-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Iluziile pierdute


de Anon Imus la: 09/01/2005 00:42:00
modificat la: 09/01/2005 16:21:18
voteaza:
Oamenii care regreta faptul ca in Romania Comunista aveam siguranta zilei de maine, locuri de munca asigurate pe viata, concedii faine pe litoral prin sindicate, medicina si educatie gratuta, locuinte cu chirie extreme de mica si alte si alte lucruri "fantastice," uita ca Ceausescu si banda lui au distrus mecanismele de ceasornic ale economiei capitaliste care functiona destul de bine si in Romania, inlocuind-o cu o economie artificiala, in circuit inchis, cu o planificare centrala de tip dictatorial.

Aceasta economie "de tip socialist" era rupta de economia mondiala si putea functiona numai temporar si numai intr-un cerc restrans de tari din blocul Comunist.

Preturile erau hotarate nu de producator, ci de Comisia Centrala a Planificarii sub ordinele PCR-ului. Pretul dolarului American era si el "stabilit" in mod artificial la aproximativ $1 = 12 Lei. Cine insa socotea in felul acesta? Pretul acesta era valabil NUMAI IN ROMANIA.

Nimeni nu putea face comert cu Vestul decat guvernul Comunist. Pretul era fixat de comparatorii din Vest, nu de producatorii din Romania. De exemplu, un kilogram de carne de vita pe piata mondiala costa ca si astazi, cam $8.00 kilogramul.

Cei care cumparau din Romania carne de vaca, plateau 10-20% din pretul oficial. Cumparatorii din Vest faceau o afacere grozav de buna, iar Romania era si ea foarte multumita cu asta. Viata era "frumoasa" pentruca guvernul Romaniei facea bani frumosi pe spinarea producatorului si isi permitea sa vanda carne de vaca cu 12 Lei kilogramul adica cam cativa centi.

Dar situatia aceasta nu putea dura la infinit. S-a ajuns in final la un dezechilibru economic grav si la mizeria generala din Romania care a produs revolta anti-Comunista si caderea regimului Comunist.

Dupa revolutie s-a instaurat economia de piata libera. Preturile au inceput sa creasca vertiginos ca sa ajunga din urma balanta mondiala. Viata insa este foarte grea in Romania pentruca nici astazi inca nu putem spune ca s-a ajuns la balanta mondiala normala.

Romania a pierdut anii multi si pretiosi sub acea "economie socialista artificiala" care in final a cazut ca un acoperis putrezit.

Ce avem de regretat? Nimic. Am scapat de o fantezie periculoasa care ar fi putut dura mai mult si ar fi dus in final la o mizerie si mai mare.

In Romania lui Ceausescu traiam intr-adevar cu o "siguranta a zilei de maine," dar ce este clar este ca acea zi "de maine" era o himera care ne tragea, nu spre confort si bunastare, ci spre mormantul istoriei.

Asa dar, sa fim fericiti ca am scapat de blestemul acela de socialism 'victorios' si sa nu mai regretam nimic. Sa nu mai privim inapoi la "iluziile pierdute."

Anon
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


Comentariu la"Iluziile pierdute" - de stancosty la: 10/01/2005 11:35:11
Ai dreptate cu privire la faptul că nu e nimic de regretat din acele vremuri, dovadă fiind şi majoritatea opiniilor de la conferinţa pe această temă.
Ar fi însă unele observaţii de făcut.
Spui că "economia de tip socialist era rupta de economia mondiala si putea functiona numai temporar si numai intr-un cerc restrans de tari".
Ideea este falsă, indusă probabil de afirmaţia lui Petre Roman, care spunea în 1990 că economia românească este un morman de fiare vechi. Fiare vechi, fiare vechi, dar asta nu a împiedicat câteva zeci de escroci de talie mare să se îmbogăţescă din acest fier vechi.
În realitate nici o economie nu poate funcţiona ruptă de rest, iată, nici măcar cea cubaneză, sau cea nord-coreană.
În România "epocii de aur" se fabricau calculatoare la nivelul tehnicii mondiale la Romcontroldata, firmă româno-americană, autoturisme Oltcit şi elicoptere Puma la firme mixte româno-franceze, nemaivorbind de numeroase produse după patente străine (calculatoarele Felix, componentele semiconductoare, autoturismele Dacia, camioanele ROMAN, avioanele Rombac şi multe altele). Ceea ce era rău, era modul în care mai-marii de-atunci tratau problemele, de exemplu, în privinţa know-how-ului, ajungându-se uneori la improvizaţii ridicole.
Spui, de asemenea: "pretul dolarului era stabilit artificial", dar trebuie să ştii că tranzacţiile pe pieţele capitaliste se făceau în lei-valută, care exprimau adevărata valoare a monedei naţionale.
În realitate, chiar şi economia socialistă trebuia să respecte regulile economiei de piaţă. Drept urmare, cuvântul "marketing" nu este unul nou, studenţii de la ASE aveau un curs cu acest nume încă din anii 70.
Faptul că economia era planificată nu este, în sine, un lucru rău. Şi japonezii au un fel de Comitet de Stat al Planificării, care s-a dovedit foarte eficient.
Problema era alta şi anume factorul uman. Nu poţi face lucruri bune cu oameni proşti, iar Ceauşescu, slavă Domnului, se înconjurase numai cu d-ăştia, iar el bătea toate recordurile!
De altfel, multe gogoriţe care au speriat oamenii din vremea aceea nu erau decât imitaţii ieftine ale societăţii capitaliste.
Astfel, "circurile foamei" se doreau a fi echivalentul mall-urilor americane şi tot de la ei se luase ideea unor campusuri pentru bătrâni, care, de altfel, acolo, în America, este un lucru de succes.
Nici sistematizarea satelor nu era decât o imitaţie, dar uitaseră ca la blocurile de la sate să mai pună apă curentă şi canalizare, astfel încât oamenii luau apă tot de la fântână şi se duceau tot la WC-ul din curte (şi o fac şi acum).
La fel, spui că " situatia nu putea dura la infinit. S-a ajuns in final la un dezechilibru economic grav si la mizeria generala din Romania care a produs revolta anti-Comunista si caderea regimului Comunist".
În primul rând, căderea regimului comunist (nu ştiu de ce scrii "comunist" cu majusculă) nu s-a produs la noi din această cauză. Dacă era după români, mămăliga ar fi stat bine-mersi, mult şi bine, fără să explodeze, pentru că, nu-i aşa, românul "se descurcă". Schimbarea s-a produs pentru că aşa au hotărât marile puteri şi pentru că s-a dat undă verde (şi un brânci) de la Moscova, unde aparatcik-ilor nu le mai plăceau vacanţele la Odesa şi voiau să se plimbe în Canare, sau să practice sex-turismul în Asia de sud-est.
În realitate, cu o minte clară, lucrurile puteau merge mult şi bine şi cu un sistem socialist, dovadă fiind Iugoslavia, unde, pentru schimbarea regimului, a fost nevoie de reinventarea problemei etnice, pentru că vorbitorii de sârbo-croată nu voiau cu nici un chip să declanşeze o revoltă "anticomunistă".
În concluzie, nu trebuie să cădem în admiraţie pentru sistemul capitalist doar pentru că e altceva decât cel comunist. Cheia succesului stă mai degrabă în seriozitate, muncă multă, disciplină, ordine şi lipsa acelei "imaginaţii", care face din români nişte "descurcăreţi". Iar sistemul capitalist pune mai bine în valoare aceste posibilităţi.
Dar sunt şi multe ţări cu sistem capitalist şi unde sărăcia este cruntă, fie datorită lenei, fie datorită unei oligarhii corupte, iar noi tindem, văd eu, spre o astfel de societate.
Este bine "sa nu mai privim inapoi la iluziile pierdute", dar mai trebuie şi să privim foarte bine, cu ochii larg deschişi, spre locul unde trebuie să ajungem, să nu credem că ne va lua cineva de mână şi ne va conduce spre Paradis, drumul acela trebuie să-l găsim singuri.
Cred că de un mare ajutor ne pot fi şi cei care au avut, mai de mult sau mai de curând, curajul, nebunia, sau inconştienţa să plece pe alte meleaguri şi care ştiu foarte bine şi ce e bun şi ce e rău acolo şi ne pot învăţa asta şi pe noi. Alegerea este însă numai a noastră. De noi depinde să ne găsim drumul spre noi înşine şi spre mai bine.
Dumnezeu să ne ajute!
S-auzim de bine!
#33077 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...