Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

"Ce bine e sa fi desptept si in acelasi timp si roman"


de Omul de la garantii la: 09/03/2005 13:52:00
modificat la: 10/03/2005 11:54:05
voteaza:
Textul e preluat de undeva asa ca imi cer scuze pentru ortografie si punctuatie:

PUTEM OBSERVA cu stupoare cum chiar unii români afirma despre locuitorii acestei tari ca ar fi doar niste ?barbari? înca de pe vremea dacilor, care n-ar fi stiut nici macar sa scrie (cum prezinta în unele articole ?Academia Catavencu") si ca românii sunt si acum ?codasii Europei"! Astfel de afirmatii pot fi semne de incultura crasa sau, de cele mai multe ori, de rea vointa, ce apare ca un rezultat al oportunismului unor ziaristi care nu urmaresc altceva decât banii care vin din Vest sau de la Est.

Si pentru ca autorii celui mai popular dictionar occidental ?Larousse? nu vorbesc deloc de români ca natiune importanta pentru dezvoltarea civilizatiei umane, vom prezenta o serie de inventatori de marca originari din România, sau personalitati mondiale de prima marime care apartin acestui neam, dar care din pacate nu sunt cunoscuti, deoarece se pare ca mass media româneasca este mult mai preocupata de cazuri stupide care nu au nici o valoare umana si nationala.

? Rachetele expediate de la Cape Kennedy si aripile ?Delta? au fost inventate la Sibiu înca din 1555! Onest, Robert Charroux a semnalat acest eveniment, cu toate amanuntele necesare si cu o fireasca uimire ca ?istoria oficiala? a ?reusit? sa-l neglijeze? Racheta spatiala cu trei etaje de carburant solid ("model Cape Kennedy") a fost inventata în 1529 si trimisa în spatiu cu succes în 1555, în prezenta a mii de spectatori. Performer: Conrad Haas, seful Depozitului de Artilerie de la Sibiu (1550 1570).

Aceasta informatie si urmatoarele provin dintr-un vechi manuscris descoperit de prof. Doru Todericiu, în 1961, la biblioteca din Sibiu. Lista inventiilor mentionate în manuscris contine: racheta cu doua etaje de ardere (1529); racheta cu trei etaje (1529), baterie de racheta (1529), casuta zburatoare (1536), experimentarea principiului arderilor necesare la racheta cu mai multe etaje (1555), utilizarea aripioarelor de stabilizare având forma literei delta (1555)? ?Casuta zburatoare", propulsata în aer de racheta, nu era nimic altceva decât anticiparea cabinei spatiale folosita de cosmonauti începând cu anii 50!? În lucrare erau mentionate si pulberile lui Ioan Românul din Alba Iulia.

? Radioactivitatea artificiala a fost descoperita de o savanta de la Facultatea de Stiinte Bucuresti, si însusita apoi de Marie Curie si întrebuintata pentru distrugere. Cerând un grad superior la facultate, savanta românca îi scria regelui Carol al II lea: ?Numirea mea s-ar putea face pe aceeasi cale exceptionala ca si a domnilor recomandati de dl. Perrin, ca o recompensa a descoperirii radioactivitatii artificiale, care este a mea si de al carui fruct s-a bucurat dna Joliot Curie, recomandata de însusi dl. Perrin pentru Premiul Nobel. (? ) Domnul Decan al Facultatii de Stiinte si o parte din profesori ma sacrifica pentru a nu-i nemultumi pe dl. Perrin si pe sotii Joliot Curie, de care, zic dumnealor, au nevoie.? Vesnicile ?plecaciuni? fata de cei de afara, bogati, deci destepti si merituosi! Nedreptatita savanta înfiintase din proprie initiativa Catedra de Radioactivitate de la Facultatea de Stiinte Bucuresti?

? 1827 - Petrache Poenaru, membru al Academiei Romane si unul dintre organizatorii învatamântului national inventeaza predecesorul stiloului modern: ?condei portaret, fara sfârsit, alimentându?se singur cu cerneala?
? 1858 - Bucuresti - primul oras din lume iluminat cu petrol si prima rafinare a petrolului.
? 1880 - Dumitru Vasescu - construieste automobilul cu motor cu aburi.
? 1881 Alexandru Ciurcu - obtine un brevet din Franta prin care prevede posibilitatea zborului cu reactie.
? 1885 Victor Babes - realizeaza primul tratat de bacteriologie din lume.
? 1886 Alexandru Ciurcu - construieste prima ambarcatiune cu reactie.
? 1887 C. I. Istrate - Friedelina si franceinele.
? 1895 D. Hurmuzescu - descopera electroscopul.
? 1899 C.I. Istrate - o noua clasa de coloranti.
? 1900 Nicolae Teclu - becul cu reglarea curentului electric si gaz.
? 1904 Emil Racovita - fondatorul biospeologiei.
? 1905 Augustin Maior - telefonia multipla.
? 1906, 18.03 - Traian Vuia - avionul cu tren de aterizare pe roti cu pneuri; cu ?Vuia I? acesta reuseste prima decolare fara sa foloseasca nici un mijloc ajutator, numai cu aparate aflate la bord (în fapt, primul avion din istorie).
? 1906 A.A. Beldiman - aparatul hidraulic cu dalta de percutie pentru sondaje adânci.
? 1908 Lazar Edeleanu ? primul procedeu de rafinare a produselor petroliere cu bioxid de sulf din lume, procedeu care ii poarta numele.
? 1908 Acad. Nicolaie Vasilescu-Karpen - ?pila Karpen", care functioneaza înca si produce curent electric, neîntrerupt, de aproape 100 de ani!
? 1910 iunie - Aurel Vlaicu - lanseaza primul avion din lume fuselat aerodinamic.
? 1910 Tache Brumarescu - masina de taiat sulf.
? 1910 Stefan Procopiu - efectul circular al discontinuitatilor de magnetism.
? 1910 Gh. Marinescu - tratamentul paraliziei generale.
? 1910 Henri Coanda reuseste primul zbor al unui avion cu reactie (fabricatie proprie).
? 1910 Ioan Cantacuzino - ?fenomenul Cantacuzino? (aglutinarea unor microbi).
? 1913-1916 Ioan Cantacuzino - vaccinarea antiholerica (metoda Cantacuzino)
? 1916 D. Danielopolu - actiunea hipertensiva a digitalei.
? 1918 Gogu Constantinescu - întemeiaza o noua stiinta: sonicitatea.
? 1919 Stefan Procopiu - unitatea elementara de energie magnetica (magnetonul).
? 1920 Emil Racovita - pune bazele Institutul de Speologie Cluj (primul din lume).
? 1920 ing. Gheorghe Botezatu - a calculat traiectoriile posibile Pamânt - Luna, folosite la pregatirea programelor ?Apollo? (al caror parinte a fost sibianul Herman Oberth); el a fost si seful echipei de matematicieni care a lucrat la proiectul rachetei ?Apollo? care a dus primul om pe Luna.
? 1921 Aurel Persu - automobilul fara diferential, cu motor în spate (de forma ?picaturii de apa").
? 1921 Nicolae Paulescu - descopera insulina; pentru ca era un anti-mason virulent, Premiul Nobel l-au primit canadienii F. Banting si J.R.J. McLeod pentru aceasta descoperire?
? 1921 Stefan Procopiu - Fenomenul Procopiu (depolarizarea luminii).
? 1922 C.Levaditi si Sazevac - bismutul ca agent terapeutic împotriva sifilisului.
? 1925 Traian Vuia - generatorul de abur cu ardere în camera închisa si cu vaporizare instantanee.
? 1930 Elie Carafoli - avionul cu aripa joasa.
? 1933 Henri Coanda - aerodina lenticulara (farfuria zburatoare).
? 1938 Henri Coanda - efectul Coanda.
? 1938 Henri Coanda - discul volant.
? 1952 Ia fiinta Institutul National de Geronto-Geriatrie ?Dr. Ana Aslan", primul institut de geriatrie din lume, model pentru tarile dezvoltate, prin asistenta clinica si cercetare. ?Ana Aslan? are, anual, mii de pacienti. Efectele terapiei Aslan asupra îmbatrânirii au convins înca de la început, aducând institutului pacienti cu nume celebre: Tito, de Gaulle, Pinochet, Chaplin, Claudia Cardinale, printese, conti si directori ai unor mari banci ale lumii. Renumele produselor ?Aslan? a trecut si Oceanul, John Kennedy recurgând, pentru o afectiune a coloanei vertebrale, la un tratament la domiciliu cu ?Gerovital".

O mentiune speciala facem pentru Stefan Procopiu, fizician de renume mondial, doctor honoris causa al mai multor universitati din lume, membru al Academiei Române, intemeietorul scolii romanesti de magnetism, om de mare tinuta profesionala, de înalta atitudine civica si patriotism. In 1919, plecând de la teoria cuantelor a lui Max Planck, calculeaza valoarea magnetonului teoretic (unitatea elementara de energie magnetica), astazi cunoscut ca ?magnetonul Bohr-Procopiu". In 1921 descopera fenomenul de depolarizare a luminii in suspensii si coloizi, denumit fenomenul Procopiu, urmat in 1930 de efectul Procopiu, in magnetism. Propus spre acordarea premiului Nobel pentru fizica de catre comisia de recomandari in urma dovedirii teoretice a existentei magnetonului, a fost privat pe nedrept de distinctie, aceasta fiindu-i inmanata savantului danez Niels Bohr, desi descoperirea a fost anuntata intai de roman.

? O sincronicitate uimitoare a fost sesizata de unele persoane: vehiculul descris de profetul biblic Ezechiel a fost asemuit cu ingenioasele centuri zburatoare testate de americani în 1961, dar, desi americanii au fost creditati ca autori ai inventiei, adevaratul inventator este Justin Capra care, în 1958 a proiectat, realizat si zburat cu un astfel de aparat. Acum, acest aparat a fost îmbunatatit si este folosit (cu o autonomie de 30 40 minute) pentru salvarea rapida de pe platformele marine si pentru supravegherea zonelor forestiere.

? Un crater de pe luna poarta numele lui? Spiru Haret. Aceasta deoarece savantul român a demonstrat ca axa mare a elipsei pe care se deplaseaza Pamântul în jurul soarelui este de o marime variabila, creând premisele de baza ale astrofizicii moderne.

? Mai putem semnala existenta unor personalitati, adevaratele ?vârfuri de talie universala? aparute dintre minoritatile din România, în toate domeniile. Un exemplu de prim rang: prof. Herman Oberth, un sas din Sibiu, considerat ?parintele navigatiei spatiale"si, de asemenea, profesorul lui Werner von Braun, seful programului rachetelor americane ?Saturn".

Alte realizari romanesti:

? Stefan Odobleja - Parintele ciberneticii generalizate .
Timisoara - primul oras european cu iluminat stradal cu energie electrica (noiembrie 1884).
? Griogore Antipa ? savant naturalist, inventatorul dioramelor (1912).
? Ion Agarbiceanu ? primul laser cu gaz (heliu-neon) cu radiatie infrarosie (1962).
? Dumitru Daponte - inventatorul modalitatii de proiectare a filmului in relief.
? Iulius Popper - inventatorul unui dispozitiv pentru recoltarea aurului din apa marii; in plus este cel care a dat denumiri romanesti unor locuri din Tara de Foc (Sinaia, Ureche, Lahovary, Rosetti).
? Aurel Persu - a stabilit ca automobilul cu cele mai corecte forme aerodinamice trebuie sa fie proiectat avand forma unei picaturi de apa, in cadere. General Motors precum si Ford au facut propuneri pentru achizitionarea patentului.
? Anghel Saligny - construieste in premiera mondiala, la Braila si Galati, silozuri din beton armat (pentru poduri).
? Eliza Leonida Zamfirescu - prima femeie inginer din lume.
? Smaranda Braescu ? una din primele femei parasutis din lume, detinatoare a mai multe recorduri mondiale in domeniu.

REALIZARI CONTEMPORANE

O alta idee propagata destul de puternic în societatea româneasca de astazi este ca, deloc mândri cu originea lor, unii dintre români afirma ca toate aceste prilejuri de mândrie nationala tin doar de domeniul trecutului, ca România de astazi ar fi? o ?tara bolnava", fara civilizatie, fara personalitati marcante, ea fiind mereu ?codasa Europei".

Pentru a contracara astfel de teorii negativiste, menite sa-i tina pe români ?la locul lor? (si departându-i de traditia si sufletul neamului românesc), teorii stabilite de cei ce se doresc ?Atotputernicii Lumii", Iluminati sau francmasoni, vom oferi si o serie de realizari ale geniului românesc ale ultimilor ani:

? Dr.fiz. Eugen Pavel, de la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele, a realizat un CD ROM (din sticla) cu o capacitate de stocare de 15.000 ori mai mare decât a unuia obisnuit. Pe 5 astfel de CD uri ar putea fi stocata întreaga Biblioteca a Academiei Române, iar informatiile ar putea rezista? 5.000 de ani!!! În noiembrie 1999, inventia sa a fost premiata cu medalia de aur la Salonul Mondial al Inventiilor ?Bruxelles Europa", iar autorul doreste cu orice pret producerea de serie în România. Dar forurile din România întârzie la nesfârsit formalitatile?

? Constantin Pascu a realizat în anul 2000, în premiera mondiala, un aparat care purifica aerul în spatiile de locuit: distruge bacteriile din aer, retine praful si fumul de tigara, atmosfera devenind ?ca în salina sau pe litoralul marin". Instalarea acestui aparat costa atunci doar 480.000 lei!?

? Petrica Ionescu este cel mai important regizor de opera dupa Zefirelli (afirmatie facuta de George Astalos, în ian.2001)

? România a câstigat Campionatul Mondial de bridge (considerat de multi drept cel mai inteligent joc de carti) pe Internet, în 16.11.2000 (107 - 75 cu SUA în finala).

? Hackerii români sunt considerati printre cei mai buni (si mai periculosi) din lume. ?Distractia? (conform declaratiei lor, ei nu fura informatii, ci doar doresc sa îsi dovedeasca ? valoarea) celor ?5 magnifici de la Rasarit? a obligat CIA sa trimita o delegatie la Bucuresti? Printre site urile ?sparte? de ei: US Army, US Air Force, US Navy, NASA, Coast Guard, departamente federale, etc?

? La salonul inventiilor de la Geneva (aprilie 2001), România s a clasat pe locul I în privinta numarului de premii obtinute si pe locul II (dupa Rusia) ca numar de inventii prezentate. Adica a luat premii pentru toate cele 62 de inventii prezentate (22 premii I; 18 premii II; 22 premii III)!! Delegatia româna s a mai întors de la Geneva si cu 4 premii speciale din partea delegatiilor altor tari, un premiu de creativitate (pentru Ionut Moraru  inventia ?Biomer"), Medalia expozitiei si Diploma salonului pentru contributia exceptionala în promovarea inventiilor.

? Prof. Stefania Cory Calomfirescu a primit medalia de aur a mileniului din partea Universitatii Cambridge (ian. 2001), fiind aleasa si în Consiliul Director al prestigioasei institutii britanice. Posesoare a doua certificate de inovator, autoare a 8 tratate de neurologie, Sefa Clinicii de Neurologie din Cluj Napoca este primul medic din lume care a scris un tratat despre edemul cerebral. În plus, medicul român a primit si medalia de onoare a mileniului din partea Institutului Biografic American, fiind numita si în conducerea acestei unitati.

? Dr. Maria Georgescu, eleva prof. Ana Aslan si director al institutului cu acelasi nume, a avut o serie de pacienti celebri: Charlie Chaplin, Leonid Brejnev, Iosip Broz Tito, J.F.Kennedy, Charles de Gaulle, presedintii Suharto si Ferdinand Marcos, generalul Augusto Pinochet (1993), printul Agacan (cu sotia), contele Olivetti, contesa Zwarowskzy, etc.

? La olimpiada internationala de matematica de la Washington (iulie 2001), elevii români au obtinut o medalie de aur, doua de argint si trei de bronz. Ei sunt din Galati, Arad, Vâlcea si Constanta. Participarea la olimpiade internationale de matematica si fizica: 500 de elevi din 83 de tari? Mihai Manea, medaliatul cu aur (din Galati) are, la 18 ani, un palmares impresionant: medalii de aur timp de trei ani consecutiv la internationale si Balcaniada? Fireste, el a fost ?racolat? imediat de americani, optând pentru Universitatea din Princetown (SUA)?

? Stefan Cosmin Buca, Maria Popa si Mihai Ivanescu au fost nominalizati, în vara anului 2001, pentru Premiul Nobel de catre institutii din SUA! Primul este student la Economie, ceilalti participa la programe în colaborare cu NASA.

? Nicu Mincu din comuna Ivesti (Galati) vindeca diverse boli cu leacuri si ceaiuri preparate din 170 de plante. La 81 de ani, arata ca la 50, pentru ca, spune el, a descoperit un (secret) elixir al tineretii?

? România este pe primele locuri în lume la? exportul de inteligenta. De exemplu, la ?Microsoft", a doua limba vorbita este româna, iar la NASA multi dintre specialistii de prim rang sunt tot români?

? Radu Teodorescu este proprietarul celei mai renumite sali de gimnastica din SUA (Manhattan/New York). Emigrat în 1972, a ajuns cel mai celebru profesor de fitness de peste Ocean, printre clientii sai numarându se Robert Redford, Cindy Crawford, Candice Berger, Susan Sarandon, Mick Jagger, s.a. Celebrele casete video lectii de fitness produse de Cindy Crawford începând din 1992 au fost realizate împreuna cu antrenorul sau, Radu Teodorescu, care doreste sa înfiinteze în România primul institut din lume de pregatire a profesorilor de educatie fizica în fitness pentru adulti?

? Nicolae Balasa (39 de ani), un inginer mecanic din Dolj, socoteste mental mai rapid decât calculatorul (înmultiri, împartiri, ecuatii de gradul II, radicali de ordinul III si IV)! Fost inginer la Uzina Mecanica Filiasi, din 1994 Nicolae Balasa este actualmente somer?

? Ion Scripcaru, strungar si lacatus mecanic din satul Uzunu (Giurgiu) nu gaseste de 4 ani, 15.000 USD pentru a si realiza inventia epocala (pâna la proba practica): motorul care nu consuma nimic! Acesta ar trebui sa functioneze pe baza gravitatiei, fiind în fapt ?instalatie mecanica amplificatoare de putere, capabila sa transforme forta statica gravitationala în lucru mecanic". ?S-ar închide toate centralele nucleare", spune el. Numai ca OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) a refuzat sa-i breveteze inventia în lipsa unei machete functionale, doar pe baza schitelor. Petre Roman si Ministerul Cercetarii si Tehnologiei l-au tratat cu indiferenta (1997), iar sponsorii nu se înghesuie (ca si statul) sa i asigure cei 15.000 USD necesari?

? Sandu Popescu din Oradea este primul fizician din lume care a reusit teleportarea unei particule. O aplicatie a acestei inventii: criptografia, transmiterea mesajelor secrete. Acest eveniment epocal a avut loc în 4 iulie 1997, în laboratoarele din Bristol (Anglia) ale celebrei firme ?Hewlett Packard". Pe vremea lui Ceausescu, Sandu Popescu a reusit ?performanta? de a fi somer în România?

? Ioan Davidoni (52 de ani), un banatean sarac material dar bogat în idei geniale, este un exemplu relevant pentru modul în care ne pierdem cea mai mare bogatie: inteligenta si inventivitatea. Angajat al fabricii de sticla din Tomesti (Timis), pentru care a realizat, în câtiva ani, 45 de inventii si inovatii, el a fost disponibilizat când a îndraznit sa si ceara drepturile (o parte din cele 4,3 miliarde de lei economii aduse fabricii la nivelul anului 1995, adica? de 4 ori greutatea sa în aur!) si apoi a fost reangajat ca muncitor? ?din mila"!! Ulterior, Ioan Davidoni a mai realizat doua inventii de exceptie: un recuperator de pelicula de titei si pantofi magnetici antistress ce pot asigura o longevitate de peste 100 de ani? Prima inventie valoreaza miliarde de dolari în Vest, a doua a înregistrat o inutil la OSIM, pentru ca atât chinezii cât si americanii i au furat si folosit inventia cu un profit imens. De exemplu, în SUA s au vândut peste 10 milioane de perechi, cu un profit de peste 1 miliard de dolari? În acest timp, statul român ignora în continuare o inventie, într adevar de miliarde?

? Anonim nascut la 14.11.1902, în Câmpina este redescoperitorul tratamentului cu lumina. Prietenul sau, Albert Einstein l-a avertizat: ?Esti un visator. Cine crezi ca o sa ti permita sa distrugi întreaga industrie farmaceutica si sa revolutionezi medicina?? Mai târziu, Elena Ceausescu i-a propus, prin intermediari, sa i cedeze inventia? Pâna la urma, avea sa ajunga prioritatea neuropatologului Peter Mendel, ca atâtea alte inventii românesti ?pierdute? în strainatate ? În 1991, Carol Przybilla a înregistrat la OSIM brevetul unui aparat bazat pe inventia sa mai veche, neconcretizat nici pâna acum. Între timp, principii incluse în tehnologia aparatului au fost utilizate în realizarea hiperboloidului inginerului rus Garin, cu aplicatii militare malefice? C.P. Carol Przybilla a mai realizat si alte inventii deosebite: turbina cu combustie interna (1958, vânduta de statul român firmei General Motors), termocompresor frigorific cu circuit închis (1959), motor eliptic, fara biela (vânduta Japoniei si folosita în celebrele motociclete japoneze), arma defensiva antitanc (anii `90).

? Justin Capra este un inventator celebru al României, din pacate mereu tratat cu indiferenta (chiar ostilitate) de autoritatile statului, conditii în care nu e de mirare ca unele din inventiile sale (de miliarde de dolari) i-au fost pur si simplu furate de americani? În 1956, la nici 25 de ani, Justin Capra a inventat primul rucsac zburator, un aparat individual de zbor. Dupa 7 ani în care ?semidoctii savanti? l-au tratat cu dispret pentru ca era doar tehnician si nu inginer, în 1963, americanii Wendell Moore, Cecil Martin si Robert Cunings au preluat inventia din România si au lansat o în fabricatia de serie? În 1958, Justin Capra a realizat prima varianta a rachetonautului, cu care s a ridicat de la pamânt la? Ambasada SUA din Bucuresti. Rezultatul: inventia a fost si aceasta furata si brevetata în 1962 de Wendell Moore ("specializat? deja!), iar inventatorul? a fost arestat de Securitate pentru ca ar fi dorit sa fuga din tara cu aparatul sau? Justin Capra mai este si realizatorul celui mai mic autoturism din lume, ?Soleta", care consuma ? 0,5l/100 km si al unei motorete unica în lume ce functioneaza cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, 80 km autonomie cu o încarcare).

? Mihai Rusetel a inventat motorul cu apa! ?Cazul Rusetel", este elocvent pentru geniul românesc dar si pentru ?talentul? cu care ne risipim fortele si putem sa ne pierdem valorile. Proiectul a fost depus la OSIM în 1980 si a fost brevetat în ? ianuarie 2001. Pâna atunci, Securitatea l-a sicanat pentru refuzul de a cesiona inventia statului, iar în februarie 1990, precaut, el a refuzat angajarea ca si consilier tehnic la ?Mercedes? (2.500 DM lunar) pentru a nu pierde, eventual, proprietatea inventiei? Motorul sau se bazeaza, ca principiu de functionare, pe ?cazanul Traian Vuia", inventie folosita înca la locomotivele Diesel electrice pentru încalzirea vagoanelor. Poate fi utilizat în domeniul transporturilor terestre si navale, în locul turbinelor din termocentrale, si chiar a centralelor termoelectrice.

În lume, mai exista doua brevete în domeniu (Japonia si SUA), dar acestea nu depasesc nivelul locomotivei cu aburi, necesitând combustibil solid sau lichid. ?Motorul Rusetel? foloseste drept combustibil doar apa, si are dimensiunile unui motor de Dacie, sursa de energie initiala fiind o banala baterie de masina. Datele tehnice preconizate de a patra sa macheta (10 l/100 km consum de apa, 70 km/h viteza maxima) pot fi îmbunatatite la realizarea prototipului: un motor cu apa montat pe o Dacie 1310. Directorul general al Uzinelor Dacia, ing.Constantin Stroe, care cunoaste acest proiect chiar din 1980, a afirmat ca este dispus sa ajute inventatorul cu orice are nevoie pentru realizarea prototipului si a declarat, încântat. ?Reusita ar fi un miracol, si cred ca în asemenea caz ar trebui sa se inventeze pentru acest om Premiul Super Nobel".
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (62):


Deştept şi român - de stancosty1 la: 10/03/2005 15:54:23
Excelentă trecere în revistă a unei lungi liste.
Bineînţeles, cum ar spune cineva, ştiu eu cine, "am mai fi câţiva de adăugat la această listă".
Lăsând însă gluma la o parte, aşa este, majoritatea românilor nu-şi cunosc istoria (ştiinţifică, în acest caz) şi pentru asta trebuie să-i mulţumim, printre alţii şi domnului Marga, a cărui "reformă" şcolară a dus la această situaţie. Sigur, nu asta este singura cauză şi poate nici cea principală. Este suficient să vedem cum se exprimă majoritatea politicienilor noştri, ca să ne dăm seama că au crize de fobie când vine vorba de şcoală şi cultură, în general (tot e bine, unii dădeau să scoată pistolul). Ca atare, la ce bun ne putem aştepta?
Pe de altă parte, intelectualii români, în mare parte, practică politica alierii cu cel mai tare, sau a datului după cum bate vântul şi omul de rând nu prea are motive să-şi încarece memoria cu date despre oameni pe care nu-i înţelege şi ale căror zbateri, cred ei, nu-i privesc.
O explicaţie a acestui fapt ar fi cea pe care a dat-o, (aplicând-o concret la cazul Băsescu), Emil Constantinescu, cel care spunea că intelectualii români preferă să fie conduşi de oameni mai proşti decât ei, pentru că, făcând comparaţia, se simt mai bine.
Tot domnul Constantinescu mai avansa o variantă, mai recentă, pe aceeaşi temă, cum că, din laşitate, intelectualii români acceptă în fruntea lor pe acela care le face duşmanilor ceea ce ei înşişi nu au curajul să le facă.
Oricum însă, din păcate, intelectualii români nu prea au reuşit să fie prea des "fruntea ţării" şi să ofere modele demne de urmat. Au preferat să-şi "dea la ţurloaie" unii altora. Şi atunci, de unde atâta apreciere din partea străinilor?
Apropo, de unde este textul?
S-auzim de bine!
P.S.
Prin anii '70, în dreptul unei opere de Brâncuşi, expusă într-un muzeu din America, scria: autor: C. Brâncuşi, născut la Budapesta, Ungaria.
În 1990, după evenimentele din martie, de la Târgu Mureş, agenţiile de presă din întreaga lume au transmis imagini în care se vedea cum "ungurul minoritar" Cofariu era bătut cu sălbăticie de "români".
#38940 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cel de l agarantii - de Horia D la: 10/03/2005 20:05:34
nu e un atribut balcanic de-al nostru faptul ca ne credem cei mai destepti, cei mai frumosi, ca doar vorba ceea, suntem buricul pamantului, nu-i asa? :))
#38994 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Si cu ce ne-a ajutat ? - de Prism la: 11/03/2005 01:16:25
daca dupa 2000 de ani de succese sustinute si stralucite "in toate domeniile" romanii sint considerati tzigani iar dpdv economic candideaza la rivnitul loc "n"shpe alaturi de Togo, Burundi si Guineea Bissau ????
#39044 (raspuns la: #38994) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Horia D - de gigi2005 la: 11/03/2005 04:02:15
Eu credeam ca americanii sunt aia!!! De ce nu ne-am crede buricul pamantului? Toate natiile cred, la un moment dat in istorie, ca sunt sau au fost buricul pamantului cum zici tu. Totul este sa fi constient de valoarea pe care o ai, cum te pretuiesti tu. De regula noi nu prea ne pretuim pentru ca eram obisnuiti sa nu se dea doi bani pe noi. Daca am fost capabili timp de 40 de ani sa ne lasam condusi de niste "agarici" si am tacut malc, acum ar fi bine sa ne cunoastem valoarea. Genele noastre sunt bune. Din pacate cu cat ne departam de momentul '89 si se schimba generatiile cultura este privita ca o ruda saraca, cercetarea lipseste iar marile descoperiri le vor face totdeauna altii.
Ca este muncitor, maistru sau inginer, romanul a stiut sa se descurece peste tot. A fost totdeauna cel mai harnic atunci cand a fost platit bine. Munca lui a fost cea mai apreciata si de o calitate neindoielnic mai buna decat a omologului italian sau francez. Bineinteles nu pot sa-l compar cu germanul care mai are ceva in plus fata de noi: morala si disciplina, in sensul ca slujba e slujba nu un loc unde se citeste ziarul si se joaca table. Comunismul ne-a invatat cu risipa si furtul: ia de la comun ca din fata nu iti ia nimeni. Ce conteaza ca merg masinile, se consuma curent, energie termica, merge... daca nu dau eu banul. Intre timp ne-am mai desteptat, am vazut cum este si la altii si vreau sa-ti spun ca oricum suntem mai buni ca ei. Din pacate acum suntem prea "fomisti" si ne vindem pe o capsuna. Aia de merg acolo oricum s-au vandut ceva mai scump decat cei care au ramas sa frece menta pe aici.
Cred totusi ca devenim din ce in ce mai superficiali. Copii nostri vor sa se faca fotbalisti daca sunt baieti sau fotomodele, cantarete daca sunt fete. Universitatile de valoare sunt goale pentru ca nu mai au studenti iar cele particulare unde exigentele sunt mai reduse (cu mici exceptii) sunt pline de copii pentru care parintii trag din greu sa le plateasca taxele. O sa fim o natie de juristi, avocati, economisti, psihologi, ziaristi si informaticieni. Nu mai vrem constructii si politehnica. Nu se mai cere. Valorile noastre (cca. 5% dintr-o generatie) fac bani pentru alti si in acelasi timp s-au vandut la valoarea lor reala.
In ceea ce ma priveste, decat sa stau undeva pentru 4 mil. mai bine mor de foame. Da' sunt tare!
#39051 (raspuns la: #38994) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Savanti si impostori... - de ampop la: 11/03/2005 07:58:40
Lista afistata cuprinde pe langa savanti de o reala valoare si indivizi obscuri cu indeledniciri pseudo-stiintifice. Mai tin minte revista Flacara a lui Paunescu unde in vremea lui Ceasca se facea reclama unor vraci/vindecatori asa-zis paranormali si/sau geniali care vindecau cancerul (de SIDA comunistii nu prea vorbeau) cu extracte de plante si pipi.
De asemenea in anii '50 rusii au avut un curent care tindea sa-si asume toate descoperirile stiintifice ale umanitatii, spre pilda becul nu fusese descoperit de T.A. Edison ci de un mujic genial din taiga Ivan Ivanovici...care nu avusese conditii sa-l breveteze.
Despre hackerii romani...din nou am mari dubii. Mitul asta ii face de exemplu pe multi copii internetisti (asa le-o fi zicand?) sa cada in gheara criminalitatii organizate. Exista de exemplu un trend al hackerilor romani de a devaliza cardurile "ignorantilor" si "fraieriolor" americani. Numai ca nici "computer crime squad" din FBI nu are angajati imbecili...aviz "genialilor" romani.
Deci, chestiunea descoperirilor si genialitatii trebuie privita cu mult echilibru si discernamant. Sa nu cadem in pacatul auto-adulatiei si in rest totul o sa fie OK!
Mario
#39061 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da toate celelate? - de cristelino la: 11/03/2005 13:08:47
Utati va in jur si ve-ti vedea ce au creat inginerii in citeva milenii
Da saracu Democrit (sau Leucip) care vorbeau de structura interna a atomului acuma 2000 de ani?
Oare inginerii romani din cauza ca sunt atit de inteligenti sau au fost prizonierii unui sistem de n-au reusit sa modernizeze nici macar masina nationala?
Ce ziceti de taranul elvetian care asambleaza ceasuri dupa ce mulge vacile?
Si ce parere aveti de faptul ca intr o tara ca America inventiile sunt atit de diverse?
pacat ca suntem noi romanii atit de inventivi.........??
Si ce daca?

Cristelino
#39076 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nationalitatea nu conteaza - de Pasagerul la: 11/03/2005 16:08:04
Daca esti destept, nationalitatea nu conteaza.

--------------------------------------------------
If you always do what you've always done
you'll always get what you always got.
#39096 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cel de al garantii - de Horia D la: 11/03/2005 16:56:11
cam multe "urban legends" in ceea ce scri tu. Si nu am inteles ce este asa de bine sa fi roman? sau mi-a scapat mie ceva?
#39102 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. Stancosty1 - de RSI la: 11/03/2005 19:28:26
Lista e lunga dar :
 • nici pe departe completa-unde apare de pilda Grigore Moisil marele matematician de talie mondiala;
 • amesteca valori autentice cu impostori, ca sa fac un banc pune pe Petrache Lupu alaturi de Petrache Poenaru...

  Si cand Romania a fost condusa de un "intelectual fin" ca Emil Constantinescu ce bine a fost? Cu un premier de mare valoare ca Ciorbea (sau Chiombea sau Tchombe) au simtit si romanii ce-i aia intelectuali in fruntea tarii.

  Ai vazut tu cu ochii tai nota de langa opera lui Brancusi intr-un muzeu american pe care scria ca autorul e nascut la Budapesta? Hai sa fim seriosi.

  ==============
  "- Cum putem face imposibilul?"
  "- Cu entuziasm!"
  Paulo Coelho-Al 5-lea Munte

 • #39134 (raspuns la: #38940) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Bai, nu stiu, eu am ras co - de gabriel.serbescu la: 11/03/2005 21:00:22
  Bai, nu stiu, eu am ras copios.
  Ma gandesc la revolutia stintifica pe care ¨masina de taiat sulf¨ ar fii putut-o produce in Europa grabita sa infaptuiasca o alta, cea industriala. La fel am ras si la ¨Nicolae Paulescu, care descopera insulina; pentru ca era un anti-mason virulent¨. Nu stiti ce bine m-am simtit la citirea ¨studiul rachetei cu un etaj, doua si trei de ardere¨, la auzul posibileli infintari a Catedrei de Radioactivitate de la Facultatea de Stiinte Bucuresti, noua stiinta ¨sonicitatea¨, si preferatul meu: avionul cu aripa joasa!!!
  Romanul se uda tot cand aude vreun elogiu natiei din care face parte, si cu cat mai aberanta e ea, cu atat se-nfrupta mai mult, din dulcele fruct al victoriei. Acum, dupa atata ras, imi ramane si mie sa exlam si eu ¨ce bine e sa fi desptept si in acelasi timp si roman¨
  #39153 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Gabi te-nteleg - de RSI la: 12/03/2005 00:44:35
  Nu stiu cine a scris textul asta si unde a fost publicat dar "cultul personaj" are multe perle. De pilda:
  " Radioactivitatea artificiala a fost descoperita de o savanta de la Facultatea de Stiinte Bucuresti, si însusita apoi de Marie Curie si întrebuintata pentru distrugere."
  Ce te faci daca Marie Curie a descoperit radioactivitatea naturala si fata ei si ginerele Irene si Frederic Joliot-Curie pe cea artificiala? Si in ce laboratoare ale universitatii a lucrat savanta romanca, ramasa anonima ? Era Universitatea din Bucuresti asa de bine dotata la acea vreme?
  Alta:
  "Nicolae Balasa (39 de ani), un inginer mecanic din Dolj, socoteste mental mai rapid decât calculatorul (înmultiri, împartiri, ecuatii de gradul II, radicali de ordinul III si IV)! Fost inginer la Uzina Mecanica Filiasi, din 1994 Nicolae Balasa este actualmente somer?"
  Pai asta-i fratele lui "Rain Man" (pt. cine a vazut filmul cu Dustin Hoffman) adica este ceea ce in psihiatrie se cheama un idiot-genial. Bravos natiune!
  Sau
  " 1905 Augustin Maior - telefonia multipla."
  Aha, asta a fost probabil parintele dotarii tehnice a Securitatii: doi vorbesc si trei asculta...


  Mai ramane sa scrie un capitol important despre contributia savantilor romani la dezvoltarea chilotilor blindati.

  ==============
  "- Cum putem face imposibilul?"
  "- Cu entuziasm!"
  Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
  #39200 (raspuns la: #39153) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  unii zic ca totusi conteaza - de maya net la: 12/03/2005 22:33:10
  Francis Ford Coppola a fost la ATF , Bucuresti acum o luna ,a vorbit de Eliade si de cultura noastra in epoca interbelica.Cred ca asta le-a adus aminte catorva , pentru o clipa, ca am avea si noi de ce sa fim mandri. Romanul e prea complexat... Si nu vad cum va fi cetatean european daca nu stie sa isi asume nationalitatea, cu bune ,cu rele, si cu optimism. La urma urmei , e un dat, e limba in care ai spus primele cuvinte.

  #39267 (raspuns la: #39096) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  caricatura - de giocondel la: 13/03/2005 18:17:59
  cu parere de rau, trebuie sa va contrazic: rusii au descoperit totul. tot la ei a crescut si cel mai mare pepene, morcov si sfecla rosie. au cele mai mari vaci si cepe.cateodata amewricanii au mai furat cate o inventie sau descoperire, dar tot ruseasca ramane.

  citind textul mi-a venit in minte o caricatura pe care am vazut-o de muult, cand eram prin scoala primara, in plina propaganda comunista, nu stiu cum a scapat de au publicat-o... era ceva de genul: un rus a descoperit radioul..si arata un tip care ridicase pe jumatate o patura ce era asezata pe o masa, peste un..radio.

  ca sa adaug si eu ceva la lista de furaciuni, cel mai tare profesor pe care l-am avut vreodata, mi-a spus ca cel mai bun prieten al lui a inventat pielea artificiala dar ca americanii i-au furat-o...

  la mai bine!
  "To merit the madness of love, man must abound in sanity"
  -The Seven Valleys-

  #39309 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  romania,noua MECCA?? - de cristelino la: 13/03/2005 19:05:35
  Dupa convulsii sociale si politice intotdeauna apar si aberatiile
  Eu imi amintesc cu toata lumea citea dupa revolutie carti de genul care scria Pavel Corutiu.......
  Cum ajunge Romania sa fie centrul lumii,ba vin americanii sa ne pupe mina,arabii vin si se inchina si cum in Casa Poporului insusi Iisus se gindea sa si instaleze scaunul de domnie dupa Armaghedon

  Oare cu poti fi atit de naiv??


  #39316 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  cea mai mare parte din inovatiile si inventiile... - de donquijote la: 13/03/2005 19:20:12
  din anii comunismului au avut ca sursa nevoia de a gasii solutii tehnologice ca sa se evite cumpararea unor produse sau tehnologii care existau de mult, sau copierea unor astfel de tehnologii. mai adaug ca la 10 lei/$ cat era cusrsul oficial, si chiar la 100lei/$ cat era ala negru, solutiile erau mult, mult mai scumpe (in materiale si ore de munca).
  daca se implementau (si daca ar fi avut vreo valoare) numai 10% din 'inventiile' si 'patentele' legate de imbunatatirea automobilului dacia (de care auzisem 'din gura-n gura' sau fusesera publicate in 'stiinta si tehnica' si in 'flacara'), era astazi o masina mai populara decat toyota 'corola' (cel mai vandut model de atomobil pe plan mondial)...

  singura consolare, in afara de faptul ca romanii au un spirit foarte inventiv, e ca asa s-au format specialisti care sau putut afirma prin tarile pe unde au ajuns dupa ce au parasit romania, cu conditia sa-si fi canalizat talentul in directii mai contructive...
  #39319 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Giocondel - de RSI la: 13/03/2005 19:43:28
  Nu uita ca la rusi exista si cel mai inalt pitic din lume !!! ;-))

  ==============
  "- Cum putem face imposibilul?"
  "- Cu entuziasm!"
  Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
  #39321 (raspuns la: #39309) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  (natzionalitatea nu conteza) - de your_enemy la: 13/03/2005 20:03:21
  cica daca eshti deshtept nu conteaza natzionalitatea...pe dracu'!

  daca eshti roman, natzionalitatea e totul.

  daca eshti shi deshtept, du-te shi impushca-te!

  daca faci asta intr-un final, atunci nu eshti roman.

  dar ce atata palavragie!! totzi suntem romani si deshtepti..(..de fapt,nu?... :)
  #39322 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  surse... - de donquijote la: 13/03/2005 20:23:59
  "Textul e preluat de undeva asa ca imi cer scuze pentru ortografie si punctuatie:"

  textul demonstreaza si cateva gauri in cultura generala...

  "În 1991, Carol Przybilla a înregistrat la OSIM brevetul unui aparat bazat pe inventia sa mai veche, neconcretizat nici pâna acum. Între timp, principii incluse în tehnologia aparatului au fost utilizate în realizarea hiperboloidului inginerului rus Garin, cu aplicatii militare malefice?"

  'Hiperboloidul inginerului Garin' e un roman SF a lui A.N. Tolstoi (ruda indepartata a marelui L.Tolstoi, dar scriitor de valoare - recomandat amatorilor de SF) publicat in 1926!!! deci, cu mult inainte de presupusul 'furt' de idei, sau C.P. a trait vreo 120 de ani ca-n biblie...
  (n.b. 'inventia' e apropiata de idea care sta la baza 'razbuiului stelelor' proiect lansat pe vremea lui Reagan...)

  by the way textul e probabil preluat (direct sau indirect) din site-ul 'www.dezvaluiri.as.ro' a carui orientare bazata pe tot felul de variante a 'teoriei conspirtiei' (eufemismul imi apartine - altfel discutia o ia razna pe subiecte neagreate de admin) e usor de sezizat numai din citirea titlurilor diverselor aticole publicate...

  recomandare cafegiilor amatori: fratilor, inainte de publicati ceva, mai ales daca e preluat din surse obscure, mai dati o o raita pe 'google', e pe gratis
  #39324 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Pentru cristelino - de stancosty1 la: 14/03/2005 10:44:28
  Dragă domnule,
  e drept că românii nu sunt nici mai grozavi si nici mai prosti decât altii, dar cred că totusi comiti niste mici erori.
  In primul rând, inginerii români au modernizat masina natională. Nu mă refer la micile modificări, dar, de exemplu, modelul Dacia Nova este conceput integral în România, încă dinainte de 1989. Apoi, toate celelalte modele (Supernova, Solenza şi Logan) sunt concepute (cu exceptia motorului) la uzina de la Pitesti-Colibasi. Ultimul model abia a fost lansat la salonul auto de la Geneva.
  Apoi, este cu totul fals că tăranul elvetian, după ce mulge vaca, asamblează ceasuri, o iau ca pe o glumă, nu foarte bună.
  Iar că americanii au cele mai diverse inventii, asta se datorează, în afara spiritului practic pe care îl au, faptului că au o permanentă infuzie de materie cenusie, chiar si din cele mai dezvoltate tări europene.
  Să nu uităm că singurul român laureat al premiului Nobel (în biologie celulară şi microbiologie), George Palade, a obţinut acest premiu ca cetătean american. Si asta pentru simplul fapt ca acolo sunt banii.
  Un mare economist american se numea Georgescu Roegen si venea de pe meleaguri dâmbovitene (de la Târgoviste, mai exact)
  Cei mai mari inventatori de pe toate meleagurile si-au brevetat inventiile în primul rând în America si dau aici numai două exemple celebre: englezul Alexander Graham Bell (cel cu telefonul) şi italianul Gugliemo Marconi (cu radioul). In preajma războiului mondial (al doilea), mari fizicieni, precum Einstein, din Germania, Enrico Fermi, din Italia, (care a construit primul reactor nuclear la Chicago), sotii Joliot-Curie, din Franta şi multi altii au emigrat în America si ei sunt cei care, de exemplu, au construit bomba atomică. Bomba cu hidrogen a fost construită, evident tot la americani, de un evreu ungur, si el autoexilat: Leo Szillard.
  Apropo de unguri, desi sunt mai putin numerosi ca noi, au mai multi oameni de stiintă afirmati pe plan mondial si mai multi laureati ai premiului Nobel. Ultimul, după stiinta mea, a fost Denis Gabor, inventatorul holografiei (e drept, a cîstigat acest premiu ca cetatean englez, dar Gogu Constantinescu, cel care a pus bazele sonicitătii a făcut la fel).
  Asa că, domnule cristelino, avînd în vedere că Franta e plină de monumente si placi comemorative închinate unor personalitati române, nu cred ca ai de ce să te plângi.
  S-auzim de bine!
  #39383 (raspuns la: #39076) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Pentru gabi.boldis - de stancosty1 la: 14/03/2005 11:46:34
  Dragul meu,
  ai râs din ignorantă, pentru că exemplele pe care le-ai dat le-ai ales cel mai prost posibil.
  Si asta, pentru că:

  - Nicolae Paulescu este într-adevăr, descoperitorul insulinei, fapt recunoscut şi de suedezi, după campania dusă pentru recunoasterea prioritătii medicului român. Este drept, lucrurile au rămas la acest stadiu, pentru că un premiu Nobel odată acordat (în acest caz, canadienilor Banting si McLeod, în 1923), asa rămâne.
  Daca nu crezi, uite un citat:

  "Răspunzând campaniei internaţionale de restabilire a adevărului iniţiată de fiziologul scoţian Ian Murray, Comitetul Nobel recunoaşte în 1969 meritele şi prioritatea lui Nicolae Paulescu în descoperirea tratamentului antidiabetic. Profesorul A.W.K. Tiselius, directorul Institutului Nobel, deplânge situaţia din 1923, dar - conform statutelor Comitetului - exclude posibilitatea unei reparaţii oficiale, exprimându-şi doar speranţa că "opera de pionerat" a lui Paulescu va fi elogiată cum se cuvine de forurile ştiinţifice internaţionale. Cu ocazia semicentenarului descoperirii insulinei, aceste foruri au recunoscut în mod unanim prioritatea savantului român."
  de la http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Paulescu

  sau, daca stii engleza,
  "From April 24 to June 23, 1921, Paulescu published four papers at the Romanian Section of the Society of Biology in Paris:The effect of the pancreatic extract injected into a diabetic animal by way of the blood. The influence of the time elapsed from the intravenous pancreatic injection into a diabetic animal. The effect of the pancreatic extract injected into a normal animal by way of the blood.
  He also made an exhaustive paper on this subject called "Research on the role of the pancreas in food assimilation" which was sent on June 22 to the Archives Internationales de Physiologie in Liege, Belgium, which was published in the August 1921 issue.
  He also patented the process of manufacturing the pancreine (his name of insulin) with patent no. 6254 of April 10, 1922 at the Minister of Industry and Trade in Romania.
  Eight months after the publishing of Paulescu's works, doctor Frederick Grant Banting and biochemist John James Richard Macleod from Canada, working at the University of Toronto, announced their results about the hyperglycemia of diabetic dogs, using a pancreatic extract. Their conclusion was that Paulescu's paper was correct, being simply a confirming paper, with direct references to that article.
  In the next year, to everyone's surprise, they receive the 1923 Nobel Prize in Physiology or Medicine.
  The merits of Nicolae Paulescu, as being the first to discover the insulin, were recognized only after 50 years from the first patent of procedure to produce insulin."
  de la http://en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Paulescu

  - Hermann Oberth a fost un sibian, mentorul germanului Von Braun, cel care a construit rachetele germane din al doilea război mondial, luate apoi de rusi si americani si folosite în programele lor spatiale. Von Braun a ajuns, de altfel, directorul stiintific al acestui program la NASA.

  "Hermann Julius Oberth, born June 25, 1894 in the Transylvanian town of Hermannstadt, is, along with the Russian Konstantin Tsiolkovsky and the American Robert Goddard, one of the three founding fathers of rocketry and modern astronautics."
  de la http://www.kiosek.com/oberth/

  - "noua stiintă", sonicitatea, nu este de loc nouă şi bazele sale au fost puse (e drept, în Marea Britanie, de inginerul român Gogu Constantinescu. Cel mai simplu exemplu de aplicatie a acestei stiinte este pick-hammer-ul, pe care cred că-l întâlnesti si in Spania, nu-i asa?

  "George (Gogu) Constantinescu (1881 - 1965) was a Romanian scientist and engineer, considered one of the country's most important. He was responsible for creating a new branch of continuous medium mechanics, called "sonicity", which described the transmission of mechanical energy through vibrations. He also invented the sonic engine."
  de la http://en.wikipedia.org/wiki/Gogu_Constantinescu

  In concluzie, inainte sa râzi, gândeste-te că ai putea deveni tu însuti subiect de amuzament. Cineva spunea aici ca mai puteti umbla si pe google, daca vreti sa mai aflati câte ceva.
  #39387 (raspuns la: #39153) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Cunosc cartea unui domn re - de gabriel.serbescu la: 14/03/2005 20:33:47
  Cunosc cartea unui domn respectabil, care a luat numeroase premii de economie, si care printre altele a fundat un organism care se ocupa de studiarea zvonurilor.
  Pare o tampenie, insa personajul in cauza e lipsit de cea mai mica doza de excentricism.
  Daca textul asta a aparut in As, ma intreb cine si in ce scop le scrie?
  Doar pentru a vinde? sau si pentru a ridica orgoliul concetatenilor care refuza sa creada ca traim in sec XXI, ca la o scara globala sintem o infimitate nationala, si pana la urma notiunea de patrie, asa cum a fost definita ea de corolariul nationalist, dispare treptat in identitatea europeana.
  Cui serveste un astfel de text?

  #39421 (raspuns la: #39324) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  stancosty1 - de gabriel.serbescu la: 15/03/2005 22:55:21

  Cu voia dumitale domnule draga, locul meu de munca in Spania este altul decat la picamer, si cu sau fara permisiunea dumitale, am sa continui sa rad pe teama lui Gogu Constantinescu, in cazul in care acesta descopera insulina draga domnule, pentru ca era mason virulent!

  Voi continua sa rad si cand sonicitatea devine noua stiinta, pentru ca sonicitatea asta a dumitale e O RAMURA A MECANICII, unde ramura inseamna o artera secundara, iar mecanica e stiinta.
  Apropo, spre cultura noastra generala mai toate descoperirile acestui inginer au fost facute, cum nu, in Anglia, departe de intelepciunea romaneasca.
  Si am sa rad si la etajele respective, pentru ca e de ras domnule, doar cu dumneata nu pot rade, ci dimpotriva, ma intristez, pentru ca ai atitudinea apostolilor patrioti.
  De fapt nu stiu daca ma intristezi tu, mojicia dumitale, sau nevoia asta romaneasca de a considera emigratul ca pe un muncitor fara scapare, bun doar de cules capsuni sau altceva, in functie de tara in care a emigrat. Vreau sa cred totusi ca intervin diverse complexe, diverse tare educationale, sau poate chiar certe frustrari, ceea ce se traduc aici pe forum, sub forma de ironii virulente si decisive.
  #39509 (raspuns la: #39387) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  stancosty1 si #39509, de gabi.boldis - de Dr Evil la: 16/03/2005 05:07:18
  Stancosty1,

  Iti apreciez efortul care l-ai depus sa aduni informatiile presentate si dovezile sustinatoare. Eu personal, ma consider pariot si sint mindru de realizarile poporului nostru. Faptul ca am plecat din tara a fost o preferinta personala bazata pe ambitii profesionale si idealuri, dar iubesc Romania si tot ce este romanesc si orinunde si oricind am ocazia pledez in favoarea Romaniei.

  gabi.boldis,

  Faptul ca traiesti in Spania, si ca lucrezi altceva decit la picamer, nu dovedeste nimic. Vorbesti denigrant despre "masoni" dar ai ales sa traiesti intr-o tara unde masoneria este foarte puternica.
  Toate afirmatiile tale sint fara coeziune si nu au nici o legatura cu cometariul lui stancosty 1.
  Cum se spune "ai data cu mucii in fasole" sau cu "bita-n balta".

  Nu stiu ce ai impotriva "apostolilor patrioti". Nu este nimic rau sa fii patriot. S-ar putea ca tie sa ti se para asta demodat sau nelalocul lui. Mai sint unii care confunda patriotismul cu nationalismul...
  Comentariile tale pe linga subiect si cu o tenta vulgara ma face sa ma gindesc la unii dintre romanii emigranti, pe care i-am intilnit, si care incearca sa-si justifice ratarea pe seama conditiilor sociale, politice si economice din Romania.
  Cum spun englezii: "cind traiesti intr-o casa de sticla evita sa arunci cu pietre"...

  "Si daca ramuri bat in geam...
  De ce nu tai copacul..."
  #39525 (raspuns la: #39509) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  cristelino... romania,noua MECCA?? - de Dr Evil la: 16/03/2005 23:17:22
  cristelino,

  ***romania,noua MECCA??***

  Care este legatura dintre palavragela ta deliranta si subiectul acestei conferinte?...
  Ai nimerit-o si tu ca nuca-n perete!

  "Si daca ramuri bat in geam...
  De ce nu tai copacul..."
  #39646 (raspuns la: #39316) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  fără subiect, pentru gabi.goldis - de stancosty1 la: 17/03/2005 14:20:41
  Te-ai suparat ca vacarul pe sat.
  Ignoranta nu inseamna prostie, ci lipsa de informatie.
  Dar ce este acela un "mason virulent"?
  Vad ca dumneata esti cel care are "diverse complexe, diverse tare educationale, sau poate chiar certe frustrari". Teoria masoneriei atotputernice este caracteristică "apostolilor patrioti".
  Iar cu chestia asta: ramură = arteră secundară, m-ai dat gata. Asta ai aflat-o de la cultura capsunilor, nu-i asa?
  #39689 (raspuns la: #39509) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  explicatie? - de Lizuca la: 17/03/2005 14:49:22

  Oamenii de rand nu sunt interesati de toate aceste realizari, ei judeca fiecare individ dupa faptele si cuvintele lui, degeaba le punem pe tapet ce au facut si cine au fost urmasii nostri, nuu, nu e suficient, ei uita repede, este imperios necesar sa fim noi cum trebuie, fiecare in parte, acolo unde traieste si, credeti-ma, e nevoie de cateva zeci de ani sa schimbam actuala fata a Romaniei.
  #39691 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Lizuca, explicatie la ce??? - de Dr Evil la: 19/03/2005 04:26:57
  Draga Lizuca,

  Este adevarat ca "oamenii obisnuiti" sint mai interesati de scandalurile de la Holywood si de cine cistiga "Accademy Award", decit de cine cistiga in Premiul Nobel pentru o descoperire stiintifica... Dar nu trebuie sa ne coborim pina la acel nivel.
  Educatia de baza a oamenilor se face in familie si la scoala. Din nefericire cei needucati fac copii mai multi si educatia lor nu va depasi cu mult nivelul de educatie al parintilor lor. Deci raportul se modifica din ce in ce mai mult in favoarea celor needucati.

  Cind mergem in strainatate, fie in excursie sau prin emigrare, incercam sa ne amestecam cu partea societatii mai civilizate. De multe ori nici nu bagam de seama ca Franta, America, Germania... etc. au si ele scursurile lor.
  Nu am gasit subway-ul din New York sau metroul din Paris este mai curat decit metroul din Bucuresti. Nu cred ca Queens este mai curat decit Ferentarii, sau ca toti drogatii si alcolistii din Hamburg si Amsterdam sint mai civilizati decit tiganii din Giulesti.
  Dar pentru noi, gaina vecinului a fost intotdeauna mai grasa si iarba de peste gard mai verde.
  Nu ma intelege gresit, nu contest nivelul de civilizatie al tarilor din vest. Dar civilizatia se face cu bani. Tarile din vest nu au platit 20 de ani despagubiri de razboi la Rusi si nu au trait 50 de ani sub comunism.
  Si in Germania de Vest si in cea de Est au trait tot nemti.... totusi nu le poti compara ca nivel de civilizatie. Germania de Est s-a eliberat de comunism cam in acelasi timp cu Romania, si acolo s-au investit bani seriosi, totusi diferenta dintre vest si est este inca foarte mare...

  Cind grija zilei de miine inceteaza de a mai fi ocupatia principala... atunci oamenii incep sa se gindeasca si la civilizatie. Pina atunci?!... vor continua sa scuipe pe trotuar, vor continua sa arunce gunoiul pe fereastra blocului...etc. Cind televiziunea si alte mijloace ale mediei vor prezenta programe interesante si de valoare culturala ridicata, oamenii nu vor mai asculta manele...

  Imi amintesc dupa "Revolutie"... "pesimistii" spuneau ca Romania are nevoie de zece ani ca sa ajunga la nivelul tarilor din vest. HAHAHAHA... uite ca au trecuty 15, si tot inapoi se merge.
  Tu zici citeva zeci de ani... Eu zic secole!


  "Si daca ramuri bat in geam...
  De ce nu tai copacul..."
  #39872 (raspuns la: #39691) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Imi cer scuze, am intrat in - de gabriel.serbescu la: 21/03/2005 22:16:26
  Imi cer scuze,
  am intrat in plinul unui carnaval ingineresc ambientat sonor de Furdui Iancu, si in loc sa ma integrez cu gazdele eu incep sa vociferez.

  Imi reformulez pozitia si de la inceput vreau sa va povestesc si cazul unor vecini care care au inventat tirbusonul electromagnetic.
  Un neam mai indepartat a murit in cea mai crunta mizerie din cazua indiferentei oficialitatilor romanesti, si a hulpavelii occidentale care i-au copiat proiectul. Acesta,deosebit de ingenios, a inventat o lopata percutoare, folosind sonicitatea, sau Sonica, cum ar spune pedantii fizicii, care practic sporea productivitatea agricultorului in niste procente incalculabile.
  Un var de-al unui prieten, si el, savant deosebit de apreciat de oamenii satului, a inventat painea instant, sistem copiat in intregime de trupele speciale ale armatei SUA! Sistemul e cat se poate de simplu, intr-o punga sint introduse paine, apa si drojdie, odata desfacuta punga, se ingurgiteaza impreuna, dupa care se sta la un foc sau la soare vreo cateva ore, pentru coacerea painii propriu-zise. Sistemul este folosit cu succes, si se obtin niste economii energetice extraordinare!
  Si un ultim caz e a inginerului Davidolvski, caruia i-a fost furata macheta unui bideu portabil mecanografiabil, prin care se puteau obtine inclusiv masaje in diverse parti intime ale corpului... Sistemul a fost furat de catre japonezi si aplicat in hoteluri...
  Ca sa nu mai vorbim de alte inventii agricole cum ar fi spermicidele, sau sistemele de igienizare a mamelucilor.

  Motto-ul acestei seri va fi:
  ¨Talentul se exprimã în cele mai nebãnuite forme. El se vede în cioplirea unei pietre sau într-un sãrut; în dâra unui creion pe-o pânzã sau în mijlocul degetelor unor mâini de balerinã, în asezarea unei flori, ori în mimarea unui gând.¨ acelasi Nicolae Furdui Iancu (sursa-pagina web oficiala)
  Vive la Roumanie!
  #40200 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Bravo! - de RSI la: 21/03/2005 22:54:42
  Gabi, ai dat cea mai artistica replica la bazaconia asta de tip protocronist (sau protocurist)
  ==============
  "- Cum putem face imposibilul?"
  "- Cu entuziasm!"
  Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
  #40207 (raspuns la: #40200) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  ce vrei sa zic? - de Reborn-dragos la: 22/03/2005 00:18:17
  pai ...jur ca n am citit ce ai scris ...acol ca mi ar fii trebuit toata noaptea...iti apreciez efortul si sper ca scrii rpd....oricum am citit destul ca sa intzeleg unde bati si da sunt deacord ..cred ca sunt foarte multi romani foarte talentati ..si dornici sa se afirme....dar lipsa posibilitatiilor financiare..sau Managerul (lipsa managerului) poate taia din aripile noului geniu>matematic sau ce o fi..
  #40219 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  pentru totzi! - de gigi2005 la: 22/03/2005 03:46:45
  Cred ca daca mi s-ar oferi sansa sa ma mai nasc odata, tot roman as vrea sa fiu. Mai bine dastept aici la mine decat prost p'acolo pa la voi!
  #40236 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  numai pentru gigi! - de Belle la: 23/03/2005 15:37:47
  no shit sherlock! chiar asa sa fie?
  #40460 (raspuns la: #40236) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Aiurea! - de gigi2005 la: 24/03/2005 01:20:22
  Ziceam si eu de necaz!
  #40573 (raspuns la: #40460) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  sorry, Belle! - de gigi2005 la: 24/03/2005 02:18:09
  Cand nu-ti ies toate asa cum ai vrea te mai apuca of-ul si dai la intamplare.
  #40576 (raspuns la: #40460) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  gigi - de Belle la: 24/03/2005 19:11:26
  pai de ce n-ai spus asa conitza :)
  #40668 (raspuns la: #40576) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Bravo! RSI si gabi boldish - inca o dovada a destepatciunii - de Dr Evil la: 01/04/2005 18:28:58
  RSI si gabi boldis,

  Nici o natiune nu are numai oameni destepti. Si ca dovada uitati-va la voi insiva! :-)

  Eu nu sint destul de erudit ca sa citez din Paulo Coelho... asa ca am sa citez un proverb romanesc, mai pe intelesul tuturor:

  "Daca mintea ar creste pe toate drumurile ar paste-o si magarii..."

  Dr Evil  #41589 (raspuns la: #40207) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Doctorasule - de RSI la: 14/04/2005 02:36:32
  Inteleg ca tu esti un magar flamand....
  ==============
  "- Cum putem face imposibilul?"
  "- Cu entuziasm!"
  Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
  #43471 (raspuns la: #41589) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  he he he..omule de la garantii - de Horia D la: 30/08/2005 04:20:14
  si suntem pe locul 2 in europa din punt de vedere al saraciei, pentru ca suntem foarte destepti, nu-i asa? :)))))
  #68570 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  foamea este cel mai bun bucatar - de om la: 30/08/2005 05:20:20
  este binevenita initiativa prea vorbim in mass media numai de avortul si violuri de babe. Am parcurs cam repejor lista si nu am vazut (poate omis, scuze anticipat):
  -George Palade Nobel pentru corpii palade;
  -parca Ploiestiul era primul oras iluminat cu gaz, iar cismigiul primul parc iluminat cu gaz
  -mai era un ingineras care a pus la cale o metoda folosita si de Eifel (care de altfel a recunoscut)
  Orice natie are valori si noi romanii suntem printre natii, dar nu m-as bate prea tare cu pumnul in piept pentru desteptaciunea mioritica pentru ca suntem balcanici la apucaturi (si asta strica cam tot). Cineva a spus ca suntem saraci...este un cerc vicios...nu avem ustensile, deci suntem axati pe teoretic si fugim de foame prin lume dupa parte materiala pentru ca in tara NIXAM bani de inventii! Parca si chinezii fac la fel ;))
  In concluzie, apreciez initiativa de a spune-parca era o manea- "Nu ma bate Doamne tare , ca's si eu al Dumitale , nu sunt prost si nici destept, sunt ca orice om....;))))
  si iar nu pot sa nu vad influienta negativa a balcanismul: sutem cei mai tare din parcare si toti ne dau in cap...ce GHINIONNNNNNNNNNNN!
  Ia sa ne castigam respectul si prin a pune osul la treaba nu numai la misto/harneala si alte cuvinte adoptate cu placere de gagiu tampit!
  #68573 (raspuns la: #68570) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Daca - de Lascar Barca la: 30/08/2005 16:53:09
  la francezi sau nemti sau altii lista ar fi mai scurta decit cea de mai sus
  zau ca as iesi pe strada cu steagul in mina si as urla cit de bucuros
  sunt ca roman.
  Pe Justin Capra l-am cunoscut personal.Venise cu masinuta lui de la Bucuresti pina la Arad.La ora aia(1978,poate79?) functiona cu petrosin.Mergea bine dracovenia dar il omorau gropile
  si camioanele grele ce riscau sa-l arunce in sant.:)))Noaptea isi parca masina in casa scarii,la blocul unde locuia...N-a vrut sa-mi arate
  motorul dar mi-a spus ca toata smecheria este carburatorul.Il costa2 lei la 100km.
  A,sa nu uit,cind ploua ii era frica sa nu se inece in vreo groapa prea adinca de pe sosea:)))Foarte simpatic Justin asta.Oare pe unde mai e?
  #68605 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Sincer felicitari pentru t - de susa remus-ovidiu-cezar la: 30/08/2005 20:42:27
  Sincer felicitari pentru text,intr-adevar sa fii roman este un lucru frumos,dar cum am aflat cu totii asta mai mult ca orice ne costa deoarece refuzam sa ne vedem adevarata valoare datorita rigiditatii si crampelor intelectuale ale valorilor sociale pe care nu dorim nici cum sa le schimbam.Asa dar de acum inainte voi incerca sa folosesc un nou motto :""TRAIASCA PATRIA, JOS GUVERNUL !!!!!""
  #68669 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  ce ziceti de romanul asta? - de irma la: 31/08/2005 12:14:17
  [http://et.tv.yahoo.com/about/bios/stevencojocaru/]
  Eu nu auzisem de el, dar se pare ca e destul de celebru. In biografia de mai sus nici nu scrie ca e roman de origine :))

  Din pacate se pare ca are ceva probleme de sanatate
  [http://abcnews.go.com/Entertainment/wireStory?id=1046932&CMP=OTC-RSSFeeds0312]
  #68723 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  irma, zicem ce zice si artico - de RSI la: 31/08/2005 13:08:34
  irma, zicem ce zice si articolul:

  "A Montreal native, Cojocaru began his journalism career..."
  =================
  "- Dubito ergo cogito"
  "- Cogito ergo sum"

  Descartes
  #68725 (raspuns la: #68723) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  pt susa-r.o.c. - de donquijote la: 31/08/2005 14:01:30
  n-am inteles daca ce scrii tu e la mishto, caz in care umorul tau e prea subtil pentru mine sau vorbesti la modul serios, caz in care probabil ai citit articolul cam pe sarite si n-ai catadicsit sa te uiti prin comentariile altora:
  39309, 39200, 39319,, 19324, 39061, etc., etc.
  :)))
  #68730 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  RSI - de irma la: 31/08/2005 15:02:38
  ai dreptate!
  pe mine m-a intrigat personajul. am aflat intamplator de el, cautand altceva. si pur si simplu am vrut sa-mi impartasesc uimirea: dai peste romani unde nu te astepti :). desigur ca acest Cojo nu prea poate fi numit roman, pentru ca e nascut in canada. nici nu cred ca stie romaneste.

  (poate conferinta asta n-a fost locul cel mai potrivit pentru comentariile mele, dar aici mi-a venit sa le incadrez:))

  #68734 (raspuns la: #68725) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  irma - de Horia D la: 31/08/2005 15:45:38
  l-ai vazut vreodata la tv? e mai gay decat elton john:)))
  #68744 (raspuns la: #68734) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Realizarile romanilor - de Tofan Ana Isabella la: 25/05/2006 18:15:29
  Mai urmeaza sa ne dam in petec de atata desteptaciune , sa il chemam pe Wadim sau eventual pe Jiji.
  #124287 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  am citit enuntul conferintei - de Intruder la: 25/05/2006 18:37:10
  am citit enuntul conferintei si m-am umplut de duh sfant!!!!
  io as vrea sa fiu mai dus cu pluta (a se citi ''tampit de-a binelea'') dar sa fiu un american cu venit mediu.

  ok, legati-ma de Statuia Libertatii si dati-mi o coca-cola, va rog!!!...rece!!!

  bye...!
  ______________________________________
  semper idem
  #124293 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Cred ca unii romani refuza ce - de jeniffer la: 25/05/2006 18:53:17
  Cred ca unii romani refuza ceea ce vine din afara, cultura, informatii si descoperiri.
  #124297 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  statistici - de M a o la: 01/10/2006 19:30:47
  Cand nu are ce face, omul se apuca de facut statistici. Uite-asa descoperi ca toti cei care au postat in contradictie cu textul conferintei (cu o singura exceptie) sunt romani care au emigrat. Nu trag concluzii insa, firesc, ma intreb: de ce oare?

  ======================================================
  Damned! If a man has no right to kill another, what kind of world is this!?


  #148969 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  mao - de RSI la: 13/10/2006 14:50:37
  vrei sa spui ca numai romanii emigrati sunt sanatosi la cap ? Cred ca nu. Mai invata sa faci statistici, nu de alta daar te cam inseli.
  ==================================================
  "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."

  ~ Benjamin Franklin
  #151118 (raspuns la: #148969) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  RSI - de M a o la: 13/10/2006 20:02:16
  "Mai invata sa faci statistici, nu de alta daar te cam inseli."

  Ma insel in legatura cu ce? Am spus ca nu trag concluzii, lansam doar o intrebare. Iar intrebarea poate fi privita din doua unghiuri dierite, opuse chiar.  ======================================================
  Damned! If a man has no right to kill another, what kind of world is this!?


  #151156 (raspuns la: #151118) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  #151156, de maotzedung - de RSI la: 16/10/2006 13:34:04
  Eu stiu vreo 3 care nu-s in strainatate si au postat in sensul contrar conferintei. Oricum, care ar fi concluzia?

  ==================================================
  "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."

  ~ Benjamin Franklin
  #151653 (raspuns la: #151156) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  151653, de RSI - de M a o la: 16/10/2006 18:33:26
  Mea culpa. Exprimarea a fost gresita. De fapt voiam sa spun ca toti care au emigrat au postat in contradictie cu textul (cu o exceptie).

  Vrei neaparat o conluzie? Personal, mi se pare ca se arunca inapoi cu noroi. Ma uimeste ca o fac oameni care au o gandire avansata si o minte deschisa. Oameni care vad altfel lumea decat plebea. Care stiu sa cearna valorile dar si sa trateze cu ingaduinta excesul de zel, care, recunosc, predomina textul.

  Asa mi se pare. Strict personal.

  ======================================================
  Damned! If a man has no right to kill another, what kind of world is this!?


  #151685 (raspuns la: #148969) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  #151685, de maotzedung - de RSI la: 17/10/2006 07:54:26
  Opinia mea este ca textul nu face exces de zel ci sustine o teza politica. Una menita sa starneasca sentimente de frustrare si de nationalism imbecil. Amestecarea de valori recunoscute cu non-valori si cu minciuni si legende urbane si concluzia ca "aia" ne-au furat noua descoperirile cred ca iti este clara. Scopul ? A se da apa la moara extremistilor. Sa pui in aceeasi oala pe Petrache Poenaru (cel care a patentat primul stilou) si pe un oarecare "idiot genial" care face socoteli complicate in cap (vezi si filmul Rain man cu Dustin Hoffman si Tom Cruise) este ridicol. De ce nu ne putem mandri cu ce avem, cu ce-am facut , tinand cont de dimensiunile reale ale tarii: cat s-a investit in invatamant si cercetare de-a lungul timpului etc. Si de ce vrem sa ne comparam cu Franta sau SUA si nu cu ...Bulgaria, Serbia sau Grecia? Care comparatie ti se pare mai justificata?
  ==================================================
  "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."

  ~ Benjamin Franklin
  #151820 (raspuns la: #151685) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  151820, de RSI - de M a o la: 17/10/2006 11:38:02
  Recitind textul, mi s-a parut ca o parte importanta a frustrarii este alimentata de statul roman, atat in istorie cat si in contemporaneitate, prin neputinta dar, mai ales, indiferenta cu care a tratat lucruri importante.

  In ce priveste furtul de inteligenta (si premii Nobel), se practica peste tot, nu e motiv de frustrare nationala ci individuala.

  La o cercetare mai amanuntita, lista e valabila. Cel putin cea "istorica". Descoperirile si geniile contemporane din lista mai lasa loc de studiu, chiar daca nu toate.

  Cele mai multe comentarii critice pe baza textului au fost facute la misto, fara o documentare prealabila. De altfel au si fost amendate, asa ca nu le mai trec in revista.

  "Idiotul genial" este inginer, deci nu chiar idiot. Compararea lui cu personajul interpretat de Hoffman pare deplasata. Dupa cum il stiu eu (dintr-o emisiune tv), nu pare deloc ciudat, privirea este limpede, nu sufera de nicio boala psihica si arata perfect normal. Nu se considera un geniu, este chiar modest, calculele le face in minte, fara efort, nu poate explica nici el in ce mod, ceea ce mi se pare normal. (incearca sa explici cuiva cum procedezi cand aduni in gand 2+5).

  Nu am vazut nicaieri vreo comparare cu Franta sau SUA, care, normal, avand in vedere populatia, au lista mult mai lunga. Atata tot. Intr-adevar, suntem mult mai aproape de Bulgaria, Serbia sau Grecia. Cine contesta asta?  ======================================================
  Damned! If a man has no right to kill another, what kind of world is this!?


  #151862 (raspuns la: #151820) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  mao - de donquijote la: 17/10/2006 12:34:38
  unde e misto-ul?
  nimeni n-ar face misto daca articolele astea ar apare la modul serios, documentate si ar face o analiza serioasa a cauzelor care au determinat (si inca determina) fuga de inteligenta spre europa d evest si usa.

  ce te faci cu bazaconia cu hiperboloidul (inginerului garin inventia lui a.n.tolstoi asa cum apare in una din primele poatari la conferinta asta, dar pe care probabil nu l-ai citit) si cu 'motorul rusetel' care e fantastic dar nu exista. e pomenit doar de niste site-uri marginale si un ziar de scandal- liberatatea (care dupa numarul de inventii pe care le mentioneaza romania ar trebui sa fie supra-putere tehnologica), de tipul celor care vehiculeaza teoriile conspiratiilor si alte obsesii...
  #151869 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Mao - de RSI la: 17/10/2006 13:41:52
  Ce zici de bazaconia cu radioactivitatea artificiala? Incepand de la confuzia intre descoperirea radioactivitatii artificiale si denumirea de radioactivitate artificiala si terminand cu confuzia intre Irene Joliot-Curie si Marie Curie. Sau bazaconia care este acceptata chiar oficial cu Paulescu descoperitor al insulinei ? Ti se par argumentate logic de autorul textului astuia hilar?

  Un "idiot genial" este denumirea fenomenului descris in "Rainman" nu ca am tratat pe cineva de idiot sau de geniu. Oricum, nu vad rolul unei asemenea curiozitati in progresul stiintei (fie ea nationala sau mondiala).

  Cele mai multe comentarii critice nu au fost facute la misto ci documentate, spre deosebire de textul initial. Iar comparatia cu franta etc era implicita: vezi asistenta romanca "deposedata in mod samavolnic" de titlul de descoperitoare a radioactivitatii artificiale.
  ==================================================
  "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."

  ~ Benjamin Franklin
  #151877 (raspuns la: #151862) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Mao - de Horia D la: 17/10/2006 14:48:01
  intreaba pe oricine in occident, cand spui romania, ce nume de romani le vin in minte...
  Iti spun eu: 90% - Dracula!! Cam 5% Nadia, sau Nastase... Iar restul mai baga cate-un Ceausescu sau Hagi.
  In rest nimic. Trist, nu-i asa?
  #151880 (raspuns la: #151877) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  donq - de M a o la: 17/10/2006 17:56:52
  nu stiu de ce se face legatura intre aparatul lui Carol Przybilla si hiprboloidul lui Garin (probabil frustrarile de care vorbea RSI) cert este ca aparatul exista si a fost inregistrat la OSIM. Geniul inventiv al lui Przybilla nu se poate pune la indoiala (poate, totusi, prea mult spus geniu).

  Motorul Rusetel este pe lista medaliilor pentru inventii de la Geneva, cu medalia de bronz, la nr 13, clasa A (nu cunosc detalii, probabil domeniul de utilizare prea restrans, altfel ar fi trebuit sa ia centura cu diamante):http://www.mct.ro/web/2/comunicari/lista_medalii_geneva.htm. Deci, banuiesc ca exista. Doar daca lista nu e facuta de conspirationistii de la "Libertatea".

  ======================================================
  Damned! If a man has no right to kill another, what kind of world is this!?


  #151900 (raspuns la: #151869) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


  Cursuri de matematica si fizica online!
  Incearca-le gratuit acum

  Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
  www.prepa.ro
  loading...