Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Autonomia "Tarii Secuilor" ?


de SB la: 27/10/2003 08:20:00
modificat la: 29/10/2003 15:20:46
voteaza:
Radicalii maghiari au proclamat autonomia "Tarii Secuilor"

Prima dintre structurile autonomiste puse la cale de radicalii din UDMR - Consiliul National Secuiesc - a luat fiinta ieri seara la Sfantu Gheorghe. Reuniunea de constituire a CNS a fost precedata, la amiaza, de infiintarea Consiliilor Scaunelor Secuiesti Sfantu Gheorghe si Odorheiu Secuiesc, acestea adaugandu-se celorlalte cinci "Consilii scaunale" constituite in urma cu o saptamana. Singurul ramas inca neinfiintat este Consiliul scaunului Ciuc, dat fiind ca in aceasta zona nu au putut fi infiintate consilii locale secuiesti decat in patru din cele 73 de localitati arondate. La reuniunea de constituire a CNS au participat circa 300 de delegati reprezentand cele 8 "scaune istorice secuiesti" din vremea Imperiului Habsburgic. Unicul parlamentar UDMR prezent la constituirea Consiliului National al Secuilor a fost deputatul Szilagy Zsolt, liderul fractiunii radicalilor din Uniune, care a si dat tonul dezbaterilor cu declaratia: "Unii considera ca solicitarea autonomiei teritoriale e o idee radicala, dar pentru altii ea este prea putin". In functia de presedinte al CNS a fost ales, fara contracandidat, fostul senator Csapo Joszef. Participantii au aprobat in unanimitate proiectele statutului si regulamentului intern al CNS, precum si declaratia privitoare la autonomia teritoriala a "Tinutului Secuiesc". Aceasta din urma va constitui baza unui viitor proiect de lege ce va fi inaintat spre aprobare Parlamentului Romaniei, precum si a demersurilor pe langa forurile internationale ca autonomia teritoriala a "Tarii Secuilor" si infiintarea regiunii de dezvoltare "Tinutul Secuiesc" sa devina criterii de admitere a Romaniei in Uniunea Europeana.
Adrian POPESCU

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (13):


Prea devreme! - de Gabriel Radic la: 28/10/2003 03:29:02
E un banc? Nu gasesc nimic in presa, nu prea vad de unde ai informatia, decat daca ai fost de fata :-)

Cat despre autonomie, idea in sine e buna, dar spiritul in care se creeaza cere autonomia secuilor e foarte rautacios iar mementul foarte prost. Ar trebui asteptat ca mentalitatile romanilor si maghiarilor sa evolueze si sa se discute despre autonomie cand toleranta ar fi prezenta.


  • -- ai pierdut timpul citind semnătura mea, ce frumos.
#2363 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ciudat - de (anonim) la: 30/10/2003 23:05:34
Ciudata este intreaga poveste, dar o culma a ciudateniei consa in unanimitatea cu care o etnie a adoptat acele documente. Sa fie o reminiscenta secuiasco-comunista? Sa fie o organizatie para-ungureasca? UDMR-ul o reneaga si-i gaseste hibe si-i aduce numeroars reprosuri de tot felul. Oare cine vrea sa tulbure din nou apele in domeniul etnic? Ce structura are astfel de interese? Iata numai cateva intrebari.
#2771 (raspuns la: #2363) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Nu, nu e banc,este din Adevar - de Ingrid la: 31/10/2003 00:49:02
Nu, nu e banc,este din Adevarul-27.10.2003 ,dar casa ai acces la arhiva trebuie sa te loghezi.Succes!
#2772 (raspuns la: #2363) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Scuze, am tastat enter de dou - de Ingrid la: 31/10/2003 00:51:17
Scuze, am tastat enter de doua ori!
#2773 (raspuns la: #2363) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nashpa de nashpa daca e adeva - de Daniel Racovitan la: 31/10/2003 02:30:06
Nashpa de nashpa daca e adevarat... Am din ce in ce mai mult impresia ca romanii sunt cazuti intr-o stare de blegie depresiva, altcumva nu se explica astfel de deviatii...
#2777 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
asteptare - de sanjuro la: 31/10/2003 05:58:39
Cred ca se asteapta un raspuns clar din partea UDMR-ului cu care PSD este inca in alianta. O minoritate nu-si poate proclama autonomia, pentru ca ar contraveni constitutiei Romaniei, iar liderii pot intra la inchisoare multi ani. Deocamdata sunt "pasnici" si cred ca SRI-ul ii monitorizeaza permanent. Imi aduc aminte de ultima mineriada a lui Cosma, cand se indrepta vajnic catre Bucuresti dupa batalia de la Costesti castigata in fatza unor amarati de jandarmi-militari in termen. Apoi au intrat "baietii" pe fir, si i-au arestat pe toti capii, fara ca acestia sa aiba curaj a opune rezistenta. Si erau ceva ortaci prin preajma. Actiunile anticonstitutionale se platesc greu. Cosma sta si-si roade unghiile-n puscarie, si o va mai face inca ceva ani de-acum incolo...
Cu adevarat toleranta este solutia, nu autonomia...


sanjuro
#2787 (raspuns la: #2777) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Autonomia "Tinutului secuiesc" - de (anonim) la: 04/11/2003 08:34:08
Este o aberatie,asa ceva nu poate exista in Romania.Mai bine murim de foame decat sa ne priveasca generatiile viitoare ca pe niste tradatori care si-au vandut tara de "dragul" Europei.Asa sunt unguri,stiu ce fac,incet ,incet vor sa ne obisnuiasca cu ideea,mai intai cu o scoala,cu o placuta bilingva,cu limba minoritara in institutiile publice,si acum cu asta.
#3152 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Laszlo Tokes - de SB_one la: 09/12/2003 13:50:57
Laszlo Tokes ataca din nou, de la Budapesta
Ori autonomie, ori modificarea frontierelor
Modificarea frontierelor ar fi singura alternativa la acordarea autonomiei


Episcopul reformat, Laszlo Tokes, a declarat intr-o conferinta cu tema "Autoguvernarile minoritatilor din Europa", organizata la sfarsitul saptamanii, la Budapesta, ca "singura alternativa la modificarea frontierelor este acordarea autonomiei", transmite MTI. Laszlo Tokes a mai afirmat ca statele care au acordat dreptul la autodeterminare minoritatilor de pe teritoriul lor nu numai ca nu au slabit, ci chiar s-au intarit. "Atat timp cat autonomia este considerata ceva ce genereaza conflicte si factor de instabilitate, iar aceasta chestiune este ascunsa sub pres, atat timp cat ideea de autonomie este respinsa, iar noi suntem etichetati drept radicali, extremisti si separatisti, va fi foarte greu pentru noi", a spus episcopul reformat. La aproape 15 ani de la schimbarea de regim, exista multe persoane care mai considera inca autonomia un factor de instabilitate pentru aceasta zona, a spus Tokes, dezvoltand afirmatiile lui Viktor Orban privind Bazinul Carpatic. Fostul premier ungar considera ca, daca in Europa de Vest autonomia este ceva firesc, atunci si maghiarilor din afara granitelor Ungariei ar trebui sa li se dea aceasta posibilitate, deoarece, in opinia sa, "autonomia nu este un ajutor care vine din afara, ci o activitate de construire din interior".
Rompress


Pentru "anonim"
din partea unui(aproape)oltean

Noi, maghiarii, sintem apreciati de femeile din Romania pentru ca sintem cel putin bilingvi.
Gh. Frunda"Democratia asta este cam enervanta."
Ion Iliescu

