Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Cimitirul de idei


de Homo Stultus la: 20/10/2020 16:34:31
modificat la: 20/10/2020 16:57:48 arata originalul
rezumat: Pseoudo-micro-tratat de aproape ontologie păgână
taguri: Diverse 
voteaza:
Exista odinioară, în vremurile în care fulgerele erau aruncate din Olimp, ideea că ființarea e un lucru tragic. Toată zbenguiala ontică a omului ar fi, așadar, cuprinsă între două pântece. Primul, pântecele mamei sau obârșia e, în fapt, ruperea fragmentară din anteființă. Al doilea, pântecele pământului sau destinația, e întoarcerea în abis. Niciuna din limite nu este însă și liman. Din perspectiva asta, omul este condamnat la nimic.

A fi nimic, a deveni nimic. Tot scremetul ontic, toată alcătuirea asta dihotomică de duh si carne, doar o perisabilă sclipire între abisuri. “Panta rhei...” Totul curge către disolutie. Impulsuri electrice irosite in ether, furtuni chimice pasagere in 5 litri de fluid vital. Valsăm cugetul-carne pe marginea hăului.

Facem să cadă cortina în fața orizontului. O facem să cadă pentru a ne putea păcăli că, dincolo de ea, sunt universuri proaspete. De fapt, dincolo de cortină, e doar zidul scrijelit de unghiile celor care au încercat, inutil, sa răzbească, să străpungă, să corespondeze cu acolo fiind captivi aici. Si „carnea e închisoarea duhului”... Este oare?

Să cauți a cunoaște un univers care începe nelămurit, undeva în centrul ființei. Să îți întinzi pâlpâirea noetică întru cele patru puncte cardinale. Să faci asta fără a ști exact dacă sunt totuși puncte sau dacă sunt cardinale. Ex nihilo, nihil... Poți totuși, călare fiind pe săgeata lui Abaris, să parcurgi un itinerar eliptic între idei deja vizitate. Destin de za în lanțul generațiilor.
Addendum: Nimicul ăsta robust și atot-încăpător ar putea să fie o ambiție mult prea mare. “Acest craniu avea o limbă în gură și putea cânta odinioară.” Suntem, poate, doar fiorul liniștii ce s-a așternut după secole peste pereții loviți de un atare cântec.

Deci, nu suntem nici măcar nimic. Și totuși... Parcă mă furnică o Idee de deșteptare într-o cană de cafea și fiorul unor zori revărsați devreme peste o ființă din ce in ce mai târzie. Și totuși... Oglinda care arată niște schije de spirit înfipte a surâs in trup de împărat al clipei. Și totuși... Edite, bibite, astea nici nu conteaza... Contează doar hic et nunc. Buricirea luciferică a neputiinței nesupuse. Transcende dacă poți. Dacă nu, cartea de bucate și rebeliunea sunt la fel de valabile.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


sterg un pic praful p-aici - de irma la: 22/10/2020 11:47:44
Las doar un semn ca am citit.
#656179 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 26/10/2020 11:58:38
Dupa mine e clar ca venim dinspre necunoastere si ne indreptam spre mai multa cunoastere. Cunoastere a ceea ce suntem in esenta noastra, restul e pleavă.

Mai dau jos si eu un paianjen... si revin candva. :)

#656181 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...