-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Calusarii


de Paianjenul la: 30/01/2005 06:01:00
modificat la: 03/02/2005 23:19:44
voteaza:
...Nu, nu e vorba de echipele acelea de flacai imbracati in strai popular, care danseaza CALUSUL prin satele romanesti in saptamina Rusaliilor... E vorba de... calus-ari... (acei indivizi care vor sa-ti vire "calusul" in gura atunci cind nu le place ceea ce le spui... si nici nu au argumente rezonabile ca sa te contrazica). Ca si troll-ii, sint nelipsiti din forumurile virtuale si sint un fel de moderatori autodesemnati, care traiesc cu impresia ca ei stiu mai bine decit toti membrii forumului caruia ii apartin, unde este limita dintre libertatea de exprimare si abuzul de libertate de exprimare... ei stiu mai bine decit ceilalti unde este limita dintre decent si scandalos... ei stiu mai bine decit ceilalti cind forumul nu mai e doar un forum, ci a devenit un instrument de propaganda tendentioasa... sau, in ultima instanta, chiar daca isi dau seama ca si ceilalti membri ai forumului au capacitatea de a vedea lucrurile la fel de clar ca si ei, suspectindu-i pe acestia din urma de indiferenta, ei - calusarii - ("dind dovada de un mai inalt simt de responsabilitate civica") considera de datoria lor sa sesizeze administratia forumului in legatura cu presupusele abuzuri, solicitind inchiderea unui subiect sau altul. Si, in timp ce pe troll-i ii poti evita ignorindu-le pur si simplu comentariile, calusarii pot deveni o categorie indezirabila in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, administratia "sucomba" sub presiunea exercitata de ei.
Asta este, pina aici, perceptia mea despre calusari... dar scopul propriu-zis al acestui subiect este mai degraba un sondaj de opinie intre membrii Cafenelei.com. Apelez deci la fiecare "cafegiu" dispus sa voteze, sa citeasca (,) cu atentie cele trei optiuni de mai jos, apoi logind pe "Calusarii - sondaj", sa "click"-eze un punct negru in "gaura" corespunzatoare afirmatiei care-i reflecta cel mai bine pozitia fata de fenomenul "calusarii".
Va multumesc pentru participare.

1. Calusarii sint o categorie necesara si utila intr-un forum, contributia lor asistind administratia in mentinerea unei atmosfere decente in respectivul forum.

2. Calusarii nu sint o categorie necesara intr-un forum, cei predispusi spre abuz de libertate de exprimare fiind adusi la tacere oricum, mai devreme sau mai tirziu, prin ignorarea comentariilor lor de catre participantii mai rezonabili, la dezbateri.

3. Inchiderea unui subiect - la sugestia calusarilor - inseamna sanctionarea tuturor participantilor la o dezbatere si este o masura injusta. Suspendarea participantilor care - in opinia admin - intrec limitele rezonabilului, ar fi suficienta.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

subiecte similare:
Calusarii - sondaj

comentarii (9):


Precizare - de Paianjenul la: 04/02/2005 06:23:12
Pentru a vota log-ati pe link-ul de mai jos (Calusarii - sondaj):

http://www.cafeneaua.com/node/view/3441
#35352 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Brother Spider, - de ampop la: 04/02/2005 07:46:39
Desi stii bine ca suntem in tabere opuse, ma opun calusarilor, respectiv celora care cenzureaza afirmatiile din considerente asa-zis morale, vezi limbaj (de parca ei, sfintii atei, nu ar folosi niciodata cuvantul cur), continut etc. Intr-o situatie limita am solicitat si eu inchiderea unei discutii, cea cu Bush, dar atunci doar pentru ca cestiunea se diluase foarte mult, devenise un bull-shit cu invective aruncate de unii altora, avand doar ca pretext numele lui Bush. Era o treaba de nuanta...iar noi doi ne-am contrazis intotdeauna zic eu, civilizat. Shalom brother!
Mario
#35359 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
subiecte inflamabile - de Simeon Dascalul la: 04/02/2005 09:49:52
Cred că subiectele, grosso modo, ar putea fi împărţite în: 1. domenii "elevate": literatură, artă, psihologie - care prin natura lor n-au cum sa duca la o dezbatere bătăioasă; 2. domenii "sufletiste": prietenie, dragoste, familie, etc. - unde poziţiile sunt net diferenţiate, dar nu se ajunge la exprimări mai neacademice 3. subiecte inflamabile: politice, etnice, religioase - unde e firesc să se-njure lumea.

Căluşarii apar binenţeles doar la trei, aducând tot soiul de argumente - ba propagandă, ba indecenţă, etc.

Se pierde din vedere că dezbaterea e cât se poate de virtuală şi oricât ne-am da cu părerea asta nu influenţează nici politica internaţională, nici moravurile societăţii, nici nimic.
Propaganda e complet absentă, ar presupune convingerea, or lumea care participă are idei clare şi solid înrădăcinate.

Înjurăturile - se pierde din vedere că până şi un personaj atâta de select ca Patapievici a folosit în scrierile politice un cuvânt care nu apare în dicţionare. E drept că i-a sărit toată lumea-n cap, iar respectivul s-a apărat zicând întâi că fraza incriminată a fost scoasă din context şi interpretată tendenţios, apoi că imprecaţia e un procedeu literar cu tradiţie în dezbaterile politice.

La urma urmei, dacă cineva dă de idei sau exprimări prea greu de digerat poate să nu mai citească subiectul, să ignore utilizatorul "neam prost", sau să-i răspundă "ba pe-a mă-tii!".

#35366 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
In principiu.. - de kradu la: 06/02/2005 10:21:00
Nu pot zice ca nu ai dreptate! O ai.
Dar ce facem cu libertatea de exprimare? Cu libertatea de a spune cu adevarat cea ce gindim?
Democratia despre care se vorbeste atit, are in ea doua laturi de care nu se vorbeste de loc.
1 Morala.
2 Justitia interioara.

Hai sa zicem ca avem undeva pe o insula 10 persoane.
3 sunt femei restul barbati.

O adunare democratica supune la vot violarea uneia din tre femei.
Sa zicem ca votul a fost 6 la 4. Adica 6 au votat pentru.
A fost un vot democratic in care majoritatea si-a exprimat punctul de vedere!
A fost acest lucru moral?
Acceptam in justitia noastra interioara acest rezultat?

Deci democratia asta a noastra la cafenea ar trebui sa fie si morala si sa aiba si factorul de constinta pe care l-am tot numit justitie interioara!
Cum insa am fost educati intr-o societate "socialista" care ea in sine nu era morala si nici legala, ne punem singuri in situatii critice. Asa, acum argumentele pe care le punem in joc in aparare sau in atac nu respecta simplele reguli din forum si, si pentru ca nu am invatat niciodata cum sa pierdem, ajungem la cuvintele din afara dictionarului! Credem ca descarcindu-ne pe noi cistigam si ii indesam pe adversari!
Parerea mea e ca afundindu-i prea tare pe unii cadem cu totii mai jos, cind de fapt am vrea sa ne-naltam!
S-auzim numai de bine!
"K".
#35483 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Re: subiecte inflamabile - de Paianjenul la: 09/02/2005 05:44:35
"Se pierde din vedere că dezbaterea e cât se poate de virtuală şi oricât ne-am da cu părerea asta nu influenţează nici politica internaţională, nici moravurile societăţii, nici nimic.
Propaganda e complet absentă, ar presupune convingerea, or lumea care participă are idei clare şi solid înrădăcinate."


"La urma urmei, dacă cineva dă de idei sau exprimări prea greu de digerat poate să nu mai citească subiectul, să ignore utilizatorul..."

- Desi nu e exclus ca (in particular) si administratia Cafenelei.com sa fie de aceeasi parere... din considerente pragmatice aceasta a stabilit totusi ca una din conditiile de utilizare evitarea de catre forumisti a subiectelor "conspiratia evreiasca", holocaust, arabi, conflictul din Orientul apropiat, Palestina, Israel. Ironia e ca tocmai acestea sint subiectele cele mai de actualitate... cele mai interesante... si cele mai tentante. Dar... daca asta e "regula casei", buna cuviinta impune respectarea ei de catre toti cei care vor sa-si pastreze calitatea de membri/vizitatori ai prezentului forum...
#35734 (raspuns la: #35366) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
kradu - de Simeon Dascalul la: 09/02/2005 10:21:06
Exemplul dat nu poate fi transpus intr-o comunitate virtuală - orice tipă, prin extensie, persoană, care îşi simte onoarea ameninţată poata da pe butonul "ignoră utilizator".
Egalitatea virtuală e perfectă - nu există persoane mai predispuse să fie agresori sau victime - oricine se consideră apelat ireverenţios poate răspunde cu aceeaşi monedă.
Şi dacă s-ar menţine doar regula unei exprimări cât de cât urbane n-ar fi nimic. Dar cenzura intră la anumite categorii de subiecte - nu te poţi înjura când schimbi reţete de slăbit.
Şi aici deja e vorba de tabu-uri moderne şi diferenţe culturale.
Iar morala nu-i un lucru bătut în cuie, ca să poată servi drept reper - variază şi în timp şi geografic şi de la un om la altul.

#35739 (raspuns la: #35483) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
păianjenului - considerente pragmatice - de Simeon Dascalul la: 09/02/2005 13:15:58
Care-s alea considerente pragmatice?
Adică toată cantitatea ţapănă de texte pe site e monitorizată continuu sau prin sondaj de o entitate exterioară, care ţine fie de structuri statale, fie de societatea civilă, un fel de omolog al consiliului audio-vizualului de la noi? Şi organizaţia / biroul respectiv poate să penalizeze cafeneaua dacă sesizează exprimări şi convingeri mai neortodoxe?
Atuncea-i clar: nu-i voie, n-avem ce face. De musai ca de voie bună. Autoritatea, sub toate formele ei, e un lucru serios, care trebuie respectat, nu cercetat din punct de vedere logic.

Sau e vorba de diferenţe culturale, în mentalitatea europeană / occidentală subiectele antemenţionate fiind atâta de strict clasate la tabu-uri, încât evitarea lor e cumva similară cu spălatul pe dinţi după masă?

Nu pot estima cum se vede „de dincolo”. Aici, dincoace de linia lui Huntington, pudorile etnice par ciudate şi amuzante.

Şi măcar subiectele care au tangenţă cu politica externă actuală a României ar trebui permise.
#35764 (raspuns la: #35734) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. Simeon Dascalul - de Paianjenul la: 10/02/2005 07:28:38
"Care-s alea considerente pragmatice?"

- Cind doi copii se "ciondanesc" pentru o jucarie si tu esti cel care trebuie sa-i impaci, ai doua optiuni:

1. Una mai complicata: incerci sa analizezi cauzele conflictului, apoi sa administrezi justitie celui nedreptatit.
2. Una mai "pragmatica" (pentruca presupune mai putina bataie de cap): le iei jucaria si-i trimiti la plimbare...
#35844 (raspuns la: #35764) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Simeon,.. - de kradu la: 16/02/2005 17:41:31
Egalitatea asta virtuala de cate vorbesti nu ne impiedica sa fim raspunzatori de ceea ce spunem, si nu justifica nabadaile si frustarile.
De fapt nici nu e o egalitate, pentru ca unii sunt mai articulati decit altii!
Cei mai putin dotati in neputinta lor ori din exces de adrenalina apeleaza la dictionarul de mahala si la marlania neputintei, LOR!
S-AUZIM NUMAI DE BINE!
"K".
#36458 (raspuns la: #35739) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: