funcționa treburile astea.

Dacă regula ar avea caracteristica asta germinativă (și, uneori degenerativă) am putea spune că există o continuitate, un lanț (nu neapărat cauzal dar pe undeva prin zonă) între rânduială și morală (ca mod de a fi). Valoarea morală impusă poate să devină un factor important în ființare prin asumare (chiar dacă pe calea obișnuinței). Paranteză (tot reciteam eu ceva existențialiști în preajma revelionului) Cred că e posibil ca mulți oameni să se abțină de la facerea de rele din ... obișnuință. Am în vedere și reversul. De exemplu, pățania lui Jan al lui Camus care ajunge să fie assasinat de sora și de mama lui. Deși nu ăsta e sensul Neînțelegerii, eu am impresia că Martha nu ucidea neapărat din răutate cât din obișnuință (știu, știu scopul declarat cu mutarea pe malul mării... bla bla bla.) Atmosfera mi-a dat impresia înfiorătoare că omul poate într-adevăr săvârși răul cel mai mare fără cea mai mică urmă de răutate. Oarecum .... profesional. Rutina deh... Închid paranteza.

Regula, legea, rânduiala au o parte pe care nu am adus-o încă în discuție: pedeapsa. Sunt foarte multe persoane care consideră că forța unei legi stă în teama față de pedeapsa prevăzută pentru încălcarea ei. Consider că această opinie este justă. Omul este o ființă inteligentă, deci rea! (să înceapă scandalul!) Inteligența este pe scurt fentarea greutăților (foc - scăpăm de frig, roată-scăpăm de căratul greutății, așteptăm vecinul din peștera vecină pe înserat, îi dăm în cap și îi luăm femeia și alte nimicuri de genul ăsta.) Succesul evolutiv înseamnă un pic de noroc (prin bagajul genetic) și capacitatea de a trișa). Chiar dacă are rațiune e greu să deosebești un om de o bacterie din punctul ăsta de vedere (pseudofilosofic vorbind). În acest context, a presupune că forța legii vine din tăria pedepsei pe care aceasta o prevede, este absolut justificat. Există totuși și oameni mai puțin inteligenți (ergo mai puțin răi) pentru care legea nu își trage tăria din pedeapsă ci din valoarea morală pe care o apără, delimitează, impune, consființește, stipulează, prevede etc.. Iertată să-mi fie lipsa de modestie dar îndrăznesc să mă includ în tagma asta a proștilor, a celor inapți pentru evoluție (poate or fi apți de revoluție sau ceva).

Fără corectură.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


Homo Stultus - de zaraza sc la: 13/01/2015 12:36:02
" Considerând că norma este pentru morală ceea ce termometrul este pentru temperatură, e ușor să spui că, în fapt, respectarea normei ar trebui să fie manifestarea naturală a unei stări lăuntrice (celebra ”iubirea nu are nevoie de lege”). Dar dacă (zic și eu) se întâmplă să fiu un om hain, ranchiunos, egoist (ecce ego!) ar putea să mă ajute norma (fie și pe calea plicticoasă și repetitivă) să dobândesc ceea ce nu îmi este propriu din născare? Nu că aș avea vreun răspuns sau vreo idee cum ar funcționa treburile astea. "

Ca-i mai cald sau mai rece, stim si fara termometru. Un om hain, egoist, nu ar trebui sa se schimbe de dragul majoritatii, ci pentru ca ar gusta viata din plin, s-ar bucura de darurile ei. Altfel spus, o educatie bazata pe adevar ar produce oameni care ar darui prietenie fara sa astepte sa primeasca ceva in schimb. Si atunci lumea ar arata altfel.

Dar noi suntem educati in conformitate cu o anumita morala, religie, traditie, mentalitate, asteptare, in loc sa fim lasati sa ne orientam singuri si sa ne alegem ce ne place, ce ne face sa ne simtim impacati. Am afla singuri ca daca daruiesti, vei si primi. Pentru ca asa gandesc toti.

#653226 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de munteanu rodica la: 28/01/2015 16:28:55
ca de obicei.
#653262 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Cri Cri la: 07/02/2015 10:01:18
Am citit ca aranjarea qwerty reducea posibilitatea ca bratele puratoare de caracter sa se blocheze
Am observat ca respectarea dogmelor reduce posibilitatea ca relatiile interumane sa se blocheze
Arta este eludarea dogmei pastrand relatiile
Daca esti suficient de talentat, vei fi re-creat dogma impingand evolutia un pic mai incolo. Daca n-ai idei noi si nici talent, poti incerca oricand dumpingul
Simplist, poate, dar alegerea e un raport cost/satisfactie personala. Imediata sau sperata, cel putin
Nu cred in necesitate nici cand o sustin
#653270 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: