-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Din nou, Trianon


de stancosty1 la: 10/02/2005 13:59:00
modificat la: 18/02/2005 11:09:12
voteaza:
Aţi văzut că nu doare aşa de tare?
Aseară, Antena 1 a difuzat versiunea scurtă a filmului "Trianon" şi n-a căzut cerul.
Lasând la o parte sutele de mesaje "furioase" (cred că erau aşa, pentru că nu li s-a dat citire), s-a dovedit că filmul face mai mult rău dacă nu este difuzat, decât dacă-l vede o ţară întreagă.
Asta nu înţelege doamna Muscă, care, vezi doamne, trebuie să respecte legea, de parcă n-ar şti câte filme şi alte materiale piratate ne inundă şi la care nu a mai sărit să aplice aceeaşi lege. De altfel, în logica ei, ar trebui să amendeze şi Antena 1.
Aseară, se făcea că nu înţelege întrebarea care era totuşi foarte clară: De ce nu s-a acordat clasificarea de care s-a făcut atâta caz şi se tărăgănează procedura?
Cu mici excepţii, pornind în primul rând de la problemele de înţelegere datorită traducerii simultane şi oboselii tot mai accentuate pe care o acuză domnul C. T. Popescu şi care-l împiedică să se concentreze seara târziu, în rest lucrurile au decurs normal şi schimbul de opinii nu a făcut rău nimănui.
Desigur, nu trebuie neapărat să fim de acord cu o parte, sau cu alta, dar, aşa cum s-a văzut, în final ne putem despărţi în bună pace, şi cu relaţii cordiale (chiar dacă unii, mai colerici, scrâşneau din dinţi).
Celor "răi de muşcă", trebuie să le atrag atenţia că, probabil, aşa cum îi văd ei pe realizatorii filmului (adică iredentişti şi revizionişti), aşa ne văd şi alţii pe noi, când aducem vorba de Bucovina de nord, Herţa, Basarabia, Bolgrad şi Cahul, Cadrilater şi altele.
Lucrurile nu sunt deloc doar în alb şi negru şi rezolvarea lor stă doar în trecerea timpului şi, mai ales, în integrarea europeană.
S-auzim de bine!
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (5):


Basarabia comparată cu Transilvania - de Simeon Dascalul la: 18/02/2005 16:18:18
Va să zică Basarabia şi Bucovina sunt teritorii ruseşti/ucrainene - în care noi i-am invadat pe băştinaşi şi am fost întotdeauna în minoritate?

Rusia ţaristă atinge graniţa Nistrului prima dată în 1792. Până atunci românii şi cei de dincolo şi cei de dincoace de Nistru avuseseră şansa să fie despărţiţi de slavii estici de stepe pustii. De atunci au urmat războaie austro-ruso-turce sau ruso-turce în care ne-am schimbat stăpânitorii. În 1814 ruşii avansaseră, ei voiau ambele principate dunărene, dar au trebuit să se mulţumească cu jumătate din Moldova.

Cu judeţele din sudul Basarabiei lucrurile stau altfel. Au avut până la un punct istoria asemănătoare cu a Dobrogei. Pierdute de Ştefan cel Mare, au mers la turci, de acolo la ruşi. Sudul Basarabiei a fost alipit Moldovei rămase după ce ruşii au mâncat bătaie în războiul Crimeei. Nu cred totuşi că pe marile puteri care au hotărât asta le durea capul de reîntregirea noastră. Ruşii sunt perseverenţi – trec cu armata pe aici în ceea ce noi am numit Războiul de Independenţă şi le iau ca amintire.

Herţa fusese în Vechiul Regat. Molotov o fi inclus-o din greşeală în teritoriile ce le-a negociat cu Ribbentrop ....

Având în vedere că am făcut schimb de populaţie cu bulgarii, Cadrilaterului cred că i s-a pus cruce, ca şi Banatului sârbesc, ca şi părţilor de Crişana şi Maramureş lăsate pe dinafară după prestaţia noastră din primul război.

Revenind la film:

Nu ştiu cum l-ai receptat, dar eu l-am văzut că nu se încurca în gargară europeană şi alte ziceri ipocrite. Sincer, naţionalist şi inedit. Să nu fi fost implicaţi şi noi ar fi fost tare haios de văzut, dacă mă gândesc bine chiar a fost.

Nu prea coerent – probabil datorită faptului că din cinşpe ore au rezultat două. Trebuia să fii foarte atent, la început n-am înţeles cine pe cine asasinase – bucătărie internă de-a lor. Multe poezii – două chiar faine, procesiuni pe munţi, printre care erau inserate enunţuri concrete foarte interesante:
- panslavismul rus - ca idee - şi precursorul KGB-ului - ca antrenor de terorişti - au determinat primul război mondial
- Trianonul a generat tot răul de care are sau a avut parte Europa: nazismul, Holocaustul şi ascensiunea SUA
- Molotov le-a promis toată Transilvania dacă-i lasă baltă pe nemţi, dar ei n-au sărit în schemă că nu erau trădători şi nici nu le plăceau comuniştii
- toate creaţiile artificiale ale Trianonului – Cehoslovacia şi Iugoslavia s-au dus la dracu’; asta va fi şi destinaţia României

Au o memorie tare bună – pomeneau şi de Salonta – câţi români ştiu oare pe unde-i Salonta?

Discuţia de după a fost şi mai interesantă decât filmul. Din partea lor Koltai Gabor si Raffay Erno – doi indivizi de o factură cu totul diferită.

Din partea noastră Emil Hurezeanu, Cristian Tudor Popescu, Florin Constantiniu, Ion Cristoiu. Ultimii doi au avut nişte luări de poziţie tare blânde, Florin Constantiniu care avea suficiente cunoştinţe de istorie ca să-i pună la punct, n-a amintit decât finuţ, subtil de Mohacs şi a lamentat european buna înţelegere româno-ungară şubrezită de filmul ăsta.
Mai duri au fost Cristian Tudor Popescu şi mai ales Hurezeanu.

Ne-am despărţit în bună pace, cu relaţii cordiale şi ziceri de genul: eliberare, redescălecare, „vânt maghiar bate deasupra Carpaţilor”.

Complet de acord cu tine sunt însă referitor la faptul că nu trebuia interzis.
Să-l interzici e o tâmpenie – politica struţului. Ar trebui făcut material didactic. Ar trebui proiectat la deschiderea sesiunii parlamentare. Băsescu şi Tăriceanu ar trebui să-l vadă ori de câte ori trec o lege prin parlament - asta ca să estimeze mai bine preţul majorităţii parlamentare.
#36635 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Basarabia comparată cu Transilvania - de stancosty1 la: 21/02/2005 12:20:49
Imi place, că eşti foarte bine documentat.
Doar că eu nu am comparat situaţia Basarabiei cu cea a Transilvaniei, ci doar modul în care reacţionează românii şi alţii la problemele respective.
Chiar dacă nu e aşa, evident că, din punctul lor de vedere, pentru că aşa au învăţat şi pentru că asta e situaţia de fapt, ucrainienii consideră că nordul Bucovinei le aparţine.
Ceea ce voiam să spun este că fiecare crede că dreptatea este de partea lui, numai că lucrurile sunt mai complicate.
Nu contează numai cine pe cine a invadat şi cine este în minoritate.
Uite exemplul Kosovo. Cine mai ţine acum cont că el a fost leagănul Serbiei? Acum este teritoriu albanez şi probabil se va integra în Albania.
Tocmai de asta eu susţin că istoria o fac marile puteri (ce e drept, acum, prin alte mijloace decît prin dictate). Oricum, odată cu integrarea europeană, problema asta va rămâne una pur istorică.
#37039 (raspuns la: #36635) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu cred în integrarea europe - de Simeon Dascalul la: 23/02/2005 12:05:22
Nu cred în integrarea europeană ca panaceu universal.
#37319 (raspuns la: #37039) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Integrarea europeana - de stancosty1 la: 24/02/2005 11:40:27
In primul rând, trebuie să-ţi spun, sper să nu te superi, nu o fac cu răutate, expresia "panaceu universal" este un pleonasm, pentru că panaceu înseamnă leac bun la toate.
In legătură cu subiectul, nici eu nu cred că integrarea europeană este un panaceu. Cred că ea este o soluţie, nu neapărat cea mai bună şi cu siguranţă nu bună pentru toţi românii, cam singura pe care o avem acum să ieşim din rahatul în care ne aflăm, pentru că nu ştim să ne descurcăm singuri, după secole de oportunism, când alţii erau cei care hotărau pentru noi.
Lucrurile stau la fel şi acum, nu ştim decât să ne ducem cu pâra pe la alţii. Dar ăsta e un subiect mai larg, pe care aş vrea să-l dezvolt ca text personal, să văd şi părerile altora.
S-auzim de bine!
#37493 (raspuns la: #37319) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
integrarea - de Simeon Dascalul la: 24/02/2005 13:36:52
Irlanda de Nord şi Ţara Bascilor au rămas zone de conflict, chiar dacă ţin de Europa "civilizată".

În perioada interbelică, de fapt după obţinerea independenţei am reuşit cât de cât să ne descurcăm singuri. Se pare că cincizeci de ani de comunism au fost mai nocivi ca secolele de dominaţie otomană.

Panaceu universal - şi pentru alţii cu aceeaşi probleme, nu numai pentru totalitatea problemelor noastre.
#37499 (raspuns la: #37493) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...