-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Pasti -sarbatoare furata!


de whistler la: 26/03/2005 12:59:00
modificat la: 30/03/2005 15:17:40
voteaza:
Zilele acestea am vorbit cu români din diferite colţuri ale lumii... O parte din ei vor serba curând Paştile...
Te invit să discutăm despre această sărbătoare... Este sau nu o sărbătoare creştină? Ce înseamnă ea pentru tine?
Termenul ebraic de Paşti (Pesah) desemna o veche sărbătoare iudaică. Acest cuvânt, moştenit de evrei de la egipteni, provine în limba română din forma bizantino-latină Paschae... Evreii numeu Paşti sau sărbătoarea azimilor, sărbătoarea lor anuală în amintirea trecerii prin Marea Roşie şi a eliberării lor din robia Egiptului, care se prăznuia la 14 aprilie şi coincidea cu prima lună plină de după echinocţiu de primăvară. În anul 33 (după alte calcule 29) această sărbătoare s-a suprapus cu un eveniment unic Învierea lui Isus. Faptul că unele biserici folosesc calendarul iulian iar altele cel gregorian face ca lumea creştină să serbeze la date diferite această sărbătoare. Nu vreau să intru în detalii despre calculul datei în fiecare an, algoritm stabilit de Sinodul I ecumenic în anul 325 la Niceea ci să ne punem o întrebare retorică: Ce serbează creştinii? Mulţi dintre ei nici nu ştiu... Dovadă e şi faptul că vechiul salut „Hristos a Înviat!” e din ce în ce mai rar folosit... E mai uşor să spui „Paşti Fericit!” pentru că nu face referire la ceea ce crezi... sau nu...
Se poate însă crede în Înviere? De-a lungul timpului Învierea a fost criticată de raţionalişti şi materialişti care, neacceptând faptul, au încercat să-l înlocuiască cu următoarele teorii:
1. trupul lui Isus a fost furat
2. Isus nu a murit cu adevărat ci s-a trezit din comă
3. ucenicii şi femeile au avut halucinaţii
4. s-a creat un mit după moartea lui Isus
A vorbi despre aceste teorii, despre descompunerea sângelui în hemoglobină şi ser, a defini halucinaţia şi mitul ar însemna să tastăm zile întregi... Dar să apelăm şi aici la câteva întrebări retorice... Orice societate îşi cunoaşte evenimentele ce i-au dat naştere, s-ar înşela creştinismul asupra faptului esenţial căruia îi datorează existenţa?Ar fii murit primii creştini (oameni simpli care nu credeu decât după ce vedeau cu ochii lor) pentru o halucinaţie? Un mit, ar fii făcut ca după 20 de secole, creştinismul să fie religia dominantă a lumii civilizate?
În urma unui mare eveniment oamenii îşi fac bilanţul... Uneori îşi numără morţii, alteori câştigurile... Ce ne aduce Paştile astăzi? De regulă mese copioase, cadouri şi datorii... Un iepuraş ne-a furat speranţa (mormântul gol), bucuria ( Hristos a Înviat!) şi pacea (Ioan 14:27), dându-ne în schimb zbucium( fugim prin magazine sa prindem un deal bun), indigestie şi regrete tardive…
Personal, nu aştept cu nerăbdare sărbătorile… Ele îmi amintesc că a mai trecut un an… Mă gândesc însă ori de câte ori serbăm un lucru, la ceea ce a însemnat el iniţial şi, uneori mă mir unde am ajuns... Marile noastre sărbători creştine ne-au fost furate de un moş şi un iepuraş...
Pentru unii mai repede, pentru alţii la timp, pentru toţi românii oriunde în lume v-aţi afla, din BC Canada „ Hristos a Înviat!”
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


Când am citit cartea Marthei - de Simeon Dascalul la: 31/03/2005 15:11:11
Când am citit cartea Marthei Bibescu - „Isvor – ţara sălciilor” mi s-a părut incredibilă bogăţia de tradiţii creştine şi precreştine desăvârşit integrate vieţii de zi cu zi. Guvernând-o, de fapt.

Dar felul acela de viaţă e dispărut sau va dispărea în curând. Cele două sărbători care s-au păstrat funcţionează azi ca termene pentru curăţenia generală şi ca o semnalizare a datoriei majore de a fi sătul. Familii complet atee n-ar concepe să nu aibă masa plină de Paşti şi Crăciun.

Cred că modificarea de sens, de conţinut a sărbătorilor nu-i decât un sindrom al evoluţiei sociteăţii. Sau mai degrabă a involuţiei, depinde din ce unghi priveşti lucrurile.

Revelatoare mi se pare de exemplu adoptarea tot mai masivă în ultimii ani a două sărbători idioate de import: Halloween şi Valentine.
#41397 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Frumos spus - de joeblack la: 29/04/2005 19:27:48
Nu sunt atat de documentat despre atatea si atatea lucruri (cartea Marthei !!! sau altele) dar ma straduiesc.Eu am o problema mare cu religia, stiind ca de om e transmisa...nu prea am incredere...asa ca nu ma astept sa ma trezesc intr-o zi ca multe din cate au fost defapt n-au fost...si idem...pashtele, craciunul = trecerea timpului...nimic mai mult...
#46388 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...