-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Rebranding life


de Adrian Ciubotaru la: 18/03/2005 12:02:00
modificat la: 21/03/2005 16:50:42
taguri: Eseuri 
voteaza:
Nu mai putem trai Istoria ca spectatori, caci acum, mai accentuat ca niciodata, nu mai exista neutralitate. Nu mai exista margine pe care sa stai, caci centrul s-a descentrat. Intr-o tentinda centrifuga a diferentei unitatea spiritului uman devine vizibila. Ochii ultimului somalez muritor de foame ma privesc pe mine, pe tine, pe noi toti. Iar moartea ultimului om ma imputineaza pe mine, pe tine, pe noi toti. Mai mult ca niciodata nu mai exista neutralitate, esti pe scena si trebuie sa dansezi. Se aud trambite si trebuie sa lupti. Strutii ce au capul in nisip seamana intre ei, nu au chip, la fel cum nici tu nu ai chip, stand in sala si privind scena. Orice abtinere este o partinire, orice fuga este un parti-pris la fel cum orice moarte este un semnal. Nu poti fugi, esti aici, nu esti in jungla.
Esti in mijlocul unui camp de lupta, iar buclele sabiei tale iti contureaza viitorul. Nu traiesti in scenariu apocaliptic, nu faci parte din ostirea Binelui sau Raului.Pur si simplu esti. Cu o sabie in mana. Si nu poti abstractiza Istoria. Prezentul. Nu poti sta in sala si sa reactionezi. Trebuie sa fii pe scena si sa actionezi. Atitudine, nu reactie. Creatie, nu feed-back. Doar atitudinile se platesc, caci plin de reactii esti deja prea sarac in a plati. Iar in cazul unei bombe cei ce stau deoparte se numesc victime colaterale, surplus de paguba, statistici. Suntem o generatie politica. In ring, dansand, nu in sala, aplaudand, caci masele totdeauna au constituit zgomotul de fond in care Istoria a inaintat prin atitudinile celor din campul de lupta. Nu ne mai putem permite viziuni asupra lumii care salveaza multimea, caci ne raman doar odele inchinate luptatorilor. Doar luptatorii isi sar peste umbra, doar luptatorii isi surclaseaza limitele vietii. Istoria s-a facut prin cei putini si puternici, iar masele au fost doar zona de tampon unde visele luptatorilor s-au izbit. Cinismul nu este al luptatorului, ci al multumii, caci ea se lamenteaza cand pamantul tremura, caci ea fuge cand ploua cu foc. Ai doar doua optiuni, ori luptator ori clatita. Pentru a fi om, nu ai decat o singura optiune: sa fii luptator. Demnitatea nu se negociaza decat in spatiul clatitelor. Istoria nu este democratica, caci nu ofera sanse egale, la fel cum viata nu este democratica, caci nu-ti ofera aceleasi arme ca ale adversarului la fel cum singurul spermatozoid ce castiga nu este ales prin vot. Viata nu este un talk-show unde castiga cea mai pertinenta parere, ci este un camp de lupta. Nu lupta pentru supravietuire, ci lupta pentru creatie. Cei din primele randuri care aplauda nu au nume, iar cei din ultimele randuri care critica nu au chip. La sfarsit ramane o singura scena: a luptatorilor ce s-au smerit in batalie, caci exista multa smerenie in dorinta de a castiga, la fel cum exista multa lasitate in dorinta de a nu castiga. Crescuti in bunul simt al fricii de a castiga am devenit prea curajosi in a pierde.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


am simtit nevoia sa citesc te - de zaraza la: 22/03/2005 20:12:03
am simtit nevoia sa citesc textul de 3 ori, caci nu intelegeam despre ce e vorba. nici acum nu sunt sigura ca inteleg, dar a 4-a oara nu-mi mai vine sa-l citesc. incepi ca o instigare la lupta (politica si cu sabia in mana) si termini cu lupta pentru creatie. nu prea inteleg daca cele 2 lupte se confunda sau nu in opinia ta. oricum, atitudinea fiind razboinica in ambele cazuri, presupun ca nu mai conteaza. totusi, sesizez o mare grija pentru viata ultimului om, fie el chiar somalez... si aici chiar ma bagi in ceata. ori razbel, ori creatie, ori new age. ma tem ca textul tau e scris de dragul cuvintelor. nu zic, scrii bine :), dar cand intentionezi asa o efervescenta, e bine sa ai si o mica idee in spate, caci altfel se pierd toate in vant.

nu exclud ideea ca n-am inteles eu. deci, avand in vedere ca e vorba de o instigare la lupta, intreb si eu ca prostul "a cui lupta, mai vere" ?

respecte,

zaraza
#40348 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru zaraza - de Adrian Ciubotaru la: 28/03/2005 14:27:20
Am scris textul prin octombrie anul trecut. Recent l-am redescoperit intr-una in casutele de mail si mi s-a parut destul de interesant pentru a-l lansa la apa. Incerc sa-ti raspund la nelamuririle tale printr-o precizare. 'Suntem o generatie politica' si 'viata este o lupta pentru creatie' sunt doua fraze cu doua sfere ce au elemente comune (mai precis, exista un raport de incluziune). Orice creatie este politica, de vreme ce nu este neutra. Ce poate fi mai simplu de atat? Este onorant un cititor ce iti filtreaza textul in urma unor trei lecturi, insa nu este de dorit un cititor 'bagat in ceata' (caci in acest caz, nu aceasta a fost dorinta). Nu inteleg ce inseamna un 'text scris de gradul cuvintelor' caci nu am scris niciodata impins de aceasta slaba motivatie. Un text are un suport (ce l-a impins catre 'scriere' si are o tinta (nu este scris... in aer, doar ca sa fie). Prin tinta, textul isi castiga o trasatura de ofensivitate ce se regaseste in caracterul belicos al oricarui act de creatie. Si aici revenim la 'Rebranding life'...:)
#41014 (raspuns la: #40348) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tot nu inteleg de ce bagi pol - de zaraza la: 30/03/2005 19:58:53
tot nu inteleg de ce bagi politica si creatia in aceeasi oala. doar ce-am iesit dintr-o epoca in care cantarea romaniei era manifestarea artistica suprema. mai lasa omul sa fie creativ si in afara politicii! (zic eu, o creativa din fire). de-asta fraza ta: "Orice creatie este politica, de vreme ce nu este neutra. Ce poate fi mai simplu de atat?" nu-mi spune nimic. totusi, raspunsul tau imi lasa intrebarile penduland. deci, ma repet: a cui e lupta?

#41281 (raspuns la: #41014) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...