Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

0f, viroza mea


de Homo Stultus la: 19/12/2020 21:31:03
rezumat: vaccinuri
taguri: Diverse Salonul 
voteaza:
Prezentul text își propune: a) să abordeze în mod simplu problema vaccinurilor de tipul acid ribonucleic mesager ( anti COVID 19, de fapt), b) să descrie care e mecanismul prin care poate sa ajute un vaccin de acest tip la dobândirea imunității, c) să enumere care sunt riscurile și beneficiile. O să închei prin a raporta efectele secundare resimțite de mine în urma vaccinării cu un astfel de vaccin pentru COVID 19.

1 Diferența (ca rol) între acidul dezoxiribonucleic si cel ribonucleic mesager. ADN-ul se găsește in nucleul celulei și stochează informația genetică a unui organism. Nu intru in structura chimică pentru că nu e importantă in context. ARN-ul mesager (in cazul nostru) ajută la formarea proteinelor in celulă. O să încerc să simplific explicarea procesului la maxim.
Să ne imaginăm că celula e o bibliotecă. Cărțile sunt adn-ul. Să zicem că eu caut o rețetă pentru a face un fel de mâncare în bibliotecă. Găsesc rețeta în una din cărți, fac o copie xerox pe o hârtie banală. Fac felul de mâncare după rețeta copiată si pe urma distrug hârtia. Copia rețetei, în situație, e arn-ul mesager. O folosesc să fac mâncarea și pe urma o arunc. Informația originală rămâne in carte (adică în adn) si pot face o copie de oricâte ori am nevoie. Copiez cartea în întregime doar atunci când vreau sa fac o noua bibliotecă (adică o nouă celulă). Deci, in viața „banală” a celulei, pentru sintetizarea proteinelor, folosesc arn-ul mesager.

2. Cum infectează un virus o celulă (foarte simplificat)? De obicei virusul are niște proteine pe suprafața corpului său (spike proteins in engleză) care permit intrarea lui in celulă (odată intrat in celulă o păcălește pe aceasta să utilizeze resursele pentru a reproduce materialul genetic viral.

3. Cum poate crea imunitate un vaccin pe bază de arn-mesager? În fapt, tipul ăsta de vaccin folosește un mecanism care există deja în celulă (sintetizarea proteinelor prin arn-mesager). ARN-ul mesager injectat prin vaccin instruiește celula să producă proteinele care se găsesc pe suprafața virusului. Deci, celulele tale vor produce proteinele care ajută virusul să intre in celule fără ca tu să fii infectat cu virusul. Odată aceste proteine produse, sistemul tău imunitar își dă seama că aceste proteine nu au ce căuta în corpul tău și declanșează răspunsul imunitar a cărui finalitate este producerea de anticorpi. Având acești anticorpi, în cazul unei infecții, intrarea în celule a virusului va fi blocată.

4. Vaccinul pe bază de arn mesager: NU CONȚINE VIRUȘI VII, folosește o tehnologie care e cunoscută de peste 10 ani (era un vaccin de tipul ăsta in lucru pentru MERS, nu a mai fost nevoie ca a murit epidemia atunci de la sine), NU interacționează cu adn-ul tău.

5. Avantaje vaccin: 95% eficacitate la două săptămâni după a doua doză, ceilalți 5% dacă ia COVID vor face o formă ușoară; nu conține viruși vii deci nu poți să faci COVID 19 de la vaccin.

6. Dezavantaje vaccin: nu este 100% eficace, Efecte secundare: durere la locul injectării, oboseală, febră, frisoane care pot dura 24-48 ore. (a doua doză produce mai multe efecte secundare decât prima). (De exemplu: locul injectării poate să se înroșească sau sa se umfle). De obicei simptomele trec după 48 de ore si poți să iei paracetamol și să pui comprese reci).

7. NU există medicamente fără efecte secundare. Când iei un medicament cântărește riscuri vs beneficii. E important ca informația să o iei de la oameni care știu ce vorbesc (de exemplu, vaccinul pfizer a fost testat pe peste 40.000 de voluntari, studiul făcut poate sa fie găsit https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2034577 )

Experiența pesonală: Am primit prima doză de vaccin: Raportez ca efecte secundare: durere 4/10 in zona deltoidului drept care a apărut la 6 ore după vaccinare si a durat vreo 15 ore, a fost mult mai bine după ce am luat un gram de paracetamol si am pus niște gheață. Nici un alt efect secundar până acum.

În concluzie. Decizia de a te vaccina sau nu, îți aparține. Înainte de a lua această decizie caută informația probată prin studii, cântărește bine și JUDECĂ SINGUR. Fie că da, fie că nu, încearcă să alegi pentru motivele corecte. IGNORĂ ceea ce se pune pe social media. Marea majoritate dintre oamenii care au păreri pe net, nu știu despre ce vorbesc.


comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


... - de Giordano Bruno Reloaded la: 20/12/2020 13:58:25
Faptul ca ai primit vaccinul atat de rapid, ne zice urmatoarele:
a. esti medic in Occident
b. esti diplomat in Occident
Astea nu au importanta. Pe mine ma intereseaza tulpina aia nou aparuta in U.K. Este un update covidesc de laborator rasaritean sau e doar o banala evolutie/mutatie a viusului? Este suspect faptul cum, rusii au propus Astra Zeneca (companie din U.K) un parteneriat cu sputnik V iar dupa vreo doua saptamani bunicele, descopera astia din U.K, tulpina mai contagioasa cu 70%. Bun. Nici macar asta nu este o tragedie. Tragedie este atunci cand vaccinul de la Pfizer nu isi dovedete eficienta in cazul noii tulpini pe care, speculativ, o numesc "update". Eu zic sa nu ne grabim. Sa speram la ce e mai bine si sa ne pregatim pentru ce e mai rau.
#656216 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
HS - de alex andra la: 21/12/2020 07:20:36
Multumesc, Homo Stultus:)
#656217 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: