Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Cine se teme de adevărul despre Trianon?


de stancosty la: 14/01/2005 10:54:00
modificat la: 14/01/2005 11:19:21
voteaza:
În unele oraşe din Ardeal a rulat, mai mult prin cluburi private, un film documentar, intitulat "Trianon". Pe această temă a curs multă cerneală şi televiziunile române au acordat spaţii largi subiectului.
Din păcate, nu am aflat decât că filmul nu a fost difuzat de televiziunea maghiară de stat şi nici de postul Duna TV, pe motiv că istoricii maghiari nu au agreat modul de abordare a problemei istorice şi că filmul a fost difuzat ilegal în Romînia pentru că nu avea clasificare cinematografică (motiv pentru care difuzorii au şi fost amendaţi).
Mărturisesc că nu am înţeles prea mult din aceste lucruri, dar eu personal aş fi fost mai curios să văd filmul şi, apoi, nişte comentarii ale unor istorici în măsură să ne lămurească.
Decât să ne umflăm penele precum curcanul, de fiecare dată când vine vorba de acest subiect şi de altele mai sensibile, cred că ar trebui să avem curajul să privim realitatea în faţă.
Decât să ne lase în ceaţă, Ministerul Culturii mai bine difuza filmul pe TRV1, să-l poată vedea toţi şi să ştim despre ce e vorba. Aşa, toată lumea a rămas cu impresia că cine ştie ce se spune şi se arată în acel film şi, conform principiului lucrului interzis, curiozitatea va creşte la maxim. Oricum, filmul circulă deja pe casete şi, probabil, pe CD sau DVD-uri. Eu personal îmi aduc aminte că fragmente din acest film au fost difuzate la o emisiune pe teme de istorie de la nu mai ştiu ce televiziune românâ şi am constatat că lucrurile nu erau aşa negre cum s-ar putea crede. Mai ales că fragmentele au fost însoţite şi de comentariile unor reputaţi istorici români.
Discuţiile deschise nu fac rău nimănui, dimpotrivă, atmosfera secretoasă este cea care înveninează atitudinile. Doamna Muscă ar trebui în acest sens să lase amenzile şi să facă un lucru rezonabil, prin permiterea difuzării filmului, altfel nu va fi decât o "muscă la arat". Cine se teme de adevărul despre Trianon?

P.S.
Pentru cine ar bănui altceva, ţin să precizez că sunt român get-beget, jumătate ardelean (după mamă, care e de la Cluj), jumătate argeşean (de această jumătate nu sunt prea mândru şi asta nu din cauza tatălui).
Ştie cumva cineva un sit de pe care se poate descărca acest film? Eventual şi cu subtitrare.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (17):


Tot ce am prins la televizor - de Simeon Dascalul la: 14/01/2005 14:44:12
Tot ce am prins la televizor a fost o declaratie intr-o romana aproximativa : "un film care arata adevarul istoric, adica ce s-a intamplat atunci".

Si eu vreau sa vad pelicula, ar fi bine sa fie difuzata chiar la o ora de maxima audienta si sa i se faca multa reclama inainte, tocmai pentru ca nu cred ca-i inofensiva si ca va duce la detensionarea relatiilor.

#33382 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Trianon pe web - de (anonim) la: 14/01/2005 15:45:28
Filmul prezentat in orasele din Ardeal este defapt o varianta prescurtata de 130 de min. a unui documentar de 14 episoada. Filmul complet, toate cele 14 episoade pot fi descarcate de pe site-ul:

http://tdyweb.wbteam.com/Trianon.htm

Ultimele episoade inca nu pot fi descarcate pentru ca ele inca nu au fost difuzate pe postul Hir TV. Cum se difuzeaza un episod, apare pe site.

Numai bine,

Zoltan
#33386 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
bon, poate ne explict cineva - de Daniel Racovitan la: 14/01/2005 16:11:25
bon, poate ne explica cineva care este acest "adevar despre Trianon" ?

___________________________________________________________________
Viitorul poate incepe.
#33389 (raspuns la: #33382) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
O scurta dezvoltare - de (anonim) la: 14/01/2005 19:56:57
Am fost tare curios cu articolul asta, insa nu mi-a raspuns pe masura curiozitatii. Asta e. Va trebui sa mai caut. O singura dezvoltare as dori sa mai faceti, d-le stancosty, daca se poate. Fraza incepe cu "Sunt [..] jumătate argeşean (de această jumătate nu sunt prea mândru şi asta nu din cauza tatălui)". Multumesc!
#33408 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
citat de presa - de (anonim) la: 14/01/2005 21:46:02
"In opinia regizorului Koltay Gabor, autorul filmului, Trianonul a fost o reglare de conturi, impusa de tari care doreau sa profite de pe urma infrangerii Ungariei in primul razboi mondial. Atmosfera filmului este o plangere dupa ceea ce a fost candva Ungaria si are un mesaj vadit partinitor, afirma cei care au urmarit pelicula. "Filmul nu este interzis in Ungaria. A fost prezentat la Budapesta, dupa 5 iunie 2003, si vizionat pana acum de 2-300.000 de oameni; este accesibil pe casete video si DVD in Ungaria", a declarat ieri, la Cluj, regizorul maghiar. Intr-adevar, filmul a fost prezentat, dar in institutii private, nu in cele publice. Intrebat de ce filmul nu a beneficiat de o titrare in limba romana, el a raspuns ca "este un film pentru maghiari". In opinia sa, prin Pacea de la Trianon Ungaria a pierdut o mare parte din teritoriul sau "pe care exista de 1.000 de ani", iar o treime din populatia maghiara a ajuns "minoritate". Koltay Gabor mai spune ca ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, a fost "dezinformata cu rea-credinta cu privire la acest film, de asta a luat o decizie in graba, fara sa aiba timp sa analizeze". "
#33424 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
fahrenheit, in grade celsius - de maan la: 15/01/2005 09:02:30
initial, filmul a fost conceput ca un documentar de televiziune cu 14 episoade (care trateaza istoria Ungariei incepand cu pacea de la Trianon, cand s-a destramat Imperiul austro-ungar) restrans ulterior la un documentar pentru cinema, banuiesc ca si din pricina faptului ca toate televiziunile din Ungaria au refuzat sa-l difuzeze (am inteles ca a fost interzis acolo, inainte sa fie proiectat in Romania).

istoricii romani pe care i-am auzit referindu-se la acest subiect au spus ca nu accepta decat veridicitatea datelor, nicidecum interpretarea acestora.

Ministerul Culturii a oprit difuzarea filmului intrucat nu au fost respectate procedurile prin care trece orice pelicula cinematografica difuzabila la noi - printre altele, trebuia inregistrat in Registrul Cinematografiei si tradus in romaneste.


din pacate n-am fost in stare sa tin minte numele autorului filmului, dar mi-a atras atentia, in treacat implicarea pastorului Laszlo Tokes.

se pare a fost realizat cu ajutorul unui istoric pe nume Ern Raffay, despre care se zice ca ar fi specialist in analiza Pacii de la Trianon.
#33457 (raspuns la: #33382) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu trebuie sa lasam propagand - de (anonim) la: 15/01/2005 23:57:48
nu trebuie sa lasam propaganda iredentista sa fie amplificata.Daca s-ar cunoaste istoria romanilor din Ardeal,sigur ca aceste actiuni incepute odata cu semnarea Tratatului si continuate pina astazi nu ar mai fi admise
#33525 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
de ce să fie interzis? - de Simeon Dascalul la: 17/01/2005 10:44:27
Ar trebui să fie popularizat. Aşa e ca şi cum ne-am băga degetele în ochi şi am pretinde că nu se întâmplă nimic.
#33590 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Corect! - de RSI la: 17/01/2005 11:23:29
De ce guvernul trebuie sa dea impresia ca fuge de o dezbatere pe care reprezentantii pozitiei Romaniei o pot castiga cu usurinta. Profesorul meu de istorie caruia-i sunt recunoscator pana azi atat pentru stiinta cat si pentru verticalitatea sa obisnuia sa spuna referindu-se la manualele comuniste de istorie (bine "pieptanate"):" De ce sa ascundem adevarul cand nu avem nimic a ne reprosa?"
Mai mult, in zilele Internetului, mass-mediei pe cabluri si satelit cenzura este practic imposibila. Cenzurarea filmului ar fi o masura inutila si daunatoare cu efect de bumerang.

==============
"- Cum putem face imposibilul?
- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#33596 (raspuns la: #33590) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tulburarea apelor... - de ampop la: 17/01/2005 14:07:26
Filmul Trianon nu face decat sa tulbure apele dulcei fratii intre securistii maghiari ex-AVO si cei romani ex-Secu, DIE si DIA, care conlucrau frateste intru sporirea averilor personale. Cei gen Megyesi si cei gen Magureanu, Catarama & co. erau de o buna bucata de timp parteneri de "afaceri" mai mult sau mai putin licite, exportand lemn din Secuime si mobila... si dormitau dupa chiolhanurile facute la Budapesta si Bucuresti... se pare ca cineva are acum interesul sa mai zgandare "fratia" lor de afaceri...RMDSZ la guvernare impreuna cu PUR-ul..."manastire intre picior" cum zicea o buna prietena maghiara :). Cineva amesteca ... si o sa puta. O fi oare Old Ilici & KGB jazz band?
Mario
#33606 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Măturarea mizeriei sub preş - de Simeon Dascalul la: 18/01/2005 11:34:10
Cam aşa văd interzicerea filmului.
#33677 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Filmul Trianon - de (anonim) la: 19/01/2005 09:49:55
Se gaseste cu DC++ dar mai putin subtitrarea. in curand probabil apare si ea....
#33770 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
sursa - "Adevărul" - de Simeon Dascalul la: 09/02/2005 14:48:08
Trianon, un documentar interzis

Astazi, de la ora 20,15, Antena 1 difuzeaza, in cadrul unei editii speciale Marius Tuca Show, controversatul documentar "Trianon". Filmul semnat de regizorul maghiar Koltay Gabor surprinde in doua ore destinul maghiarilor aflati in afara granitelor Ungariei, dupa destramarea Imperiului Austro-Ungar. Imediat dupa vizionarea documentarului, in studioul de la Marius Tuca Show vor fi prezenti, pentru o ampla dezbatere, regizorul Koltay Gabor, istoricul maghiar dupa scrierile caruia s-a inspirat materialul, Raffay Erno, Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Emil Hurezeanu si istoricul roman Florin Constantiniu. Documentarul a fost interzis atat la televiziunea publica din Ungaria, cat si de canalul Duna TV. In Romania, autoritatile in drept s-au autosesizat dupa difuzarea filmului in orase din Transilvania.
#35769 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Trasul de par, bombe si isterie.... - de ampop la: 11/02/2005 08:14:11
Dupa prezentarea filmului Trianon la Antena 1 spiritele s-au incins, CTPopescu aproape ca s-a tras de par cu Koltay Gabor...iar la conferinta de presa asisderea, spiritele erau inflamate la maxim, un "mitic" admonestand vehement "bozgorii iredentisti". Panem et circensis, stil Bucuresti, Romania, show pe cinste.
Trianonul este un moment al istoriei, ca si Diktatul de la Viena. La fel si anexarea Basarabiei si Bucovinei de catre Stalin. Cei TARI au dictat iar cei MICI s-au supus.Ce-ar fi fost daca n-ar fi fost Trianonul (cum zice Koltay Gabor)...greu de spus. Ar fi ramas imperiile? Cine stie...In orice caz tendinta de conglomerare si de creare de formatiuni suprastatale este manifesta. Sa luam de pilda UE...Nu este oare acum un mare "imperiu" european? De la "temnita natiunilor" cum ziceau maxist-leninistii inainte de WWI, apar statele nationale iar apoi dupa macelul WWII se ajunge iar la tendinta de conglomerare...
Tendinta este clar generala si toata lumea i se supune. Servicii speciale, guverne, oameni de cultura, plebe etc.
Niste oameni de arta si istorici maghiari sar calul si ies din turma.Se umfla orezul in ei si nu mai aplauda cu plebea si emit teorii ce sunt contrare trendului european. Adica vorbesc de natiune, limba si cultutra materna, popor si Ungaria Mare...la o vreme cand avem de a face cu Europa Mare. In mod similar suna in urechile altora si limba romana din Moldova (si nu limba moldoveneasca), Stefan cel Mare (nu Szent Istvan), de la Nistru pana la Tisa, Romania Mare etc.
Sunt toate manifestari FIRESTI. In prezent zic eu, doua tendinte se confrunta pe plan mondial...una, majoritara (din punct de vedere politic si mai ales economic) de globalizare, de conglomerare suprastatala si cealalta, de individualitate nationala...ultima incet, incet inabusita de prima care are "banul gros".
Koltay Gabor si Raffay Erno sunt reprezentantii celei din urma tendinte si...romantic, poetic isi pun retoric intrebari "ce ar fi fost de nu ar fi fost Trianonul?"
Nu ar fi existat WWII, Hitler, Stalin si holocaustul... sincer, MA INDOIESC. Ar fi avut Imparatul capacitatea de a gestiona un imperiu austro-ungar in asa fel incat sa-l transforme intr-un germene al viitoarei UE? Fiecare are dreptul la vise...si mie mi-a placut la Viena la curtea imperiala...dar din pacate istoria si politica nu este poezie. "Poezie" cu oameni de caracter, coloana vertebrala, onoare, mandrie nationala, trecut maret...
Iar daca in spatele lui Koltay si Raffai se afla "iredentisti", cred ca si aceia sunt la fel de "poeti"...."UE uber alles" baietilor iredentisti si/sau unionisti. That's all folks!
Mario
#35932 (raspuns la: #35769) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ampop - Transilvania şi Basarabia - de Simeon Dascalul la: 11/02/2005 10:17:46
Nu poţi compara în nici un chip situaţia Transilvaniei cu cea a Basarabiei., să taxezi Basarabia ca teritoriu rusesc asupra căruia noi am avea nişte pretenţii romantice.

Mai mult decât Cristian Tudor Popescu, Emil Hurezeanu mi s-a părut că i-a pus la punct.

Îmi pare rău că n-am prins conferinţa de presă, tră să fi fost ceva tare haios.

Se menţiona că s-au vândut până acuma 300.000 de casete video. Asta-i o cifră destul de ţapănă şi nu-i prea caracterizează ca fiind nişte europeni blânduţi şi supuşi.
#35939 (raspuns la: #35932) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
asa-i frate Simeoane... - de ampop la: 11/02/2005 11:05:07
Da, in mod firesc Hurezeanu ca reprezentant al primei tendinte "globaliste" despre care vorbeam, a stiut MAI BINE sa-i puna "la locul lor" pe cei din cea de-a doua orientare, nationalist-individualista. C.T. Popescu, cu reminiscente ale unei orientari nationaliste romanesti era de altfel doar "opusul" matematic a lui Koltay.
Europa Mare nu mai are nevoie de zazanie interetnica. Este clar ca si Milosevici a fost desfiintat , anihilat tot de asta. Vreau sau nu vreau unii, globalizarea merge inainte...
Mario
#35943 (raspuns la: #35939) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Titrare in romana sau engleza a filmului Trianon? - de siru la: 10/04/2006 19:46:41
Am gasit titrarea filmului rezumat de 130 minute, dar nu si titrarea celor 14 episoade.
Are cineva titrarea lor?
Engleza sau romana.

Multumesc!
#116433 (raspuns la: #33386) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: