-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Terri Schiavo , eutanasia pro sau contra?


de ampop la: 22/03/2005 13:14:00
modificat la: 23/03/2005 14:36:08
voteaza:
Este oare moral sa i se intrerupa alimentarea artificiala unei fiinte neputincioase? Este interesant de imaginat daca acea persoana are sau nu cunostinta de sine sau am putea fi in situatia doar a unui blocaj de comunicare cerebrala, respectiv Terri vede tot ce se intampla in jur, aude, intelege (mai mult decat traseul EEG poate reda) si NU POATE comunica cu cei din jur? In acest sens doresc sa aduc un exemplu personal, tatal meu dupa un accident a intrat in coma, i s-a inlaturat cam o treime din emisfera stanga, medicii spuneau ca o sa fie "planta" iar acum dupa sapte ani umbla, se ingrijeste singur, este peste 90% refacut...cine nu-l cunoaste de mai demult ar crede ca putinele disfunctiide exprimare si comportament se datoreaza varstei, un batranel "usor ciudat". Cand era "decerebrat" toti medicii au facut tot ce era omenesc posibil si cu ajutorul lui Dumnezeu miracolul s-a produs.
Oricum sotul lui Terri poate invoca orice, si-a refacut viata, are o noua familie...iar persoana handicapata nu ii este decat o povara. Familia vrea s-o tina in viata asa cum este pana la stingerea ei fireasca...
Cine ar putea sa-si incarce constiinta cu eutanasia unei astfel de fiinte umane. Este problema unor anumite limite etice si morale ce trebuie sa calauzeasca intreaga activitate medicala...caci altfel ce deosebire ar fi intre lumea liberala prezenta si spitalele Germaniei naziste unde sumedenie de idioti, debili mintali erau ucisi, caci al treilea Reich nu putea sa-si permita sa cheltuie banii cu intretinerea lor. Iar invocarea faptului ca persoana handicapata insasi a cerut-o, mie mi se pare ca nu mai are nici o relevanta. Deci, eutanasia contrazice juramantul lui Hipocrat???
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (58):


O decizie grea - de RSI la: 23/03/2005 17:19:18
In cata vreme tatal tau s-a refacut? Sau cand au inceput sa se vada primele semne de progres? Nu uita ca Terry Schiavo se gaseste in starea aceasta, fara sa progreseze de 15 ani ! Iar daca e constienta si intelege ce-i cu ea si ce se-ntampla in jurul ei, mi-o imaginez ca pe un condamnat la cea mai stramta carcera de 15 ani si fara posibilitate de eliberare. Un idiot, un debil mintal are o viata de care se poate bucura. O "leguma" nu stiu daca are cea mai mica bucurie de viata. Daca partea creierului care raspunde de gandire, de personalitate nu mai functioneaza atunci omul este cu adevarat mort si nu are rost sa prelungim asa-zisa lui viata- e numai un experiment de laborator. Daca insa acea parte a creierului care face ca sa fim ceea ce sintem (hai sa-i zicem suflet) mai functioneaza atunci intrebarea este daca sufletul acesta va ramane prizonier in carcera sa si se va chinui fara speranta sau mai exista totusi o sansa de evadare sa-i zicem, alta decat moartea? Nu-s medic ca sa pot aprecia situatia lui Terry Schiavo asa ca nu pot raspunde. Si oare medicii pot raspunde cu precizie la o astfel de intrebare? Cineva pe sit dadea un citat:"Speranta moare ultima..." Dar dupa ce moare si speranta atunci ...?
==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#40479 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
parerea mea - de anisia la: 23/03/2005 20:41:34
este ca nimeni nu are dreptul sa o deconecteze de la masinaria ce o tine in viata. s-a mai discutat pe acest site despre dreptul de a condamna la moarte. caci pentru mine asta este. din clipa in care firele au fost scoase din priza, Terri este condamnata la moarte.
Un lucru nu inteleg: sotul cu pricina, avand in vedere ca si-a refacut viata si ca are o noua familie...de ce se mai baga? de ce nu lasa familia ei, sora si parintii sa vada de ea? E vadit ca nu o mai iubeste, ca nu-i mai pasa de ea (din moment ce si-a refacut viata, nu?)! Cu ce drept se mai amesteca? Cine si ce ii da dreptul acesta?
Da, Terri este o leguma. Si poate ca este prizoniera propriului corp. Dar si asa fiind, au medicii cu pricina dreptul de a-i stopa viata?
#40538 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Condamnare la Moarte - de fefe la: 23/03/2005 22:56:42
Oricare om condamnat la moarte este omorit repede, fara nici o durere, fara nici o tortura. Terii este lasata pur si simplu sa se descompuna inainte de moarte. Moartea prin "starvation" este cea mai crunta moarte posibila. La ora actuala pielea ei a inceput sa crape din cauza lipsei de lichide. Nu uitati ca ea respira de una singura, are ochii deschisi, reactioneaza la orice miscare, la orice atingere.

http://blogsforterri.com/

Puteti sa va convingeti singuri.

Ma intreb daca Christopher Reeve n-ar fi fost tratat in timp iar fi scos si lui tubul de mincare? Unde sint drepturile celor care sint incapabili sa se ingrijeasca? Ah, Stephen Hawkins, pe el de ce nu-l intreaba nimeni daca este drept ca Terri sa fie chinuita in halul acesta? Daca era vorba sa tai un copac ar fi sarit toata natiunea in sus, dar cind e vorba de o fiinta umana care respira si are puls, si este iubita, o lasam sa moara ca un ciine. Rusine celor care stau in bancile tribunalelor si joaca rol de dumnezei. Rusine!!!!!!!!!!!
#40562 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
PS...cainii comunitari! - de ampop la: 24/03/2005 07:40:46
un om este MAI PUTIN DECAT UN CAINE...de ce BB nu ii ia apararea? Cainii comunitari nu pot fi si nu trebuie eutanasiati, au "drepturile" lor, pe cand Terri...moare in chinuri (constiente sau nu, nu are acum chiar nici o importanta)...TRIST!!!! Cei care mai credeti in G-d rugati-va!!!.. nu uitati ca fiecare putem fi in locul ei!
Mario
#40589 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
De 15 ani! - de RSI la: 24/03/2005 09:51:11
Azi am auzit la radio un reportaj din NY despre cazul Schiavo. Nu stiam ca acum 4 ani i s-au implantat electrozi in creier pentru a detecta actvitatea cerebrala. Electrozii au dat raspunsul- activitate cerebrala zero. Vreti sa-mi spuneti ca Terri nu-i moarta? Toate miscarile ochilor , buzelor etc. sunt reflexe involuntare fara nici o legatura cu viata. Nu poate fi vorba de nici o comparatie cu Christofer Reeve sau Steven Hawking. Acestia au fost si sunt oameni constienti si activi in pofida nenorocirii lor. Si chiar ar fi interesant de stiut ce dispozitii au luat (daca au luat) in cazul cand ar ajunge in starea lui Terri.

==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#40595 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
No comment! - de ampop la: 24/03/2005 10:39:32
March 23, 2005
Doctor says Terri is Aware and Feels Pain - Updated
From the NRO: A doctor who has seen Terri Schiavo this month says she seems to be aware of what's going on and appears to feel pain. [pdf file]

William Polk Cheshire, Jr., M.D,. M.A, F.A.A.N.is a neurologist practicing the State of Florida who believes that it can be ethically permissible to discontinue artificially provided nutrition and hydration for persons in a permanent vegetative state. He writes,

Having now reviewed the relevant facts, having met and observed Ms. Schiavo in person, and having reflected deeply on the moral and ethical issues, I would like to explain why I have changed my mind in regard to this particular case.
He explains that Terri was found by court appointed doctors to be in a state of PVS, meaning wakefulness without awareness and lacking the integrated function of the cerebral cortex. Related to Terri's PVS diagnosis he suggests,
There remain, in fact, huge uncertainties, in regard to Terri’s true neurological status. Although exploring such questions may be uncomfortable, I believe that medicine has an obligation to ascertain the neurological facts to the highest possible degree of certainty.
One of his first statements in the seven page document addresses the lack of adequate medical imaging for the purpose of diagnosis. He states,
Although Terri has undergone structural imaging studies of her brain (such as the CT scan which I have reviewed). She ahas not, to my knowledge, undergoing functional imaging studies, such as positron emission topography (PET) or functional magnetic resonance imaging (fMRI). The structural studies have shown substantial loss of cerebral cortex which was deprives of blood supply for more than 40 minutes in 1990, but there does remain some cerebral cortex.
He follows with a lengthy summary of his direct examination of Terri, medical records, and hours of video tape. I've (roughly) reproduced it below (emphasis mine).


Based on my review of extensive medical records documenting Terri’s care over the years, on my personal observations of Terri, and on my observations of Terri’s responses in the many hours of videotapes taken in 2002, she demonstrates a number of behaviors that I believe case a reasonable doubt on the prior diagnosis of PVS.
Her behavior is frequently context-specific. For example, her facial expression brightens and she smiles in response to the voice of familiar persons such as her parents or her nurse. Her agitation subsides and her facial demeanor soften when quiet music is played. When jubilant piano music is played, her face brightens, she lifts her eyebrows, smiles, and even laughs. Her lateral gaze toward the tape player is sustained for many minutes. Several times I witnessed Terri briefly, albeit inconsistently, laugh in response to a humorous comment someone in the room had made. I did not see her laugh in the absence of someone else’s laughter.
Although she does not seem to track or follow visual objects consistently or for long periods of time, she does fixate her gaze on colorful objects or human faces for some 15 seconds at a time and occasionally follow with her eyes at least briefly as these objects move from side to side. When I first walked into her room, she immediately turned her head toward me and looked directly at my face. There was a look of curiosity or expectation in her express, and she maintained eye contact for about half a minute. Later, when she again looked at me, she brought her lips together as if to pronounce the letter "O", and although for a moment it appeared that she might be making an intentional effort to speak, her fade then fell blank, and no words came out.
Although I did not hear Terri utter distinct words, she demonstrates emotional expressivity by her use of single syllable vocalizations such as "ah," making cooing sounds, or by expressing guttural sounds of annoyance or moaning appropriate to the context of the situation. The context-specific range and variability of her vocalizations suggest at least a reasonable probability of the processing of emotional thought within her brain. There have been reports of Terri rarely using actual words specific to her situational context. The July 25, 2003 affidavit of speech pathologist Sara Green Mele, MS, on page 6, reads, "The records of Mediplex reflect the fact that she has said ‘stop’ in apparent response to a medical procedure being done to her." The Adult Protective Services team has been unable to retrieve those original medical records I this instance.
Although Terri has not consistently followed commands there appear to be some notable exceptions. In the taped examination by Dr. Hammesfahr from 2002, when asked to close her eyes she began to blink repeatedly. Although it was unclear whether she squeezed her grip when asked, she did appear to raise her right leg four times in succession each time she was asked to do so. Rehabilitation notes from 1991 indicated that she tracked inconsistently, and although did not develop a yes/no communication system, did follow some commands inconsistently and demonstrated good eye contact of family members.
There is a remarkable moment in the videotape of the September 3, 2002 examination by Dr. Hammesfahr that seemed to go unnoticed at the time. At 2:44 p.m., Dr. Hammesfahr had just turned Terri onto her right side to examine her back with a painful sharp stimulus (a sharp piece of wood), to which Terri had responded with signs of discomfort. Well after he ceased applying the stimulus and had returned Terri to a comfortable position, he says to her parents, "So, we’re going to have to roll her over ...," Immediately Terri cries. She vocalizes a crying sound, "Ugh, ha, ha, ha," presses her eyebrows together, and sadly grimaces. It is important to note that, at that moment, no one is touching Terri or causing actual pain. Rather, she appears to comprehend the meaning of Dr. Hammesfahr’s comment and signals her anticipation of pain. This response suggests some degree of language processing and interpretation at the level of the cerebral cortex.
Mario
#40601 (raspuns la: #40595) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
De unde este articolul? - de RSI la: 24/03/2005 10:47:20
Mario, poti sa-mi dai linkul? Foarte interesant. Daca-i asa, si nu o interpretare a unuia din grupurile partizane atunci sa va putea eventual comunica cu Terri pentru a sti care este dorinta ei.
==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#40602 (raspuns la: #40601) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu politicii!!! - de ampop la: 24/03/2005 11:01:11
Din nefericire frate RSI, liberalii amesteca viata unui om cu partizanatul politic...link-ul este cel dat :www.blogsforterri.com. Mai are oare importanta daca esti liberal sau conservator? Si pana la urma....daca cineva-l uraste pe Bush trebuie in mod necesar s-o ucida pe Terri? Bull shit bro, sad enough!

Mario
#40606 (raspuns la: #40602) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ai dreptate Mario - de RSI la: 24/03/2005 11:18:06
Din pacate cazul a devenit un instrument politic in lupta intre liberali si conservatori, fara nici o legatura cu tragedia familiei lui Terri Schiavo. Eu personal il sustin pe G.W. Bush dar in cazul de fatza cred ca prelungirea artificiala a "vietii", (ca numai viata nu e) nu duce la nimic, ci numai face sa continue tragedia parintilor, fratilor si sotului ei.
==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#40609 (raspuns la: #40606) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Si daca familia... - de ampop la: 24/03/2005 11:25:26
lui Terri o vrea in viata, ASA CUM ESTE...cu ce drept un judecator decide pentru moarte? Nimic nu justifica uciderea "for mercy". Si criminalii condamnati la injectie letala au parte de o moarte mai "umana" daca s-ar putea spune asa...nu mor de foame. Imi vine sa urlu de cate ori vad stirile!!!! Trist este ca se politizeaza totul!
Mario
#40612 (raspuns la: #40609) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Care familie? - de RSI la: 24/03/2005 11:38:20
Si sotul este familie. Nu iau in consideratie toate barfele rauvoitoare ale unor grupuri interesate. Deci aici sarcina grea cade pe umerii justitiei care trebuie sa decida in absenta lui Terri, cine poate sa o reprezinte
Daca Terri asa cum cred eu este moarta (brain dead) atunci asta nu-i eutanasie! Este sistarea unei proceduri tehnologic avansate de a imbalsama un cadavru.
Toata ingrijirea medicala de care "beneficiaza" Terri poate fi indreptata spre salvarea unor oameni care pot fi salvati, recuperati etc.

==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#40615 (raspuns la: #40612) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sa nu exageram brother! - de ampop la: 24/03/2005 12:11:27
Daca am lua in considerare factorul pur economic:

"Toata ingrijirea medicala de care "beneficiaza" Terri poate fi indreptata spre salvarea unor oameni care pot fi salvati, recuperati etc."

ajungem sa justificam uciderea debililor mintali de catre nazisti. Hrana debililor mintali le era necesara prin urmare copilasilor arieni sanatosi, buclat, blonzi cu ochisorii albastri si viitorul luminos al Reichului. Procesul de la Nurnberg ar fi pierdut unul din capetele de acuzare ale criminalilor de razboi nazisti, respectiv genocidul handicapatilor psihic.
Iar daca Terri ar trai in Afganistan...sau Bangladesh...poate, poate ar fi o chestiune economica, dar din pacate ea traieste in cea mai prospera tara din lume!
Despre sot, imi exprim multiple indoieli. Economice de aceasta data... cheap enough to slaughter her!
Mario
#40618 (raspuns la: #40615) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pai chiar asa, sa nu exageram - de RSI la: 24/03/2005 12:23:14
Un debil mintal nu-i un cadavru ! Are o viata, se poate bucura de ea, familia lui se poate bucura de el si chiar poate fi productiv dupa posibilitatile sale, nu ca acest capitol din urma e relevant. Genocidul handicapatilor psihic era facut pentru "imbunatatirea" septelului arian. Inca o data noi vorbim aici de Terri Schiavo care nu stim daca mai e fiinta (in viata) sau lucru (cadavru caruia i se da artificial o aparenta de viata). Aceasta este intrebarea si este inuman sa ceri unor rude, indiferent care, sa aiba luciditatea sa decida corect intr-o astfel de situatie. De aceea este poate mai intelept sa se lase decizia pe seama tribunalelor. Practic, iar ajungem la punctul cheie: cum definim viata si implicit moartea.

==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#40622 (raspuns la: #40618) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Schizofrenia catatonica... - de ampop la: 24/03/2005 12:44:33
ai vazut oare un schizofrenic in forma finala, care priveste in gol iar din gura ii curge un suvoi de saliva ce picura pe pamant? Nu este departe de Terri si nici nu se "bucura" de viata. Poate la Sfarsitul Zilelor, dupa Judgment Day, ne vom intalni amandoi cu Terri, RSI friend si ne va spune ea care am avut dreptate...:)! Asa-s eu, mai habotnic. Shalom brother!
Mario
#40624 (raspuns la: #40622) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Schizofrenia catatonica..." - de RSI la: 24/03/2005 13:19:46
Recunosc ca nu am vazut. Dar cred ca si tu si eu sintem de acord ca un schizofrenic si in faza finala este in viata si sunt semne clare (unde cerebrale, impulsuri electrice etc.) ca e viu.
Hai sa luam un alt exemplu celebru: cf. teoriei pro life ar fi trebuit ca "fratele" Yasser Arafat sa fie mentinut la "probele impuse pe aparate" pana-n veacul vecilor, si nu pana cand madama lui si-a primit paralele de la "fratele" Abu Mazen ca sa stinga schalterul. Atunci n-am auzit nici un "pro life" sa protesteze. De ce?
==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#40632 (raspuns la: #40624) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mai mult "pro", decat "contra" eutanasiei. - de sanjuro la: 24/03/2005 15:14:48
Eutanasia poate fi ultima solutie in a curma agonia si a aduce linistea atunci cand un suferind trece prin chinuri groaznice. Trece oare Terri prin asa ceva? Cei de la Tv au aratat-o chiar cu un fel de zambet pe fatza...Zambet care probabil era doar rezultatul contractiilor unor muschi. Greu de spus daca decizia de a o lasa in viata este cea buna.
Daca as fi in locul lui Terri si as fi fost intrebat ce aleg, as fi ales moartea. Probabil ca sotul, sau fostul sot, a ales aceasta solutie cunoscandu-i firea, si punandu-se in locul ei. Reactia familiei a fost una normala, pentru ca nu exista durere mai mare pe lume decat sa-ti ingropi copilul. Iar parintii sai traiesc cu gandul ca poate se va produce vreo minune, ca se va descoperi un tratament, un medicament ceva care sa o scoata din starea in care se afla. Iar daca nu, macar sa se stinga ei inaintea lui Terri. Sa nu o vada moarta.
#40640 (raspuns la: #40632) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Vreau sa mai adaug - de fefe la: 24/03/2005 18:34:12
In spitalele intregii lumi civilizate care sint citusi de putin dotate cu o medicina avansata veti gasi oameni in coma. Coma este probabil starea cea mai aproape de moarte. Pacientii cazuti in coma sint tinuti in viata prin metode artificiale tot timpul: respiratie, hranire, eliminari de lichide, etc. Multi, foarte multi dintre oamenii astia au revenit la viata, sau in nefericitele cazuri au cedat din viata. Datoria noastra ca oameni este sa sustinem viata pina cind natura isi face efectul. Precum un om sanatos poate murii in momentul care urmeaza, tot asa si un om bolnav. Ce drept avem noi sa ne jucam de-a Dumnezeu sa luam viata unui om nevinovat, unui om care chiar prin faptul ca nu "traieste" o viata normala afecteaza oamenii din jur in cel mai pozitiv fel. Daca Terri ar fi murit in urmatorul minut dupa ce tubul de hranire a fost scos, poate n-am sta sa dezbatem aceasta problema. Dar faptul ca moare ca un ciine, faptul ca nici macar buzele nu pot fi umezite cu un strop de apa, faptul ca limba in gura ii este crapata de sete si ochii in cap adinciti de foame, nu-i diferentiaza pe cei care au dat comanda sa i se scoata tubul de generalii lui Hitler care au facut experimentele care le-au facut.
#40661 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Una este sa o lasi sa moara s - de gigi2005 la: 25/03/2005 00:03:27
Una este sa o lasi sa moara si alta sa o eutanasiezi. Daca din timpul vietii mi s-ar da posibilitatea sa fac un contract as alege eutanasia in locul mentinerii artificiale in viata. Sa te chinui 1-2 ani e una si alta 15 ani. Eu sunt de parere ca acele cheltuieli pot fi mai de folos celor ce mai au sanse. Totusi sa o las sa se descompuna, sa o condamn la moarte lenta, asta e inuman. Injectia letala ar fi o solutie corecta. De asemenea nu stiu de ce familia nu hotaraste sa-i doneze organele. E greu pentru un parinte sa-si vada copilul cum se stinge; dar daca ar salva mai multe vieti?
#40707 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Gigi... - de ampop la: 25/03/2005 13:55:35
ai putea sa injectezi clorura de potasiu in perfuzia lui Terri? Personal?
Chestiunea materiala nu este pentru mine un argument...si nu uita ca drumul catre iad e pavat cu bune intentii...:)!
Mario
#40743 (raspuns la: #40707) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sa ma ierte Dumnezeu - de gigi2005 la: 25/03/2005 19:04:22
daca am astfel de ganduri. Nu, personal n-as putea face injectia letala. Dar biata de ea, cu ce a gresit sa se chinuie astfel? Eu am spus ce as dori eu pentru mine. Si totusi, sa fie lasata sa moara prin infometare si deshidratare, asta ce este? Este o crima comuna! Nu eu trebuie sa-mi asum aceasta raspundere pentru ca are familie...!!!
Saraca, ce pedeapsa pentru sufletul ei prins intre doua lumi!
#40769 (raspuns la: #40743) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. Fefe - de RSI la: 25/03/2005 19:40:04
De vreme ce activitatea cerebrala este zero, Terri nu simte durerea. De fapt nu simte nimic. Durerea simte familia ei, si gandurile mele se indreapta spre ei.
==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#40776 (raspuns la: #40661) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nimeni n-are dreptul - de athos la: 25/03/2005 20:59:24
sa se joace de-a Dumnezeu
pe de alta parte,nici viata lui Terri nu se poate numi viata
sufera de 15 ani si cei care o iubesc alaturi de ea
in concluzie:grea decizie;personal as prefera sa fiu eutanasiat decat asa un fel de viata
#40790 (raspuns la: #40776) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
USA Today - de RSI la: 25/03/2005 21:00:08
Am gasit acest articol interesant din USA Today pe yahoo.Echilibrat si fara polemicile politice ale celor care de o parte sau alta se hranesc din nenorocirile oamenilor simpli.

http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/usatoday/20050325/ts_usatoday/feudmaybeasmuchovermoneyasprinciple&e=4

==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte

#40791 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
biserica si politica - de giocondel la: 25/03/2005 21:40:31
eu cred ca astfel de decizii ar trebui lasate total la alegerea si constiinta individului. Caci atunci cand intervine statul, apar altfel de probleme, se creeaza precedenturi ce pot fi folosite inadecvat in viitor de altii, de aceea decizia este grea de luat.

la fel si cu biserica, ce impune anumite legi morale care uneori nu au nimic de- aface cu adevarata credinta, sunt rigide si lipsite de dragoste si sensibilitate, ci mai de graba interesate de mentinerea enoriasilor
intr-o permanenta stare de control si stergere de creiere...

in fapt, ceea ce se intampla cum, este o condamnare la moarte, insa e o chestie de nuanta, in loc sa i se curme viata direct si sigur, in cateva secunde, deci sa se faca o actiune clara, viata ii este luata prin Ne actiune, deci mainile raman aparent " curate". E o tampenie cat toate zilele. Si astfel de probleme poate ar fi eliminate si observate cu altfel de ochi daca oamenii ar intelege ADEVARATA NATURA A MORTII.

Terri probabil ca de mult nu mai este aici , cu noi, a plecat mai de parte, desi mai exista un mic fir artificial ce ii leaga sufletul de trup si care este mentinut din Egoismul celor din jur, din ignoranta.

este foarte important cum mori, trebuie sa o faci cu demnitate si fara regret dar cel mai important este ca cei din jur, cei iubiti sa invete sa te lase sa te indrepti spre lumina cu concentratie maxima, netras inapoi de plansete si pareri de rau.

Cu totii ne dorim si meritam o moarte demna si nobila.
"To merit the madness of love, man must abound in sanity"
-The Seven Valleys-

#40794 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
asa e giocondel - de athos la: 25/03/2005 21:43:10
asta nu se mai cheama viata
se cheama CHIN!
#40795 (raspuns la: #40794) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Terri Schiavo nu era intr-o stare atat de proasta - de (anonim) la: 26/03/2005 20:42:13
Putini insa stiu, desi au fost destule marturii, inclusiv a 14 doctori, si destule videouri au circulat pe Internet, ca Theresa Schiavo nu era intr-o stare vegetativa.
Starea ei s-a deteriorat in decursul anilor, dupa ce sotul ei a fortat-o legal intr-o camaruta mica unde stau de obicei oamenii in coma care se asteapta sa moara in cel mult 6 saptamani. Ea a trait acolo peste 10 ani! Terri respira singura, ar fi putut bea apa singura, ar fi putut fi hranita cu mancaruri moi. Sotul ei a hotarat sa simplifice, in loc sa lase pe parintii si fratii ei sa o hraneasca, si sa ii puna un tub. A interzis orice terapie vocala, desi Terri putea spune "mama", "ajutor, "ma doare" si "eu".
Miscarea bratelor Theresei se imbunatatise la inceput, cu terapie intensiva, repede, asa ca sotul ei a oprit brusc terapia. Sotul ei are alta nevasta, copii, alta familie, i s-a ingaduit totusi sa nu o lase pe Terri sa plece acasa cu ai sai, care isi doresc sa aiba grija de ea. Ati vazut ce persoana minunata este Terri? Ati vazut ce luminoasa, constienta, ce frumoasa, ce copilaroasa arata cand reactioneaza in imaginile video (care au fost interzise si cat s-au zbatut toti sa le faca sa dispara)? Desigur ca si persoane in coma au revenit la familiile lor si la viata.
Dar nu inteleg de ce aceasta minciuna, Terri nici nu era o "leguma", ci doar o persoana handicapata sever de un accident.
Theresei i s-a interzis Sfanta Impartasanie. Chiar si ultima Impartasanie. Trupul ei nu va fi dat parintilor pentru o inmormantare. Va fi ars, iar o autopsie este interzisa.
De 2 saptamani Terri este fara apa, ochii si nasul ii sangereaza, au fost arestati copii care au incercat sa se strecoare in "spitalul" inconjurat de politie sa ii dea apa.
Inteleg ca "accidentul" lui Terri este ciudat si exista suspiciunea ca sotul este de vina, inteleg ca a obtinut bani "pentru Terri" pe care i-a cheltuit apoi prin judecati incercand s-o omoare, inteleg ca avocatul lui este unul din pricipalii directori ai "spitalului" de bolnavi terminali, inteleg ca judecatorului i-au fost "donati" bani de catre avocatul sotului.
Ce nu inteleg este cum legislatura americana poate permite o crima atat de usor, atat de legal, impotriva intregii opinii publice si a intregii evidente. De ce este atat de "politic", atat de important, atat de interesant sa o lase pe Terri sa moara. Terri nu este vazuta ca un om, ci ca o piesa pe o tabla de sah. Evident, victoria este mare. Moartea bietei Terri va fi un inceput. Dar inceputul a ce?petringenar@yahoo.com
Runa Petringenaru, Los Angeles
#40883 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
"They Shoot Horses, Don't They?"... - de Sisif la: 27/03/2005 13:44:13
"Şi caii se-mpuşcă, nu-i aşa?"...

Nu încerc să fac o paralelă între cazul Terri Schiavo şi filmul lui Sydney Pollack, deşi câteva elemente sunt prezente în amândouă poveştile: nihilismul egalat doar poate de ipocrizia personajelor, o lume divizată în victime şi ucigaşi, fiecare ştiind de care parte se află (mai puţin Terry, deşi acest lucru nu este dovedit şi, mai ales, nu este relevant...)

Este simplu să împuşc un cal sau să o las pe Terri Schiavo să moară. Nu costă nimic... Costă să o ţii în viaţă.

Ce vreau să subliniez este ideea că aş face orice să-mi ţin fiinţa iubită în viaţă, chiar dacă este "legumă". Trecând peste faptul că sper totuşi într-o minune sau că, în ciuda stării în care se află, se poate totuşi bucura să îi vadă, să îi audă, să îi atingă... pe cei pe care îi iubeşte...

Dar mai ales ştiu că o pot ţine în braţe, mângâia, săruta... Dacă a murit nu mai pot face acest lucru, decât dacă - nu vreau sa fiu macabru - o împăiez, mumific etc. (sar de la un film la altul: vezi "Psycho"...)

Voi rămâne, totuşi, în lumea ecranizărilor unor best sellers-uri...

"Leguma" este singură pe lume? Nu. Chiar şi când nu are familie, cineva o iubeşte şi o vrea alături..., chiar dacă nu mai este "ceea" ce era odată? Trebuie să-i iau viata? Nu din motive financiare...(desi, din nefericire, totdeauna se ajunge la bani...). Să zicem că asistenţa medicală poate fi acoperită din banii publici. Chief Bromden îi pune perna pe faţă lui McMurphy si îl scapă de "chinuri". De fapt, McMurphy nu se chinuia de loc... Singurul chinuit este cel care deapană povestea din "One Flew Over the Cuckoo’s Nest". Nu este chinuit de starea ("leguma" - in urma unei lobotomii ordonate "de sus") în care se află singurul om ce reuşise să readucă viaţa printre refuzaţii unei lumi de "normali"..., ci de ipocrizia sistemului social ai carui potentaţi decid ce este moral sau nu, cine este sănatos sau bolnav, cine are drept de viaţă sau de moarte...

Ramân (cu încăpăţânare...) "agăţat" de cinematografia hollywoodiană (când aceasta este de calitate, chiar dacă, subtil sau pe faţă, continuă sa facă mai mult propagandă... decât artă), şi voi aminti de scena finală din "The Bicentennial Man", (ecranizare a lucrării The Positronic Man de Isaac Asimov and Robert Silverberg) ce ni-i infaţişează pe Andrew şi Portia pe nişte paturi de spital (citeşte... de moarte), dar legaţi la aparate ce ii pot ţine în viaţă. Andrew trece in "nefiinţă", fericit ca fusese declarat "fiinţă"... umană. Portia cere să fie deconectată şi, de fapt dă de inţeles că cererea sa este "un ordin". Sora medicală (un android) se execută, cu toate că încalcă A Doua Lege a Roboticii.

(Legile Roboticii:
I. Un robot nu are voie să provoace rău unui om sau să permită, prin inactivitate, să i se aducă daune vreunei fiinţe omeneşti.
II. Un robot trebuie să asculte ordinul pe care i-l dă un om, în afară de cazul în care un astfel de ordin ar contrazice Legea I.
III. Un robot trebuie să-şi apere propria existenţă, atâta timp cât aceast lucru nu intră în contradicţie cu Legile I sau II.")

Ca o concluzie, această "anomalie" ţine de natura umană şi nu de cea... pozitronică. Androizii ce au implementate cele Trei Legi ale Roboticii, nu-şi pot "permite" sa dispreţuiască viaţa... Nu putem "fabrica" (incă...!?) oameni care să respecte Legile Roboticii, putem cel mult să creştem oameni pe care să-i învăţăm să preţuiască viaţa.

#40910 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"They Shoot Horses, Don't They?"... - de Sisif la: 27/03/2005 13:54:07
"Şi caii se-mpuşcă, nu-i aşa?"...

Nu încerc să fac o paralelă între cazul Terri Schiavo şi filmul lui Sydney Pollack, deşi câteva elemente sunt prezente în amândouă poveştile: nihilismul egalat doar poate de ipocrizia personajelor, o lume divizată în victime şi ucigaşi, fiecare ştiind de care parte se află (mai puţin Terry, deşi acest lucru nu este dovedit şi, mai ales, nu este relevant...)

Este simplu să împuşc un cal sau să o las pe Terri Schiavo să moară. Nu costă nimic... Costă să o ţii în viaţă.

Ce vreau să subliniez este ideea că aş face orice să-mi ţin fiinţa iubită în viaţă, chiar dacă este "legumă". Trecând peste faptul că sper totuşi într-o minune sau că, în ciuda stării în care se află, se poate totuşi bucura să îi vadă, să îi audă, să îi atingă... pe cei pe care îi iubeşte...

Dar mai ales ştiu că o pot ţine în braţe, mângâia, săruta... Dacă a murit nu mai pot face acest lucru, decât dacă - nu vreau sa fiu macabru - o împăiez, mumific etc. (sar de la un film la altul: vezi "Psycho"...)

Voi rămâne, totuşi, în lumea ecranizărilor unor best sellers-uri...

"Leguma" este singură pe lume? Nu. Chiar şi când nu are familie, cineva o iubeşte şi o vrea alături..., chiar dacă nu mai este "ceea" ce era odată? Trebuie să-i iau viata? Nu din motive financiare...(desi, din nefericire, totdeauna se ajunge la bani...). Să zicem că asistenţa medicală poate fi acoperită din banii publici. Chief Bromden îi pune perna pe faţă lui McMurphy si îl scapă de "chinuri". De fapt, McMurphy nu se chinuia de loc... Singurul chinuit este cel care deapană povestea din "One Flew Over the Cuckoo’s Nest". Nu este chinuit de starea ("leguma" - in urma unei lobotomii ordonate "de sus") în care se află singurul om ce reuşise să readucă viaţa printre refuzaţii unei lumi de "normali"..., ci de ipocrizia sistemului social ai carui potentaţi decid ce este moral sau nu, cine este sănatos sau bolnav, cine are drept de viaţă sau de moarte...

Ramân (cu încăpăţânare...) "agăţat" de cinematografia hollywoodiană (când aceasta este de calitate, chiar dacă, subtil sau pe faţă, continuă sa facă mai mult propagandă... decât artă), şi voi aminti de scena finală din "The Bicentennial Man", (ecranizare a lucrării The Positronic Man de Isaac Asimov and Robert Silverberg) ce ni-i infaţişează pe Andrew şi Portia pe nişte paturi de spital (citeşte... de moarte), dar legaţi la aparate ce ii pot ţine în viaţă. Andrew trece in "nefiinţă", fericit ca fusese declarat "fiinţă"... umană. Portia cere să fie deconectată şi, de fapt dă de inţeles că cererea sa este "un ordinࠥ̀ Sora medicală (un android) se execută, cu toate că încalcă A Doua Lege a Roboticii.

(Legile Roboticii:
I. Un robot nu are voie să provoace rău unui om sau să permită, prin inactivitate, să i se aducă daune vreunei fiinţe omeneşti.
II. Un robot trebuie să asculte ordinul pe care i-l dă un om, în afară de cazul în care un astfel de ordin ar contrazice Legea I.
III. Un robot trebuie să-şi apere propria existenţă, atâta timp cât aceast lucru nu intră în contradicţie cu Legile I sau II.")

Ca o concluzie, această "anomalie" ţine de natura umană şi nu de cea... pozitronică. Androizii ce au implementate cele Trei Legi ale Roboticii, nu-şi pot "permite" sa dispreţuiască viaţa... Nu putem "fabrica" (incă...!?) oameni care să respecte Legile Roboticii, putem cel mult să creştem oameni pe care să-i învăţăm să preţuiască viaţa.

_______

"Şi era una la părinţi... şi cu sergentul zece."
#40911 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu stiu daca e moral sau nu - de zaraza la: 28/03/2005 03:13:14
dar eu as prefera sa mor decat sa fiu un cadavru care respira, cu toata mizeria care decurge de aici. si in plus, as vrea ca sotul meu sa decida ce se intampla cu mine, si nu familia, pentru ca el e cel pe care l-am ales eu, si care ma cunoaste cel mai bine.
nu cred ca e cineva care poate spune ce e moral. fiecare se intreaba ce-ar prefera el. si cred ca asa e cel mai simplu, sa te pui in locul "victimei" si sa te intrebi ce-ai prefera. cred ca asa se naste morala.

zaraza
#40990 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sisif - de RSI la: 29/03/2005 16:42:54
Ceea ce spui tu este pur egoism. Daca fiinta iubita e "leguma" atunci nu mai este fiinta iubita. Este practic un lucru, obiect de care te incapaptinezi sa ramai atasat. Asta s-ar zice ca e un fel de fetisism. Nu-i normal. Iar exemplele hollywoodiene pe care le dai fie n-au legatura cu subiectul fie indica invers: "you should let go !". Nu-i nevoie sa-mi explici cum si ce , eu am trecut o astfel de situatie pe viu, nu la cinematograf.

==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#41106 (raspuns la: #40911) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ampop - de bull la: 29/03/2005 18:04:48
Terry nu este eutanasiata ci lasata sa isi traiasca viata asa cum a dorit ea. Este dreptul sau, nu al tau, sa decida soarta sa.

Este pacat ca parintii sai nu inteleg asta si imoral ca avocatul familiei si politicienii sa exploateze in scopuri personale tragedia sa.
#41113 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Paranteza - de fefe la: 29/03/2005 19:33:42
Ieri am citit niste parti extrase din audientele de tribunal ale sotului lui Terri de acum 10-12 ani in urma. Era vorba de faptul ca sotul ei a interzis orice tratament al sotiei lui chiar de la bun inceput, desi in primul an cind era in judecata cu doctorii el spunea ca vrea sa stea linga ea si sa-i dea toata grija necesara pentru a o aduce la normal. In momentul in care el a primit banii, $1,500,000, daca nu ma insel, a inceput sa interzica orice fel de tratament. La un moment dat Terri facuse o infectie urinara, ceva care se intimpla la toti cei care sint lipiti de pat, inclusiv oameni sanatosi tun. Infectia este tratata repede prin penicilina sau orice fel de antibiotic, dar in cazul in care infectia nu este tratata atunci devine septicemie (sper ca am scris bine), adica infectie in singe. Sotul lui Terri a interzis doctorilor sa o trateze, dar legea nu permitea asa ceva. Cind a fost intrebat de judecator de ce a cedat pina la urma si i-a lasat pe doctori sa-si faca datoria, a spus ca din cauza ca este lege scrisa ca nu se poate face asa ceva. In urma acestui eveniment indicatiile au fost clare, nimeni nu are voie sa-i faca nimic lui Terri, nici macar un prosopel in mina care sa-i tina mina inclestata intr-o pozitie mai confortabila. Orice exercitiu care se face oricarui pacient lipit de pat, fie el normal, paralizat, handicapat, exercitii cum ar fi ridicare de mina, de picior, sau orice de felul acesta, sotul lui Terri a fost impotriva. Se pare ca pina la urma si-a gasit doctori "experti" unul dintre care este un self-proclaimed Dr. Death, care sa aduca testimoniu cum ca Terri ar fi o vegetala. Lucrul acesta la determinat pe judecatorul de azi sa dea ordinul ca tubul sa fie scos. Problema de fata este ca orice alta evidenta care ar fi putut sa o salveze pe Terri nu a fost acceptata de judecator, de fapt nici nu a vrut sa asculte. Eu consider ca tirania judiciara este cea mai mare problema la ora actuala. Un judecator care are mai mare putere decit tot congresul nu poate fi un lucru normal. Cel putin mie imi este frica sa ajung in postura sa fiu in fata unui judecator care are puterea de a da viata sau moarte fara sa asculte la toate partile argumentului.
#41122 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Fefe - de RSI la: 29/03/2005 19:52:42
Unde ai citit astea? E important, pt. ca s-a dezlantuit o campanie de calomnii de o parte si de cealalta care nu are dacat tangential legatura cu adevarul. Vezi te rog mai inainte si linkul pe care l-am postat mai inainte cu articolul din USA Today.

In afara de asta nu un singur judecator a hotarat ci 3 instante au ajuns la aceeasi concluzie. Nu cred ca se pot gasi 3 judecatori succesiv care sa nu asculte ambele parti, cum zici.

======
Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte

#41127 (raspuns la: #41122) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Link pt. RSI - de fefe la: 29/03/2005 20:03:24
http://www.terrisfight.org/

#41128 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Fefe multam - de RSI la: 29/03/2005 20:10:41
pentru link. Mi-e teama insa ca asta e un link "partizan", despre care am scris mai inainte.
==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#41130 (raspuns la: #41128) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cu pla - de fefe la: 29/03/2005 20:23:40
RSI, stiu la ce te referi, si sint total de acord cu tine, de aceea nu poti nici tu sa te iei dupa ce scrie un om ca autorul articolului din USA Today, care poate ca nu are nici in clin nici in mineca cu cazul lui Terri. Admit ca nu am studiat fiecare firicel din site-ul "terri's fight" dar documentele de la tribunal nu cred ca au fost interpretate nici manipulate. Bazata numai pe actiunile luate de sotul lui Terri, am ajuns la concluzia ca ceva pute, ceva nu este in regula in toata situatia asta. Plus de asta toti doctorii care sint pentru reabilitarea lui Terri au fost disconsiderati de judecator. Daca pui de-oparte faptul ca Terri este in situatia care e, totul este pur si simplu o tiranie judiciara. Thomas Jefferson a avut dreptate cind a zis ca ramura judiciara are o putere prea mare in sistemul American.
#41137 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fefe - de RSI la: 29/03/2005 20:32:53
Pai articolul din USAToday era tocmai trecerea in revista a cazuri lui Terry, cu prezentarea tuturor punctelor de vedere: sot, parinti, experti, doctori, juristi etc. Fara sa calomnieze pe nici unul. Trebuie citit si fiecare sa-si formeze singur opinia, ca suntem "copii mari" ;-))

Mie mi-e mai frica de sistemele unde puterea judiciara e prea mica. Atunci poti sa omori pacientul fara sa mai intrebi judecatorul.

==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte

#41139 (raspuns la: #41137) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de fefe la: 29/03/2005 21:25:38
Tocmai de aceea trebuie sa fie o balanta, sau mai bine zis o egalitate intre toate ramurile de guvern. Faptul ca judecatorul nu poate fi luat la rost de ce ia o decizie sau alta, mai ales cind situatia il face un partinitor cu prejudecati, este tocmai motivul pentru care se mentioneaza tirania judiciara. In momentul cind judecatorul nu accepta sa i se aduca in fata martori noi si dovezi noi, pentru mine suna o alarma surzitoare.
#41145 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Depinde - de RSI la: 29/03/2005 22:32:12
ce constituie martori noi si dovezi noi. Multi incearca sa traga de timp ca la fotbal aducand "martori si dovezi noi" care de fapt nu aduc nimic nou in cazurile judecate. Apoi tocmai in America sunt nu stiu cate randuri de tribunale: local courts, state courts, state supreme court, federal courts, federal supreme court. Orice judecator poate fi luat la rost de nivelul superior lui pana la curtea federala suprema. Asa este in toate tarile de drept. Tocmai faptul ca mai multe instante au decis in acelasi sens ma face sa cred ca se poate avea incredere in decizia lor. Daca te uiti pe articolul citat de mine ai sa vezi ca asa cum era de asteptat , martorii specialisti adusi de parintii lui Terry au spus alba, cei ai sotului neagra, si judecatorul a facul apel la un specialist independent care a depus marturie dupa ce a examinat-o atat pe Terry cat si toate analizele, testele. Cred ca marturia expertului independent a contat cel mai tare, si ea a fost in sensul ca Terry nu mai este cu noi.

Echilibrul intre ramurile guvernarii este asigurat prin aceea ca tribunalele trebuie sa judece in spiritul legilor si amendamentelor votate de Congres.

Nu-i o lume perfecta, dar poate fi imbunatatita, si sper ca in orice caz actuala desbatere in jurul cazului Schiavo va duce la legiferarea unei legislatii care sa poata sa faca fata unor astfel de intrebari fundamentale precum stabilirea liniei intre viata si moarte.
==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte

#41153 (raspuns la: #41145) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Puterea judecatoreasca - de ampop la: 30/03/2005 07:35:02
Chiar daca sunt un adept deschis al vietii lui Terri, trebuie sa realizez ca societatea americana este asa cum este ( eu zic ca in sens bun) tocmai datorita puterii judecatoresti. Dreapta sau nu, sentinta data de o instanta nu este discutabila si nu este influentata de puterea executiva. Doar Dumnezeu il va judeca pe acel judecator iar de judecata Lui nu o sa se poata ascunde.
Din nefericire pentru romani , puterea judecatoreasca este/a fost supusa variatelor influente politico-economico-financiare fapt care a condus la crearea unui "sistem" aberant, malign, care se autosustine...precum parazitul. Putregaiul din Romania emana dintr-o putere judecatoreasca distorsionata, slaba, aservita politicului si clanurilor ex-comuniste.
De aceea, cu tristete trebuie sa accept o decizie judecatoreasca. Traim intr-o lume seculara iar considerentele asa-zis nestiintifice, respectiv teologice sunt date la o parte. G-d rest her soul, poor sis Terri!
Mario
#41182 (raspuns la: #41145) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fefe - de bull la: 30/03/2005 13:35:50
"In momentul cind judecatorul nu accepta sa i se aduca in fata martori noi si dovezi noi, pentru mine suna o alarma surzitoare."

Ce noutati mai pot aduce martorii dupa 15 ani de procese pierdute la toate nivelurile? Oamenii astia chiar nu au un simt al penibilului?

Fata a decis ca nu vrea sa stea inconstienta cu ochii in tavan toata viata, sa manace printr-un tub infipt in burta, sa urineze printr-un tub in uretra si evacueze intestinul in pampers. In plus, sa faca ulcere de piele si, din cand in cand, pneumonii care necesita intubatie traheala, datorita aspiratiei sucului gastric in caile respiratorii.

Daca tu consideri asta viata, nimeni nu iti incalca acest drept. Dar nu poti ii cere lui Terry sa indure ceea ce iti place tie. Nici tu, nici parintii sai.
#41219 (raspuns la: #41145) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de Sisif la: 30/03/2005 16:35:45
Daca ai gasit "egoistul" in mine nu ma supar, fiindca s-ar putea sa nu fi inteles mare lucru din mesajul meu si te-ai grabit sa cataloghezi autorul rapid, fara a face o analiza adecvata a argumentelor aduse in mesaj, chiar daca contin exemple hollywoodiene... (nu le-am pus intamplator...)
Ma intereseaza mai mult cum definesti egoismul si, implicit, altruismul...
Daca tu consideri ca o fiinta iubita nu mai e "de iubit" si este un "lucru", automat odata ce a devenit "inutila", inseamna ca nu stii ce inseamna sa iubesti pe cineva mai presus decat pe tine insuti... Cu alte cuvinte, te intreb daca exista o fiinta pentru care ti-ai da viata sau pentru care ai ucide numai sa stii ca mai exista o portita prin care o poti tine in viata... Ar insemna ca toti parintii care au copii sau, in general, oameni ce au fiinte iubite ce nu pot trai decat conectati la tuburi de oxigen, aparate de dializa etc., sa ceara automat deconecatarea lor din motive de "altruism" sau pentru a evita eticheta de "fetisist". Hmm! Ori esti foarte "crud" (citeste: netrecut prin viata...), ori foarte "pragmatic", in sensul de adept al unei populatii ( nu zic "rase") cat se poate de "reusita", si care nu implica costuri de nici un fel...
Ca o concluzie, fii sigur ca daca unul din milioanele de osanditi la dializa (e doar un exemplu...) ce stau la coada pentru un rinichi, se poate salva in dauna altuia, o va face... Daca nu el, cei care il iubesc. Indiferent daca stiu sau nu pe ce cale au facut rost de rinichiul respectiv...
Altfel, de ce ar exista o adevarata "industrie" la vedere ce lucreaza pentru prelungirea vietii si alta subterana ce se ocupa cu traficul de organe...?
Oamenii se agata de viata..., cu "orice pret". Spre deosebire de lumea animala unde cel slab, handicapat... e sacrificat automat in beneficiul celor sanatosi, in lumea lui "hommo sapiens", paradoxal, poate fi sacrificat un sanatos pentru a salva un handicapat. Uneori acest lucru se intampla dupa reguli moralmente si legalmente acceptate. Dar asta e o raritate. Altfel, totul e de genul "decat sa planga mama, mai bine sa planga ma'sa".
Ca sa fiu ceva mai explicit... fii sigur ca maine, daca inima mea nu mai functioneaza ca lumea si cineva imi va spune ca poate sa-mi dea inima ta, nu am nici o problema... Iar daca e vorba de o fiinta pe care o iubesc mai mult decat pe mine..., o sa vin sa-ti zmulg inima cu mana mea, daca e nevoie. E doar o parabola...
Intelege ca oamenii se agata de viata si ca cei care incearca sa prelungeasca viata fiintelor iubite, chiar "legume" fiind de mult timp, nu sunt de condamnat...


"Şi era una la părinţi...
Şi cu sergentul, zece."

#41247 (raspuns la: #41106) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bull - de fefe la: 30/03/2005 18:21:41
Daca Terri ar fi facut lucrul acesta clar pentru toata lumea, nimeni n-ar fi auzit vreodata de numele ei. Actiunile luate de sotul ei care la inceput zicea ca o va sustine si o va pune-o prin reabilitare dar care dupa ce a luat banii a interzis orice tratament zicind ca de fapt dorinta sotiei lui este sa moara, lucrul acesta a tras semnal de alarma pentru parintii ei, familia, si toti cei care o indragesc. Nu uita ca Terri in primul an dupa ce a colapsat incepuse sa se reabiliteze, dar din cauza ca sotul ei a cerut sa fie lasata netratata situatia ei a stagnat.
#41265 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sisif - de RSI la: 30/03/2005 19:39:55
Dupa lungimea si deslanarea discursului cred ca te recunosc. Am mai discutat pe alte subiecte cand foloseai alte nickuri.
Zici:


"Daca tu consideri ca o fiinta iubita nu mai e "de iubit" si este un "lucru", automat odata ce a devenit "inutila", inseamna ca nu stii ce inseamna sa iubesti pe cineva mai presus decat pe tine insuti..."


Ca de obicei distorsionezi ce-am spus. Cum definesti tu fiinta iubita? O gramada de carne,oase, nervi sau spiritul, sufletul ei? Un om bolnav este un om, viu, cu o traire, cu care vrei sa mai fii impreuna chiar si o secunda in plus. Dar revenind la Terry, ea nu mai este acolo. Intelegi? E plecata definitiv.


"Oamenii se agata de viata..., cu "orice pret". .

Doua intrebari:1-si cu pretul sacrificarii unei fiinte iubite?si 2)-Terry se agata de viata? Cine vorbeste in numele ei?


"Hmm! Ori esti foarte "crud" (citeste: netrecut prin viata...), ori foarte "pragmatic", in sensul de adept al unei populatii ( nu zic "rase") cat se poate de "reusita", si care nu implica costuri de nici un fel... "

Sint prea trecut prin multe in viata, deci oi fi "pragmatic" desi nu stiu sa fi vorbit de costuri. La ce populatie sau rasa te referi? Poti fi mai explicit?

"fii sigur ca maine, daca inima mea nu mai functioneaza ca lumea si cineva imi va spune ca poate sa-mi dea inima ta, nu am nici o problema... "
Nu-ti recomand inima mea ca e de ...piatra. In afara de asta cred ca ti-ar trebui un transplant de creier nu de inima. Sau cel putin de bun-simt. Subiectul este foarte serios si destul de incarcat ca sa nu devina o scena pentru ifosele tale pseudo-filozofice.

==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte

#41279 (raspuns la: #41247) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Coane RSI, - de Sisif la: 30/03/2005 20:45:46
Coane RSI,

Nu stiu ce "stafii" te urmaresc, dar eu nu scriu decat sub acest nick aici... Poti verifica cu webmaster-ul. In rest, consider ca esti un pic cam (mult prea) "exaltat" pentru a continua discutia cu tine.

Apropos, daca am nevoie de un transplant de creier, prefer unul de broasca (de usa, eventual...) decat pe-al tau...
Sa fii "iubit"!
__________________________
"Şi era una la părinţi...
Şi cu sergentul, zece."

#41290 (raspuns la: #41279) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ce-si doreste fiecare pentru el? - de zaraza la: 30/03/2005 22:07:10
oare nu e mai simplu ca fiecare sa se intrebe ce-ar prefera el in locul lui terri?
uite, va intreb eu: sisif, fefe, (si restul pro legumism) voi ce-ati prefera? sa stati in vitrina in coma, cu tuburi in toate orificiile, pentru eternitate? 15 ani ati stat deja, cat anume v-ati propus, 30, 40, 50?

serios? chiar va doriti asta? daca da, nu pierdeti ocazia, treceti in testament, scris, sa nu aibe nimeni dreptul sa va deconecteze. asa totul va fi mult mai clar in viitor.

zaraza
#41306 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cand ai dreptate... - de RSI la: 31/03/2005 10:35:41
Cand ai dreptate ai dreptate Sisifele.:

"Apropos, daca am nevoie de un transplant de creier, prefer unul de broasca (de usa, eventual...) decat pe-al tau..."
Iti trebuie un creier care sa se potriveasca cu ce ai pentru ca sa nu fie respinsa grefa ! :-D

==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#41353 (raspuns la: #41290) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pro-Legumism??? - de fefe la: 31/03/2005 19:06:32
Imi pare rau ca am fost inteleasa gresit. Eu sint PRO-VIATA!

Cit priveste problema cu tuburile bagate in toate orificiile, Terri a avut numai unul, care o ajuta sa fie hranita mai usor. Precum un om se foloseste de ochelari, sau un invalid de un carucior, sau un paraplegic precum C. Reeve de un respirator, asa si Terri se folosea de un tub de hranire. Nu era o vegetala comatosa, era un pacient caruia i sa interzis sa fie tratata.

Dar ce mai conteaza la ora actuala. Terri a murit azi dimineata, dupa 14 zile de foamete si dezhidratare.

Ah, eu daca as ajunge in pozitia ei, as vrea sa fiu tratata ca un om care merita sa traiasca. Cit timp sufletul ma insoteste, nu accept ca trupul sa-mi fie omorit sau lasat sa moara.
#41419 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dumnezeu s-o odihneasca intre cei drepti... - de ampop la: 01/04/2005 06:52:48
"The Lord is my shepherd; I shall not want. He maketh me to lie down in green pastures: he leadeth me beside the still waters. He restoreth my soul: he leadeth me in the paths of righteousness for his name's sake. Yea, though I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil: for thou art with me; thy rod and thy staff they comfort me. Thou preparest a table before me in the presence of mine enemies: thou anointest my head with oil; my cup runneth over. Surely goodness and mercy shall follow me all the days of my life: and I will dwell in the house of the Lord for ever...".

Mario
#41503 (raspuns la: #41419) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dilema actuala - de donquijote la: 01/04/2005 22:04:43
Papa e stare grava. presupunand ca-l cupleaza la aparate si este tinut in viata pentru o perioada nedefinita. cine conduce Vaticanul? cine decide decuplarea (n-are sotie ca arafat)...
pe masura ce stiinta reuseste sa rezolve unele probleme, da nastere altora noi, mai complicate...
#41624 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fefe - de bull la: 02/04/2005 06:33:02
"(Terry) Nu era o vegetala comatosa, era un pacient caruia i sa interzis sa fie tratata."

In SUA, efectuarea oricarei proceduri medicale, impotriva vointei unui pacient, chiar daca salveaza viata, este considerat abuz fizic si este pedepsit cu asprime. De fapt, ea nu a fost tratata ci maltratata timp de 15 ani.

Singurul care putea sti cel mai bine cum dorea Terry sa fie tratata era sotul ei, nu familia sa. De aceea, legea americana a dat intietate sotului in exprimarea vointei in legatura cu tratamentul.

Familia lui Terry a incercat sa incalce legea si morala si, pe buna dreptate, a pierdut.

"Eu sint PRO-VIATA"

De fapt ce inseamna viata? O fiinta este in viata cat timp creierul functioneaza. La Terry era mort de 15 ani. Faptul ca inima batea nu are nici o relevanta.

Familia lui Terry a inselat opinia publica prezentand-o pe Terry ca pe o finta care zambea si clipea, ca si cand ar fi fost fericita in conditia ei. O minciuna frumoasa, dar o minciuna care ascunde ignoranta si micimea morala a celor ce au pus-o in scena.
#41670 (raspuns la: #41419) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote - de bull la: 02/04/2005 06:41:47
Papa nu poate fi tinut in viata pe o perioada nedefinita pe ventilator. De fapt, dupa ultimele rapoarte, sufera de disfunctie a mai multor organe, iar sansele de supravietuire sunt aproape 0%. Se poate trage de timp? Da, dar nu pentru mult timp.

Daca Papa ar fi avut varsta lui Terry, atunci situatia ar fi fost alta. Dar Papa a refuzat sa predea conducerea si a tinut sa fie conducator pe viata, ca Mao ori Castro.

Vaticanul se afla in situatia altor state totalitare si va trebui sa stabileasca un mod de succesiune viabil care sa ia in considerare faptul ca un Papa poate fi tinut in viata in mod artificial fara putere de comunicare, ori sa devina dement din varii motive. Chiar boala Parkinson poate produce dementa.
#41672 (raspuns la: #41624) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Don - de RSI la: 02/04/2005 12:29:52
Din cate a comunicat Vaticanul , Papa a refuzat sa se interneze din nou la spitalul Gemmelli si a decis sa ramana in apartamentele sale. Deci este de presupus ca nu va fi conectat la aparate. Cred ca a decis deja singur sa nu fie resuscitat. Si nu cred ca Ioan Paul II este anti-life.

==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#41680 (raspuns la: #41624) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Papa - de athos la: 02/04/2005 13:33:17
Ioan Paul al II-lea a decis sa termine aceasta viata ca un OM,
adica cu demnitate!
prelungirea asa-zisei "vieti" in care devii leguma nu are nimic de-a face cu demnitatea umana...
#41682 (raspuns la: #41680) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RIS-ule - de Sisif la: 02/04/2005 18:09:19
Acum sper ca esti multumit...
Mie mi-ai dat "replica", iar Terry a scapat de "chinuri"...
Sa fii tubit
_______________________!
"Şi era una la părinţi...
Şi cu sergentul, zece."

#41704 (raspuns la: #41353) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RÎS-ule - de Sisif la: 03/04/2005 07:55:57
Daca mai faci analaogii de genul acesta (Terry - Papa), risti sa devii culmea penibilului (caci de penibil... esti penibil, oricum...).
Vorbesti de demnitatea umana, dar nu stii cand sa te opresti...

- Chiar, nu se-ndura nimeni sa-l "deconecteze"!?
- Trimite-l pe un site de bancuri, sa se deconecteze singur...
________________________
"Şi era una la părinţi...
Şi cu sergentul, zece."

#41759 (raspuns la: #41680) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sisif - precizari - de donquijote la: 05/04/2005 17:22:20
in primul rand eu l-am bagat pe Papa, pentru ca in contextul discutuiei cand si cum sa se dea sau intrerupa o procedura medicala de prelungire artiaficiala a 'vietii', e un caz interesant si deschide aspecte noi in discutie. nu m-am gandit nici un moment sa fac o paralela Papa - tery... si majoritatea au inteles corect ca altfel imi sareau in cap. sunt destui cu drept de postare instant, si crede-ma daca era ceva jignitor in interventia mea, ar fi reactionat imediat.
#42019 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote - no worries, mate. - de Sisif la: 07/04/2005 06:01:54
Replica mea a fost la postarea...:

Don
#41680, de RSI la Sun, 03/04/2005 - 03:29


Din cate a comunicat Vaticanul , Papa a refuzat sa se interneze din nou la spitalul Gemmelli si a decis sa ramana in apartamentele sale. Deci este de presupus ca nu va fi conectat la aparate. Cred ca a decis deja singur sa nu fie resuscitat. Si nu cred ca Ioan Paul II este anti-life.

...nicidecum la a ta.
Sanatate!
_______________________
"Şi era una la părinţi...
Şi cu sergentul, zece."

#42292 (raspuns la: #42019) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...