Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

După regele Mihai


de Daniel Racovitan la: 13/12/2017 13:10:06
modificat la: 13/12/2017 13:10:32 arata originalul
taguri: Salonul rege monarhie 
voteaza:
Regele Mihai s-a dus.
N-a desemnat niciun moștenitor drept rege (putea să îl numească pe Nicolae, pe care mulți monarhiști îl vedeau ca rege succesor); Nu a desemnat nicun alt membru masculin al unei case dinastice vest-europene, așa cum o cer regulile ultimei constituții monarhice.

În consecință, din punctul meu de vedere tronul României a devenit, conform aceleiași constituții menționate mai sus, VACANT. Pentru a avea un nou monarh parlamentul ar trebui să caute o altă persoană, așa cum au procedat pentru găsirea lui Carol I.

Modificările la regulile de succesiune făcute de regele Mihai n-au nicio valabilitate, pentru că ele trebuie obligatoriu aprobate de parlement. Argumentul că "parlamentul monarhist nu mai există" e fals, pentru că, tot așa, nici constituția monarhistă nu mai e în vigoare. Prințesa Margareta a avut decența să nu se împopoțoneze cu titlul de "regină", evident uzurpator. Titlul de "custode al coroanei" e un vax albina, o invenție fără niciun efect.

Păreri?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (16):


Daniel - de zaraza sc la: 14/12/2017 12:22:19
Casa Regala e in treaba ei, Parlamentul Romaniei, asijderea. Totusi nu vad de ce sa se bage Parlamentul... ca vine un nea Iordache si mi se face pielea de gaina... :D Mai bine nu!

Printul Nicolae putea sa fie un nou Carol al II-lea. Mai bine nu!

Nu are pe cine propune dintre descendentii pe partea masculina. Poate in timp sa apara cineva.

Parlamentul n-are niciun interes sa legitimeze in vreun fel Casa Regala. Ce, sa nu le ajunga ce e de furat??

#655530 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de proud la: 15/12/2017 09:56:47
am auzit tot felul de variante si păreri.
Nu a desemnat nicun alt membru masculin al unei case dinastice vest-europene, așa cum o cer regulile ultimei constituții monarhice.
Regula asta imi este total necunoscuta. N-am auzit niciun moderator si nici f-un istoric pomenind-o. Nu contest ca ea exista, dar este total rupta de realitatea populatiei României. Nu-i dau nicio șansă.

De acord cu tine, titlul de custode este o inventie aiurea.

Ieri am vazut o miscare interesanta in fata palatului. Incercarea de manipulare cu printul Nicolae. Bine monitorizat, bine instruit. Reprezinta oarece interes pentru o patura misogina de pro-monarhiști români. In rest ... apa de ploaie.
#655531 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel - de monte_oro la: 15/12/2017 22:18:41 Modificat la: 15/12/2017 22:29:48
E si nu e asa. Lucrurile is nitel mai alambicate. E drept, Regele a renuntat la legea salica si a desemnat-o pe Margareta drept urmas. Asta a fost si sensul desprinderii de Casa de Hohenzollern si instaurarea Casei de Romania de acum cativa ani. Actul, de fapt, a continuat dorinta Regelui Ferdinand, eliminat din Casa de Hohenzollern dupa decizia intrarii in razboi de partea Aliatilor, contra Germaniei.
E drept.. si aici e, probabil problema reala pe care o semnalezi tu. Raportarea la ultima Constitutie regala democratica, cea din 1923. Fiind deocamdata Casa nedomnitoare, Seful Casei Regale poate lua practic orice decizie doreste ca succesiune. Insa, ipotetic vorbind, daca de maine Romania ar redeveni monarhie, da, s-ar pune problema respectarii prevederilor Constitutiei din 1923.

Insa...oricum confirmarea Mostenitorului ori a ipoteticului Monarh..ar fi supusa aprobarii Parlamentului. Parlament ce ar putea face multe lucruri...inclusiv schimbarea prevederilor legate de succesiune din interiorul Casei Regale. Inclusiv aprobarea Mostenitorului desemnat pana atunci, in interiorul Casei Regale cand era nedomnitoare sau respingerea acestuia si desemnarea altuia.

Iar aici pot fi mai multe variante de ipotetica schimbare.
Ar putea aproba schimbarea legii salice, dar cu recunoasterea altei persoane decat Custodele Coroanei ca Monarh. Insa tot din linia de succesiune a Dinastiei Nationale.

Sau aprobarea mentinerii legii salice, caz in care, intr-adevar, atunci actuala linie de succesiune ar deveni nula, Mostenitorul trebuind a fi desemnat dintre urmasii Casei de Hohenzzollern in sine. Sau.,. de ce nu?..o alta varianta... de genul celei de la 1866... cautarea unui alt Monarh dintre familii regale domnitoare (sau nedomnitoare, as adauga eu, in contextul de acum, de exemplu din Grecia sau Serbia, ca tot au si sange din Dinastia noastra) ale Europei.

Cine s-ar gandi, pe de alta parte, la solutii tip Printul Charles (ce s-au mai vehiculat in spatiul public) s-ar impiedica de prevederea trecerii a apartenentei la religia ortodoxa, cel putin a urmasilor acelui ipotetic "Charles". Cum ar veni, William sau, cel putin, Harry...sa devina ortodocsi. Sau, fireste, sa se schimbe parlamentar si acea prevedere..

Cum spuneam, lucrurile is nitel mai complicate decat par...partial. Sigur, in momentul actual, toate astea par SF. Insa asta e diferenta dintre monarhii si republici. Monarhii, Casele Regale au o "agenda" ce se intinde pe secole...chiar milenii... pe cand un presedinte gandeste pe 4..5..maxim 8, 10 ani. Ma rog, sigur..nu e cazul Rusiei, unde Putin e, de fapt, un soi de Tzar, in fond, doar forma bagata in fata fiind, chipurile, republicana.

PS. Ca chestie, de s-ar respecta legea salica, personajul acesta ar fi Mostenitorul, la ora actuala. Strict tehnic vorbind, sa spun asa..
https://ro.wikipedia.org/wiki/Karl_Friedrich,_Prin%C8%9B_de_Hohenzollern
#655534 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ma uit la antena 3 - de proud la: 16/12/2017 13:52:25
de azi dimineata. Nici ipotetic, cum spune Monte, nu a fost pusa respectarea legii salice! Nu a fost pronuntat cuvântul. Singurul oarecum carismatic la ora asta, daca s-ar pune intrebarea este Nicolae.

Chiar si dupa manifestarea onest pozitiva a românilor la ceremonia de azi, raman la parerea mea ca suntem dezbinati, dezorientati, o populatie in așteptare oarecum.
#655535 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proud - de monte_oro la: 16/12/2017 20:06:17
Ce spun eu si ce comentezi tu. Eu incercam sa explic, raspunzandu-i lui Daniel, cam cum sta problema cu mostenitorii la Tron, iar tu pui un comment haosao despre ce ai auzit...sau n-ai auzit tu la Antena. Dar nu-i prima oara cand eu zic de mere si tu comentezi despre ciuperci, so... Am mai mereu impresia ca nu prea citesti cu atentie ori chiar nu intelegi ce comenteaza altul.
#655536 (raspuns la: #655535) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de alex andra la: 17/12/2017 11:07:08
Pana la problema (imbarligata tare) a succesiunii la tron, mai realist ar fi sa ne intrebam ce sanse ar avea intoarcerea la monarhie. Se pare ca teoretic exista doua variante: referendumul si proclamatia. Cred cu tarie ca la prima nu s-ar obtine majoritatea necesara, iar pe a doua nu are cine s-o duca la indeplinire, sigur nu parlamentul asta, asa lamentabil cum se prezinta el astazi.
Deci...:(((
#655538 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de proud la: 17/12/2017 14:38:44
uite, vezi? Acum iti raspund tie. Daca te uitai atent, asa cum imi cereai, precis ai fi observat ca ma adresez celui care a pus confa. OK cu asta? Faptul ca te-am citat arata ca am citit si postarea ta, asa cum fac mereu.

Din partea mea poti sa comentezi despre pere cât doresti. Voi citi mereu cu atentie despre pere, dar nu inseamna ca n-am sa vorbesc si despre mere daca subiectul permite.
#655539 (raspuns la: #655536) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Legea salica - de RSI la: 17/12/2017 17:04:31
A fost abrogata in Casa Regala. Dar nu numai. A fost abrogata si in Casa regala a Marii Britanii si a Caselor regale belgiene, olandeze, suedeze, norvgiene si daneze. Asta incluzand si voturi in parlamentele respective. Decizia Regelui Mihai se refera in exclusivitate la Casa Regala a Romaniei. Adica cine va fi urmasul sau in fruntea Casei Regale, nu urmasul la tron. Acesta (sau aceasta) va fi stabilit prin decizia Parlamentului Romaniei si asta numai in cazul reintoarcerii la monarhie. Pentru ca vorbim de monarhie constitutionala.
Practic, nu vad o revenire la monarhie, nu in anii ce vin. Dorinta Regelui a fost ca Margareta sa-i suceada in fruntea Casei Regale. Dreptul sau de a decide ca sef al Casei Regale. Personal, consider ca tot felul de calomnii la adresa lui Radu Duda sunt parte dintr-o campanie. Iar tanarul Nicolae pare sa aiba ceva din carisma si ambitia strabunicului sau Carol II. Aici sunt de acord cu Proud.
#655541 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proud - de monte_oro la: 17/12/2017 20:25:00
O, da... "citarea" ta fu pusa intr-un asa context... "nici vorba de ce spune Monte" incat e evident, desigur, ca ai citit ce am scris. Aici nu era vorba daca la Antena s-a vorbit despre legea salica, ci, tocmai, era un raspuns de-al meu la problema ridicata de Daniel.

In privinta lui Nicolae, orice traieste in tara stie deja...de ani buni...ca asupra lui se transferase girul Regelui(nu ca urmator Mostenitor, dar ca urmas pregatit pentru a-i urma Margaretei) si simpatia populara. Doar ca s-a produs....inca din motive ce nu par lamurite pe deplin... fractura.
#655542 (raspuns la: #655539) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de monte_oro la: 17/12/2017 20:32:45
Te contrazic un pic... prin decizia lui, Regele si-a desemnat automat si urmasul la Tron (fie el si ipotetic, dar Casele Regale, cum mai spuneam, isi fac liniile de succesiune si peste o mie de ani), nu doar ca Sef al Casei Regale.

De fapt, ca sef al Casei regale, devii automat si "Rege" sau "Regina", titulatura pe care conform Normelor Casei Regale, cele mai noi, din 2007, Margareta chiar ar putea sa o foloseasca.
Doar ca nedomnind vreodata,cum fu cazul Regelui Mihai, a fost de bun simt - si apreciez asta - sa ramana la titulatura de Custode al Coroanei, lucru ce se va transmite si celor care vopr prelua ulterior aceasta pozitie, cel putin cata vreme Casa Regala nu mai e una domnitoare.

Dar sa nu uitam ca apelativul actual al Margaaretei este de Majestatea Sa si nu de Alteta Regala, cum era pana acum. Doar ca in continuarea titulaturii... ramane, cum spuneam, Custode al Coroanei.
#655543 (raspuns la: #655541) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de zaraza sc la: 18/12/2017 11:23:55
Mie mi-e clar ca a fost vorba de o aventura a principelui Nicolae, poate chiar de un copil. Asa ceva nu poate cadra cu statutul de urmas la tron sau cum o fi. Si de aceea si multa discretie, guri inchise, sau guri care spun mai mult... dar nu adevarul.

#655545 (raspuns la: #655542) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
SC - de monte_oro la: 18/12/2017 11:56:58
1. Testul de paternitate inca nu a fost facut, prezumtiva mama cerandu-l doar in conditiile dorite de ea.
2. N-ar fi primul "copil din flori" din istoria Dinastiei Era un fapt cunoscut in epoca, de exemplu, ca Al. Tzigara Samurcas, cel care a infiintat Muzaul Taranului Roman, era fiul lui Carol I. Atentie, Carol I, nu al II-lea.
3. De Carol al II-lea, ce sa mai spun? Povestea... dramatica, in sine, a primului sau nascut, Carol Mircea Lambrino, vorbeste de la sine. Chit ca fiul acestuia, Paul, a dovedit ca e ...romanas pana in maduva oselor.
4. Chiar si situatia acelui Dieter Stanzeleit, ce umbla prin instante de ani si ani...ca sa dovedeasca faptul ca ar fi fiul MS Regele Mihai...e relativ incurcata.
5. Deci?...
#655546 (raspuns la: #655545) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de zaraza sc la: 20/12/2017 11:16:04
Nu spalam noi rufele murdare din Casa Regala.
Eu am citit ce zice mama prezumtivului copil al lui Nicolae si se pare ca ei, Casa Regala, acceptau pentru test doar institutul de medicina legala din Bucuresti. Nici macar doua institutii in paralel.

#655556 (raspuns la: #655546) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
SC - de monte_oro la: 20/12/2017 13:40:07 Modificat la: 20/12/2017 14:12:05
Pai, tu ti-ai exprimat o "credinta". Eu doar am incercat sa explic unele lucruri. Deci, de nu spalam noi rufele... nu-ti mai da cu parerea despre asa detalii intime. Logic, nu? Altfel, toti citim nu stiu ce, nu stiu unde... si... olala... desigur, avem o parere, ba chiar o certitudine.
#655564 (raspuns la: #655556) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mie - de ionbarb la: 20/12/2017 13:45:50
mi-a plăcut faza asta:

#655565 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Vin alb la: 29/12/2017 09:58:37
Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este dacă România are nevoie de monarhie. Eu nu cred.
#655632 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: