Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Muzee vii


de zaraza sc la: 10/02/2015 12:15:25
rezumat: pastrarea nealterata a traditiilor
voteaza:
Un nou concept anima judetul unde locuiesc, Bistrita-Nasaud. Din stirea de la radio am retinut mai multe cuvinte-cheie, ca muzeu viu, casa ethnos. Conceptul s-a raspandit in mai multe comune din judet. Stirea nu se suprapune exact peste stirea de la radio, adica notiunea de "casa ethnos" e proprie tuturor muzeelor vii din tara care sunt si care vor mai apare.

Redau intai acest articol de pe internet.

"Un model prezentat in publicatia “Satul romanesc, sat european”, editata de Delegatia Comisiei Europene in Romania pentru a populariza pro-gramul-concurs cu acelasi nume, este satul Sebis din comuna Sieut. Prin grija lui Alexandru Uiuiu, presedintele fundatiei bistritene “Ethnos”, cateva case vechi din Sebis au fost transformate in muzeu, case care, prin inventarul si arhitectura lor, au devenit marturii ale istoriei orale. S-a dorit constituirea unui muzeu al satului, cum este cel din capitala, aceasta insemnand stramutarea caselor, ceea ce ar fi costat foarte mult, si cum nu s-a putut gasi nici spatiul necesar unui astfel de asezamant, s-a hotarat conservarea caselor chiar pe locul unde sunt amplasate.

Un gospodar de seama din Sebis, Virgil Melean, a fost de acord ca vechea casa batraneasca in care si-a petrecut copilaria sa devina muzeu: “Sunt convins ca prin aceasta modalitate voi pastra vie amintirea parintilor mei. Sper ca in acest fel sa ne putem invata copiii despre traditiile neamului nostru si sa putem arata lumii intregi cine suntem”.

Muzeul din Sebis, denumit “Casa Ethnos”, gazduieste monografii ilustrate ale satului, obiecte traditionale, o bogata colectie de imagini in care pot fi admirate portul, obiceiurile si ocupatiile oamenilor din zona, respectiv multe fotografii din secolul XIX. In aceasta vatra stramoseasca au avut loc evenimente locale, dintre care amintim si sezatoarea satului, veche traditie stramoseasca.

Satenii si-au adus contributia la realizarea acestui lucru de cinste, venind cu unelte si obiecte traditionale specifice. Entuziasmul turistilor straini care au trecut pragul acestui muzeu au dovedit localnicilor din Sebis ca obiceiurile si traditiile lor sunt apreciate, confirmand ca stradaniile lor nu sunt in zadar. “Uniunea Europeana este interesata de pastrarea specificului local, fiindca aceasta poate aduce bunastare pentru membrii comunitatii respective. UE finanteaza proiecte prin care se mentin specificul local, traditiile si obiceiurile locului, pentru ca acestea dau, in cele din urma, bogatia Europei”, considera Angela Filote, coordonatorul programului-concurs “Satul romanesc, sat european”.

http://www.mesagerul.ro/2005/05/27/sebis-primul-sat-european-din-bistrita-nasaud
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


Muzeu viu in comuna Feldru - de zaraza sc la: 10/02/2015 12:24:34
Comuna e la 15 km de Nasaud.
Stirea suna bombastic, stil de provincie... cica cetatenii comunei au propus... :D Pai casa este a acelui profesor universitar, pot ei sa propuna pana nu mai pot, ca tot proprietarul a fost cu ideea. Si dupa cum spunea la radio, casa intai a fost renovata cu materiale traditionale. Abia apoi s-a putut denumi "muzeu viu", "casa ethnos". Stirea de la radio era mult mai bine construita, cu multe informatii si logica.

"Feldrihanii nu-si uita zestrea culturala si traditiile locale, marturie in acest sens stand transformarea unei case intr-un muzeu al satului. La initiativa cetatenilor comunei, sub coordonarea conferentiarului dr. Alexandru Uiuiu de la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, a luat fiinta muzeul satesc amenajat chiar in casa parinteasca a universitarului. In “Casa Ethnos”, cum a fost numit muzeul, sunt expuse diferite obiecte donate de localnici: carti vechi, ceramica, obiecte de uz casnic, tesaturi si covoare. Tot aici se gasesc monografii ale satului, colectia revistei “Zestrea” si multe fotografii ce ilustreaza sugestiv atmosfera patriarhala a satului nasaudean de altadata. Din patrimoniul muzeului satesc din Feldru mai fac parte costume populare traditionale, create de un grup de femei sustinute in demersul lor de Primarie si de Grupul Scolar - in speta Scoala Profesionala de Arte si Meserii. Etalarea culturii populare a zonei s-a facut si printr-o colaborare cu postul de televiziune TVR Cluj. Frumusetea traditiilor feldrihane din Casa Ethnos a fost admirata atat de romani, cat si de vizitatori din Spania, Irlanda, Franta, Italia, SUA, Austria, Olanda ori Belgia."

http://www.mesagerul.ro/2008/01/22/casa-ethnos-din-feldru
#653285 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Muzeu viu si la Micestii de Campie - de zaraza sc la: 10/02/2015 12:30:32
folkloric? :D
Codişorul? Poate Codrişorul.

"La Miceştii de Câmpie s-a derulat prima ediţie a Serbărilor Culturale. Sărbătoarea a debutat cu ceremonialul religios săvârşit de preoţii Ştefan Tonţean-paroh şi Ioan Bendean din Sângeorz-Băi. A urmat tăierea panglicii la Casa "Ethnos" , apărută la ideea lui Dorin Dobra, director UBB Extensia Bistriţa, care a apelat la dr. Alexandru Uiuiu şi scriitorul Horaţiu Baciu, cei care şi-au adus contribuţia alături de un grup de studenţi. După sfinţirea casei, aşa cum stă bine creştinilor, un alt moment a fost dedicate acordării titlurilor de "Cetăţean de onoare ", pentru scriitorul Emil Dreptate şi inginerii Alexandru Olteanu şi Vasile Buzan. Spectacolul folkloric, realizat cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură, pe scena amenajată în "Groapa lupului", a fost deschis de directorul instituţiei, prof. Nicolaie Gălăţean şi primarul Dumitru Bendean. Au participat ansamblurile Codişorul din Bistriţa, Doina Ardealului-Runc, Illo Romano-Lechinţa şi artistele Simona Pop Labiş şi Mirela Petruş. Au fost prezenţi deputatul Ioan Ţintean, administratorul judeţului, Vasile Negruşeri, subprefectul Ovidiu Frenţ, consilierii judeţeani Daniel Suciu şi Ioan Deneş."

http://img2.rasunetul.ro/casa-ethnos-la-micesti
#653286 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de rumm la: 16/02/2015 23:58:54
mie-mi pare rau de ursi, zau...
#653291 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rumm - de zaraza sc la: 17/02/2015 14:17:22
Te referi la fotografia cu ursul? Important e sa nu se mai sacrifice altii. Cand n-or mai exista blanurile naturale, s-or imbraca si cu artificiale. :)

#653292 (raspuns la: #653291) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...