-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

SIMBIOZĂ


de alex porc la: 16/03/2005 06:45:00
modificat la: 21/03/2005 15:06:42
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Să considerăm doi oameni diferiţi: unul care se plictiseşte foarte tare şi unul care nu are vreme să se plictisească. Asta ca introducere, ca să zic aşa.
Un om care se plictiseşte este, totuşi, foarte bogat în idei, şi cel mai des se gândeşte să-şi întemeieze propriul partid politic. Omul nostru, şi anume Mirel, totuşi într-o zi în care nu se plictiseşte foarte rău, hotărăşte să îşi facă un partid. Prima întrebare: cum să se numească? Mirelul nostru are o zi fastă, musteşte de inspiraţie. Prima variantă: partidul miserupiştilor, adică partidul celor cărora li se rupe. Dar sună prea vulgar, şi e şi destul de vag. Mai bine partidul niserupiştilor, să sugerăm unitatea în interior, sau mai ştiu eu ce; oricum oamenii înţeleg ce vor. Scânteia divină: partidul proştilor. Asta da, merge, e chiar excelent! Oamenii o vor lua la început ca o glumă şi vom avea mulţi simpatizanţi. Ca slogan o să folosim „Alegătorii noştri sunt mai deştepţi decât noi!” şi o să ne aleagă mulţi, toţi cei ce vor să fie mai deştepţi, adică aproape toată lumea (ipotetic vorbind). Vom susţine sus şi tare că suntem cei mai proşti oameni, iar dacă vom face greşeli nu ni se vor putea imputa.
Mirel merge în căminul studenţesc unde are un prieten, Iuliu, poate chiar cel mai bun, şi îi expune planul: anunţ în ziar, înscrieri în camera expunerii (cu taxă de înscriere, să aibă pentru campanie, dacă va mai fi nevoie), discursuri spontane pe stradă şi aşa mai departe. Cad de acord, se extaziază împreună (fără a se atinge şi fără droguri) pe ideea ideii, apoi trec la muncă. A doua zi apare anunţul în ziar: „Nouă formaţiune: partidul proştilor. Cei ce doresc să se înscrie o pot face în căminul 16, complexul studenţesc Haşdeu, non stop.”, Mirel înregistrează partidul prin cine ştie ce mijloace, iar la ora 11 seara vine primul membru nefondator: Ilie Pătrunjel, şi este primit cu braţele şi cu o sticlă de vodcă deschise. Apoi, pe zi ce trece, se înscriu din ce în ce mai mulţi, partidul câştigă teren, pentru ca după o lună să devină cel mai popular partid din ţară, numărând câteva zeci de mii de membri şi trei filiale, dintre care una în capitală. Cu banii obţinuţi din înscrieri, şi cu aprobare scrisă de la secretarul de partid, Mirel şi Iuliu cumpără trei apartamente, unul numărând şase camere şi fiind folosit ca sediu.
Pentru alegerile de peste 3 luni nu mai e nevoie de campanie electorală, oamenii nu numai că vor să voteze P.P., ci majoritatea vor să fie membri. Sau nembri. În preajma alegerilor (cu 3 zile înainte), 1 din 3 oameni este membru P.P., sondajele de opinie (care se fac doar aşa, să mai poată câştiga şi alţii nişte bani) indică o cotă fabuloasă a noii formaţiuni, iar membrii fondatori au, după cum şi era de aşteptat, un moral de Steaua Bucureşti după finala din ’86 cu Barcelona, dat şi de cantităţile exorbitante de gin, whisky şi Mary Jane consumate. Ce mai încoace-încolo, e un partid cu adevărat modern. Fără campanie electorală, fără manevre subversive gen 2 mii de dolari pentru 3rei Sud Est să cânte la Sala Palatului în faţa sacului de legume semnalizatoare (sau nici măcar semnalizatoare), fără complexe şi chiar fără grija zilei de răspoimâine. Pornind de la o luminiţă din creierul lui Mirel şi prima adeziune (Ilie Pătrunjel) a unui cetăţean mai mult sau mai puţin turmentat. Nefiind raţă  necondimentat.
P.P.-ul câştigă alegerile cu o majoritate umilitoare pentru concurenţă (P.N.Ţ.C.D., P.N.L. şi alte clişee tradiţionale) şi, totuşi, în mormânt, Raţiu se bucură. De ce oare? Să ne mai gândim la asta. Parafrază Farfuridi: „ fiecare naţie are un 92 al ei”. Românii l-au pierdut. Eu nu? Se ţine un chef monstru la sediul din Grigorescu, dar ce folos, dacă membrii fondatori sunt deja dependenţi de heroină?
În 3 luni se repară 1312 km de şosea naţională în România, se legalizează marijuana şi învăţământul gratuit în toate „aşezămintele culturale”, rata şomajului ajunge la doar 20%, şi chiar scade dolarul de la 21 500 lei la 17850. Incredibil? Oamenii sunt stupefiaţi: cum se pot întâmpla astfel de lucruri când partidul de guvernământ este în proporţie de aproximativ 78% dependent de heroină, coca şi LSD, iar preşedintele Ionescu, în loc să efectueze vizite de lucru în Bangladesh, Sri Lanka sau Surinam, montează „Macbeth” la Naţional în Bucureşti şi scrie piese de teatru?
Peste încă 3 luni numărul de km de şosea restaurată atinge incredibilul de 8500, rata şomajului ajunge la doar dublul aceleiaşi în Australia (1%) şi dolarul ajunge la 9275 lei. Da, excelent, dar oamenii încep să murmure: nu se poate una ca asta, guvernul bea şi se droghează tot timpul, iar situaţia economică naţională se îmbunătăţeşte mult mai rapid decât după 1877! Asta înseamnă... da, asta înseamnă că nu sunt proşti! Şi dacă nu sunt proşti, ne-au minţit ca nişte porci ordinari în campania electorală. Să-i linşăm! Mulţimea se adună şi, în frunte cu Berbescu Grigore, asaltează („asaltează” e doar un fel de-a spune, fiindcă uşa e larg deschisă la sediul P.P., şi cei 33 de membri, în frunte cu Iuliu şi Mirel, dorm beţi ca dracu’) sediul partidului de guvernământ (aproape partid unic) şi îi linşează pe toţi cei aflaţi acolo. Murind, Mirel se visează uns cu miere şi plin de muşte zbârnâitoare-mizerabile-avide-de-hrană. Începe să plouă, şi unul dintre lincheuri (sau lingheri de altă orientare) zice: „Plouă! Înseamnă că erau oameni buni.” Neavând ce fund să lingă, românul dă o lovitură. De stat. Are nevoie de cel puţin un fund. Chiar şi fără miere.
Să revenim însă la Celălalt (aşa-l cheamă, sau, dacă vreţi, Ben), cel care nu are vreme să se plictisească. De ce nu are vreme? Fiindcă ar vrea să se realizeze în viaţă. Dar e un naiv, totalmente, îşi închipuie că poate să se realizeze în artă. Nu, nu poate. Decât, eventual, să se salveze, dar să crape cerşind un colţ de pită. Vrea să facă teatru, şi are potenţial. Dar trăieşte pe altă lume. Nu ştie că până chiar şi pentru a intra la o facultate de teatru trebuie să lingă fese(ne), să doneze valută rectorului (dacă rect înseamnă ce înseamnă, rector nu ar trebui să însemne homosexual?) sau să se pregătească pe bani destul de mulţi cu unul dintre comisarii din comisia de examinare, individ care de asemenea are mare nevoie de un comision. Sau, poate că ştie, şi e un ipocrit? După ce dă de 6 (şase) ori la stat şi de fiecare intră pe locurile cu plată, renunţă la ideea facultăţii şi se apucă să facă teatru amator. Timp de 5 (cinci) ani ia toate premiile posibile la toate festivalurile la care participă cu spectacole în regie proprie (chiar şi premii de interpretare: joacă în fiecare spectacol montat), dar după 2 (doi) ani se îmbolnăveşte de ulcer (perforat) şi la sfârşitul gloriosului 5(cinci)nal moare literalmente de foame în timp ce repeta „Clopotul scufundat” după Gerhart Hauptmann la Naţional în Bucale, co-regie cu Mirel Ionescu. Funeralii şi doliu naţional, lacrimi amare, regrete, incomensurabilă durere sufletească, sentimentul unei pierderi iremediabile, bocitoare gratuite, ciuperci cu maioneză, vinete pane, etc., etc., dar, vorbă din bătrâni, „Mortul de la groapă nu se întoarce”. Completare: decât dacă are moarte clinică şi se descotoroseşte la timp de dânsa.
Dar cine zice că sunt doi oameni diferiţi, şi că nu pot coexista în acelaşi trup împuţit (mai ales vara)? Sau că nu e acelaşi om în momente sau ipostaze diferite? Poate chiar există un astfel de om, sau cel puţin va exista. Sau a existat, ar exista, ar fi existat, va fi existat, exista, existase, există... Nu. Va exista. Promit solemn, cu mâna pe ţâţa de deasupra inimii. Asta doar aşa, ca încheiere.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


~ - de Cri Cri la: 24/09/2006 14:08:24
Este :)
Interesant.
--------------------------------------------
He who laughs last thinks slowest.
#147508 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...