Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

problematica aromanilor


de lxndr la: 17/02/2005 20:48:00
modificat la: 18/02/2005 17:08:35
voteaza:
Consider ca orice discutie asupra originii aromanilor trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:
1 aromanii sunt continuatorii populatiilor autohtone trace latinizate
2 acestia au fost intr-o continuitate teritoriala cu romanii din stanga si dreapta Dunarii
3 datorita migrarii slavilor aceasta continuitate a fost rupta, o parte din populatia romaneasca migrand in sud, in locuri ocupate, in parte, tot de populatia romaneasca.
Parerea mea, urmand paradigma de strat si substrat al lui B.P.Hasdeu, este ca in Balcani, exceptand pelasgii care ocupau acest spatiu anterior, substratul este traco-iliro-latin, peste care de-a lungul veacurilor s-au suprapus straturi de populatii migratoare, modificand limba si prin aceasta, intr-o oarecare masura, caracterul spiritual traco-latin.
Am citit ca exista o identitate biologica intre romani si neamurile balcanice, explicatia tinand evident de acelasi substrat formativ tracic.
Sa stiti ca aromanii au fost folositi de statul grec in lupta de eliberare de sub imperiul otoman, in vremea in care evident nu erau state balcanice(Pacea de la Adrianopole 1929). Dupa acel episod, in randul aromanilor existau doua tabere: una aromaneasca (romaneasca) si alta greceasca. De aici vine si explicatia ca unii aromani din Romania vorbesc de limba aromaneasca, dar nu in sensul de dialect al limbii romane, ci de o entitate distincta avand multe asemanari cu limba greaca Oare de ce?
Deja s-au format grupuri de interese care doresc sa obtina statutul de minoritate etnica a aromanilor in Romania pentru a obtine anumite avantaje. De ce acestia nu se gandesc la comunitatile de romani care au intr-adevar nevoie sa li se respecte drepturile si libertatile in calitate de minoritate. Ce se va intampla cu acele comunitati de romani(aromani) in momentul in care cei din tara noastra ar obtine statutul de minoritate? consider ca este o chestiune grava si complicata. Astept parerea voastra legat de aceasta problema!
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


mai mult pro decât contra - de Simeon Dascalul la: 22/02/2005 17:03:00
Ideea constituirii unei minorităţi aromâne poate părea şocantă românilor „vechi” nord-dunăreni. La urma urmei statul român i-a considerat întotdeauna ca etnici de-ai lui şi i-a tratat ca atare. Înainte şi după 1900, când se credea mare putere balcanică le-a sponsorizat şcoli. În al doilea război balcanic a luat Cadrilaterul de la bulgari ca să cazeze acolo aromâni în special din Grecia şi Albania. Când s-a întors roata istoriei şi bulgarii şi-au luat Cadrilaterul înapoi aromânii au fost mutaţi în ce mai rămăsese din România.

Ideea de naţiune însăşi e destul de fluidă. În Germania există dialecte la fel de diferite de Hochdeutsch pe cât e aromâna de română.

Poate că totuşi ideea de constituire într-un grup nu-i neapărat rea, dacă scopul e să păstreze dialectele aromânei în nordul şi sudul Dunării.

Sprijinul cultural al României antebelice a fost o armă cu două tăişuri, întrucât învăţământul furnizat a fost în româna literară rezultând absolvenţi numai buni de imigrare în România; nu s-a consolidat cultura aromână locală.
Iar România de-acum nici nu se mai compară ca independenţă cu Vechiul Regat. Stă cuminte la poarta Uniunii, iar naţionalismul e ceva periculos sau în cel mai bun caz perimat. Nu mai e de bon-ton după criteriile Europei.

Poate că aromânii constituiţi ca grup s-ar putea substitui statului în ajutorul daţi celor din sud.

Nu ştiu în ce măsură s-a păstrat aromâna în nord şi nu-s lingvist de specialitate, dar cred că mai multe şanse are să se piardă o limbă într-una foarte asemănătoare, decât în alta structural diferită. Dacă grupul care o vorbeşte e restrâns numeric şi răsfirat, iar limba nu se predă în şcoală, şansele de a rezista tind spre zero.
Nici în sud nu ştiu ce s-a mai păstrat şi cât o să se mai păstreze. Teoretic ar fi câteva sate unde se mai vorbeşte istro-româna – cel mai sigur că va avea soarta dalmatei; există cam 15.000 vorbitori de megleno-română la nord de Thessaloniky/Sârunâ şi circa 400.000 de vorbitori de macedo-română. Nu i-am amintit pe românii de Valea Timocului şi din nord-vestul Bulgariei, dar ei ţin mai mult de româna nord-dunăreană.
Oricum, nici Bulgaria, nici Grecia, Albania sau Serbia nu se prea omoară după ei şi s-ar putea ca la sfârşitul acestui secol aromânii să fi dispărut deja ca etnie.

Revenind în ziua de azi, poate că termenul de minoritate e cel care determină respingerea, minorităţile aparţinând de obicei unor etnii cu care nu s-a convieţuit prea tandru şi nutrind in prezent intenţii cam neortodoxe vis-a-vis de statul naţional.

Poate că ar fi de preferat schimbarea numai a denumirii, solicitarea recunoaşterii aromânei ca dialect al românei, în rest menţinându-se toate privilegiile minoritare.
#37189 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cu o exceptie - de bill la: 04/05/2005 16:02:44
extrem de pertinent comentariul -cu o exceptie: România nu a luat Cadrilaterul ca sa "cazeze" aromâni acolo, ci dimpotriva, ca "plata" pt ca in al doilea razboi balcanic a trecut Dunarea cu trupe(dar fara operatiuni militare) a primit acest teritoriu. A fost "populat" cu romani din sudul Olteniei si al Moldovei, populatie rurala saraca, amagita de mirajul pamantului. Rezultatul a fost dezastruos: bulgarii organizati in cete de comitagii au asasinat sute de romani, profitand de sentimentul de solidaritate romanesc, care este sublim....... Urmarea, intr-un Consiliu de Coroana al regelui Ferdinand s-a cautat rezolvarea problemei: trebuia gasita o populatie care sa fie unita, razboinica si cu sentimente puternice filo-romanesti si a fost gasita: romanii sud -dunareni. Nu au fost greu de convinspt ca le-a fost exploatata sentimentul ca Romania, tara lor de la nord ii accepta ( interesul insa a fost doar pur strategic). Pb e ca au fost ajutati si de unii aromani ca" bunul Arman" celea care a primit si ceva bunuri in Bucuresti pt asta. Dar nu asta conteaza acum. Ideea e urmatoare: Romania nu a fost "hotel " pt aromani ci doar o solutie temporara pt un teritoriu temporar cum a aratat istoria. oricum tot respectul pt. comentariu, dar repet, deranjant chiar, cu exceptia de rigoare.
#46934 (raspuns la: #37189) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
CE RUSINE! - de Constantin Basarabeanu la: 04/04/2007 16:56:59
CE RUSINE PE CAPUL NOSTRU A ROMANILOR!
AROMANII MINORITATE IN ROMANIA-TARA MAMA!
AROMANI DEZNATIONALIZATI IN BALCANI!
UNEORI AM IMPRESIA CA AICI PROBLEMATICA ESTE UN A DE ORDIN MISTIC-FORTELE RAULUI COMPLOTEAZA CONTRA NOASTRA SA NE STEARGA DE PE FATA PAMINTULUI SI NE DARUIE GUVERNANTI CU INTERESE MESCHINE CARE PUT A RENEGARE DE FRATE SI PARINTE SAU VECINI RAU VOITORI.
DACA NU VENEAU SLAVII IN BALCANI SA NE DESPARTA DE FRATII DIN SUD POATE CA AM FI FOST CEL MAI PUTERNIC POPOR DIN EUROPA.
INSA E PREA TARZIU,DE AM FI IN STARE SA NE APARAM DE AZI NAINTE
#184273 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: