Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ganduri


de blink la: 19/02/2005 23:22:00
modificat la: 28/02/2005 12:44:22
taguri: Eseuri 
voteaza:
Ganduri…


Intr-o zi frumoasa de primavara m-am gandit sa pun capat totului. Citind complicate tratate de filosofie, imi rasari ideea de a puna capat totului. Atunci, norii lanosi ce pluteau pe cerul ca marea si vantul ce purta miresme de nou jucand rol de aperitiv atmosferic nu mai avura nici un sens.
Mai demult am avut ca tema, pentru ora de literatura, un eseu cu subiectul „Totul”. Ce reprezinta? Nimic...Toata lumea incearca sa ajunga la acest „tot” – material/intelectual - printr-o carte, printr-o avere, printr-o formula matematica etc. O carte, spre exemplu, nu contine „totul”. Nu poate contine totul...nu poate inchide in paginile ei „totul” despre tot. (Un alt exemplu de acest gen) O revista, pe cat de complet alcatuita este, nu stie „tot”. Exista insa o scapare: revista poate contine tot despre 0 sau 1(0 – nimic, 1 - un subiect, un domeniu etc.)Acest „tot despre...”este o bucata din marele „tot” iar asemenea revista se numeste revista de specialitate. Numai daca am aduna toate revistele ce trateaza totul despre un anume subiect, am realiza cartea ce contine Tot.
Revista de specialitate...universul inchis! Odata am intrat intr-o asemenea revista. I-am explorat toate colturile obscure, toate tunelele ascunse si pasajele secrete si am descoperit ca nu am iesire. De atunci am ramas acolo, prizoniera intre peretii paginilor acestei reviste, agatandu-ma disperata de fiecare idee – poate, poate voi iesi! - nu a fost asa. Un lucru interesant: timpul nu are forma intr-un asemenea spatiu totusi se poate masura! La o anumita perioada spatiul se mareste cu o dimensiune, de obicei, constanta. Nu apare nimic nou. Nu exista nou; noul se repeta iar ordinea de repetare prezinta noutati. Nu sunt singura prizoniera, mai sant si altii. Toti, suflete pierdute, rupte de realitatea inconjuratoare, vagabondam in neant, purgatoriul cu portile inchise pentru cei ce vor sa iasa, deschise pentru cei ce vor sa intre.
Alcatuind aceasta viziune sumbra asupra lucrurilor, m-am gandit sa pun capat totului. Are totusi o logica a lui si acest fapt deci nu trebuie desconsiderat. Uneori oamenii refuza noutatile ripostand cu cinism. Cinismul dezvolta lenevie mentala si oamenii pun capat totului pentru ca e mai simplu! De ce sa infrunti lumea cand poti lasa totul in voia altora?

- trimis revistei liceului Maneciu, categoria clasa a9a -
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...