Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ca moderni, cat mai putem crede?


de VIM la: 17/03/2005 12:32:00
modificat la: 30/03/2005 10:33:50
voteaza:
Suntem cu totii "copii veacului" nostru si materialismul ni s-a inoculat de mici.

Nu are legatura neaparata cu comunismul; de altfel, aparent paradoxal, e mai multa credinta in tarile post-comuniste decat in Vest; dar asta e alta discutie.

Eu CRED in D-zeu si STIU ca exista (pana si punerea problemei dovedeste schimbarea accentului ontologic in modernitate: creatura a ajuns sa stabileasca existenta Creatorului!). Inima si mintea imi spun acelasi lucru. Dar ... vad cu amar ce loc ocupa in ele lumea cazuta in care traiesc.

Ma rog sa mi se dea mai multa credinta, pentru ca alta cale nu e, si stiu ca, daca ma smeresc cu adevarat, voi primi. Dar nu pot sa nu constat cat de diform e sufletul meu, cat de deformat sunt de "mediul inconjurator", de care sunt legat de atatea sentimente contradictorii. Dintre acestea, teama e cel mai rau; frica de realitate este de multe ori mai mare decat frica de judecata si de iad, Doamne iarta-ma!

As vrea sa stiu cum simtiti si credeti dvs. Intampinati aceleasi greutati? Ati trecut deja prin ele? Sau ati rezolvat problema simplu, prin ... necredinta?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (24):


Putem crede - de TeodoraPA la: 23/03/2005 11:45:54
Eu sincer nu cred ca e o problema legata de "vremurile in care traim". Intotdeauna a fost asa. Lumea cazuta e cazuta din totdeauna, doar ca informatia circula mai repede, avem tv, avem net, avem presa libera... Toate sunt mai pe fata, mai evidente!
Mi-ar place sa vorbesc mult pe subiectul asta, insa sunt la lucru si nu reusesc sa ma concentrez.
Inca o idee- eu cred ca comunismul a intarit credinta oamenilorsi ia apropiat de Dumnezeu. Intotdeauna opresiunea i-a facut pe oameni mai credinciosi. Vorba lui Dostoievski - Cristos ne da libertatea, insa nu stim ce sa facem cu ea.
Eu cred cu toata puterea. Si a ti se da mai multa credinta mi se pare impropriu. Credinta vine prin citirea Cuvantului (din Biblie).
Continuam alta data pe subiectul asta.
#40437 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Credinta - de Grettel la: 23/03/2005 14:18:56
Pai depinde cum iti definesti singur(a) conceptul de "credinta".
Uite, unii zic ca a crede inseamna a citi si urma cuvantul Bibliei.
Altii definesc credinta mai apropiat de incredere (rational si emotional).
Altii o vad mai aproape de speranta. Altii de dragoste. sS tot asa, cati oameni, atatea perceptii.
Acum, ca sa priemsti un raspuns corect, ar trebui sa pui o intrebare mai clara: te intrebi cum ai putea aplicat in contemporaneitate perceptele Biblice? sau te referi la credinta in genereal? sau la cea crestina? sau la cea ortodoxa?
#40445 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Credinta - de Violetzyka la: 23/03/2005 15:08:06
Eu am descoperit la librarie o carte foarte interesanta, se numeste "Conversatii cu Dumnezeu" scrisa de un jurnalist american , si care pune in discutie multe dintre problemele omului modern.Nu este o carte religioasa dar este o carte despre spiritualitate,si acolo vei gasi raspuns la multe dintre intrebarile tale.Eu sunt deja la volumul 6 si fiecare carte in sine e un nou prilej de incantare si revelatie.Ti-o recomand din tot sufletul.
#40451 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
din intelepciunea batranilor - de donquijote la: 23/03/2005 16:15:12
tiganul cand n-are ce face se leapada de haine si le pazeste (cred ca din una din povestirile lui creanga).
sau
comunismul a reusit sa rezolve probleme pe care capitalismul nu le are (luata dintr-un banc de epoca - se refera la probleme economice)
cam asa vad eu dilema din conferinta...

adica, in traducere:
cautand raspunsuri in credinta uneori ajungi sa-ti pui mai multe intrebari decat ai avut inainte
sau
credinta creaza dileme pe care 'necredinciosii' nu le au.

ambele afirmatii sunt valabile si in sens invers mai ales referitor la unele chestiuni existentialiste
#40466 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
parere - de Reborn-dragos la: 23/03/2005 21:36:34
Omul a avut intotdeauna intrebari legate de existentza..sa si prin ...Dumnezeu ..au rasp ..la intrebari...ushor...poate din aceasta afirmatie veti crede ca sunt un necredincios dar nu este asa....cred cu toata fiintza mea in Dumnezeu.pt.ca lumea nu s a format printr un BiG BAnG!....Imi este foarte greu sa cred acest lucru....omul o data cu introducerea..stiintzei ..a inceput sa fie ateu...si sa se bazeze ...pe ea pe explicatia penibila a altora....De genul vezi mai sus...BIG banG!La sfarsit ...acestia vor aea de suferit PArerea mea.. hÅc!
#40548 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Raspunsul dvs. e mai intelige - de (anonim) la: 24/03/2005 12:51:15
Raspunsul dvs. e mai inteligent si mai simtit decat intrebarea mea, d-na Teodora. Astept continuarea lui.

VIM
#40627 (raspuns la: #40437) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
pt VIM - de Intruder la: 25/03/2005 09:31:50
"Guarda e passa !" (Dante)
"crede si nu cerceta".dar uite ca nu putem s-o facem...de mii de ani scurmam prin zona asta cum scurma mistretul tarlaua de cartofi !
D-zeu exista in fiecare din noi...El ne-a facut dupa chipul si asemanarea Sa...tindem sa-l aducem pe El dupa chipul si asemanarea noastra...milioane de dumnezei traiesc pe planeta...nu cred ca lumea este mai cazuta decat acum 1000 sau 500 de ani...singura deosebire este ca suntem mai constienti de frustrarile noastre...El stie cum suntem si cred ca nu-I surprins...
"...deci sa nu va temeti: voi sunteti mai de pret decat multe vrabii..."
(Luca 12.7)
#40721 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draga vim... - de hgrancea la: 25/03/2005 11:49:02
..mi se pare deosebit ceea ce spui aici si am sa o iau pe rind
adaugind comentariile mele printre textul tau


Suntem cu totii "copii veacului" nostru si materialismul ni s-a inoculat de mici.
Nu are legatura neaparata cu comunismul; de altfel, aparent paradoxal, e mai multa credinta in tarile post-comuniste decat in Vest; dar asta e alta discutie.

-eu cred ca in tarile foste comuniste religia era apreciata asa... ca tot ce e oprit.. interzis ... si tare ma tem ca odata cu generatia asta care acum are un avint in credinta care a fost interzisa si acum e libera ... generatiile viitoare traind intr-o lume libera se vor indeparta de religie ca si cei din vest ... si la asta cred ca un mare aport il are si presa care intoxica lumea cu datini si sarbatori de abia astepti sa treaca si sa scapi
ca sa nu mai zic de infiltrarea intereselor comerciale in religie care murdaresc tot...
-ar mai fi de vorbit aici de contribtia scolii ... dar asta e chiar alt subiect

Eu CRED in D-zeu si STIU ca exista (pana si punerea problemei dovedeste schimbarea accentului ontologic in modernitate: creatura a ajuns sa stabileasca existenta Creatorului!). Inima si mintea imi spun acelasi lucru. Dar ... vad cu amar ce loc ocupa in ele lumea cazuta in care traiesc.

-draga vim gindeste-te asa ... daca dumnezeu dorea ca lumea sa fie altfel... o facea altfel... ideea e ca intii sa incerci sa intelegi si apoi sa faci aprecieri ... chiar si cu durere in suflet...
lumea e asa cum este pentru ca doar traind in acest scenariu sufletele oamenilor se pot dezvolta ...pot invata din greseli...
nu crezi ?

Ma rog sa mi se dea mai multa credinta, pentru ca alta cale nu e, si stiu ca, daca ma smeresc cu adevarat, voi primi. Dar nu pot sa nu constat cat de diform e sufletul meu, cat de deformat sunt de "mediul inconjurator", de care sunt legat de atatea sentimente contradictorii.
Dintre acestea, teama e cel mai rau; frica de realitate este de multe ori mai mare decat frica de judecata si de iad, Doamne iarta-ma!

- e bine ca te smeresti si te rogi pentru credinta e o cale buna
- e bine si ca iti vezi defectele ... doar asa le poti indrepta... dar ... hai sa iti spin un secret pe care putini il cunosc ... sufletul nimanui nu e diform sau murdar ... nu ... sufletul nu poarta nicio vina... el nu poate fi stricat de influente din jur ... in schimb mintea ...doar mintea e vinovata... stricata de ginduri rele...diforrma ...
da..e bine sa stii ca sufletul ...esenta a ceea ce sintem poate trece curat prin viata...
- cu teama ta de realitate nu sint deacord... de ce sa te temi cita vreme crezi in puterea divina ? ia gindeste-te...

As vrea sa stiu cum simtiti si credeti dvs. Intampinati aceleasi greutati? Ati trecut deja prin ele? Sau ati rezolvat problema simplu, prin ... necredinta?
- necredinta nu poate rezolva nimic ... celor necredinciosi viata le pune mereu in cale incercari din ce in ce mai grele ... pina incep sa se trezeasca... chiar daca asta dureaza o viata ...
- da am simtit si eu exact ca tine ... si asta m-a facut sa caut sa raspunsuri .. sa citesc ce au scris cei care au trecut prin experiente similare ... si am gasit o gramada de carti ... si m-am mai dezmeticit ...
-uite eu astept clipa cind stiinta actuala ... dar si religiile actuale isi vor recunoaste propriile limite
si atunci vor vedea ca nimic nu le desparte ci dimpotriva ...
dar asta va fi doar dupa ce se va descoprii ca materia e mult mai complexa decit se stie acum si ca in afara materiei comune cu o suta si ceva elemente mai sint si alte clase de materie aflate pe trepte mai inalte de energie si acestei materii ii sint specifice manifestarile vietii si ratiunii ...
in final o precizare ... omul trebiue sa invete sa isi asculte inima ... si daca ceva din ce spune fie stiinta fie religia... simte ca nu i se potriveste sa nu ia nimc de bun ... sa caute ... sa verifice ...
credinta adevarata trebuie sa fie vie ... nu dogma intepenita
ce parere ai de toate astea ?
--------------------
Horia Grancea
hgrancea@yahoo.com
#40726 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Domnule Vim, - de Sowellu la: 26/03/2005 22:25:05
Domnule Vim,

Chestia asta cu credinta 'i cam complicata. Omul care crede fara sa-si puna intrebari inseamna ca e convins si multumit de credinta lui. Atunci cind incepe sa-si puna intrebari, sa despice firu' in patru, atunci omu' nu este convins, are indoieli. Dumneata esti multumit cu credinta dumitale, chiar daca ai vrea mai multa, presupun. Ca nu-ti place ce vezi in lume? Nici mie. Nu-mi plac de exemplu credinciosii ca Bush, nu-mi plac cardinalii aia bogati si nici clerii pedofili.

aparent paradoxal, e mai multa credinta in tarile post-comuniste decat in Vest; dar asta e alta discutie.

Faptul ca fostii socialisti/comunisti isi fac cruce, merg la biserica, spun -inclusiv crainicii la radio - "Doamne ajuta", inseamna ca sunt credinciosi? Este credincios unu' care merge la slujba, pupa icoanele dar isi uraste vecinul pentru un motiv oarecare, ca face umbra pomul vecinului in curtea lui?

Ma rog sa mi se dea mai multa credinta, pentru ca alta cale nu e, si stiu ca, daca ma smeresc cu adevarat, voi primi

Ce inseamna mai multa credinta? Dumneata crezi in existenta lui Dumnezeu. Poti crede mai mult sau mai putin? Cum sa te smeresti? Daca "mediul inconjurator" ti-a deformat sufletul inseamna ca esti un om influentabil, slab si forta credintei in Dumnezeu nu ti-a fost de-ajuns. Incearca sa crezi in dumneata, in fortele dumitale.

Dintre acestea, teama e cel mai rau; frica de realitate este de multe ori mai mare decat frica de judecata si de iad, Doamne iarta-ma!

Iata unde a dus iudeo-crestinismul (la fel si islamismul): frica, neîncredere in fortele proprii, impotentza de a infrunta realitatea, de a lupta cu greutatile vietii. Pacat, frica de judecata si de iad, iata cuvintele cheie care-l fac pe omul credincios neputincios, fricos, speriat, debil, supus lui Iehova.

As vrea sa stiu cum simtiti si credeti dvs. Intampinati aceleasi greutati? Ati trecut deja prin ele? Sau ati rezolvat problema simplu, prin ... necredinta?

Cred ca prin cele spuse mai sus am raspuns la intrebarile dumitale. Niciodata, absolut niciodata, nu mi-a fost frica de Dumnezeu, de mînia lui, ca ma pedepseste ca am pacatuit fiindca mi-a placut cîte-o tzîtzoasa lunga-n picioare, ca i-am spus o minciuna sefului, sau ca am simtit ura pentru Ceausescu. Problemele vietii trebuie sa le rezolvi ca un barbat, nu sa cauti refugiu in Dumnezeu si sa astepti sa te ajute. Dumnezeu nu vine sa dea de mìncare copilasilor sau sa le trimita medicamente parintilor batrîni si bolnavi. Credinta...necredinta...e problema fiecaruia, fiecare face ce simte si ce crede ca e mai bine pentru sufletul lui in aceasta viata. Dumneata asteapta judecata ca sigur vei fi fericit in cer. Imi pare rau daca am fost cam dur si direct dar cînd vad ce face credinta din unii oameni, cum îi transforma in niste neputinciosi care asteapta ajutorul Domnului, nu pot spune decît cele ce-am spus.
#40887 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Uimitoarea similaritate - de Ciusu la: 28/03/2005 03:25:26
Cuvinte pline de inteles si de sensibilitate- inteleg ce spui si sant uimit cat de asemenator gandesc si eu.

Comunismul pe care il detestam atat de mult pentru mizeria materiala in care ne-a tinut, ne-a aparat involuntar si paradoxal de o mizerie mai perinicioasa, mai insidioasa si mai subtila: cea a atractiei materiale. Vestul traieste sub "seductia tiranica a materiei" dupa o sintagma superba a ganditorului elvetian Frithjof Schuon. Dar Schuon nu intelege prin asta cupiditatea comuna, eterna si banala a firii omenesti care exista de altfel in orice civilizatie si in orisice cultura ci inchistarea mintii moderne in receptaculul realitatii fenomenale care exclude in mod dogmatic si categoric existenta oricarei realitati transcendente („l’enregistrement méticuleux et souvent arbitraire de faits éventuellement insignifiants— ou rendus tels par le point de vue adopté — remplace la perception intellectuelle de la nature des choses”). Stiinta se bazeaza in mod axiomatic pe negarea a ceea ce nu se supune criteriilor observatiei empirice si deductive si prin asta reduce existenta la aspectele ei perceptibile si rudimentare- nu e de mirare ca in acest context omul insusi se considera doar un animal (superior, fara doar si poate dar un animal) ori in extremis doar un amestec de substante chimice ingenios alcatuite. Un corolar previzibil si notabil al acestui fenomen este ca viata omeneasca si-a pierdut orice calitate sacra, orice valoare simbolica si in ultima instanta e posibil sa isi piarda orisice valoare, de orice fel.

"creatura a ajuns sa stabileasca existenta creatorului..."- minunat spus! E clar ca sufletul tau nu poate sa fie atata de diform pe cat il acuzi; altfel nu ai putea sa percepi realitatea atata de adecvat si de subtil.

#40991 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Foarte adevarat! - de Ciusu la: 28/03/2005 22:15:27
Cuvinte pline de inteles si de sensibilitate.

Comunismul pe care il detestam atat de mult pentru mizeria materiala in care ne-a tinut, ne-a aparat involuntar si paradoxal de o mizerie mai perinicioasa, mai insidioasa si mai subtila: cea a atractiei materiale. Vestul traieste sub "seductia tiranica a materiei" dupa o sintagma superba a ganditorului elvetian Frithjof Schuon. Dar Schuon nu intelege prin asta cupiditatea comuna, eterna si banala a firii omenesti care exista de altfel in orice civilizatie si in orisice cultura ci inchistarea mintii moderne in receptaculul realitatii fenomenale care exclude intr-o maniera dogmatica si categorica existenta oricarei realitati transcendente („l’enregistrement méticuleux et souvent arbitraire de faits éventuellement insignifiants— ou rendus tels par le point de vue adopté — remplace la perception intellectuelle de la nature des choses”). Stiinta se bazeaza in mod axiomatic pe negarea a ceea ce nu se supune criteriilor observatiei empirice si deductive si prin asta reduce existenta la aspectele ei perceptibile si rudimentare- nu e de mirare ca in acest context omul insusi se considera doar un animal (superior, fara doar si poate dar un animal) ori in extremis doar un amestec ingenios de substante chimice. Un corolar previzibil si notabil al acestui fenomen este ca viata omeneasca si-a pierdut orice calitate sacra, orice valoare simbolica si in ultima instanta e per cale sa isi piarda orisice valoare, de orice fel.

"creatura a ajuns sa stabileasca existenta creatorului..."- minunat spus! E clar ca sufletul tau nu poate sa fie atata de diform pe cat il acuzi; altfel nu ai putea sa percepi realitatea atata de adecvat si de subtil.

#41048 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cirtitoru - de cirtitoru la: 29/03/2005 09:14:08
Credinta este un lucru pe care fiecare il poarte in suflet, indiferent de politica dusa de stat sau de vremuri. Credinta era si pe vremea comunistilor, este si acum si va fi mereu. Pentru ca asa este omul facut: trebuie sa creada mereu in ceva, ca sa-si poata realiza visurile. Cit despre atei, eu cred ca nu exista, doar poate agnostici. Atei nu sint aia care serbeaza Craciunul, zilele onomastice si praznuiesc Pastele. Cit despre greutatile zilei, fiecare si le face dupa chipul si asemanarea lui. Atit timp cit te lasi coplesit de pesimism, de frustrari si mai stiu eu de ce necazuri vei vedea totul in negru. Fiecare gaseste in el puterea de a trece peste toate. Cu alte cuvinte, lasa smiorcaiala si treci la lupta!
#41066 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
credinta in Dumnezeu - de reddana la: 29/03/2005 10:36:04
Am citi acest comentariu si am inceput sa ma gandesc la bunica..:)
A murit de curand, dar stiu ca este langa Dumnezeu, pe care l-a iubit atat de mult.
Sa va zic cum a trait aceasta extraordinara femeie:
S-a maritat la 19 ani, a facut acest pas datorita parintilor si nu din dragoste - asa era la vremea aceea. A facut casa cu barbatul ei, si a avut 4 copii, un baiat si 3 fete. Cand fata cea mai mica (mama) avea doar 8 luni o boala urata l-a luat pe bunicul de langa bunica, ramanand la 27 de ani vaduva. Si-a acceptat soarta, nu s-a plans, si-a pus increderea in D-zeu si si-a crescut copiii singura, fara ajutorul nimanui - stiti de ce? Dupa moartea bunicului meu ea a ales o alta religie, o credinta noua la acea data - penticostala. A fost blamata de catre toate rudele, huiduita, dar nu s-a lasat - a cantat cantece de slava Lui Isus si si-a dus "crucea" fara sa se planga niciodata! - Doamne cat de mult am iubit-o!
Asta parca nu a fost de ajuns, fiica ei cea mare dupa cea de-a doua nastere a surzit - nu aude nici in ziua de azi! A plans si s-a rugat lui Dumnezeu sa-i dea putere Auritei sa-si duca zilele in pace si liniste. Pace...asa se saluta penticostalii...Pace!
Dar aceasta nu a fost ultima lovitura de la viata!
Fiica a doua a innebunit... Din nou s-a asezat in genunchi si s-a rugat la Dumnezeu pentru aceasta fiica...
Mama s-a maritat cu un barbat rau... ne batea de fiecare data cand se imbata...pe noi, copiii lui, pe mama, pe bunica o injura f urat...
Ce facea bunica in aceste situatii? Ne lua pe langa ea si ne punea sa cantam spre slava lui Dumnezeu, se ruga pt sufletul tatalui meu, pt linistea noastra...niciodata nu i-a purtat pica! Ne spunea: "ii tata vost, trebe sa-l iubiti asa cum ii".
Dar n-a fost de ajuns nici aceasta graoznica lovitura de la viata...
baiatul ei, a fost inselat de catre nevasta-sa... plangea sarmanul om...venea si i se plangea maica-sii... a decazut intr-o luna in asa fel, incat eu nu l-am mai recunoscut...
Am intrebat-o pe bunica: '"cum poti sa mai crezi in Dumnezeu?"
stiti ce mi-a raspuns?
" Iov a trecut prin mult mai multe incercari ca mine"
"Astea sunt incercari, ne incearca dumnezeu credinta in El"
L-am urat pe Dumnezeuin acel moment.. am zis ca nu e corect, nu trebuie sa fie asa! Ea e o sfanta, de ce sa sufere ea?
A observat bunica incrancenarea mea si mi-a spus: "Dumnezeu te iubeste indiferent daca tu crezi sau nu..."
Acum stiu ca ma iubeste, El ma iubeste, si ne iubeste pe toti!
S-a stins din viata senina si cu zambetul pe buze la 85 de ani.
Eu cred ca nu a vut timp sa fie bolnava, credinta i-a ocupat tot timpul.

____________________________________
#41072 (raspuns la: #40726) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
draga sowellu - de hgrancea la: 30/03/2005 18:35:22
ceea ce ai scris mai sus imi indica faptul ca traiesti intr-o totala confuzie
-una este credinta in dumnezeu si cu totul altceva este ceea ce religiile ca institutii cu caracter ierahizat fac si spun ...
-confuzia ta nu e de mirare intr-o lume in care multi traiesc in confuzie si organismele laice si cele religioase
-cu toate astea dumnezeu exista si sufletul nostru este insetat de el
sper sa mai vorbim despre asta ...
pe curind !
--------------------
Horia Grancea
hgrancea@yahoo.com
#41267 (raspuns la: #40887) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pt. VIM - de yrch la: 15/04/2005 13:58:40
Mi-a placut foarte mult ce ai spus. In mare parte m-am regasit in vorbele tale.
Intr-adevar, materialismul nu este legat doar de comunism. Si in occident exista, dar sub alta forma. Cred ca e vorba de "duhul veacului acesta", si mai cred ca materialismul nu a fost decat un mijloc, nu un tel in sine. In sec XIX-XX s-a inoculat oamenilor aceasta otrava, pentru a distruge temelia credintei din inimile lor. Dar acum, s-a inceput sa se recladeasca din nou, doar ca sub o alta forma, monstruoasa (vezi basmele moderne: The Lord of the Rings, Star Wars, Harry Potter, Codul lui daVinci, extraterestrii etc). E trist sa vezi cata lume a acceptat sa schimbe Adevarul pe fantezie si minciuna.
Da, cred ca si eu trec cam prin aceleasi greutati, si, cu ajutorul lui Dumnezeu sper sa ies candva la liman. Doamne-ajuta!
#43764 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Am recitit textul de 2 ori - de TeodoraPA la: 15/04/2005 17:49:50
Sa-mi amintesc despre ce era vorba. Si comentariile celorlalti.

"Dar nu pot sa nu constat cat de diform e sufletul meu, cat de deformat sunt de "mediul inconjurator", de care sunt legat de atatea sentimente contradictorii"... zici tu. Eu nu stiu daca sufletul omului e deformat de mediul inconjurator sau asa e de la mama natura. Caci inima omului e inselatoare, sau cum zice undeva in Biblie? Carnea e carne, si instinctele noastre instincte... Si inca o chestie pe care o cred, dar nu stiu cat e de corecta, e ca Dumenzeu intelege umanitatea noastra. El ne-a creat asa, cu slabiciuni, cu dureri, chiar si cu pofte. Nu cred ca omul trebuie sa se simta condamnat ca le are. Ci trebuie sa stie ce sa faca cu ele, sa fie stapanit (e usor de zis!!!), prudent si cumpatat.

Dar vin din nou si zic ca lumea a fost cazuta dintotdeauna.

Vai, se pierde subiectul asta, si imi placea asa de mult!!!


Take heed when you think you stand, lest you fall.
#43793 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cit mai putem crede - de anib la: 15/04/2005 20:46:48
natura noastra e cazuta decind au fost izgoniti adam si eva din rai ptr ca nu l-au ascultat pe Dumnezeu ci pe diavol/sarpe

atunci el i-a dat afara din rai dar apoi a venit Dumnezeu Fiul/Domnul Isus pe pamint sa ne impace cu Tatal si prin jertfa de la golgota, prin singele lui am capatat iertare daca credem in Dumnezeu, in Isus, Fiul si in Duhul Sfint si daca avem o relatie personala cu Dumnezeu adica ne vorbeste si noi il ascultam si ai spunem si noi toate ifurile si aducem totul la cruce

>>sa fie stapanit (e usor de zis!!!), prudent si cumpatat''

daca nu suntem crestini si Dumnezeu nu ne schimba inima, noi niciodata nu ne putem stapini de la rele sau fi prudenti si cumpatati prin puterea noastra

si ptr ca Dumnezeu ne-a creat pe noi si nu invers nu putem intelege totul cu mintea noastra limitata iar Dumnezeu nu se explica ca matematica

oricum daca vreti mai discutam dar eu pot spune din experienta ca daca traiesti fara Dumnezeu e vai si amar de capul tau, te distrugi pe tine si pe cei din jurul tau, traiesti intr-o frica permanenta si faci tot raul pe care de fapt nu vrei sa-l faci iar daca traiesti cu Dumnezeu, El iti da pace sufleteasca, iubire, iertare, bunatate, indelunga rabdare etc
#43832 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ca moderni, cat mai putem crede? - de anib la: 16/04/2005 19:02:17
nu ne-a inoculat nimeni materialismul iar noi stim f bine ca nu luam nimic cu noi pe lumea cealalta si ca bucuria cumparatului e de ff scurta durata

si apoi de ce sa dam banii munciti asa de greu pe nimicuri de care apoi uitam sau le zvirlim intr-un dulap si de care nici macar nu am avut nevoie?

pe mine cumparaturile nu ma amuza, ma duc chiar numai cind nu am incotro, cumpar repede ce am nevoie si plec de-acolo urgent ca sa nu incurajez consumerismul veacului astuia.


#43963 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anib - de athos la: 16/04/2005 19:58:38
"daca nu suntem crestini si Dumnezeu nu ne schimba inima"

scuza-ma,dar eu cred ca Dumnezeu este universal,si este egal pt toti,indiferent de apartenenta religioasa(crestini,musulmani,evrei etc.)
si credinta in El e in noi,fiindca fiecare din noi e o parte din El

sper ca m-am facut inteles!
#43970 (raspuns la: #43832) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ca moderni, cat mai putem crede? - de anib la: 18/04/2005 04:56:02
Dumnezeu e universal ai dreptate, dar Domnul Isus Fiul, sta la usa inimii tale si bate

daca ai deschizi, adica daca-ti predai viata in mainile lui, creezi ca este Fiul lui Dumnezeu care a venit pe pamint sa moara ptr pacatele noastre si sa ne impace cu Dumnezeu Tatal, El vine in inima ta si tu te numesti crestin, esti copil de Dumnezeu

nu cultura, faptele, respectabilitatea sunt cele care te mintuiesc ci Isus. atunci cind iti dedici viata lui Isus, cind iti pui viata-n mina lui, atunci primesti mintuirea, pace si intelepciune pe lumea asta si viata eterna dupa moarte

avem deci o libertate de a alege. cei care nu-l aleg, nu sunt crestini (muslemi, budisti si ceilalti enumerati de tine)

oricine poate crede indiferent de religie si oricine poate capata darul acesta, este pe gratis, daruit de Dumnezeu fara nicio plata

cind spiritul lui Dumnezeu este in inima ta el va produce fructele Duhului Sfint ; biblia spune ca ele sunt iubire, bucurie, pace, suferinta indelungata, blindete, bunatate, credinta, rabdare

ca si crestini, noi ascultam de o singura si unica autoritate, cuvintul lui Dumnezeu, biblia#44133 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gaudium magnum............... - de popix la: 19/04/2005 23:18:15
gaudium magnum...................................

abemus papa!
#44428 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cat mai putem crede? - de Selima la: 05/01/2006 15:09:08
Creinta in Dumnezeu este pentru copii un fel de obligatie. A merge cu bunica duminica dimineata intr-un loc numit biserica. Acolo ne vorbeste un nenea imbracat ciudat despre credinta in CEVA. Fapturi inocente cum eram si noi odata nu stiam despre ce este vorba dar ne placeau desnele de pe pereti si linistea aceea pe care o puteam deranja cu un simplu sunet..astfel eram incentrul atentiei pt cateva secunde. Dar nenea imbracat ciudat vorbea mai departe citind dintr-o carte. Apoi, lumea isi misca mana de sus in jos si apoi de la dreapta la stanga in miscari legate si repetate. Bunica spune ca este semnul sfintei cruci. Copilul a invatat ceva nou. Dupa ce observa ca lumea se aseaza linistiti(sau poate nu) la o coada in dreptul acelor neni imbractai ciudat care aveau..aa..da cucea in mana. Dupa ce este surprins de faptul ca i se face acelasi semn pe fumnte su ulei si ii este intinsa crucea pt a fi pupata,copilul ajunge pana la final si acasa.
O intreaba pe bunica despre neni aceeia ciudati si afla ca se numesc preoti si ca ei vorbesc despre Domnul careia ii este incredintata cladirea aceea mare numita biserica. "Dar ce e aceea cruce?" mai intreaba copilul. Aceea este o forma, care este dedicata Domnului, pe care a fost rastignit fiul Domnului.
Copilul deja este uluit. "Cine este acest Domn?", "Cuma adica rastignire?"
sunt intrebarile sale. Astfel copilului ii este povestit viata cunoscuta din biblie si aprobada de biserica a lui Isus Hristos.
Intr-un capsor micut intra o idee noua. Existenta cuiva pe care nimeni nu-l vede (deoarece copilul isi exprimase dorinta de a-l vedea pe acest misterios Domn..si poate i-sa explicat ca nu este fizic alatrui de oamnei ci sufleteste). Dar pana la urma asa este si vantul. Il simti dar nu-l vezi.
Si totusi pe Dumnezeu cum il simti?...prin intamplarile bune care ti-se intampla, prin fericrea si bucuria traita..dar daca se intampla ceva rau? O nenorocire?...aici copilul (care deja a dezvoltat ideea lui Dumnezeu )ajunge sa dea de greu. "Tot Dumnezeu e de vina?"..si aici apare problema.....

Ce sa-i spui copilului?..ca Dumnezeu stabileste viata unei persoane inca dinainte sa se nasca....ca unii au noroc si altii nu?(ce e aia nororc?).........si se ridica multe alte probleme...care ar trebui rezolvate dar...din pacate nu...sunt....nici macar recunoscute ca probleme.....


Astfel, daca atunci cand suntem mici invatam intr-un fel pe de rodt ideea lui Dumnezeu fara sa intelgem de fapt ce este cu acest personaj si ce rol are el in viata noastra si nu numai a noastra.

"Credinta in Dumnezue este o chestiune pe care o inveti cand esti copil si o intelegi o data cu maturitatea"...am auzit eu de la cineva.
S-o inveti cand esti naiv si s-o cunosti cand dai nas cu greutatile vietii?
Intr-un fel este logic. Atunci cand iti este mai greu, dorinta este de a simti un sprijin din spate care sa-ti redea puterea sa continui. Iar aceasta putere,oricum s-ar manifesta ea, este venita de la Dumnezeu.
Foarte frumos.....cerdinta in ceva superior oamneilor, o putere care ajuta si pentru a-L sau ajutor nu trebuie de cat sa crezi si sa te rogi. Dar atunci cei care nu se roaga pentru bine si nu sunt pedepsiti decat foarte tarziu sau niciodata..acel ajutor de unde provine. (Intr-o varianta mai simpla,aici copilului ii este povestit de diavol)
In fond asa cum se crede in Dumnezeu, exista credinta si in divalo, bineinteles acesta din urma nu este adorat sau venerat(scopul meu aici nu este de a vorbi despre credinte sataniste).


Astfel, ce sa iti inchipui.....de cat ca da, poate exista o putere mai mare de cat cea a oamneilor si a mintii umane, dar din pacate aceasta putere este atat pozitiva cat si negativa.........

Concluzie:-a mea personala- credeti in Dumnezeu numai daca simtiti si in cazul in care nu simtiti dar ati dori sa credeti, cautati ceva ce sa va dovedeasca/motiveze credinta..cereti ajutor si poate candvva veni..daca nu va veni nu inseamna ca Dumnezeu nu exista(acuma imi dau seama ca exista si o problema de existenta!)....oricum...ar fi pacat pentru uniiica pana la urma Dumnezeu sa fie la fel de adevarat ca Mos Craciun.....iar pentru cei care nu cerd si nu vor absolut deloc sa creada, macar sa nu-i batjocoreeasca pe cei acre cred, pentru ca pana la urma prea multa lume crede pentru ca nici macar un gram din toata istoria existentei sa nu fie adevarata.......
#98586 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
DISERTATIE - de paul anghel petre la: 07/01/2006 20:14:28
NU PROBLEMA SUNT GRIJILE ZILNICE CI CREDINTA DE PACATUIALA.A FI RACORDAT LA GRIJILE ZILNICE NU ESTE UN PACAT CRED EU PTR. CA ESTE IN NATURA OMULUI SA SUPRAVIETUIASCA CI CUM SA DEZVOLTE MAI BINE LATURA POZITIVA A SUFLETULUI SAU.O POATE FACE PRIN CREDINTA SAU PRIN SIMPLUL FAPT DE A FI OM SI AI MULTUMI DOMNULUI CA NE-A DARUIT-O.
#98887 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de jeniffer la: 16/11/2007 14:37:49
De cind se cunoaste cerul, cam dificil sa credem in zeu. Da, prin necredinta in tata ceresc si credinta in natural.
#256535 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...