Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Si-a modernizat satul si a facut scoli doar din banii primariei


de Daniel Racovitan la: 14/12/2015 19:11:22
voteaza:
"Stanga, dreapta si iar stanga. Cu miscare din bazin. Pare usor. E miscarea pe care primarul din comuna Pestera incearca sa ma invete. Nu ma tenteaza, asa ca ne mutam la alt aparat. Avem de unde alege.

Este un spatiu pentru relaxarea si intretinerea fizica a localnicilor din Pestera, comuna cu cel mai mic buget din judetul Constanta. Teoretic, cea mai saraca. In fata primariei, edilul Valentin Vrabie se plimba multumit prin parcul care arata ca o imagine de pe felicitarile de Craciun venite din Austria. Tot ce s-a construit in acest sat s-a facut din fondurile primariei.

In 2008, cand a venit la primarie, Valentin Vrabie a filmat tot satul. “Era plin de balarii si cucuta” isi aminteste. Acum scoala a fost reparata si modernizata iar langa s-a mai construit una. Tot ce s-a facut aici, s-a facut din banii primariei, din taxe si impozite locale. Nu din bani de la guvern sau din alte fonduri.

Renovarea scolii a costat in jur de 300 de mii de euro. Toti elevii au tablete primite de ziua copilului de la primarie, din bugetul local. Asa ca sunt acum mult mai aproape de informatie.

Am nimerit in Pestera exact in ziua in care se montau instalatiile pentru sarbatorile de Craciun. Primarul Vrabie era in birou. Este independent si aproape tot consiliul local n-are culoare politica. Singurul care face parte dintr-un partid politic este domnul Gheorghe, contracandidatul primarului in alegeri. Dar si el tot pe Valenti Vrabie l-a votat.

“Bugetul primariei este undeva la 1 milion 7 sute, 17 miliarde de lei vechi. Dupa ce dau la o parte salarii si toate alea raman 100.000 de euro bani de investitii. Si din acesti bani realizam in regie proprie toate lucrarile. Alimentari cu apa, pietruiri de drumuri, curatenia”, explica edilul.

Apa in toata comuna s-a tras tot din bugetul propriu. Pe cand firmele din domeniu au cerut pentru lucrari mai bine 300 de mii de euro, primaria a cheltuit doar 60 de mii, cu muncitori din sat.

De departe insa, cea mai mare investitie la Pestera se face in copii. ”Multi din mediul rural neavand posibilitatea, se pierd valori, bogatii ale Romaniei”, spune primarul. “Investitia in educatie e riscanta. Nu se vede si in general primarii fac electoral lucrul asta. Faci un drum si gata. Degeaba a facut drumul ala daca pe el merg oameni needucati. Investind in educatie, trebuie sa ai rabadare 6-7 ani. La mine abia acum au inceput sa se vada rezultatele.”

In total peste 200 de copii pleaca la liceu in fiecare dimineata din Pestera. Primaria le plateste transportul. “Cred cu desavarsire ca educatia e sansa Romaniei. Dar cand te uiti in mediul rural ca e 70 la suta abandonul scolar, se pare ca suntem in pericol”, spune primarul.

In scoala generala sunt 460 de copii. Familiile care au cel putin 2 copii beneficiaza de ajutor de la primarie la inceput de an. Bani pentru haine si rechizite. Iar tinerii care merg la facultate au cazarea si trasportul asigurate de primarie. Asa se face in Pestera abandonul scolar este zero. Inainte ca primaria sa sustina studiile, in comuna erau au fost 3 studenti in mai bine de doua decenii. Dupa ce a inceput aceasta politica, sunt 21 (...)"

http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2015/sezonul-2/si-a-modernizat-satul-si-a-facut-scoli-doar-din-banii-primariei-degeaba-faci-drumuri-daca-merg-pe-ele-oameni-needucati.html
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


*** - de zaraza sc la: 15/12/2015 10:27:33
Am scris si eu pe aici despre un sat unde lucrurile merg bine. Trebuie popularizate (imprastiate, diseminate, facute cunoscute, sharuite?) aceste exemple. Oamenii in functii de conducere au in general tendinta foarte pronuntata de a da atentie la orgoliile personale si nu la nevoile localitatii. Si multi nu stiu nici sa se gospodareasca. Unii au mult, dar realizeaza putin. Altii au putin, dar fac multe!

#653993 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 15/12/2015 12:05:27
Mai știam de un sat de prin Moldova, pe lângă Huși parca -- cu strand, drumuri aranjate, etc.

#653995 (raspuns la: #653993) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de M a o la: 18/03/2016 11:40:55
Anul asta Vrabie bate mai sus, la municipiu. Pana acum, bizonul si-a pus ordine in turma. N-a luat contact cu lupii. Haita de la Medgidia il asteapta, intacta si flamanda... Intamplator, va pot tine la curent, din miezul problemei. Deocamdata, asteptam...
#654240 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao - de zaraza sc la: 22/03/2016 13:55:29
'Om vedea... :)

#654245 (raspuns la: #654240) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de M a o la: 22/06/2016 21:45:43
Bun, deci acum e primar la Medgidia. Din an in an, bag un update la realizarile vestitului, dac-om mai trai...
#654587 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
traim , - de INSULA ALTUIA la: 26/06/2016 22:55:22
traim Maria ta :))
#654594 (raspuns la: #654587) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...