-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Scandal la Teatrul National


de stancosty la: 30/12/2004 11:49:00
modificat la: 30/12/2004 16:02:46
taguri: Arta_si_Cultura 
voteaza:
Scandal la Teatrul National
Aşa-şi intitula rubrica Dan Diaconescu aseară, 29.12.2004, la celebrul post ZeroTV.
Nu credeam că am să stau vreodată mai mult de câteva minute pe postul amintit, pentru că acolo cine vine, de regulă plăteşte pentru apariţie şi subiectele abordate sunt fie neinteresante, fie pur şi simplu de scandal, fie părtinitoare.
Dar zapând eu de zor pentru că nu prea era nimic interesant prin cele peste 40 de posturi pe care mi le oferă RCS, am trecut şi peste OTV, unde m-a şocat titlul pe care l-am reprodus.
Am rămas peste o oră să privesc emisiunea, pentru că era ceva interesant: într-adevăr, era vorba de un mic scandal, dar nu despre asta vrea să-mi exprim o părere, ci despre cum şi cele mai frumoase iluzii ni se pot nărui câteodată în câteva secunde.
Problema privitoare la demisia domnului Dinu Săraru nu mă interesează şi nici nu cred că este aşa de importantă pentru majoritatea românilor. Eu despre Dinu Săraru nu ştiu decât că a fost un activist cultural în vremea trecută, care, printre altele, a scris şi o carte, cu un relativ succes de moment ("Nişte ţărani", pe care am citit-o, dar din care nu-mi mai aduc aminte nimic, decât cuvintele de început: "Am ratat clipa!", rostite, pare-mi-se de un activist PCR).
Ca atare nu-mi permit să mă pronunţ, mai ales în privinţa calităţilor dumnealui ca manager al Teatrului Naţional, sunt alţii în măsură să o facă. De fapt, în această privinţă, şi-a exprimat opinia chiar el, prin demisia pe care şi-a dat-o.
Deziluzia mea a fost însă în privinţa unor mari actori, care s-au dovedit însă oameni mărunţi.
În primul rând, pentru că s-au implicat, de o parte sau de alta, într-o problemă pe care au transformat-o într-un scandal, amestecându-se cu maşiniştii, plasatoarele, contabilele şi alte lucrătoare prin birouri, care între două cafele, fac şi desfac "guverne".
Cel mai mărunt dintre toţi cei care s-au exprimat (la telefon) în cadrul emisiunii amintite a fost maestrul Gheorghe Dinică. Probabil luat de val, semnase scrisoarea prin care i se cerea doamnei Muscă repunerea în funcţia de director a lui Săraru. Gândindu-se mai mult şi văzând amploarea pe care o luase problema, a ajuns la concluzia că nu este bine ce a făcut, pentru că, pensionar fiind, s-ar putea să nu mai primească alte roluri sub noua conducere ce va fi să vină.
Aşa că şi-a luat inima-n dinţi şi, cu un discurs penibil, de un sfert de oră, a repetat la telefon aceeaşi chestie de vreo cinci ori, cum că el nu a înţeles bine, că a crezut că este vorba de o cerere ca Dinu Săraru să rămână în funcţie doar până ce se numeşte o altă conducere, de parcă nu s-ar şti că oricine demisionează dintr-o funcţie trebuie să asigure interimatul până la numirea altuia.
La fel de penibil a fost şi Ovidiu Moldovan, care a ţinut să-şi spele rufele în public şi să-şi arate cu această ocazie ranchiuna personală faţă de Săraru, pentru că acesta i-a scos de pe afiş o piesă pe care, de fapt, el însuşi îi ceruse să o scoată.
Lucrul cel mai urât dintre toate mi s-a părut însă exprimarea doamnei Florina Cercel, căreia au ţinut să i se alăture şi cei doi amintiţi anterior, dar şi domnul Pintea. Este vorba de ceva serios şi profund şi, ca să fiu înţeles, am să o citez chiar pe actriţa în cauză. Ea spunea aşa: "Trebuie să se înţeleagă că teatrul nu este uzină, este creaţie. Uzina nu este creaţie."
Adică doamna Cercel întoarce pe dos lozinca "Noi gândim, nu muncim" şi spune că ei, actorii nu muncesc, ci gândesc, deci creează ...
Interesant, dar fals! Lucrurile trebuie privite dialectic (chiar dacă acest cuvânt nu-i pe placul domnului Pintea, care nu ştie că dialectica este o metodă în filozofie, ale cărei baze au fost puse de Hegel, care n-a avut nici în clin, nici în mânecă cu comunismul).
Pentru că, de fapt, cultura reprezintă nu numai creaţia spirituală a omenirii, ci o cuprinde şi pe cea materială a acesteia.
Chiar dacă doamnei Cercel nu-i miroase frumos uleiul ars, fumul de la sudură, sau mai ştiu eu ce de prin halele de producţie şi-şi exprimă cu detaşare dispreţul şi superioritatea faţă de cei ce muncesc acolo, ei bine, chiar şi acolo, nu numai pe scena unui teatru, are loc o creaţie. Acolo, de fapt, se produc, se creează acele elemente materiale ale culturii, care, printre altele, fac posibilă perenitatea artei actoriceşti individuale. Dacă nu s-ar fi produs aparatura respectivă, oare cu ce s-ar fi înregistrat şi mai apoi redat acele clipe unice în care marii actori ai lumii şi-au dat măsura talentului lor?
Eu nu sunt un muncitor în uzină, dimpotrivă lucrez într-un "lăcaş de cultură", dar dispreţul afişat de doamna Cercel (director de imagine al Teatrului Naţional din Bucureşti) faţă de munca fizică, dispreţ susţinut şi de alţi actori reputaţi, mă face să exclam:
Cât de mici sunt uneori oamenii mari!
Adevărul este însă că nu sunt deloc surprins, pentru că eu cunosc destul de bine mediul actoricesc şi ştiu că el pune mereu o oglindă în faţa societăţii, în care aceasta să-şi poată vedea chipul. Şi, din păcate, uneori acest chip nu este machiat şi arată hidos!
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


Scandal la teatrul National - de (anonim) la: 01/01/2005 20:19:29
Din pacate nu am vazut acea emisiune a postului OTV.
Este adevarat privind dinafara pare foarte ciudat. Nu stiu ce a spus doamna Florina Cercel deci nu ma pot pronuntza.
Pot comenta opinia domnului Dinica insa.Am vazut din articolul dumneavastra cum a vazut cineva dinafara.
Povestea este cam asa. Pe data de 28 au fost sunati mai multi actori printre care si Domnul Dinica si invitati la teatru pe data 29 la o intalnire de ramas bun cu Domnul Dinu Sararu.Mai multi actori din respect nu neaparat pentru Domnul Sararu din respect pentru un fost director al Teatrului National s-au prezentat pe data de 29 la Teatru. In timpul asa zisei ceremonii cu pupaturi si sampanie o doamna din teatru, nu are importanta cine le baga sub nas actorilor o foaie in care ii ruga pe actori sa semneze.Ce a explicat ea fiecaruia in parte nu va pot spune, cert este ca foarte multi nu au inteles pe moment despre ce este vorba. Cei care si-au dat seama au refuzat sa semneze.Unora li s-a bagat foaia in fata in secunda in care Sararu se afla in fata lor......sincer nu as fi vrut sa fiu in pielea nimanui. La urma urmei toti suntem oameni.
Situatia cu acesta lista a fost intradevar penibila ....si inutila dupa parerea mea.Cine a crezut in utilitatea acestui memoriu de fapt s-a inselat amarnic.
Parerea mea este ca Domnul Dinica va primi roluri indiferent de directia teatrului pentru ca unui mare actor meseria nu i-o poate lua nimeni.
#32555 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Am vazut de curind o piesa la - de (anonim) la: 01/01/2005 23:09:46
Am vazut de curind o piesa la National si mi s-a parut penibila, ca si aproape intreg repertoriul, de altfel. Este vorba despre "Cinci femei de tranzitie", in care Rodica Popescu-Bitanescu este scriitoare, regizoare si interpreta. Sa fim seriosi, chiar la asemenea petice sa ajunga Nationalul ? De cite ori poti vedea "Tache, Ianche si Cadir"? Sau poate sa optezi pentru o supraponderala si rascoapta Florina Cercel in Lucretia Borgia ?
#32559 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Pacat - de RSI la: 02/01/2005 20:27:35
Pacat ca actori mari pot fi oameni mici, dar asa-i de cand e lumea si pamantul. In teatru fiecare a aparat "gasca" sau "bisericutza" lui si intr-o societate cu foarte multi actori talentati lupta e acerba si se practica loviturile sub centura. Chestie exploatata de un dihor avid de gunoi ca Dan Diaconescu si zero tv-ul lui. Sa ne multumim sa-i vedem pe actorii nostri pe scena si sa ignoram micile lor "scapari" morale.==============
"Ce que l'on concoit bien s'ennonce clairement et les mots pour le dire arrivent aisement"-Boileau

#32594 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
CACIALMA LA T.N. - de (anonim) la: 04/01/2005 15:35:36
Am vazut tigania de la OTV si cred ca adeptii domnului DINU SARARU au
incercat sa vada cat de vigilenti sunt noii Conducatori ai tarii. S-a inscenat o cearta prin care domnul Dinu Sararu sa-si dea demisia iar noul ministru al Culturii sa-l REANSCAUNEZE si 4 ani sa conduca tot FRIPTURISTII si OPORTUNISTII .
CACIALMAUA NU A MERS . FELICITARI celor ce nu s-au lasat dusi de o mica jmecherie.
#32671 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: