Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Manualul si adevarul stiintific


de zaraza sc la: 11/03/2015 14:22:25
rezumat: ce este in manuale este adevar stiintific?
voteaza:
"5 ,,adevaruri” stiintifice pe care le-am invatat la scoala si care sunt gresite

Multe dintre lucrurile despre care am invatat la scoala ca reprezinta fapte stiintifice bine stabilite si demonstrate au fost infirmate de decenii. Si totusi, ele apar in continuare in multe manuale scolare.

Iata cateva intrebari la care ar trebui sa ne fie usor sa raspundem, pe baza a ceea ce am invatat cu totii la scoala. Dar faptul ca raspundem usor nu inseamna ca raspundem si corect.

Cate simturi au oamenii?
Care dintre aceste obiecte sunt magnetice: o rosie, corpul uman, agrafele de birou?
Care sunt culorile primare in vopsele?
In ce zona a limbii se simte gustul amar?
Cate stari are materia si care sunt acestea?
Sa le luam pe rand.

1. Simturile umane

De peste 2000 de ani, inca din vremea lui Aristotel, se vorbeste despre ,,cele 5 simturi ale omului”, iar ideea este remarcabil de persistenta, in ciuda multelor decenii de studii care infirma aceasta conceptie. Pana si ideea ca exista ,,un al saselea simt”, misterios, este tot un reflex al convingerii ca, in mod normal, oamenii au 5 simturi. In realitate, avem mult mai multe simturi, in afara de vaz, auz, simt gustativ, olfactiv si tactil: proprioceptia, simtul echilibrului, al temperaturii (termoceptia), al durerii (nociceptia), un simt al timpului (cronoceptia), plus un numar de simturi ,,interne” (interoceptii), activate de stimuli proveniti din interiorul corpului si deservite de receptori specifici situati in organele interne. (Puteti citi aici un articol mai amplu despre simturile umane.)

2. Magnetism

Daca prin ,,magnetic” intelegem proprietatea de a raspunde la actiunea unui camp magnetic el, atunci nu numai agrafele de birou metalice sunt magnetice: corpul uman si rosia interactioneaza si ele cu campurile magnetice.

Agrafele si alte obiecte metalice care contin fier, nichel sau cobalt sunt feromagnetice, adica sunt atrase de magneti. In schimb, apa din corpul uman si din rosie (sau, mai exact, nucleii de hidrogen din moleculele de apa din corpul nostru si din rosii) sunt respinse de campul magnetic – sunt diamagnetice. Dar fortele implicate sunt extrem de slabe, de aceea nu le observam in mod normal. Insa faptul ca organismul uman reactioneaza in mod specific la actiunea unui camp magnetic este aplicat in medicina, pentru obtinerea de imagini ale structurilor din interiorul corpului uman cu ajutorul rezonantei magnetice (RMN).

3. Culorile primare

Culorile primare, am invatat la scoala, sunt acelea care nu pot fi produse prin amestecul altor culori; am mai invatat ca aceste culori primare sunt rosu, albastru si galben si ca din ele pot fi produse, prn amestec, toate celelalte culori. Dar nu e adevarat. Putem obtine rosu amestecand magenta cu galben, putem obtine albastru amestecand magenta cu cian. In acelasi timp, nu se pot obtine toate culorile daca pornim de la rosu, galben si albastru.

Cercetatorii culorilor au stabilit aceste lucruri inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar in tehnologie ele sunt cunoscute si aplicate – ca dovada, cartusele de cerneala pentru imprimantele color nu contin rosu, galben si albastru, ci magenta, galben si cian, adevaratele culori primare – dar, cumva, descoperirile n-au ajuns pana in manualele de scoala.

4. Gustul amar

Va amintiti cumva, din manualele de biologie, o ,,harta” a gusturilor, asa cum se simt ele pe limba? Ideea era ca receptorii pentru gustul dulce sunt situati in varful limbii, cei pentru gustul acru pe laturile limbii, iar cei pentru gustul amar in partea posterioara a limbii, spre fundul gatului.

Dar lucrurile nu stau nici pe departe asa. Aceste ,,harti ale limbii” au aparut in 1942, ca urmare a faptului ca un cercetatori de la Harvard University, Edwin Boring, a interpretat gresit un studiu german din anul 1901. Greseala a ajuns si in manualele scolare. In 1974, problema a fost revizuita si ideea a fost informata. Numeroase cercetari au aratat ca simtul gustului este unul foarte complex, ca nu exista doar 4 gusturi fundamentale si tot atatea tipuri de receptori gustativi, ci mult mai multe, si ca, pe suprafata limbii, receptorii nu sunt asezati pe ,,cartiere”, dar hartile cu distributia gusturilor pe limba inca mai exista in manualele de biologie. (Inca si mai interesant este faptul ca au fost descoperiti receptori ai gustului si in intestin).

5. Starile materiei

,,Starile de agregare ale materiei”, cum li se spune adesea, sunt trei: gazoasa, lichida si solida. Multi dintre noi n-au trecut niciodata, la scoala, mai departe de acest nivel.

Unii au mai invatat si despre plasma, ,,a patra stare a materiei” (cea din care este format Soarele), dar atat.

Insa dincolo de aceste categorii si de proprietatile lor bine definite in manuale (,,lichide sunt acele corpuri care isi pastreaza volumul, dar iau forma vasului in care sunt puse” etc.) exista o intreaga lume de forme ale materiei, cu care chiar avem de-a face zi de zi, dar despre care nu stim mai nimic. Asa-numitele cristale lichide, de exemplu (care se gasesc in ecranele LCD, dar si in celule noastre), au molecule care sunt asezate ordonat, ca acelea dintr-un solid, dar se comporta asemanator fluidelor. Si mai exista si alte stari sau forme al materiei; ba mai mult: oamenii de stiinta continua sa descopere mereu unele noi. In anul 2012, in cadrul unui experiment la LHC, a fost descoperita o noua stare a materiei, numita color-glass condensate (CGC), iar in 2013, cercetatori de la MIT si Harvard University au reusit sa faca fotonii sa se adune intr-un grup pentru a forma o molecula ce nu se aseamana cu nicio alta forma a materiei si care se comporta, spun cercetatorii, la fel ca ,,sabiile laser” din celebra serie Star Wars."

http://www.cerceteaza.com/5-adevaruri-stiintifice-pe-care-le-am-invatat-la-scoala-si-care-sunt-gresite/
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


Cum e in alte tari? - de zaraza sc la: 11/03/2015 14:23:48
... ma intreb... si va intreb. :)

#653319 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de ionbarb la: 13/03/2015 14:33:18
aș avea și eu câteva de adăugat la ce-ai spus tu despre simțurile umane și culorile primare. mai întâi despre simțuri. așa numita percepție extrasenzorială poate fi de mai multe tipuri:

1. telepatia - abilitatea unei persoane de a citi gândurile altei persoane
2. clarviziunea - abilitatea unei persoane de a "vedea" evenimente/obiecte care se întâmplă/există în alt loc decât cel în care se află persoana respectivă.
3. precogniția - abilitatea unei persoane de a vedea viitorul
4. retrocogniția - abilitatea unei persoane de a vedea trecutul îndepărtat
5. medium - abilitatea unei persoane de a comunica cu spiritele celor morți (mie un psihiatru mi-a spus că asta se numește delir)
6. psihometria - abilitatea unei persoane de a citi/găsi informații despre o altă persoană sau loc prin atingerea unui obiect fizic.

în fine legat de culorile primare eu știu că acestea sunt roșu, verde și albastru. dacă iei o lupă cu putere mare de magnificare și te uiți la un televizor color închis vei observa acei subpixeli RGB. variația intensității luminoase a celor trei subpixeli RGB produce orice nuanță posibilă.
#653321 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ca o curiozitate... - de M a o la: 13/03/2015 18:23:55
Apropo de culorile primare...
Prin definitie, acestea nu pot fi obtinute prin combinarea altor culori. Totusi, rosu poate fi obtinut din magenta cu galben iar albastru din cyan cu galben. La randul lor, magenta se obtine din rosu cu albastru iar cyan din albastru cu verde.
Ar rezulta ca nu mai avem culori primare, de fapt.:)

Cat despre simturi, personal, raman la cele cinci. Proprioceptia, simtul echilibrului, al temperaturii , al durerii cronoceptia s.a. sunt derivatii sau combinatii ale celor cinci de baza. Se poate discuta. Imi aduc aminte ca in tinerete am citit o carte SF in care subiectul suferise temporar o inversare a simturilor. Auzea culorile, vedea muzica, gusta temperatura, etc. Distractiv:)

Despre gusturi, stiu ca a mai aparut unul, desi inca destul de controversat. E vorba de umami. Pare interesant.

Aia cu starile de agregare, stiu si eu?...Cristalele lichide, stare de agregare? Pai materie cu structura solida care se comporta ca un lichid avem destula, asta nu-i schimba starea...Ca se mai poate lucra putin la definitii, e altceva. Inclusiv plasma e un gaz, ceva mai special:)

#653322 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao - de zaraza sc la: 14/03/2015 11:32:05
In natura nu exista delimitari, nu exista granite. Este un continuum fizic si energetic, o intrepatrundere. Doar omul traseaza granite ca sa poata intelege si sa reinventeze natura.

Si daca definitia culorilor primare ar fi: trei culori din care se pot obtine toate celelalte? Ca doua nu se poate, nu? Am avea doua seturi de culori primare?

#653323 (raspuns la: #653322) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de M a o la: 14/03/2015 17:47:27
Pai au mai fost seturi de culori primare. Rosu, galben si albastru a fost primul. Apoi a fost rosu, galben, albastru si verde. Mai tarziu au scos galbenul din schema. Dup-aia au bagat si albul cu negrul si le-a spus "cele cinci culori primare psihologice". De ceva timp, au aparut magenta, galben, cyan si negru. Negrul a fost necesar pentru ca nu se poate obtine din celelalte trei culori (doar un gri foarte inchis). Asta pentru tiparnite, pentru ca negrul pur nu exista de fapt, este lipsa totala a culorii deci invizibil pentru ochi si inexistent in spectrul culorilor. Cercetarile continua:)
#653324 (raspuns la: #653323) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 17/03/2015 07:50:00
Adica o fi atunci cand... nu vezi nimic. cu ochii deschisi. si in alte conditii vezi. ;)

#653325 (raspuns la: #653324) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...