Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Am adus granita Europei la Prut


de Daniel Racovitan la: 14/04/2005 11:05:00
modificat la: 18/04/2005 15:01:18
voteaza:
"O zi istorica: 13 aprilie 2005

Parlamentul European a decis ieri, cu 497 de voturi pentru, 93 impotriva si 71 de abtineri, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana incepind cu data de 1 ianuarie 2007.
Desi poate parea una obisnuita, ziua de ieri va marca destinul Romaniei pentru multe decenii. In ultimul secol au mai existat citeva momente istorice de insemnatate cruciala.
1 decembrie 1918: a fost faurita Romania Mare, prin unirea Transilvaniei cu Principatele Romane.
23 august 1939: Pactul Ribbentrop-Molotov a pecetluit dezmembrarea Romaniei, pusa in aplicare in vara anului 1940.
4-11 februarie 1945: reuniti la Yalta, in Crimeea, conducatorii marilor puteri au plasat Romania in sfera de influenta sovietica, condamnind-o la 45 de ani de comunism.
2-3 decembrie 1989: pe un vapor acostat linga coastele Maltei, George Bush si Mihail Gorbaciov au pus cruce Cortinei de Fier si lagarului comunist. Doua saptamini mai tirziu a izbucnit Revolutia romana.
21-22 noiembrie 2003: la Praga, Romania a fost admisa in NATO.

497 de voturi pentru, 93 impotriva si 71 de abtineri. Acesta este votul dat de Parlamentul European ieri, la ora13.52 (ora Romaniei), in favoarea aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana. Au fost cu 25 de voturi favorabile mai putin decit a obtinut vecinul de la sud - Bulgaria, care a inregistrat 522 de voturi pentru, 70 impotriva si 69 de abtineri. Oricum, Romania si Bulgaria au depasit cu mult majoritatea calificata, de 367 de voturi, a parlamentarilor europeni.

Dupa agitatia din ajun, crestin-democratii si-au retas chiar in timpul plenarei de ieri amendamentul de blocare a aderarii Romaniei si Bulgariei, dupa ce au primit asigurari de la presedintele in exercitiu al Consiliului Uniunii Europene, premierul luxemburghez Jean Claude Junker, ca legislativul european va fi consultat sistematic atunci cind vor fi acordate pachetele financiare de sustinere a aderarii celor doua tari la UE, fonduri insemnate care urmeaza a fi acordate in perioada 200-2013."

Articol complet: http://www.expres.ro/topstory/?news_id=183975
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (11):


felicitari Romania! - de popix la: 14/04/2005 13:38:51
primul pas spre UE a fost facut.meritul si fostului guvern totusi, sa dam Cezarului ceea ce este al Cezarului.sa speram ca semnarea tratatului de aderare nu va fi amanat si ca actualii guvernanti isi vor implini cu brio indatoririle.
#43507 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Granita de la Prut... - de LUCIUS 666 la: 14/04/2005 17:49:31
Din pacate, Daniel, vreau sa fac o referinta la titlu. Frontiera, cel putin administrativa, a Europei, va fi la Prut. Va fi o frontiera care va trece, iata, dureros, chiar prin Romania . Ai punctat bine referindu-te la momentele istorice importante ale tarii noastre. Poate unii vor spune ca nu-i intereseaza soarta romanilor lasati la mana rusilor. Ar fi o tradare pe care noile generatii nu o vor uita. Sa nu uitam Romania Mare!
Se pare ca o noua extindere a Comunitatii Europene nu se va intampla prea curand. Deja acele voturi negative pentru tara noastra au semnificat ceva. Sunt primele semnale ca cetatenii noii Europe NU PREA MAI SUNT DISPUSI SA ADMITA ALTA EXTINDERE MAI CURAND SAU MAI TARZIU.
Iti dai seama ca decalajul de prosperitate va creste necontenit. Deja amicii mei din Moldova imi transmit ca atunci cand vin IN TARA simt enorm diferenta. Practic este o alta lume pentru ei, lume pe care o observa cu ingrijorare pentru ca simt din ce in ce mai puternic influenta Rusiei in zona. Ei se simt instrainati, dar reusita lor este cetatenia romana.
Probabil ca asta e calea: avantajul unei cetatenii duble. Dar, totusi, chiar daca majoritatea cetatenilor romano-moldoveni vor deveni doar romani, o parte din tara tot va ramane in afara Europei.
Mai ramane sudul Basarabiei si nordul Bucovinei.
Mai sunt doi ani si poate ca lucrurile se vor schimba. Poate INTREAGA ROMANIE va fi in interiorul granitelor Europei...
LUCIUS 666
#43559 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lucius / Prutul - de Simeon Dascalul la: 15/04/2005 10:36:56
Suma superioară de voturi a Bulgariei nu cred că reflectă neapărat scăderea apetitului uniunii, cât situaţia mai bună a vecinei din sud. Sau lobby-ul ei mai inspirat.

Oricum nu-i văd bine pe basarabeni. România ca stat nu-şi face griji excesive pentru etnicii rămaşi în afara graniţelor. Românii, în schimb, nu au cine ştie ce coeziune naţională şi nu pot percepe ceva ce trece de interesul strict individual. În caz că se gândesc la conaţionalii de dincolo au mai degrabă păreri de genul „ăia-s complet rusificaţi”, „ăia nici nu mai vor să ştie de noi”. Să fim sinceri, nici atitudinea Republicii Moldova nu a fost cea mai drăgăstoasă. Poate că în viitor se va îndrepta spre noi, mânată de considerente pragmatice, nu afective. Sau poate că va ajunge parte a uniunii, dar cu totul separat de România.
Judeţele din sudul Basarabiei, nordul Bucovinei, românii de dincolo de Nistru – nu le văd nici o şansă. Cred că nici măcar nu-s majoritari în zonele respective. Rusia a gândit foarte bine, e aşa de simplu să încarci o cantitate oarecare în vagoane spre Siberia şi Kazahstan, rărind nucleele etnice care ar putea deranja pe viitor.
#43739 (raspuns la: #43559) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Noi ? - de I.Eu la: 18/04/2005 15:54:35
In primul rand inca nu s-a mutat nici o granita pentru ca inca nu facem parte din EUropa.

In al doilea rand EUropa isi muta singura granitele si, sincer, nu cred ca e un mare merit al Romaniei faptul ca intra in EUropa, acest lucru datorandu-se EUropei, care a considerat ca a venit si timpul Romaniei. Sa nu uitam ca inca nu am semnat trataul de aderare.

In al treilea rand Romania va "intra" in EUropa candva dar nu stiu daca va fi pregatita la momentul stabilit.
#44188 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dascalului Simion, cu stima... - de LUCIUS 666 la: 18/04/2005 16:56:56
Se spune ca Stalin, interesindu-se, inainte de al 2 lea razboi mondial, de situatia tarilor slave din Balcani si-a intrebat consilierul politic de ce nu avanseaza proiectul sau de unire a natiunilor slave din zona. Rusia isi dorea foarte mult controlul girilor Dunarii si iesirea la Bosfor, intocmai ca in testamentul lui Petru cel Mare.
- Din pacate acest lucru este imposibil i-a raspuns, Tatucului, consilierul sau politic.
Stalin, naincetand sa se mire, il intreba de ce acest proiect este sortit esecului. Consilierul ii raspunse ca o alta natiune, care nu este slava ci italica, desparte acele tari slave din Balcani. Crezand ca este vorba de o tara mica, precum tarile baltice sau Cecenia, ocupate inca de pe la inceputul sec. 20, Stalin ar fi intrebat:
-Cati sunt si de cate vagoane avem nevoie?

Exista planuri imaginate chiar de Stalin in care Romania ar fi disparut de pe harta, zone din tara fiind atasate la Ungaria ( Devenise Republica Sovietica Ungara ) la Serbia, la Bulgaria ( cu care rupsesem relatiile diplomatice din cauza Cadrilaterului) iar o buna parte, Basarabia, Moldova si Bucuvina, erau atasate la Republica Sovietica Moldoveneasca,(Transnistria) o zona lucuita pe atunci in majoritate de romani moldoveni si care avea capitala la Balta. Din Romania ar fi ramas o mica zona, cam cat un judet, in jurul Bucurestiului si care s-ar fi chemat RSS ROMANA .
Dupa cum se observa Rusia si-a dorit intotdeauna sa ne striveasca si daca trupelor de ocupatie si populatiei lor li s-ar fi intamplat ca in Cecenia am fi fost facuti teroristi, cu toate ca n-am fi vrut decat sa ne luam Tara inapoi. Intr-un fel situatia seamana dar este mai simpla. Cu presiuni politice mai putem sa ne recuperam Tinuturile ocupate. Daca Romania va fi o tara puternica, Atunci Moldova va veni singura. Oricum cetatenii romani, oficiali, tind sa devina majoritari in Basarabia.
Transnistria, zona care nu a facut parte niciodata dintr-o structura statala, este locuita, in proportie de aprox 43% de romani. Teoretic, in raport cu elementul slav (Ucrainieni, rusi, bulgari gagauzi) ei nu sunt majoritari dar raportat pe natiuni ei sunt totusi majoritari.
Ceea ce ma uimeste este ca Ucraina pare interesata sa anexeze Transnistria propunand un plan de recunoastere a Transnistriei, sa cum a a mai procedat si Rusia cu putin timp in urma. Ucraina trece sub tacere faptul ca a existat un simulacru de schimb de teritorii oferit de Rusia: Bucovina de Nord si sudul Basarabiei in schimbul Transnistriei. Daca Ucraina isi doreste atat de mult Transnistria ar trebui sa returneze Moldovei cele doua provincii la schimb. Dar Ucraina este duplicitara. Cand Romania cere Bucovina si sudul Basarabiei aceasta raspunde ca Uniunea Sovietica le-a ocupat . Dar URSS nu mai exista deci nu avem cu cine discuta. Cand Moldova se refera la acel schimb de teritorii Ucraina declara ca acele teritorii nu au fost in componenta Moldovei ci a Romaniei . Ar trebui sa facem declaratii clare. In modul asta puteam sa fim ocupati pe jumatate si am fi primit raspuns ca asta este, trebuie sa ne obisnuim cu faptul implinit. Mi se pare o greseala. Trebuie sa avem curajul sa cerem ce ne apartine si ce ni s-a furat. NI S-A FURAT PRIN INTIMIDARE SI FORTA.
LUCIUS 666
#44201 (raspuns la: #43739) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lucius – uniunea ne va bloca - de Simeon Dascalul la: 22/04/2005 14:26:57
Ca să treci de poarta uniunii tră să-ţi laşi pretenţiile teritoriale la intrare. De asta România mare lucru nu cred să facă, cel puţin nu oficial. Ucraina e totuşi o piaţă importantă, are arme atomice şi o situare geopolitică foarte interesantă. Nu se va hârâi Uniunea cu ea de dragul nostru.
Singura şansă teritoriilor de peste Prut o văd prin mişcări locale.
Dar chiar dacă Republica Moldova va reuşi să se alipească uniunii, asta va însemna şi unirea cu ţara? Sau va fi bine-mersi o regiune autonomă?

Probabil n-o să reuşim să luăm niciodată tot înapoi, dar mi se pare respingătoare din punct de vedere moral ideea de a negocia cantitatea de teritorii retrocedate. Să-l luăm pe unii şi pe alţii să-i lăsăm în plata domnului. Sau „dă-mi înapoi măcar jumătate din ce mi-ai luat”.

A fost just de fiecare dată când ruşii au încasat-o de la ceceni. Dar ca să-ţi dau o mostră demoralizantă vis-a-vis de memoria şi solidaritatea românilor să ştii că au existat destule luări de poziţie chiar într-un subiect aici pe forum de genul „vai, ticăloşii de terorişti, cum omoară ei civili şi copilaşi”. Cu amestecul ăsta de indiferenţă şi creiere spălate nu ştiu cât se pot baza pe noi românii de peste Prut.

Şi mulţumesc pentru informaţiile date – nu găsesc prea multe la subiect.
#44963 (raspuns la: #44201) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Moldova - de popix la: 23/04/2005 01:49:41
deocamdata nici nu e prea oportuna unirea cu Moldova.nemtii cei din vest s-au chinuit si inca se chinuie sa insanatoseasca economia estului.au trecut 15 ani...unde mai punem ca teutonii dispuneau in '90 de o economie si o moneda de invidiat.era atunci "locomotiva Europei".
inchipuiti-va ce ar putea deveni o "Romanie mare"! cu tot ce implica ea.
e cam aceeasi treaba cu situatia coreeana.sud superdezvoltat fata de nordul saracit de politica inarmarii pana la refuz.
plus de asta ca romanii de peste Prut nu au cine stie ce simpatii pentru noi astialalti.au fost indoctrinati exemplar,invata la scoala ca statul Moldova se intindea la un moment dat pana la Alba Iulia.deci...slabe sperante.
republica aia transnistreana cu ceva minoritate romana, gagauzi(turci), ruteni, rusi si ucrainieni e un punct strategic pentru Rusia.de la aia chiar ne putem lua ADIO pe veci.acolo rusii au toata industria grea, fabrici de masini-unelte si industrie de razboi.iata de ce si-au tras-o la ei si au proclamat-o "independenta".doar nu dadeau mura-n gura la moldavi o pozitie strategica construita cu rabdare si minutiozitate.iar asa ca o paranteza.razboiul cecen e o afacere pentru petrol si schimb de carne.(soldati pe $).
#45058 (raspuns la: #44963) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dascalului Simion, cu stima... - de LUCIUS 666 la: 25/04/2005 19:16:47
Nu stiu daca sunt tocmai la subiect, dar am incercat sa-mi imaginez ce s-ar fi intamplat daca Romania ar fi fost desfiintata ca natiune. Ma gandesc la soldatul rus tzopaind in mileniul trei prin cartierele Bucurestiului. Undeva in Ferentari sau Giulesti. Cum ar fi fost, bietul de el fugarit, prins si prajit usor la rotisor, cat sa se rumeneasca si sa devina frageda carnitza de kazah mojic.
Fireste am spune ca natiunea rusa nu e vinovata. Dar vedem ca interventia din Cecenia este sprijinita de poporul rus ( libertate ne-a adus !) asa ca nu cred ca s-ar fi dat in laturi sa ne trimita la scos copaci din radacini in Siberia.
Apoi inclin sa-ti dau dreptate. Daca iti amintesti Ucrainienii au incalcat granita cu nerusinare, de atatea ori, cu canalul lor din delta. Au ajuns pana acolo incat si-au pus balizele de granita pe malul nostru. Nu inteleg ca naiba am pazit? Daca lucrul asta s-ar fi intamplat pe celalalt mal ( furat tot de la noi) cred ca ar fi fost incident international.

Teoretic suntem o natiune protejata de NATO. Daca asta s-ar fi intamplat in vest, tot occidentul ar fi sarit de fund in sus. Este ceva grav, dupa parerea mea, pentru ca s-a creat un precedent, iar diplomatia noastra (care este), lipseste cu desavarsire. Daca ne-ar fi tras si vreo racheta, asa de fenta, s-ar fi afirmat, probabil, ca e o mica problema intre cele doua tari.
Eu nu cred ca daca ne aratam mai demni dadeau cu bomba ucrainienii sau rusii. Generalul Lebedev, sau cum naiba il chema, seful armatei ruse din Transnistria (a murit saracu' de sange amar si de necaz) spunea ca poate sa fie la Bucuresti, trecand Romania prin foc si sabie, in 24 de ore. Visator baiatu' !...
Au uitat cu totii ca mai e si incrancenarea poporului astuia de "tigani italieni" care "nu prea le are cu rusii".
Probabil ca nu o sa luam totul inapoi. NU VOM LUA. O SA VINA SINGUR. Cu o conditie insa : Daca Ucraina nu va intra prea curand in Uniunea Statelor Unite ale Europei. Daca se va intampla prea curand ar exista un nou pol de atractie pentru populatia slava din Basarabia (ucrainieni si rusi cam 20%). Daca Ucraina va intra in Uniune cam dupa 20 de ani, asa cum se preconizeaza dupa intrarea Romaniei si Bulgariei) va fi timp suficient ca Moldova sa prefere calea Romaniei. Primele semnale exista pentru ca, asa cum ai observat, americanii au vazut cam cum sta treaba. Din fericire, daca Europa nu prea ne sprijina, americanii au declarat oficial ca ne sprijina politica in legatura cu judetele ocupate de rusi. Pana si Moldova si-a schimbat orientarea cerand ca si Romania sa faca parte din comisia de supraveghere a situatiei din Transnistria. Din fericire rusii nu au fost invitati ceea ce a provocat reactii de frustrare la Moscova care declara "ca nu intelege" de ce Romania a fost invitata sa participe alaturi de americani si nu ei cu planul lor de federalizare. Tipii nu reusesc sa inteleaga ca natiunile nu le-au iertat rolul de agresori din trecut, mai ales ca nu recunosc ca au trupe in Transnistria, DECI INTR-O REGIUNE CARE APARTINE UNUI ALT STAT.
Simioane, timpurile se schimba si o data cu ele si temperamentul oamenilor. N-o sa mai existe, odata cu schimbarea generatiilor, acea apasare si indiferenta mostenita de la comunisti.
Pe o bere ca semnalul va veni de la Moldoveni ?
LUCIUS 666
#45499 (raspuns la: #44963) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
popix - de Simeon Dascalul la: 27/04/2005 09:48:23
Nu-i România de dincoace de Prut aşa bogată ca să se uite de sus la cei de dincolo. Basarabia e de jure, deşi nu ştiu cât de facto, românească. Nu cred că poţi asimila o ţară uni măr eliminând judeţele sărace ca şi cum ai tăia părţile stricate.
În rest, în ce priveşte entuziamul de dincolo, deznaţionalizarea, pumnul Rusiei - mă tem că ai dreptate.
#45860 (raspuns la: #45058) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lucius – iarna nu-i ca vara - de Simeon Dascalul la: 27/04/2005 14:02:04
Cum zicea preşedintele în exerciţiu. Şi nici România ca Ucraina. Cine dracu’ ne credem să facem scandal pentru o baliză sau chiar pentru o rachetă? Sunt unii membri ai NATO mai puţini membri decât alţii.
Subscriu la partea cu naţiunea. Tot timpul mi s-a părut idioată ideea că poporul e nevinovat şi non-violent, chiar dacă armata lui e ceva mai naşpa.
Nu că insist să te dezamăgesc, dar domneşte aici o admiraţie sumbră vis-a-vis de capacitatea miltară rusească. Cred că aşa vedeau strămoşii noştri o turmă de zimbri. Să fiu mai exact, când se iveşte subiectul ăsta, discuţia se termină de obicei cu axioma lui Lebedev - „nu putem face nimic, dacă intră ruşii pe noi în 24 de ore suntem ocupaţi”.

> Eu nu cred ca daca ne aratam mai demni dadeau cu bomba ucrainienii sau rusii.

Nici eu, dar toate conducerile noastre, din ’40 încoace au estimat că o coloană vertebrală optimă pentru România e una de moluscă.

Nu-s prea fericit de combinaţia cu americanii. O dată pe criterii strict estetice – nu îndrăznim să cerem ce ni s-a luat decât când ne găsim stăpân puternic. După primul război eram aşa sfârşiţi că or trebuit să trimită franţujii trupe să ne apere graniţa de la răsărit de puterea sovietică. Acum lătrăm, dar numai din spatele americanilor. Mă rog, aşa o fi Realpolitik-a. A doua oară că n-am încredere. Cum e şi firesc nu-s făcute publice detaliile a ce şi cât primim după alianţă. Dar n-avut experienţe prea simpatice cu aliaţii nici în primul război. Dacă americanii ajung la concluzia că Ucraina-i prea portocalie ca s-o supere?

Dacă Republica Moldova mai are o şansă, cum rămâne cu restul? Judeţele din sud şi din nord, Transnistria? Nu-i văd pe americani aranjându-se de-o plimbare în zonă ca s-o convingă pe Ucraina să le lase din mână.

Berea – bine, o dau.
Cum stau lucrurile acuma, până istoria va ajunge pe făgaşul corect o să-mi permit o groază de beri. Nu văd prea mult entuziasm de nici o parte. Românii de dincoace sunt jigniţi că după proclamarea independenţei nu a urmat unirea cu ţara ca în 1918. Românii de dincolo ne reproşează indiferenţa conducerilor post-decembriste şi înţelegerile cu Rusia. Oricum, chiar cei ce gândesc aşa sunt puţini. În amândouă părţile populaţia are minte subzistenţa şi atât.
#45895 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dascalului Simion, cu stima... - de LUCIUS 666 la: 27/04/2005 20:37:12
Teoria ar fi ca rusii ne-au fost stapani cu forta pe cand, in cazul asta, cred ca ne-am ales stapanii singuri. In orice caz uite ca am indraznit, cel putin, pe dupa picioarele stapanului, sa maraim. Daca s-ar uita cineva mai bine ar vedea ca ne aratam si coltzii. Uneori latram si poate, daca ni se permite, poate avem ocazia sa si muscam (sub protectzia maciucii stapanului)

Cred ca americanii vor ambele zone "portocalii" cu Moldova cu tot, chiar daca e de un "orange" mai inchis. Se stie ca pana la urma rosul daca e frecat bine tot cam orange se face !
LUCIUS 666
#45964 (raspuns la: #45895) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...