Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Nu ma tem de moarte...


de Paianjenul la: 12/02/2005 11:27:00
modificat la: 18/02/2005 17:06:04 arata originalul
voteaza:
...ci de... cheltuielile de inmormintare... ...sau, vorba unui proverb bulgaresc: "At birth we cry, at death we see why".
("Venim pe lume plingind, dar abia cind plecam din lume ne dam seama de ce...").

Stiu ca unii veti ridica din sprincene intrebindu-va: "Ce i-o fi casunat Paianjenului sa abordeze acest gen de subiect?..." ... Paradoxal, ideea mi-a venit dupa ce am dat cu ochii de mai multe ori de "Obiceiuri si traditii de nunta" al d-nei Jimmy Cecilia... (http://www.cafeneaua.com/node/view/949 ...).

Chestia devine cam asa: de cite ori trec pe linga cite-un cimitir si vad puzderie de lespezi (si cripte) de marmura neagra lustruita, fara sa vreau, incerc sa-mi imaginez cit or fi costat toate... cit or mai fi costat si sicriele din lemn de stejar care au fost inmormintate sub ele... si vesmintele in care au fost intzolitzi mortii... si eventualele bijuterii care zac pe scheletele uscate ale acestora... si tot restul "tacimului"... iar la urma ma intreb in mintea mea de om "ciudat": "Doamne, sint eu nebun... sau sistemul de valori al semenilor mei "normali" este rasturnat cu susul in jos... Atitia oameni vii nu stiu cum sa mai traga de un banut/centulet ca sa supravietuiasca de azi pe miine... iar altii 'basculeaza' in cimitire mii, zeci de mii, si sute de mii de dolari... singurii beneficiari reali fiind patronii magazinelor de pompe funebre si asociatii lor"...

(Nota: in momentul redactarii acestui subiect, cel mai modest serviciu funerar in Australia costa aprox.
AU$ 5500 - prin incinerare
AU$ 8000 - prin inhumare...
si pina la peste
AU$ 200.000 prin... "incriptare", daca e o cripta de familie...

http://www.smh.com.au/articles/2002/09/29/1033283386877.html?oneclick=true

...toate astea, in timp ce leafa unui somer - ca si el moare - e de AU$ 800 pe luna...)...


Impartasind si cu altii aceste reflectii ale mele, nu arareori mi s-a reprosat ca felul meu de a gindi este "schizofrenic" pentruca ignora aspectul emotional al celor care, din dragoste pentru cei pe care i-au pierdut, sint dispusi sa cheltuie orice, ca sa-si asigure linistea sufleteasca (,) ca au facut tot ce au putut pentru a-i pune pe acestia la odihna, in maniera cea mai onorabila...

...Fara a ignora citusi de putin aspectul mentionat de criticii mei (aspect de care eram constient oricum si inainte de a ma fi admonestat ei), am ridicat problema in cercul familiei mele, lasind "cu limba de moarte" si "in termeni categorici" instructiuni detaliate privitoare la procedura pe care ar urma s-o aplice in eventualitatea ca as "da in primire" inaintea lor:

- verificarea competenta pentru confirmarea cu certitudine a mortii mele efective (nu doar clinice!)
- toaleta elementara a ramasitelor mele pamintesti
- "ambalarea" acestora intr-un lintoliu... si eventual plasarea lor in vre-un soi de cosciug de... "unica folosinta" (vorba vine...)
- depunerea unui manunchi de flori naturale alaturi de acesta (facultativ)
- un discurs succint care sa evoce "highlight"-uri din modesta-mi biografie... si efemeritatea existentei umane pe aceasta planeta (facultativ)
- executarea (obligatoriu) profesionala a citorva bucati muzicale instrumentale si vocale, adecvate ocaziei
- debarasarea ramasitelor mele pamintesti pe calea cea mai ieftina practicabila
- distribuirea "fondurilor" financiare economisite (prin evitarea cheltuielilor presupuse de o inmormintare "normala") semenilor mei nevoiasi, ramasi in viata.

(Intre timp, ajuns in Australia in 1990, aveam sa mai descopar - si sa ma inscriu in - Registrul Donatorilor de Organe, care va prelua ingrata faza cu "debarasarea ramasitelor"... toate "piesele de schimb" reciclabile fiind in prealabil declarate - de catre subsemnat - ca disponibile pentru transplant, ocazionalilor solicitanti...).

Si-acum, intrebarile mele pentru voi: avind in vedere ca - indiferent daca sufletul este nemuritor sau nu - trupului neinsufletit al omului, dupa moarte, nu-i mai pasa oricum de ceea ce se intimpla cu el,


= considerati rezonabile sumele pe care le presupun cheltuielile de inmormintare, in zona in care locuiti (si oriunde altundeva, in general in locuri pe care le cunoasteti)?

= ati saluta alterari de mentalitate/filozofie/traditie/cultura/etc. (in mediul social in care traiti) care ar presupune reducerea acestor cheltuieli (fara sa ramineti cu un fel de sentiment de culpabilitate fata de cei pe care i-ati pierdut prin moarte)?

= ati fi dispusi (in prealabil) sa donati organe in cazul in care - intr-o circumstanta sau alta - ati muri?

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (16):


Da frate Spider... - de ampop la: 18/02/2005 13:14:01
Nu stiu daca ai asistat la vreo inmormantare evreiasca dar este foarte similara celei pe care ai descris-o, la fel de frumoasa daca putem spune asa. Asa este Spider, ce rost mai au cosciuge din mahon, cripte, cununi de flori si pomeni, mese si alte aberatii etc. Si eu mi-as dori o astfel de inmormantare. Iar despre "piese de schimb" si eu sunt dornic sa ofer asa ceva pentru cei care mai au nevoie. Este ceva firesc. Cosciug simplu, din lemn (de fapt cutie) ca nu mai este permis sa fim inhumati direct in panza, din considerente sanitare mai degraba. O rugaciune foarte scurta si poate si Amazing Grace! Iar daca cineva ar vrea sa vorbeasca despre biografia mea, s-o faca scurt fara lacrimi.

Mario
#36610 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. ampop - de Paianjenul la: 19/02/2005 17:23:57 Modificat la: 02/05/2008 17:56:51
"Nu stiu daca ai asistat la vreo inmormantare evreiasca dar este foarte similara celei pe care ai descris-o, la fel de frumoasa daca putem spune asa."

- Am asistat la o asemenea inmormintare, Mario... si mai stiam si din relatarile altora despre simplitatea obiceiurilor de inmormintare la evrei. Le impartasesc filozofia in acest domeniu.

#36811 (raspuns la: #36610) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nici mie nu mi-e frica de moa - de Horia D la: 23/02/2005 22:12:13
nici mie nu mi-e frica de moarte, dar ma tem putin de eternitatea ei:))
#37404 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ei,eternitate... - de athos la: 23/02/2005 22:17:57
daca era asa rau venea lumea
inapoi,nu?...)
#37405 (raspuns la: #37404) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. ampop - de Paianjenul la: 28/02/2005 05:41:46 Modificat la: 02/05/2008 18:00:49
"Cosciug simplu, din lemn (de fapt cutie) ca nu mai este permis sa fim inhumati direct in panza, din considerente sanitare mai degraba."

- Aici in Australia s-a propus o noua metoda de inmormintare: "in picioare". (Dupa funeralii, defunctul va fi "ambalat" intr-un sac de plastic foarte rezistent, dar biodegradabil, apoi va fi coborit pe verticala intr-o groapa cilindrica - tot verticala - cu diametrul suficient de mare ca sa "acomodeze" "pachetul", si cam de aceeasi adincime ca a gropilor "clasice". Ideea ar fi exploatarea cit mai judicioasa a spatiului din cimitire, si implicit, reducerea pretului locurilor de inmormintare...)...

#37558 (raspuns la: #36610) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nici mie nu mi-e frica de moarte - de Tofan Ana Isabella la: 05/07/2005 14:45:42
Cat despre trupul meu ,cred ca ar trebui ingropat undeva langa un copac,pe un munte,insa in nici un caz nu mi-as dona organele in folosul stiintei. Chit ca n-o sa stiu ce vor face cu mine.
Cat despre testament ma tem ca prea mare avere nu voi face pe acest pamant,urmasi nu voi avea,asa ca nu stiu cine sa ma ingroape.Am sa bantui probabil prin Copou in amintirea clipelor trecute.
#58037 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paianjene - de gigi2005 la: 06/07/2005 01:46:15
pe scurt:
- sumele acelea mi se par aberante dar daca te trezesti in fata faptului implinit si nu scoti banii ramai fara ingropaciune
- in pemeni cred si poate, daca va intereseaza, va povestesc si de ce
- o sa ma interesez daca si in Ro exista o lista cu astfel de donatori pentru ca as vrea ca cea mai ramane bun din mine (chiar si urechile) sa fie folosit pentru salvarea sau ameliorarea altor vieti
- mi-ar place sa mor tanara, adica sa evit degradarea specifica batranetii
#58163 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
= nu pot comenta cat e de ... - de maan la: 06/07/2005 22:02:43
= nu pot comenta cat e de ...'rezonabila' o suma cheltuita pe inmormantarea cuiva, din pricina unor variabile precum durerea (care nu naste niciodata gesturi rezonabile), traditia (sub imperiul lui 'asa se face' si-a gurii lumii), starea materiala si nu-n ultimul rand testamentul defunctului.
= da.
am vorbit deja cu ai mei - doresc sa fiu incinerata.
cenusa va fi imprastiata-n lume, in prima noapte cu luna plina direct pe fruntea ceahlaului.
familia e obligata sa semneze acordul pentru prelevarea oricarui organ vital ce-ar putea salva viata cuiva.

ai mei imi cunosc parerea - parintii deja au 'casa de piatra', asa cum si-o doresc.
si-au platit-o singuri.
le voi respecta dorintele si vor fi inmormantati asa cum isi doresc, indiferent cat ar costa.


#58343 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru gigi - de maan la: 06/07/2005 22:12:31
mi-ar placea sa mor tanara
n-am auzit niciodata asa ceva!
cam la ce varsta ti-ai dori, deci, sa mori?(:

mie mi-ar placea sa traiesc pana obosesc, pana cand nu voi mai putea avea grija de mine.
batrana? ei, daca da Dumnezeu, voi fi si inteleapta.
asta-i un fel de 'wishfull thinking'...:)))))
#58345 (raspuns la: #58163) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de gigi2005 la: 07/07/2005 17:39:49
"mie mi-ar placea sa traiesc pana obosesc, pana cand nu voi mai putea avea grija de mine" - si vei ramane pe capul altora...

Tanara nu inseamna la 30 de ani ci tocmai varsta pana la care ma pot ingriji singura. Copiii mei nu trebuie sa ma vada ca pe o povara. Tatal meu s-a stins la 60 de ani, dintr-o data, in 2 zile. Mi se pare si acum ca a plecat si se va intoarce.
Am o vecina a carei mama, de 93 de ani, sta imobilizata in pat de mai bine de 10 ani. Cand s-a dus pe lumea cealalta, femeia asta a rasuflat usurata, s-a simtit libera...
Nu are rost sa te agatzi de viatza si sa traiesti ca o leguma...Eu as suferi enorm...
In plus cred in viatza de apoi...
#58473 (raspuns la: #58345) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gigi - de maan la: 07/07/2005 21:31:52
probabil ti-ai fi dat seama ca abia ai scris ce tocmai spusesem, folosind chiar aceleasi cuvinte.
sigur, acesta presupune sa ma fi citit cu atentie.#58518 (raspuns la: #58473) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de gigi2005 la: 09/07/2005 05:37:38
nu am folosit aceleasi cuvinte ci te-am citat. Am pus ghilimele. Nu-mi permit sa raspund cu un comentariu la ce nu am citit.

Chestia cu muritul de tanara o am de mult timp. Mi-a venit odata, asa...
In plus, am motive bine intemeiate sa cred in viatza de apoi!

maan, ultima fraza a fost cumva rautacioasa sau ma insel?
#58803 (raspuns la: #58518) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Rugativa acuma pina ce nui tirziu - de sergiu!2000! la: 10/12/2015 19:10:58
credetzi in dumnezeu atunci rugatziva ,,nu pe retelele de socializare sunt puse mai multe poze ,,daca crezi in dumnezeu pune like ,,bla bla bla ,,,mai bine vatzi duce la biserica
#653980 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sergiulica - de alex andra la: 13/12/2015 17:58:23
Ce-ai zice sa dai mai intai pe la scoala, ca la biserica nu te invata ortografie.*


*a nu se confunda ortografia cu pornografia! :P:P:P
#653985 (raspuns la: #653980) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de beatlemaniacul la: 17/12/2015 15:39:56
"Si-acum, intrebarile mele pentru voi: avind in vedere ca - indiferent daca sufletul este nemuritor sau nu - trupului neinsufletit al omului, dupa moarte, nu-i mai pasa oricum de ceea ce se intimpla cu el ..."

bre, te cam inseli. Corpul trebuie pus intreg in pamant pentru ca in clipa judecatii sufletul o sa vina sa isi ia corpul inapoi. tocmai de aceea nu sunt de accord cu incinerare sau donare de parti de corp.
#654000 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 23/12/2015 12:20:37
Uite ca n-am trecut pe aici... dar inca nu-i prea tarziu! :D

- sumele ar trebui sa se limiteze la costurile strict materiale, iar acestea sa nu acopere preturile sicrielor de abanos etc etc etc.
- fiecare sa fie inmormantat dupa cum doreste... mai putin ateii, ca ei oricum stiu ca dupa moarte nu mai exista, deci ramane la latitudinea urmasilor. :P
- donez orice organ, mai ramane sa trec asta in cardul de sanatate. Locuiesc in Romania si mi-am activat cardul abia luna trecuta, pentru ca numai atunci m-am dus la medic.

Nu am absolut nicio pretentie la inmormantare. Sotului nu-i nevoie sa ii precizez nimic, oricum o sa faca el cum vrea. Fetei ar trebui sa-i spun sa fie clar, desi poate va intui... :D

#654008 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...