#6304 (raspuns la: #3152) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Proiectul de autonomie a secu - de Ingrid la: 31/12/2003 03:20:33
Proiectul de autonomie a secuilor va ajunge la Parlament in februarie
Proiectul de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc va fi depus in Parlament cel tirziu la mijlocul lunii februarie, a declarat, luni, vicepresedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Ferencz Csaba, citat de corespondentul MEDIAFAX.
El a precizat ca pina la sfirsitul lunii ianuarie presedintele CNS, Csapo Jozsef, va finaliza proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc, proiect in care vor fi incluse si propunerile reprezentantilor scaunelor secuiesti.
În cursul lunii noiembrie, reprezentantii consiliilor scaunelor secuiesti din Tinutul Secuiesc au analizat acest proiect de autonomie, dar si pe cel al deputatilor UDMR Toro Tibor si Szilagyi Zsolt, membri ai conducerii Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania.
Conducerea Consiliului National Secuiesc a dat publicitatii un proiect de autonomie a Tinutului Secuiesc la sedinta de constituire, in care se precizeaza ca autonomia practicata in regiuneaistorica Tinutul Secuiesc, prin modul de organizare a scaunelor secuiesti, dateaza din 1200. "Autonomia scaunelor a functionat sub forma de autonomie teritoriala, avind o administrareproprie, structura sociala si administrativa specifica, drepturi speciale si statut special", se arata in acest proiect.
Celalalt proiect a fost prezentat in 19 noiembrie de catre deputatii UDMR Toro Tibor si Szilagyi Zsolt, membri ai conducerii Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, impreuna cu politologul Bakk Miklos. De fapt, in acest caz este vorba de schita unui proiect legislativ ce va fi promovat de alesii maghiarilor pentru instituirea autonomiei regionale si culturale. Ei au prezentat o lege cadru privind regiunile din Romania, un proiect de lege privind infiintarea cu statut special a Tinutului Secuiesc si altul privind autonomia acestuia.
Conducerea CNS sustine ca sint diferente radicale intre cele doua proiecte. Una consta in faptul ca proiectul prezentat de catre Toro si Szilagyi se bazeaza pe trei proiecte legislative, iar daca unul dintre acestea nu va fi adoptat de Parlament celelalte nu isi mai au rostul. Pe de alta parte, proiectul lui Csapo nu vizeaza o reorganizare a intregului teritoriu, ci doar a Tinutului Secuiesc. O alta diferenta este ca, in timp ce proiectul lui Csapo arata ca autonomia este necesara pentru pastrarea identitatii nationale, cel prezentat de cei doi deputati se refera doar la administrarea Tinutului Secuiesc ca o regiune speciala.
Vicepresedintele CNS Ferencz Csaba a precizat ca proiectul final de autonomie va fi tradus din maghiara in limbile romana, engleza, germana, franceza si va fi dat publicitatii in acelasi volum. El a mai subliniat ca, prin depunerea proiectului legislativ laParlament, se urmareste ca reprezentantii scenei politice romanesti,dar si ai celei internationale sa acorde atentie acestei probleme.

29.12.2003 / Copyright 2002 Mediafax
#7483 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
desigur autonomia Tarii Secuilor - de Catalina Bader la: 02/01/2004 12:05:06
este posibila

in Ungaria

treceti fratilor granita
si declarati-va autonomi.

cine va impiedica?
#7530 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
desigur secuii care doresc - de Catalina Bader la: 07/01/2004 03:37:36
autonomie in Romania

nu sunt secuii cu care noi am convietuit de-a lungul istoriei

sunt acei secui care au uitat care le sunt radacinile.
#7704 (raspuns la: #7530) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
din Foisorul de Foc - de Catalina Bader la: 21/01/2004 05:55:27
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se va autosesiza, astazi, pe tema proiectului privind autonomia Tinutului Secuiesc (propus de Consiliul National al Secuilor) a declarat, ieri, presedintele Ion Iliescu. “Vom asculta informari in legatura cu aceasta initiativa si vrem sa stim cum sa o rezolvam, fara sa reprimam cu metode brutale, pentru ca nu astea sint caile”, a spus seful statului. In opinia sa, ideea unei autonomii administrative pe criterii etnice este “antidemocratica si antieuropeana”.

#8299 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
autonomia - de davincii la: 23/02/2008 20:59:21
nu iteleg de ce in tara asta democratica o mina de oameni isi bate joc de romani,de ce isi organizeaza singuri referendum si nimeni nu spune nimic.De ce romanii nu organizeaza un referendum,cu intrebarea daca vor o tara in mijlocul tarii lor....adica, ori ce comunitate minoritara din romania poate sa-si faca o tara?Pacat de tara asta ca nu are cine sa o conduca.
#288422 (raspuns la: #8299) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: