-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

pagânismul: cât si de ce?


de tara_a la: 30/12/2004 16:55:00
modificat la: 31/12/2004 17:52:09
voteaza:
Este posibil ca subiectul ales sa fie deja consumat...dar cu toate astea sunt foarte curioasa de parerea lumii despre pagânism...ce se stie despre aceasta religie, cât se stie despre ea si daca este acceptata sau nu pe langa crestinism si de ce.
Astept orice opinie :)
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (8):


Eu una sunt adepta analismulu - de ramona talpos la: 02/01/2005 17:32:12
Eu una sunt adepta analismului, alta religie pur si simplu picata din cer!
Unde *** ati auzit de 'paganism'? Paganismul nu exista ca religie. Exista mai multe lemenete pagane care se regasesc in traditiile populare si au o origine primitiva. Spre exemplu: impodobitul bradului, mos craciun, capra, plugusorul, iepurasul de pasti, superstitii, descantece etc etc etc. Sau totemismul. Religia este incompatibila cu elementel pagane sau cel mult inglobeaza elemente pagane sub o alta forma: in traditia populara romaneasca spre exemplu, fiintele primare sunt Fartatul si Nefartatul care in traditia religioasa corespund lui Dumnezeu si Satanei.
Daca ar fi dupa tine, ar aparea o religie in fiecare zi. Dacii credea in Zamolxe, dar romanii ii credeau pagani, pentru ca spiritualitatea daca nu corespundea celei romane. Acelasi exemplu pentru musulmani si crestini.
#32587 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pagansimul de sarbatori... - de ampop la: 03/01/2005 07:52:47
Paganismul a interferat si interfera si azi cu cultul majoritatii bisericilor ce se autodenumesc "crestine"...Chiar simplul brad de Craciun este un simbol pagan, ca sa nu mai amintim de alte simboluri Santa Claus/Mos Craciun, elfii, sania cu reni, busteanul ce arde in foc etc. toate preluate mai cu seama de la paganii nordici, vikingi. Craciunul prezent este golit total de semnificatia originala, Nasterea lui Isus. Se dau cadouri, familia se intalneste (cei singuri au tendinte suicidare tot datorita acestor "pattern"-uri respectiv apare Christmas syndrome etc). Saturnaliile romane au trebuit sa fie inlocuite cu ceva crestin, iar acum saturnaliile new age preiau controlul, prin barbosul Santa (si el Sankt Nicklaas fiind de mult uitat ca semnificatie crestina). Vom continua....
Mario
#32603 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cuvantul isi are originea in - de maan la: 03/01/2005 17:47:31
cuvantul isi are originea in latinescul 'paganus', care, la randul lui a fost tradus in mod diferit: 'strain', 'rustic', 'civil' (opus lui 'militar') sau chiar 'badaran' ('necioplit') , ca sa ajunga a fi asimilat cu 'ne-crestin' (chiar 'pre-crestin' sau 'anti-crestin').
prin urmare 'paganismul' tau se va raporta la vechile religii politeiste, la aborigeni, la atei, la agnostici sau la ...wicca ori alte religii neopagane, necunoscute mie?
#32622 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
simbolurile - de donquijote la: 03/01/2005 18:32:03
Anumite simboluri sunt prea tare inradacinate in constiinta colectiva ca sa poata fi indepartate cu usurinta, de acea multe din religiile 'mai noi' au adoptat simboluri 'pagane', mai vechi.
Pana si comunismul nu a fost scutit: simbolul porumbelului cu creanga de maslin si a 'proletarului' care transforma sabia in plug sunt ambele din VT.
E greu sa ne desprindem total de mostenirea 'colectiva'. Presupun ca 'paganismul' e in esenta o incercare de reconstituire si reintoarcere la credintele originale (mult, mult mai vechi...) si la semnificatia originala a simbolurilor readoptate de credintele aparute ulterior.
#32630 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Paganismul nu exista ca religie" ramona talpos, - de DESTIN la: 05/01/2005 01:46:28

Tu intrebi si afirmi:
"Unde *** ati auzit de 'paganism'? Paganismul nu exista ca religie."

Paganismul era o religie veche, politeista, idolatra si decazuta.

Paganii nu aveau o intelegere pentru religie spirituala, fara temple, fara zei si jertfe, fara reprezentarile zeilor prin statui, in care oamenii de rand credeau ca locuieste puterea lor.

Credinta crestina era socotita de pagani o apostasie de la religia si traditia stramosilor-mos majorum, dispretul zeilor, ateism si nelegiuire.

Cu bine,

Cine se teme de suferinta...va suferi de teama.
#32705 (raspuns la: #32587) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
o precizare - de (anonim) la: 07/01/2005 20:33:46
Cuvantul "paganus" provine din "pagus",insemnand "sat".Asadar,"paganus" ar insemna "taran","rural".Se cunoaste ca religia crestina s-a raspandit in primul rand in marile comunitati urbane,doar cu multa greutate la sate,pentru ca,in general,populatia rurala este mai conservatoare.Astfel,pentru o buna bucata de vreme,taranii si-au pastrat vechile credinte,desigur "pagane" pt.crestinism.Primii crestini au ajuns sa-i asimileze pe pagani cu locuitorii satelor:"paganii".
#32910 (raspuns la: #32622) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Sigur ca da.. - de (anonim) la: 09/01/2005 00:53:34
Si totusi ce ne-a invatat religia? Sa ne temem de un om invizibil care se ascunde in cer si vede tot ce facem (un fel de securitate asa), care fie ne va urca pe nori sau ne va arunca intr-o mare de foc.
Amu, nu stau sa contest asta, mi-am amintit doar o idee dintr-o carte:
Taranii erau cei mai pacatosi, si anume olarii: erau singurii care cutezau sa arda in cuptor pamantul din care ne tragem cu toti. Imi pare rau ca nu-mi aduc aminte acum cartea sa vi-o recomand.
#33004 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
"Si totusi ce ne-a invatat re - de Daniel Racovitan la: 10/10/2005 18:52:20
"Si totusi ce ne-a invatat religia? Sa ne temem de un om invizibil care se ascunde in cer si vede tot ce facem (un fel de securitate asa), care fie ne va urca pe nori sau ne va arunca intr-o mare de foc."

Nu amigo, ce povestesti tu nu este decat ceea ti-a povestit comunismul ca ar fi religia.
In realitate religia e cu totul altceva decat "temutul de omul invizibil din cer". Mai revizuieste-ti prejudecatile, ai fost manipulat.

___________________________________________________________________
"aceste cuvinte ne doare" (sic).
#77823 (raspuns la: #33004) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: