Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Dileme si Constitutie sau dilemele din Constitutie..


de monte_oro la: 03/05/2018 12:24:37
rezumat: despre legi, regi si ...negi..
taguri: constitutie Salonul 
voteaza:
Am mai spus-o: Constitutia din 1991 a ramas in urma timpurilor. Iar statutul de struto-camila pe care ea l-a propus intru guvernarea societatii ne arunca, de ani, in tot felul de dileme si de crize de autoritate, de responsabilitate, de gestionare corecta a raporturilor de putere intre diferite institutii esentiale ale statului. Unii spun ca s-a schimbat in 2003, dar atunci fu doar "frectie la picior de lemn", fara atacarea problemelor absolut majore legate de...impartirea clara a puterii intre.. Puteri. Doar s-a modificat durata mandatului prezidential de la 4 la 5 ani. Dar nu fu sa fie pentru cine se pregatea..:))
Revin. Am putea, ca in 1923, sa luam un model din Vest si sa-l replicam, pur si simplu, la noi. La ora actuala, insa, nici asta nu prea mai putem face. Din cauza ca marea majoritate a tarilor occidentale au ori o republica prezidentiala (unde Presedintele e si seful guvernului) ori republica parlamentara, unde Primul Ministru/Cancelarul detine puterea, sustinut, desigur, de o majoritate parlamentara, presedintele, ales dupa negocieri si vot in parlament, avand mai mult un rol decorativ, de reprezentare, protocol si, de e posibil, de prestigiu atat in plan extern, dar si intern. Si mai sunt monarhiile constitutionale, unde Monarhul seamana mai degraba cu Presedintele din republicile parlamentare.
Chiar nu cunosc o tara din Vestul spre care tot ne uitam si de unde tot importam...diverse...care sa aibe un asa sistem incalcit...ca un strigoi...ca la noi, unde inca vorbim - sau urlam necordial - despre rolul, competentele si responsabilitatile institutiilor fundamentale.
Asa ca prima schimbare pe care ar trebui s-o facem, asta ar fi: sa ne decidem si sa definim clar, printr-o noua Constitutie, ce fel de republica vrem sa fim (cata vreme treaba cu monarhia am rezolvat-o si suntem tare mandri de asta). Ca sa stim mult mai exact...cine, ce mama naibii face ori are dreptul sa faca din pozitia constitutionala in care se afla.
Altfel, vom ramane mereu tara lui "semi"...semiprezidentiala ori semiparlamentara... "semitara". Dar poate asta e normalitatea in patria lui "merge si-asa".

PS. Cele doua mari, reprezentative Republici din Vest, Franta si Germania, sunt fix exponentele celor doua tipuri de guvernamant. Si cum nu suntem nemti... in fibra noastra...plus ca noua ne plac alegerile directe pentru ca apoi sa se invoce autoritatea milioanelor de voturi "din spate".... ramane ca alegere logica modelul Frantei. Ca in multe alte situatii din istoria noastra. Ar fi una dintre putinele situatii in care "plagiatul" - dar unul competent si responsabil - ar fi chiar bun.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (9):


monte_oro - de ionbarb la: 03/05/2018 16:05:49
aș avea o singură întrebare: ce-ar fi dacă în noua constituție pe care ne-o dorim, în art. 81 alin 4 să fie făcută o singură modificare - în loc de ”cel mult două mandate” să fie menționat ”cel mult trei (sau chiar patru...) mandate”?
#655823 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ionbarb - de monte_oro la: 03/05/2018 21:26:02
Daca vorbesti serios, atunci raspunsul meu e nu. Asta ne mai trebuie? Enshpe mandate pentru un presedinte? Daca era doar un fel de gluma, scuze, dar nu i-am prins poanta. Oricum, ar fi mai bine decat in varianta cu vorbitul serios.
#655824 (raspuns la: #655823) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de ionbarb la: 04/05/2018 07:22:21
Așa e, am zis-o mai în glumă mai în serios. Dar ca să vorbim serios de cine a putut fi influențată Franța ca să reducă durata mandatului președintelui de la 7 ani la 5 ani? Sau ce părere ai despre cancelarul Germaniei Angela Merkel care a câștigat cel de-al patrulea mandat la rând din 2005 încoace?
#655825 (raspuns la: #655824) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ionbarb - de monte_oro la: 04/05/2018 07:53:43
Cu siguranta, schimbarea de care spui, de prin 2000, a fost motivata de dorinta de a limita pericolul concentrarii puterii pentru prea multa vreme in mana unui singur om.

Tin minte ca citisem candva un studiu ce sustinea ca durata maxima a mandatului cuiva intr-o functie de putere ar trebui sa fie de 10 ani, tot ce e peste generand aproape inevitabil tendinte despotice, autoritare.

Cat despre Merkel, tocmai de aceea, asa cum am scris si in text, personal as optta pentru exemplul Frantei. Tocmai ca nici nu suntem chiar "nemti" in tendinte si atitudine. Si ne si plac alegerile directe pentru o asemenea functie.

Oricum, in sine, nici presedintele de tip francez, nici canccelarul german nu-s chiar de capul lor. In ambele cazuri Parlamentul are rolul lui. Dar toate-s mult mai clare decat poate lamuri Constitutia noastra in acest moment, ce depinde mai degraba de intepretarile pe care i-o dau cei care se folosesc de ea. Tocmai pentru ca permite asemenea interpretari.
#655826 (raspuns la: #655825) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de ionbarb la: 04/05/2018 13:16:01 Modificat la: 04/05/2018 13:21:16
Fără doar și poate, în Europa asta, după mine, Franța și Germania sunt cele mai industrializate țări și au instaurată democrația. Dar în ceea ce o privește pe Merkel ea a fost realeasă patru mandate la rând. Asta îmi aduce aminte de uralele de pe vremea comunismului cu Ceaușescu reales la al nu știu câtelea congres... Iar din cele 49 de țări ale Europei, vreo zece sau treisprezece (nu știu numărul exact) sunt monarhii. Ți-ar plăcea să fim și noi o țară monarhică? După mine familia regală a României poate să-și ia înapoi toată averea confiscată de comuniști dar mă îndoiesc că familia regală s-ar pricepe așa de bine în conducerea unei țări întregi, în politica financiară, în manevrarea banilor etc. etc. etc....
#655827 (raspuns la: #655826) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ionbarb - de monte_oro la: 04/05/2018 15:21:23
Nu face confuzii. Merkel nu e aleasa direct, ca e cancelar, prim-ministru cum ar veni, ci partidul ei tot castiga alegerile sau face coalitii ce ii permit sa fie NUMITA...de enshpe ori in acea functie. Cam ca in Marea Britanie, varianta monarhiei constitutionale. Tocmai de aceea si spuneam ca as prefera modelul francez. Dar textul se referea la variantele esentiale de republica in Vest.
#655828 (raspuns la: #655827) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de alex andra la: 07/05/2018 08:59:09 Modificat la: 07/05/2018 09:23:31
Oricare ar fi modelul, important ar fi sa avem o constitutie fara ambiguitati.
Cand se lasa loc interpretarilor - inevitabil subiective - se deschide larg o poarta spre controverse si abuzuri.
#655829 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex - de monte_oro la: 07/05/2018 11:53:40
Ah, ai mai intrat si tu chiar si pe aici.:)) Sigur, ai dreptate. Doar ca vorbim despre lucruri concrete. Iar variantele concrete nu-s o mie, ci cateva. Atata tot. :)
#655837 (raspuns la: #655829) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de alex andra la: 17/05/2018 16:19:38
Mai intru si eu pe ici, pe colo...

Orice varianta s-ar alege, daca ar fi facuta cu buna credinta, intelepciune si limpezime in exprimare, ar fi mai buna decat ce avem acum. Cui sa ceri insa sa intruneasca aceste conditii ?:((
#655844 (raspuns la: #655837) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: